ABIAINETE SUHTES ESITATAVAD NÕUDED 1. TOIDUSEADUS § 18. Abiaine (1) Abiaine on toidu käitlemisel kasutatav aine, mis eemaldatakse toidust, kuid mille jäägid või derivaadid võivad tehnoloogilise paratamatuse tõttu toidus säilida. (2) Abiainete suhtes esitatavad nõuded, nende ainete kasutamise tingimused ja viisid ning toidus lubatud jääksisalduse piirnormid kehtestab Vabariigi Valitsus. Üheks selliseks toidu käitlemiseks on ekstraheerimine ehk mingi komponendi või osa väljatõmbamist või väljaeraldamist süsteemist (nt. Diklorometaani eraldamine kohvist või teest, seda on vaja, et eraldada kohvilt või teelt mõru või isegi ärritav maitse.) Ekstraheerimislahusti on oma olemuselt tehnoloogiline abiaine.
3) Ettevõte, kus toimub toidu töötlemine, sealhulgas valmistamine, või pakendamine, välja arvatud mitteloomsete esmatoodete pakendamine, kuulub tunnustamisele. Toitu on lubatud käidelda ainult teatud ettevõttes. § 10. Ettevõtte tunnustamise otsustamine (1) Järelevalveasutus kontrollib ettevõtte vastavust käesoleva seaduse § 9 lõikes 1 viidatud nõuetele. Kui ettevõte on nõuetekohane, teeb järelevalveasutus ettevõtte tunnustamise otsuse. 3. peatükk TOIDU SUHTES ESITATAVAD NÕUDED 2 § 12. Üldnõuded (1) Turuleviidav toit peab olema ohutu inimese tervisele ning vastama käesolevas seaduses ja teistes õigusaktides sätestatud muudele nõuetele (edaspidi nõuetekohane). (2) Toidus ei tohi olla selle omadusi halvendavaid või inimese tervist ohustavaid parasiite, kahjureidega võõrkehi.
kergesti põhjustada diabeeti ja see on ka üka tagurlikumaid tegureid, mis tööstuslikus läänes on levinud lausa epideemiana. Kuna suhkur on "toitainevaba", siis peab keha suhkru metaboliseerimiseks "laenama" puuduvad vitamiinid, mineraalid ja teised sünergistilised toitained oma kudedest. Mis aga juhtub, kui tarbida liiga palju suhkrut? Uuringud on näidanud, et lastel on kaasasündinud eelistus magusa suhtes. Paljude jaoks jääb see eelistus kestma kogu elu jooksul. Varasematel aegadel kasutati magusa maitse saamiseks peamiselt mett, seejärel suhkrut. Mis aga juhtub, kui tarbida liiga palju suhkrut? Suhkruga magustatud toidu tarbimine võib.. Tõrjuda igapäevamenüüst toidud, mis on magusast palju kõrgema toiteväärtusega Teha diabeetikute, glükoositalumatuse või hüpoglükeemia all kannatajate jaoks raskeks veresuhkru taseme kontrolli all hoidmise
............................................................................................9 2.2Põnn kaubamärk..................................................................................................10 2.3Tooted..................................................................................................................11 2.4Eritoit...................................................................................................................13 2.5Märgistamise nõuded...........................................................................................14 2.6Koostis ja kvaliteedinõuded................................................................................15 3AS KALEV................................................................................................................17 3.1Kalevi ajalugu......................................................................................................17 3.2Ettevõtte tutvustus...........
selle osa, kus toitu käideldakse, vastavust. Hinnatakse ja kinnitatakse tervikuna või osade kaupa. 1) Loomse toidu töötlemine 2) Toidu töötlemine 3) Toatemperatuurist erineval temperatuuril hoitava toidu ladustamine 4) ----.---- käitlemine jaekaubanduses Majandustegevusteade tuleb esitada enne käitlemise alustamist ning esitamise hetkest peavad olema täidetud kõik nõuded. Teatamine: 1) Taimsete esmatoodete tootmine ja sellega seonduvad tegevused 2) Loomsete esmatoodete tootmine ja sellega seonduvad tegevused 3) Eraelamus toidu regulaarne valmistamine turuleviimiseks 4) Toidu vahendamine, ka interneti või postimüük 5) Toidu import 6) Loomse toidu vastuvõtmine teistest EL riikidest 7. Määrus 178/2002: inimtarbimiseks sobiv toit, jälgitavuse tagamine
tahkumistemperatuur jt.. Toitelised omadused tulenevad keemilisest koostisest, mis määravad ära toidu toiteväärtuse. Funktsionaalsed omadused on pakend, säilitamise- ja transporditingimused ning kasutamise võimalused. Hügieenilistest omadustest tuleneb toidu ohutus või ohtlikkus inimese tervisele. Toidu tervislikkust mõjutavad lisa- ja saasteainete ning haigusi põhjustavate mikroobide ja parasiitide leiduvus. Toidu kohta kehtivad nõuded laienevad ka toidu valmistamiseks ja joogiks kasutatavale veele. 1.2.Toidukauba kvaliteet Kvaliteet on toidu omaduste (sensoorsed, füüsilised, toitelised, funktsionaalsed, hügieenilised) kogum, mis rahuldab määratud või eeldatud vajadusi ja näitab toidu sobivust kasutamiseks. Nõuded, millele toote kvaliteet peab vastama, on toodud standardites ja muudes normdokumentides. Standardid sisaldavad andmeid toote nimetuse, valmistamiseks kasutatavate
venivusega. Hea paindetugevus ja odav. Värvuselt kiud valged, kollased, hallid, punakad. Läigib nagu siid. Ramjee(niinekiud)(RA)- niinekiud. Kiudu toodetakse Hiinas, Jaapanis, Filipiinidel, Itaalias. Esineb loodusliku ja kultuurtaimena. Kiud on pikk ja tugev. Elementaarkiud on valget värvi ja siidja läikega. Kiud väga jäik. Hea kemikaalikindlusega. Imavad vett ja lahuseid väga aeglaselt. Hästi vastupidav bakteritele ja hallitusele.Vastupidav päiksevalguse ja ilmastiku suhtes. Saab pleegitada ja merseerida nagu puuvilla.Suure tugevuse tõttu valmistatakse õmblusniiti. Segatakse puuvilla, lina ja viskoosiga. Sisal (lehekiud)- kogutakse 1-1,5 meetri pikkustest lehtedest kus kiudu on vaid 4- 5%. Toodetakse Brasiilias, Keenias, Tansaanias. Saadakse agaavi lehtedest käsitsi. Kiud on valged ja tugeva läikega. Ei hallita ega kõdune, mereveele reageeri. Nööride ja köite materjal. Turbakiud- tupp-villpea nimelisest taimest saadav kiud. Kiudu tuntakse Rootsis,
Ratsionaalsuskontseptsiooniga on kooskõlas nn funktsionaalne ruumikujundus. Selline kujundus peab oma konstruktsioonilt muudetav olema, et seda saaks hooajamüügil nt nõutava sortimendi muutuste juures ilma ulatusliku tehnilise ja finantsabita muuta. Sellega saab hooajamüügi järel või individuaalsetel asjaoludel ikka ja jälle erilist ostuelamust pakkuda. Funktsionaalsel ruumikujundusel on järgmised nõuded: piisav mahutavus; tugev koormus- võime ja muutlikkus kaasajastamise mõttes. Ruumikujunduse shop-in-the-shop printsiip tähendab mõttelist ja ruumilist sortimendikooslust vajadustegruppidena osakondadeks liigendamise asemel. Selline vajadustegrupi kooslus peab eriti rikkalikku sortimenti pakkuma. Oluline on ka kaubandusettevõtte vaateakna kujundus. See on tähtsaim ja tõhusaim reklaami- vahend paljudele väikestele jaekaubandusettevõtetele. Selveärides püütakse vaateaknaid
Kõik kommentaarid