Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Roheline tee (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Kuidas suudame ennetada kogu seda ebavajalikku hapnikku?

Lõik failist

Mitmekülgne roheline tee


Hedviga Vei
01.07.2005
Teadmine, et rohelist teed on kasulik juua, on laialt levinud. Nimelt sisaldab  roheline tee ohtralt antioksüdante, mis võitlevad vabade radikaalidega, vähendades haigestumise riski ning korrastades seedimist. Tass rohelist teed enne või pärast söömist on lihtne viis oma kehakaalu kontrolli all hoidmiseks.
Roheline tee ei mõju hästi vaid joogina, tegelikult saab seda kasutada tunduvalt mitmekülgsemalt. Siinkohal toome mõned näited mida rohelise teega teha saab. Selleks on vaja muretseda rohelise tee puru, parimaks peetakse Himaalaja rohelist teed, mida saab spetsiaalsetest tee ja kohvi poodidest. Kuid sobib ka muu, kui Himaalaja oma kuskilt kätte ei saa.
Halb hingeõhk
Roheline tee on tuntud oma võime poolest vähendada halba hingeõhku. Selleks võid proovida  ise teha endale naturaalset   hambapastat. Vala 100 gr rohelise tee lehtedele keeva vett ning lase tõmmata vähemalt 30 min. Kurna ning lisa vedelikule 1 tl. söögisoodat. Selle seguga pese hambaid nagu tavalise hambapastaga. Lisaks värsekele hingeõhule on söögisooda kergelt valgendava toimega ning roheline tee puhastab hambaid.
Värskendav näomask
Rohelist teed kasutades on võimalik teha kooriv ja toitev näomask, mis jätab näo sametiselt pehmeks. Võta 3 sl hapukoort ja sega see 2 tl  rohelise tee puruga. Pane näole, vältides õrna silmaümbrust ning hoia peal kuni 20 min. Uha sooja veega maha ning lõpuks kasuta niisutavat kreemi.
Kehakoorija
Kui ühel hommikul avastad, et sinu kehakoorija on otsas, kuid sul on kodus mett ja rohelise tee puru, on mure lahendatud . Sega rohelise tee  puru mee sisse ning saad väga hea koorija, mis koorib ning toidab nahka vajalike ainetega.
Mitmetoimeline tõmmis
Võibolla on sul juba käekotis olemas väike pudel rohelise tee eliksiiri , millega ootamatuid vistrikke kuivatada. Sellise tõmmise võid ka ise valmistada. Võta pool liitrit toa temperatuuril allikavett, lisa sina 100 gr. rohelise tee puru, lase segul seista vähemalt tund aega ning kurna. Selle tõmmisega võid nägu uhada, kasutades seda näovee asemel.  Kui silmad on väsinud või turses , kasta vatitükk tõmmisesse, pane silmalaule ning hoia peal 15 min. 
Päikesepõletus
Roheline tee on antiseptilise toimega, mistõttu sobib see väikeste haavade ja marrastuste puhastamiseks. Lisaks on võimalik sellega vähendada päiksepõletust. Selleks valmista sama tõmmis nagu eelnevalt kirjeldatud, kasta lapp tõmmise sisse, pane kehaosale, kust päikest liialt sai ning hoia peal kuni tunned , et  keha hakkab maha jahtuma.
Kui sul endal pole viitsimist jännata, võid alati osta tooteid, mis sisaldavad rohelist teed. Paljud, kes on proovinud Elisabeth Ardeni rohelise tee sarja , on sattunud sellest sõltuvusse. Nii et võimalusi on mitmeid, nagu rahakott lubab või endal viitsimist on.
Tee ja tervis
Tee
Rohelise tee kasulikkus tervisele
 
Roheline tee ja selle tervislikke kasutegureid on aasialaste poolt nauditud mitmeid sajandeid . Varastest aegadest on olnud roheline tee kõrgelt hinnatud selle meditsiinilise kasutuse tõttu. Uuringud rohelise tee kasulikkus kohta on arenenud kaugele viimastel aastatel ja teaduslikud uuringud saavad nüüd kinnitada 4000 aastat folkloori ja meditsiinilist praktikat Aasias, seda, et roheline tee on võtmeelement hea tervise saavutamisel ja säilitamisel. Sellest, mida teavad aasialased juba sajandeid rohelise tee joomisest, saab nüüd kasu kogu maailm.
Rohelise tee kasulikkus tervisele on varieeruv ja laiaulatuslik. Selle keemiline koostis annab positiivse mõju nii paljudele kehalistele süsteemidele, nii et on kasulik kasutada rohelist teed nende tervislike kasutegurite saavutamiseks.
Antioksüdant
Hiljutised uuringud on näidud seda, et rohelisel teel on palju suurem antioksüdeeriv kaitse, kui hästi tuntud polüfenoolide antioksüdeerivates vitamiinides C ja E.
Kuigi hapnik on vajalik inimese eluks, võib see kahjulik element moodustada aktiivse või vabaradikaaliga hapniku. Aktiivne hapnik võib ühineda kõigega kehas ja oksüdeerida, põhjustades rakumembraanide hävitamise, DNA kahjustusi ja lipiidide oksüdatsiooni (rasv). Kõik see võib viia vähini.
Kuidas suudame ennetada kogu seda ebavajalikku hapnikku? Lihtne vastus oleks rohelist teed juues. Rohelise tee antioksüdeerivad omadused on näidanud üles nende toksiidide efektiivset hävitamist. Lipiidide peroksüdeerimine on faktor toidus sisalduvate õlide ja rasvaosakeste riknemisel. Selline riknemine mängib tavaliselt võtmerolli arterosklerootilise mudeli ülesehitamisel. Rohelise tee antioksüdeerivad omadused aitavad sellist riknemist ära hoida.
Vähi ennetamine
Roheline tee ja must tee pärinevad samast teetaimest (Camellia Sinensis ), kuid uuringus , kus võrreldi rohelist teed musta teega leidsid uurijad , et roheline tee on 6% enam potentsiaalne antioksüdant. Michael Murry, M.D. seletab, et see on seetõttu, et “roheline tee on toodetud, kergelt aurutades värskelt lõigatud musta tee lehte. Musta tee tootmiseks on lehed oksüdeeritud. Oksüdatsiooni kestel, paljud polüfenooli ained, potentsiaalsed antioksüdandi koostisosad ja vähivastased omadused on hävitatud. Erinevalt mustast teest on rohelisel teel väga kõrge polüfenoolisisaldus.”
Vähivastased omadused tulenevad rohelise tee polüfenoolide blokeeriva toime tõttu vähki põhjustavate koostisosadele ja mõjuvad sama hästi kui efektiivsed kemikaalid, mis neutraliseerivad või püüdvad kinni vähipõhjustajad.
Vähivormid, mille ennetamisel on roheline tee üles näidanud mõningast abi on seedetrakti nagu kõhu-, väikese seedekulgla-, kõhunäärme- ja käärsoolevähk. Samuti on roheline tee näidanud oma ennetavaid omadusi kopsu- ja östrogeeniga seotud vähkide ennetamisel nagu seda on enamus rinnavähke. Riikliku Vähiinstituudi raport leidis et Hiina mehed ja naised, kes joovad rohelist teed on vähenenud riskitasemega söögitoru ja nahavähi arenemisel.
Kolesterooli vähendamine
Kolesterooli on tavaliselt liigendatud kui “paha poissi”, mis põhjustab erinevaid haigusi täiskasvanutel, kuid see on kemikaal , mis on looduslikult olemas ja vajalik meie kehades selliseks oluliseks protsessiks nagu rakumembraanide tootmine ja rakkude sulatamine . Kuid on olemas “hea” kolesterool ja “halb” kolesterool. Uurijad on leidnud, et rohelise tee joomisega “halva” kolesterooli tase väheneb ja teejoojad saavad süüa peaaegu kaks korda rohkem kolesterooli sisaldavaid toiduaineid, kui need, kes ei joo rohelist teed, kuid tarbivad võrdses koguses kolesterooli.
Vererõhu alandamine
Kõrge vererõhk on tuntud kui vaskulaarsüsteemi tõsiste probleemide põhjustaja ja võib viia ateroskleroosini. Ateroskleroos võib viia siis südamehaigusele, rabanduseni ja teiste kardiovaskulaarsete haigusteni. Roheline tee on laialdaselt testitud ja on leitud selle kõrge kasulikkusega vererõhu alandamisel ja südameinfarki saanutele taastumisele kaasa aitamisel.
Antibakteriaalne ja viirusevastane toime
Tee katehhiinid on tugevad antibakteriaalsed ja viirusevastased toimeaineid, mis muudavad selle efektiivseks nii hammaste lagunemise ärahoidmisest kuni HIV viiruse ravimiseni. Uuringutes on roheline tee kaitsnud rotte isegi koolera eest ja on isegi piiranud haiguse levikut. Roheline tee võib aidata kaasa külmetuse ja kõhulahtisuse ravile .
Veresuhkru vähendamine
Umbes 60 aastat tagasi täheldas dr. Minowada Kyoto Ülikoolist, et suhkru tase diabeediga hospitaliseeritud patsientide uriinis oli langenud tähelepanuväärselt perioodil, mil nad osalesid teetseremoonial. Kaasaegne meditsiin uurib ja kinnitab seda.
Teised eelised
Roheline tee koos selle kõikide oluliste keemiliste komponentidega on samuti näidatud paljud teisi eeliseid ja potentsiaalseid kasutusalasid.
  • Ennetab ja kiirendab paranemist külmetustest ja gripist.
  • Ennetab halba suulõhna. (halitoosi).
  • Aitab ennetada ja kergendada teise tüübi diabeeti.
  • Blokeerib võtmeretseptoreid allergiliste reaktsioonide tekitamisel.
  • Aitab Parkinsoni haiguse all kannatajaid.
  • Aeglustab HIV viiruse protsessi.
  • Säilitab tervisliku vedeliku tasakaalu.
  • Leevendab väsimust ja stressi.
  • Naharakkude imuunsüsteemi tõstmine
  • Artriidi kergendamine ja ennetamine.
  • Vähendab rabanduse riski.
  • Ennetab osterporoosi.
  • Vähendab suitsetajatel DNA kahjustust.
  • Vananemise tunnuste edasi lükkamine.
  • Parandab luustruktuuri.
  • Ennetab ohtlikku verehüübimist.
  • Kalorite põletamine - rohelist teed kasutatakse kasvavalt osana tervislikust dieedist, kuna see võib mängida rolli keha kaalu ja koosseisu kontrollimisel läbi termogeneesi või rasva oksüdatsiooni aktiviseerumisega või mõlemaga korraga. See töötab, suurendades energiakulu ja termogeneetilisi omadusi, mis edendavad rasvade põletamist.

Rohelise tee koostisosade liigendus
Katehhiinid (peamised komponendid)
Vähendab vähi esinemist. Väheneb oksüdatsioon aktiivse hapniku tõttu. Alandab vere kolesteroolitaset. Piirab vererõhu tõusu. Piirab veresuhkru tõusu. Tapab bakterid ja viirused . Võitleb kaariest tekitavate bakteritega .
C- vitamiin
Vähendab stressi. Ennetab külmetust.
B- vitamiini kompleks
Aitab kaasa süsivesikute metabolismile.
r-amino butaanhape
Alandab vererõhku.
Flavonoidid
Tugevdab veresoonte seinu. Ennetab halitoosi (halba suulõhna).
Polüsahhariidid
Alandab veresuhkrut.
Floriid
Ennetab hambaauke.
E- vitamiin
Toimib antioksüdandina. Reguleerib vananemist.
Teaniin (amiinohape)
Annab rohelisele teele sellele omase maitsva maitse
Roheline tee #1 Roheline tee #2 Roheline tee #3 Roheline tee #4
Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
Leheküljed ~ 4 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2009-04-23 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 30 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Numpsik00 Õppematerjali autor

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
19
docx

Roheline tee

Tagasi jõudes tahtsin sügavamalt rohelise tee kohta uurida. Jaapanist võtsin kaasa ka palju erinevaid kohalikke rohelise tee sorte. Paljud erinevad teepakid sain kingitusena. Tagasi koju jõudes võtsin mõned Eestis leiduvad teesordid ja võrdlesin neid Jaapanist saadud teega ning pean tunnistama, et parim tee on ikkagi maal, kus see täielikult valmib. Erinevates riikides toodetud roheline tee võib aga väga laialdaselt varieeruda. Tee on naturaalne, aromaatne, värskendav ja vastavalt valmistusviisile kas rahustav või ergutav jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Laiemalt nimetatakse teeks ka teistest taimedest või nende segudest kuumas vees leotamise teel saadud jooke. (1.) 1. Rohelise tee ajaloost Roheline tee on olnud Aasias tuntud juba kauem kui 5000 aastat. Teepõõsa täpne päritolu ei ole teada. Legendid:

Keemia
thumbnail
10
doc

Tüümian ja roheline tee

see mõjuma läbi naha enda kaitseparjääri ja tungima läbi rakumembraani, et rakule mõju avaldada ­ osad ained suudavad selle parjääri läbida, osad mitte. Juues taimeteed, lülituvad ained üldisesse ainevahetusse ja toimivad kui toitained mõjutades rakkude kasvamist läbi erinevate keemiliste protsesside. Järgnevalt tulevad käsitlusele kaks taime, mille omadused on leitud olevat väga tervistavad ja noorust säilitavad ­ roheline tee ja tüümian. Neid taimi kasutatakse laialdaselt kosmeetikatoodetes nende antioksüdatiivsuse ja antibakteriaalsuse tõttu, samuti nende raku ainevahetust stimuleeriva aga samas ärrituste korral rahustava toime tõttu. Seespidiselt tarviatatuna annavad need taimed organismile vajalikke mineraalaineid ja vitamiine ning muid rakkude ainevahetuseks olulisi aineid, aidates säilitada kogu organismi vitaalsust. 4

Toitumisõpetus
thumbnail
5
odt

Tee tootmine, valmistamine, ajalugu

ka tänapäeval käsitsi, parima sordi teed ei korjata masinatega mitte kunagi. Kui lehed on korjatud, klopitakse neid enne järgnevat töötlemist. Sellest, kuidas neid töödeldakse - närtsitatakse, aurutatakse, rullitakse, kääritatakse, kuivatatakse või kombineeritakse neid meetodeid omavahel - oleneb, millist teed toodetakse. On olemas kolm põhilist teegruppi, mis saadakse teepõõsa lehtede erineva töötlemise tulemusena: must tee - kääritatud ja kuivatatud teelehtedest roheline tee - kuuma auruga töödeldud ja kiiresti kuivatatud teelehtedest ja teised, nagu näiteks oolong Viimase 10 aasta jooksul on igal aastal toodetud maailmas üle kolme miljoni tonni kuivatatud teed, umbes 72% sellest on must tee, 23 % roheline ja ainult 4 % teised sordid. Ajalugu Roheline, hiljem ka must tee on olnud Aasias tuntud juba kauem kui 5000 aastat. Lisaks joogile on teed ammustest aegadest alates kasutatud ka toiduvalmistamisel. Näiteks Birmas söödi värskeid

Toitumise alused
thumbnail
5
docx

Must tee

teepuru­ "Fannings".Kvaliteetsete India teede puhul (Darjeeling, Assam) on sageli lisaks tähekombinatsioonidele veel märge selle kohta, millise korje teega on tegemist: First flush: esimene, varakevadine korje ­ kõige mahedam, asjatundjate maiuspala; Second flush: teine, suvine korje; Third flush: kolmas, sügisene korje ­ kõige jõulisema maitsega. Roheline tee Roheline tee on fermenteerimata tee, valmistamisel on teelehekesed närvutatud, aurutatud, rullitud ja kuivatatud. Lehekeste roheline värv on püsiv. Teel on eripärane, värske ja veidi suitsune lõhn ning pisut "rohune" maitse. Tõmmis on rohekas, kollase alatooniga. Teejoogi valmistamiseks kuumutada vesi keemiseni ja lasta siis jahtuda 70­80 kraadini. Tassi vee kohta võtta üks teelusikatäis teepuru. Soovituslik tõmbeaeg varieerub selle tee puhul kahe kuni kolme minuti vahel. Pikem tõmbeaeg muudab tee selles sisalduvate tanniinide tõttu kibedaks.

Bioloogia
thumbnail
12
odt

Tee referaat

esimene, varakevadine korje ­ kõige mahedam, asjatundjate maiuspala; Second flush: teine, suvine korje; Third flush: kolmas, sügisene korje ­ kõige jõulisema maitsega. 3 Referaat TEE Roheline tee Roheline tee on fermenteerimata tee, valmistamisel on teelehekesed närvutatud, aurutatud, rullitud ja kuivatatud. Lehekeste roheline värv on püsiv. Teel on eripärane, värske ja veidi suitsune lõhn ning pisut "rohune" maitse. Tõmmis on rohekas, kollase alatooniga. Teejoogi valmistamiseks kuumutada vesi keemiseni ja lasta siis jahtuda 70­80 kraadini. Tassi vee kohta võtta üks teelusikatäis teepuru. Soovituslik tõmbeaeg varieerub selle tee puhul kahe kuni kolme minuti vahel

Toiduainete õpetus
thumbnail
30
docx

Referaat Teest

..........................................................................................10 2.1 INDIA MUSTAD TEED ......................................................................11 2.2 SRI LANKA MUSTAD TEED....................................................................12 2.3 HIINA MUST TEE .................................................................................13 2.4 AAFRIKA MUSTAD TEED......................................................................14 3. ROHELINE TEE .....................................................................................15 3.1 HIINA ROHELINE TEE ...........................................................................16 3.2 JAAPANI ROHELINE TEE ...................................................................17 3.3 INDIA ROHELINE TEE..........................................................................19 3.4 SRI LANKA ROHELISED TEED...............................................................19 3

Toitumisõpetus
thumbnail
80
docx

Toidukauba õpimapp

· Must tee ­ täielikult fermenteeritud tee. Teelehed korjatakse, närtsitatakse, muljutakse neid rullides ning lastakse frementeeruda. Kvaliteetne tee peab olema ühtlane, õigesti rullitud lehtetega ja omama küllaldasel hulgal pungakesi. Musta tee osakeste pind peab olema kaetud läikiva lakitaolise kihiga. Kõrge kvaliteediga teejook on ereda oranzikaspunase tugeva tooniga, selge. · Roheline tee - kääritamata e. fermenteerimata tee. Lehed korjatakse põõsalt ning kuivatatakse kohe. Kuivatamine lõpetab oksüdatsiooni ning muudab ensüümid passiivseks. Roheline tee sisaldab palju rohkem parkhappeid ja kofeiini kui must tee. Töödeldud tee on roheka tooniga, jook kollakas-roheline. Mida heledam on kuiv tee ja jook, seda kõrgem kvaliteet. · Oolong tee e. musta draakoni tee e. siniroheline tee - poolfermenteeritud tee.

toiduainete sensoorse hindamise alused
thumbnail
45
docx

KÕIK OLULINE TERVISLIKUST TOITUMISEST

Teisi jooke võib tarbida aga vett peab igapäevaselt piisava koguse jooma. Vähemoluline pole ka vee puhtus ja mineraalide sisaldus. Vee tarbimise juures on silmas peetud just puhast, looduslikku gaseerimata mineraalvett. Kunstlik mineraalvesi koosneb joogiveest, millele on lisatud looduslikku sooladerikast vett, merevett, erinevaid mineraalsooli ja süsihappegaasi, selle suurtes kogustes tarbimine pole tervislik. Tee Nii roheline tee, must tee kui valge tee pärinevad ühe ja sama liigi taimest - teepõõsast (Camellia sinensis), sortide põhierinevused tulenevad aga kasvukoha kliimast, pinnasest ning tee töötlemise ja valmistamise meetoditest. Musta teed valmistatakse lehtedest, mida on enne kuumutamist ja kuivatamist fermenteeritud ehk kääritatud. Nendest saab tumeda punakaspruuni tõmmise. Aasias üliarmastatud rohelist teed toodetakse lehtedest, mida on aurutatud ja kuivatatud, kuid mitte kääritatud

Toitumine




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun