Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto

Lapsed söövad nii nagu nende vanemad (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Palju rämpstoitu Kas see on tõsi ja kas see on peredes probleemiks?
  • Kuidas siis kujundada lapse toitumist varasest east peale?
  • Miks on need tähised nii kindlalt paika pandud?
  • Kuhu jäävad piimatooted?
Lapsed söövad nii nagu nende vanemad #1 Lapsed söövad nii nagu nende vanemad #2
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2012-04-18 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 13 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor maksu111 Õppematerjali autor

Märksõnad

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
45
docx

KÕIK OLULINE TERVISLIKUST TOITUMISEST

Maitsetugevdajad (E 620 - E 623) - enimkasutatav neist on naatrium(vesinik)glutamaat (E621), mis annab töödeldud toitudele soolase meki - seda leidub praktiliselt eranditult kõikides vorstides, sinkides, frikadellides, pelmeenides ja grill-lihades, samuti puljongikuubikutes, maitseainete segudes, kartulikrõpsudes jt ülisoolastes toodetes. Maitsetugevdajad põhjustavad närvilisust ja kergesti ärrituvust, neid sisaldavaid toite ei tohiks (väike) lapsed üldse süüa. Naatriumglutamaati on aastatuhandeid kasutatud hiina köögis. Osadel inimestel võib rohke naatriumglutamaat toidus põhjustada haiguslikke nähtusi - näo ja rindkere punetust või valu, kuumatunnet, peavalu, mis kaovad poole tunni möödudes. Seda nähtust on hakatud nimetama "hiina restorani sündroomiks". Avalikkuse survel on hiina restoranid vähendanud selle maitseintensiivistaja koguseid roogades.

Toitumine
thumbnail
12
doc

Laps ja toit

......................11 vanus aastates × 100 + 1000 kcal....................................................................................................... 11 KASUTATUD KIRJANDUS............................................................................................................. 11 2 SISSEJUHATUS Paljud noored vanemad ei teadvusta endale, kui olulised on lapse õiged toitumisharjumused ja kuivõrd need võivad määrata lapse toitumiskäitumist täiskasvanuks saades, sest lapseeas väljakujunenud toitumisharjumused saadavad inimest kogu elu ning täiskasvanueas on neid väga raske muuta. Tuleb juba väga varakult hakata jälgima, mida oma lapsele pakkuda, sest ka paljud toitumishäired ja kalduvus ülekaalulisusele hilisemas vanuses saavad alguse just lapseeas välja kujunenud toitumisharjumustest.

Toitumise alused
thumbnail
16
doc

Lapse tervislik toitumine

Sissejuhatus Tervis sõltub eelkõige sellest, mida me sööme ning mis on meie toidumenüü. Väikese lapse põhiline töö on kasvamine. Selleks et kasvamine oleks korrapärane ja loomulik, tuleb last toita nii, et ta saaks kõik vajalikud toitaineid. Niisiis ­ lapse toidulaud peab olema mitmekesine ja rikkalik. Tähtsat rolli lapse tervisliku toitumise juures mängivad lapse vanemad. Kui teadlikud peaksid emad olema ja mis on tegelikkus? Kahjuks palju on selliseid vanemaid, kes ei näe eriti vajadust milleski rohkem teada saada ning arvavad, et teavad piisavalt. See on ka üks põhjusi, miks paljud lapsed kannatavad ülekaalulisuse all. Lihtsalt lapse vanemad ei vali lauale piisavalt mitmekesist toitu, liiga vähe antakse lapsele puu- ja juurvilju, ning liiga palju saavad nad selle asemel magusat ja rasvast toitu.

Toitumise alused
thumbnail
14
rtf

Eritoitumine

Nt. Rootsis 1:300, Inglismaal 1:3000. Keskmine esinemissagedus on 3-5 uut juhtu 1000 elusalt sündinu kohta. Soomes esineb keskmiselt ühel protsendil elanikkonnast. Eestis on aga haigust diagnoositud kümneid kordi harvem. Miks? Toitumisharjumused teistsugused või ei avastata haigust õigeaegselt. Aastast aastasse on tsöliaakiahaigete laste arv Eestis märgatavalt kasvanud. Haigus esineb tavaliselt perekonniti (pärilik eelsoodumus). Haigus avaldub tavaliselt imikueas, mil lapsed hakkavad sööma teravilja-jahust putrusid. Kauakestnud tsöliaakia põhjustab raskeid ainevahetus- ja arenguhäireid. Tsöliaakia võib aga avalduda igas eas ja see on eluaegne haigus. Haigus võib avalduda nädalatest aastateni peale teraviljadest toitude söömist. Haigus tekib ainult siis, kui laps on saanud haigust vallandavaid toite (nt. Manna-puder, neljaviljapuder jne.). Mida nooremas eas haigus avaldub, seda tüüpilisemad on nähud. Haigusnähud on:

Toitumisõpetus
thumbnail
7
doc

Tervislik toitumine

vähem rasva. Kui rääkida koduloomadest, siis polüküllastamata rasvhappeid on karjamaal söönud loomade lihas kümme korda rohkem kui söödateraviljaga toidetutel. Eriti kahjulikud on aga suitsutatud lihatooted, mis sisaldavad naatriumnitraate ja -nitriteid. Maos reageerivad need toidu aminohapetega, mille tulemusel moodustuvad väga kantserogeensed ühendid - nitrosoamiinid. Uuringutes on leitud, et rohkesti hot-dog`e söövad lapsed haigestuvad teistega võrreldes leukeemiasse kümme korda sagedamini, kaks korda päevas suitsutatud produkte söövate rasedate lapsed haigestuvad kaks korda sagedamini ajuvähki, rohkesti sinki, peekonit ja vorsti söövatel lastel aga esineb kolm korda sagedamini haigestumist lümfoomi jne. Süües vaid kaks või kolm hamburgerit nädalas suureneb oluliselt risk haigestuda leukeemiasse. Tervislikum on süüa sojast valmistatud hot-doge, sojavorste, sojapeekonit.

Iluteenindus
thumbnail
17
doc

Tervislik toitumine

meie seedimine, organid ja organism üleüldse. Mida vanemaks laps saab, seda vähem kordi päevas ta sööb. Vanemale lapsele mahub korraga rohkem sööki makku ning tema seedimine on effektiivsem (Raukas, R; Uibo, O; Raal. A, 2006). Kasvades suuremaks, lisandub meie toidulauale ka muu toit. See on aeg, mis mõjutab meie toitumisharjumusi kõige enam. On väga oluline, milline on pere ja just lapsevanemate toitumine, sest lisatoit on valitud vanemate poolt ning lapsed ei saa selles vanuses veel oluliselt toidu valikut mõjutada. Lapsed matkivad paljus oma vanemaid ja tulemuseks on toitumisharjumuste ja lauakommete kujunemine. Tähtsad on söögiajad, et need oleksid kindlatel kellaaegadel ning lapsed saaksid sellega ära harjuda. Last ei tohiks sööma sundida, ega ka premeerida, kui ta kõik ära sööb. Selle kohta võin isegi oma perekonnast näite tuua. Ühele vennale rääkisid vanavanemad kogu aeg, et ta on sõnn ning temast kasvab suur ja tugev

Toitumisõpetus
thumbnail
21
doc

Tervislik toitumine

Nooruse allika iidne saladus (II raamat) Taassünni Pärl Peter Kelder 6. peatükk Toiduainete omavaheline sobivus ja õige dieet. Doktor Stanley S. Bass Arutlustes tervisest, pikaealisusest ja viiest rituaalsest toimingust, annab polkovnik Bredford mõned soovitused, mis puudutavad dieeti ja toitumist ning toidu olulist rolli inimese elus üldiselt. Bredfordi sõnul aitab õige dieet kaasa füüsilise seisundi paranemise sümptomite ilmnemisele. Vaadakem siis tema dieedialaseid soovitusi. Järeleproovitud aja jooksul veendus polkovnik, et hea tervise saladus peitub lihtsas toidus. Ta kirjutab, et Tiibeti laamad tegid rasket füüsilist tööd ning toitusid peamiselt omaenda kasvatatud viljadest ­ järgisid enamasti taimset dieeti, lisanditena muna, või ja juust. Seejuures, ühe toidukorra ajal sõid laamad tingimat

Toitumisõpetus
thumbnail
31
doc

KORDAMISKÜSIMUSED inimese toitumisõpetus

a. Ruumide ja seadmete hooldus ning korrashoid b. Isikliku hügieeni reeglitest kinnipidamine c. Toidu steriliseerimine mikroorganismide hävitamiseks d. Kõik eelpooltoodud 2. Mis on toiduseaduse eesmärk? a. Tagada toidukäitlejatele pidev kasum b. Tagada kaupade ja teenuste vaba liikumine Eesti Vabariigis c. Tagada tarbijale ohutu ja nõuetekohane toit 3. Kes on riskirühmad toidust tingitud haigestumistele? a. Lapsed ja vanad inimesed b. Meditsiiniõed ja arstid c. Kiirabipersonal 4. Toiduhügieeni ja enesekontrolli põhimõtteid rakendatakse kogu toidukäitlemisahela ulatuses, ehk piltlikult öeldes a. sõbralt sõbrale b. maalt linna c. laudast lauale 5. Ristsaastumine on a. toidu saastumine ristämblike või teiste ämblikuliste kaudu. b. otsene või kaudne saastavate mikroorganismide kandumine ühelt keskkonnalt teisele c

Toitlustuse õpetus



Lisainfo

laste toitumine

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun