TALLINNA TEENINDUSKOOL Mai-Liis Tint T-11KO Referaat Õpetaja: Heikki Eskusson Mai-Liis Tint Abiainete suhtes esitatavad nõuded Tallinn 2010 2 Mai-Liis Tint Abiainete suhtes esitatavad nõuded SISUKORD 1. Toiduseadus........................................................................................................................4 1.1 Toidu suhtes esitatavad nõuded........................................................................................4 2. Ekstraheerimine..................................................................................................................5 3
3) Ettevõte, kus toimub toidu töötlemine, sealhulgas valmistamine, või pakendamine, välja arvatud mitteloomsete esmatoodete pakendamine, kuulub tunnustamisele. Toitu on lubatud käidelda ainult teatud ettevõttes. § 10. Ettevõtte tunnustamise otsustamine (1) Järelevalveasutus kontrollib ettevõtte vastavust käesoleva seaduse § 9 lõikes 1 viidatud nõuetele. Kui ettevõte on nõuetekohane, teeb järelevalveasutus ettevõtte tunnustamise otsuse. 3. peatükk TOIDU SUHTES ESITATAVAD NÕUDED 2 § 12. Üldnõuded (1) Turuleviidav toit peab olema ohutu inimese tervisele ning vastama käesolevas seaduses ja teistes õigusaktides sätestatud muudele nõuetele (edaspidi nõuetekohane). (2) Toidus ei tohi olla selle omadusi halvendavaid või inimese tervist ohustavaid parasiite, kahjureidega võõrkehi.
õigusaktidega ning ei tohi tarbijat eksitada. Selline teabe esitamise nõue on kehtestatud Toiduseadusega. Toiduseadusega on kehtestatud ka teabe esitamise piirangud: toidu märgistus ja märgistamise meetodid ei tohi viidata haigusi tõkestavatele, ravivatele või leevendavatele omadustele ega eksitada tarbijat, omistades toidule omadusi või toimet, mida toidul ei ole. Mee märgistamine Mee märgistamisel tuleb järgida toidu märgistamise nõudeid (Toidu märgistusele esitatavad nõuded ja märgistamise ning muul viisil teabe edastamise kord) ning mee märgistamise erinõudeid (Mee koostis- ja kvaliteedinõuded ning märgistamise erinõuded § 3). Märgistusena käsitletakse toiduga (meega) seonduvaid sõnu, andmeid, kaubamärke, margitoodete nimetusi ja pilte või sümboleid, mis on tootega kaasas oleval või tootele viitaval pakendil, dokumendil, sedelil, etiketil või kaelasildil. Mee märgistusel tuleb esitada järgmine teave (kohustuslik teave) 1. Toidu nimetus
kehtestatakse hügieeni üldeeskirjad, mida toidukäitlusettevõtted peavad kõigis toiduainete tootmise, töötlemise ja turustamise etappides järgima. • (EÜ) nr 853/2004, millega sätestatakse loomset päritolu toidu hügieeni erireeglid. • (EÜ) nr 854/2004, millega kehtestatakse erieeskirjad inimtoiduks ettenähtud loomsete saaduste ametlikuks kontrollimiseks. • (EÜ) nr 2073/2005 toiduainete mikrobioloogiliste kriteeriumide kohta. Mahepõllumajandusliku töötlemise nõuded tulenevad peamiselt järgmistest õigusaktidest: • (EMÜ) nr 2092/91 põllumajandustoodete mahepõllundustootmise ning põllumajandustoodete ja toiduainete puhul sellele viitavate märgiste kohta. • Mahepõllumajanduse seadus ja selle rakendusaktid. • Alates 1. jaanuarist 2009 on rakendunud uus mahepõllumajanduse määrus (EÜ) nr 834/2007. Tootes ei tohi olla selle omadusi halvendavaid või inimese tervist ohustavaid parasiite, kahjureid ega võõrkehi
............................................................................................9 2.2Põnn kaubamärk..................................................................................................10 2.3Tooted..................................................................................................................11 2.4Eritoit...................................................................................................................13 2.5Märgistamise nõuded...........................................................................................14 2.6Koostis ja kvaliteedinõuded................................................................................15 3AS KALEV................................................................................................................17 3.1Kalevi ajalugu......................................................................................................17 3.2Ettevõtte tutvustus...........
Ratsionaalsuskontseptsiooniga on kooskõlas nn funktsionaalne ruumikujundus. Selline kujundus peab oma konstruktsioonilt muudetav olema, et seda saaks hooajamüügil nt nõutava sortimendi muutuste juures ilma ulatusliku tehnilise ja finantsabita muuta. Sellega saab hooajamüügi järel või individuaalsetel asjaoludel ikka ja jälle erilist ostuelamust pakkuda. Funktsionaalsel ruumikujundusel on järgmised nõuded: piisav mahutavus; tugev koormus- võime ja muutlikkus kaasajastamise mõttes. Ruumikujunduse shop-in-the-shop printsiip tähendab mõttelist ja ruumilist sortimendikooslust vajadustegruppidena osakondadeks liigendamise asemel. Selline vajadustegrupi kooslus peab eriti rikkalikku sortimenti pakkuma. Oluline on ka kaubandusettevõtte vaateakna kujundus. See on tähtsaim ja tõhusaim reklaami- vahend paljudele väikestele jaekaubandusettevõtetele. Selveärides püütakse vaateaknaid
venivusega. Hea paindetugevus ja odav. Värvuselt kiud valged, kollased, hallid, punakad. Läigib nagu siid. Ramjee(niinekiud)(RA)- niinekiud. Kiudu toodetakse Hiinas, Jaapanis, Filipiinidel, Itaalias. Esineb loodusliku ja kultuurtaimena. Kiud on pikk ja tugev. Elementaarkiud on valget värvi ja siidja läikega. Kiud väga jäik. Hea kemikaalikindlusega. Imavad vett ja lahuseid väga aeglaselt. Hästi vastupidav bakteritele ja hallitusele.Vastupidav päiksevalguse ja ilmastiku suhtes. Saab pleegitada ja merseerida nagu puuvilla.Suure tugevuse tõttu valmistatakse õmblusniiti. Segatakse puuvilla, lina ja viskoosiga. Sisal (lehekiud)- kogutakse 1-1,5 meetri pikkustest lehtedest kus kiudu on vaid 4- 5%. Toodetakse Brasiilias, Keenias, Tansaanias. Saadakse agaavi lehtedest käsitsi. Kiud on valged ja tugeva läikega. Ei hallita ega kõdune, mereveele reageeri. Nööride ja köite materjal. Turbakiud- tupp-villpea nimelisest taimest saadav kiud. Kiudu tuntakse Rootsis,
selle osa, kus toitu käideldakse, vastavust. Hinnatakse ja kinnitatakse tervikuna või osade kaupa. 1) Loomse toidu töötlemine 2) Toidu töötlemine 3) Toatemperatuurist erineval temperatuuril hoitava toidu ladustamine 4) ----.---- käitlemine jaekaubanduses Majandustegevusteade tuleb esitada enne käitlemise alustamist ning esitamise hetkest peavad olema täidetud kõik nõuded. Teatamine: 1) Taimsete esmatoodete tootmine ja sellega seonduvad tegevused 2) Loomsete esmatoodete tootmine ja sellega seonduvad tegevused 3) Eraelamus toidu regulaarne valmistamine turuleviimiseks 4) Toidu vahendamine, ka interneti või postimüük 5) Toidu import 6) Loomse toidu vastuvõtmine teistest EL riikidest 7. Määrus 178/2002: inimtarbimiseks sobiv toit, jälgitavuse tagamine
Kõik kommentaarid