Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Itaalia põllumajandus (0)

3 KEHV
Punktid

Esitatud küsimused

  • Millised on looduslikud eeldused põllumajanduse arenguks selles riigis?
  • Millised on majanduslikud eeldused põllumajanduse arenguks?
  • Millele on põllumajandus spetsialiseerunud taime või loomakasvatusele?
  • Milliseid põllumajandustooteid eksporditakse?
  • Milliste põllumajandustoodetega varustab end ise?
  • Milliseid põllumajandustooteid impordib?
  • Milliseid ekspordib?
  • Milliste toodete ekspordilt maailmas esimeste hulgas?
  • Kuidas on põllumajandus seotud keskkonnaprobleemidega?

Lõik failist

Iseloomusta ühe omavalitud riigi põllumajandust atlase , õpiku ja arvuti abiga järgmise kava alusel:

  • Millised on looduslikud eeldused põllumajanduse arenguks selles riigis?
  • Põllumajanduslikult kasutatava maa suurus – põllumaa, rohumaa , metsamaa; joonista sektordiagramm.
  • Pinnamoe iseloomustus põllumajanduse seisukohast .
  • Kliima – kliimavööde , agrokliima iseloomustus (keskmised temperatuurid, aktiivsete temperatuuride summa, sademed, vegetatsiooniperioodi pikkus, saakide arv aastas).
  • Muldade iseloomustus- peamised mullad , muldade viljakus.
  • Maaparandustööd ( niisutus , kuivendus).
  • Kas igal pool selles riigis on võimalik tegelda põllumajandusega? Kui ei , siis miks?
  • Millised on majanduslikud eeldused põllumajanduse arenguks?
  • Kapitali olemasolu.
  • Tööjõu hõivatus põllumajanduses.
  • Põllumajandusliku tootmise vormid.
  • Valitsuse põllumajanduspoliitika.
  • Millele on põllumajandus spetsialiseerunud – taime – või loomakasvatusele?
  • Peamised põllukultuurid.
  • Enamarenenud loomakasvatusharud .
  • Milliseid põllumajandustooteid eksporditakse?
  • Milliste põllumajandustoodetega varustab end ise?
  • Milliseid põllumajandustooteid impordib ?
  • Milliseid ekspordib?
  • Milliste toodete ekspordilt maailmas esimeste hulgas?
  • Kas (ja kuidas) on põllumajandus seotud keskkonnaprobleemidega?
    Itaalia põllumajandus

  • 1.
    Põllumajandusmaad on riigis kokku 38% kogu territooriumist. Metsa alla jääb 34% Itaaliast ning rohumaad hõivavad 15%.
    2. Itaalia asub valdavalt poolsaarel, seega on seal hea võimalus kaladuse arenguks. Valdav osa Itaaliast on mägine, teda ilmestavad nii jääliustikud ja mägijärved põhjas ja sooja kliimaga Vahemere rannik lõunas. Maa sisejõudude tulemusena on tekkinud mäestikud, orud nende vahele ja vulkaanid . Suurim mäestik asub Itaalia põhjaosas – Alpid . Alpide tipud on noorele, mitmes järgus kujunenud kurdmäestikule iseloomulikult teravad . Alpidest lõunasse jäävad sügavad orud. Alpide jätkuks Kirde-Itaalias on teravatipulised mäed - Dolomiidid. Mäestiku lõunajalamil asub Po madalik. Piki kogu Itaaliat poolsaart kulgevad Apenniinid , mis ääristavad Po madalikku lõunast ja ulatuvad üle terve poolsaare. Mägised on ka Sitsiilia ja Sardiinia . Lõuna-Itaalias asetseb seismiliselt aktiivne piirkond, sealhulgas kaks kuulsat vulkaani Vesuuv ja Etna. Vaatamata mägisele pinnamoele on ligi pool Itaalia pindalast põldude ja istanduste all. Metsa on säilinud mägedes.
    3. Apenniini poolsaarel ja saartel valitseb lähistroopiline, kuuma ja kuiva suve (keskmine temperatuur juulis 23-28oC) ja pehme sademerikka talvega (keskmine temp. jaanuaris 2-12oC) kliima. Aastas sajab umbes 1000 mm (Põhja-Apenniinides kuni 3400 mm, poolsaare lõunaosas alla 200 mm). Lombardia ehk Po madaliku kliima sarnaneb parasvöötme mandrilise kliimaga (sademeid 600-800 mm aastas, keskmine temperatuur juulis kuni 24oC, jaanuaris 0oC). Alpide eelmäestikes puhub talvel sageli kuib ja soe tuul föön, Triestes külm boora , Lõuna-Itaalias suvel kuiv ja kuum siroko. Kliimast olenevalt on jõgede veerežiim Põhja- ja Lõuna-Itaalias erisugune. Alpidest algav Po ja selle lisajõed ning Adige on vee- ja energiarohked ning nende voluhulk on võrdlemisi ühtlane. Kesk- ja Lõuna-Itaalia jõgede veetase alaneb suveti järsult.
    4. Itaalia mullastikku ja taimestikku on tugevalt mõjutanud inimtegevus. Muldadest on peamiselt esindatud lammimullad Lombardia madalikul ning punamullad rannikumadalikel.
    5. Põhja-Itaalia on hästi mehhaniseeritud ning see annab võimaluse kasutada erinevaid põllumajandus tegevust soodustavaid meetode, näiteks maa niisutamist. Maaparandustöödest on Itaalias kasutusel maa niisutamine jõgede baasil.
    6. Itaalias ei ole võimalik igas riigi piirkonnad tegeleda taimekasvatusega. Segavateks faktoriteks on maa sisejõudude tulemusena tekkinud mäestikud, sügavad orud ning vulkaanilised piirkonnad. Teravanõlvalistel mägedel ei ole võimalik tegeleda põllumajandusega, sest seal on tugev erosioon ning raskendatud ligipääs vajaliku tehnikaga . Samuti ei saa taimekasvatust arendada mägedevahelistes orgudes, sest sinna samuti ei pääse vajaliku tehnikaga.
    Loomakasvatus on levinud peaaegu kõikjal üle Itaalia. Mägialades kasvatatakse rohkem lambaid , ning madalikel veiseid ja sigu .

  • 1. Kapitalina on Itaalial piisavalt põllumajanduseks kasutatavat maad. Samuti on Itaalia majanduslikult hästi arenenud riik ning saab endale lubada vajaliku tehnika soetamist. Olemas on ka tõõjõud.
    2. Põllumajanduse koht majanduses ulatub 2.2%-ni SKT-st, kus on hõivatud 4.2% tööjõust.
    3.
    Põllumajanduse vormideks on peamiselt taimekasvatus, loomakasvatud ja metsandus. Vähesemal määral tegeldakse ka kalandusega.
    4. Itaalias, eelkõige Põhjas on levinud nn. tööstuspiirkonnad - ajalooliselt tekkinud territoriaalsed kooperatsioonil põhinevad ärisüsteemid: keskmised ja väikesed ettevõtted oma kindla, kitsa spetsialiseerumisega. Tööstuspiirkonna kapitali aluseks on enamjaolt perekonna säästud ja tootmine asub omaniku elukoha läheduses. Tööstuspiirkonna raamides tegutsevate ettevõtete ühendamine ühingutesse, liitudesse jne. lubab paremini lahendada ühiseid probleeme. Näiteks finantseerida uue transpordivõrgu ehitamist, mõne keskuse rajamist , lahendada krediteerimisega seotud küsimusi vms. Samas Itaalia suurettevõtted on osa tootmisest viinud üle tööstuspiirkondadesse või loonud uued. Tööstuspiirkondade tegevust reguleerivad mitmed seadused. Samas seadus ei näe ette tööstuspiirkondade maksusoodustusi või otsest doteerimist.

  • 1. Itaalias on ülekaalus taimekasvatus. Kavatatakse peamiselt teravilja (nisu, maisi, riisi), viina - ja õlipuid, tsitrusi ja teisi viljapuid. Tehnilistest kultuuridest eriti suhkrupeeti, vähem tubakat ja kiudtaimi.
    2. Arenenud on siiski ka loomakasvatus. Loomakasvatuse põhiharud on piima-lihaveised ja seakasvatus. Lombardia madalikul kasvatatakse veiseid ja sigu. Kesk- ja Lõuna-Itaalia mägialadel peetakse rohkem lambaid ning kitsi .

  • 1. Itaalia varustab ennast peamiste toiduainetega ise. Viljeldakse nisu, maisi, riisi, suhkrupeeti ja öögivilja. Kasvatatakse oliive, viinamarju, apelsine ja sidruneid.
    2. Peamised impordiartiklid on elektroonika ja elektrotehnika tooted, metall /metalltooted, elekter , energia/ toorained , transpordivahendid ning keemia- ja mehhaanikatööstuse tooted, samuti tekstiil , puit, elusloomad, toiduained Itaalia peamised impordipartnerid ja osakaal, 2005. aasta andmed: Saksamaa 18.1%, Prantsusmaa 11.4%, Madalmaad 5.9%, Suurbritannia 4.8%, Hispaania 4.6%, Hiina 4.2%.
    3. Itaalia peamisteks ekspordiartikliteks on kõrgtehnoloogilised tooted, mehhaanika -, keemia-, tekstiili- ning autotööstuse tooted, samuti tubakas , alkohol ning toiduained. Itaalia peamised ekspordipartnerid ja osakaal, 2005. aasta andmed: Saksamaa 14.1%, Prantsusmaa 12.5%, USA 8.3%, Hispaania 7.2%, Suurbritannia 7.1%, Šveits 4.2%.
    4. Veini ekspordilt on Itaalia maailmas esimeste riikide seas.

  • Põllumajanduslikud kemikaalid , reovesi , tööstuslik ja kanalisatsiooni heitvesi võivad sisaldada orgaanilisi ühendeid, lämmastikku ja/või fosforit, mis kõik annavad oma panuse eutrofeerumisele. Eutrofeerumine on toitainete üleküllus veekogus, mis sageli põhjustab vee kvaliteedi halvenemist.
    Väga ohtlik on ka põldude pidev niisutamine, mis võib esile kutsuda maa sooldumise ja kasutamiskõlbmatuks muutumise. Keegi ei tea veel täpselt, millist mõju avaldab inimkonna saatusele kõrbete niisutamine. See võib tuua kaasa kliima jahenemise parasvöötmes ja troopikas , sest just kõrbest saavad need paigad oma soojuse.
  • Itaalia põllumajandus #1 Itaalia põllumajandus #2 Itaalia põllumajandus #3
    Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
    Leheküljed ~ 3 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2009-10-21 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 111 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor hellu303 Õppematerjali autor
    Materjalis on vastused järgmistele küsimustele :

    1. Millised on looduslikud eeldused põllumajanduse arenguks selles riigis?
    1) Põllumajanduslikult kasutatava maa suurus – põllumaa, rohumaa, metsamaa; joonista sektordiagramm.
    2) Pinnamoe iseloomustus põllumajanduse seisukohast.
    3) Kliima – kliimavööde , agrokliima iseloomustus (keskmised temperatuurid, aktiivsete temperatuuride summa, sademed, vegetatsiooniperioodi pikkus, saakide arv aastas).
    4) Muldade iseloomustus- peamised mullad, muldade viljakus.
    5) Maaparandustööd (niisutus, kuivendus).
    6) Kas igal pool selles riigis on võimalik tegelda põllumajandusega? Kui ei , siis miks?
    2. Millised on majanduslikud eeldused põllumajanduse arenguks?
    1) Kapitali olemasolu.
    2) Tööjõu hõivatus põllumajanduses.
    3) Põllumajandusliku tootmise vormid.
    4) Valitsuse põllumajanduspoliitika.
    3. Millele on põllumajandus spetsialiseerunud – taime – või loomakasvatusele?
    1) Peamised põllukultuurid.
    2) Enamarenenud loomakasvatusharud.
    4. Milliseid põllumajandustooteid eksporditakse?
    1) Milliste põllumajandustoodetega varustab end ise?
    2) Milliseid põllumajandustooteid impordib?
    3) Milliseid ekspordib?
    4) Milliste toodete ekspordilt maailmas esimeste hulgas?
    5. Kas (ja kuidas) on põllumajandus seotud keskkonnaprobleemidega?

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    3
    doc

    Itaalia põllumajandus - uurimustöö

    suhteliselt suur. Põllu- ja rohumaa moodustavad 56% riigi territooriumist ja metsamaa 23%. 21% 30% Põllumaa Metsamaa Rohumaa Muu 25% 25% Pinnamoe iseloomustus põllumajanduse seisukohast: Põllumajandusega tegelevad põhiliselt Itaalia põhjaosa ja idarannik, sest seal on tasane maapind ning põlluharimiseks vajalikud tingimused. Valdav osa Itaaliast on mägine. Põhjas asetsevad Alpid. Nendest lõunasse jäävad sügavad orud, kus asuvad Itaalia suurimad järved (Garda järv, Cosmo järv ja Lago Maggiore). Alpide jätkuks Kirde-Itaalias on Dolomiidid. Itaaliat poolsaart kulgevad Apenniinid. Mägised on ka Sitsiilia ja Sardiinia. Lõunas asetseb seismiselt aktiivne piirkond, sealhulgas kaks kuulsat vulkaani Vesuuv ja Etna

    Geograafia
    thumbnail
    5
    doc

    Itaalia Põllumajandus

    ,,Põllumajandus" Itaalia 1. Millised on looduslikud eeldused põllumajanduse arenguks selles riigis ? 1) Põllukultuuride ja püsivat põllumaad 26.41% Püsikultuuri maad on 9,09% Muud maad on 64,5 % 2) Valdav osa Itaaliast on mägine. Põhjas asetsevad Alpid. Nendest lõunasse jäävad sügavad orud, kus asuvad Itaalia suurimad järved (Garda järv, Como järv, Lago Maggiore). Alpide jätkuks Kirde-Itaalias on Dolomiidid. Piki kogu Itaaliat poolsaart kulgevad Apenniinid. Mägised on ka Sitsiilia ja Sardiinia. Lõunas asetseb seismiliselt aktiivne piirkond, sealhulgas kaks kuulsat vulkaani Vesuuv ja Etna. Sageli esineb maavärinaid. 3) Põhja-Itaaliat iseloomustavad külmad Alpi talved ja sajused suved, Po madalikul valitseb parasvöötme mandriline kliima: suved on kuivad, talved niisked ja külmad

    Geograafia
    thumbnail
    6
    docx

    Riigiuurimus Itaaliast

    Riigiuurimus Itaaliast Üldandmed: Itaalia pindala: 301 338km² Rahvaarv: 60 317 000 Pealinn: Rooma Pealinna elanike arv: 2 754 440 Keel: Itaalia keel Rahaühik: Euro ja Šveitsi frank Riigi geograafiline asend: Itaalia asub Euroopa mandri lõunaosas, Euraasia maailmajaos 39°-43°põhjalaiusel ja 10°-19° idapikkusel. Ta asub saapakujulisel Apenniini poolsaarel mis 800 km Vahemerre ulatub. Itaaliat ümbritsevad Türreeni, Aadria- ja Joonia mer. Maismaapiiri jagab ta Austria, Prantsusmaa, Sloveenia ning Šveitsiga. Looduslikud tingimused: Itaalia on küllaltki mägine maa

    Geograafia
    thumbnail
    12
    doc

    Itaalia uurimustöö 3

    .............................................................12 4 Litosfäär 1. Iseloomusta riigi pinnamoodi. Valdav osa Itaaliast on mägine, teda ilmestavad nii jääliustikud ja mägijärved põhjas ja sooja kliimaga Vahemere rannik lõunas. Maa sisejõudude tulemusena on tekkinud mäestikud, orud nende vahele ja vulkaanid. Suurim mäestik asub Itaalia põhjaosas ­ Alpid. Prantsusmaa ja Itaalia piiril asub Euroopa kõrgeim tipp: Mont Blanc. Alpide tipud on noorele, mitmes järgus kujunenud kurdmäestikule iseloomulikult teravad. Varasemate aegade võimsad liustikud on kujundanud ka mitmeid sügavaid jõeorge. Alpides esineb vahel ka lumelaviine. Liustikud moodustavad 2% Alpide pindalast. Alpidest lõunasse jäävad sügavad orud, kus asuvad Itaalia suurimad järved (Garda järv, Como järv, Maggiore). Alpide jätkuks Kirde-Itaalias on

    Geograafia
    thumbnail
    28
    doc

    Itaalia

    Turismi iseloomustus..............................................................................24 11.Kokkuvõte...............................................................................................25 Kasutatud kirjandus......................................................................................26 3 Sissejuhatus Itaalia Vabariik on üks riik Euroopas, Appenniini poolsaarel. Itaalia pealinna on Rooma, mis on tuntud juba ammustest aegadest. On ju selle linna kohta ka üks ütlus: ,,Kõik teed viivad Rooma". Teadsin riigist suhteliselt palju kuid himu uue teadmise järele oli suur. Itaalia on tuntud kui üks väga külalislahke ja sõbralike inimestega riik. Oma uurimuslikus referaadis tutvustan ma Itaalia loodust, rahvastikku ja ka majandust.Sain teada väga palju uut infot . 4 1

    Geograafia
    thumbnail
    2
    doc

    Itaalia põllumajandus

    Iseseisevtöö ,,Põllumajandus" Itaalia Millised on looduslikud eeldused põllumajanduse arenguks selles riigis? 1) Itaalias on kõige suurem osakaal põllumaal(37%), sellele järgnevad metsa(34%)- Maakasutus Põllumaa Karjamaa

    Geograafia
    thumbnail
    8
    doc

    Itaalia - uurimustöö

    Üldhinnang veevarudele lk 6 Suuremad jõed ja järved lk 6 Jõgede peamised toiteallikad ja kõikumine lk 7 Üleujutused lk 7 Pinnaveekogude vee kasutus lk 7 Veekogude puhtus lk 7 Laevatatavad siseveekogud lk 7 Kasutatud kirjandus lk 8 Itaalia geograafiline asend Euraasia on suurim manner maailmas, mis omakorda jaguneb kaheks maailmajaoks: Aasiaks ja Euroopaks, millest viimases asub ka Itaalia. Itaalia asub 800 kilomeetrit Vahemerre ulatuval saapakujulisel Apeniini poolsaareni. Itaalia on peamiselt mägine, välja avatud Po jõe tasandik riigi põhjaosas. Itaaliale kuuluvad ka Sitsiilia, Sardiinia, Elba ja veel umbes 70 väiksemat saart. Itaalias ehk Apenniini poolsaarel on veel kaks

    Geograafia
    thumbnail
    11
    doc

    Itaalia

    9 8. Riigikord lk. 9 9. Turism lk. 10 10. Kasutatud kirjandus lk. Üldiseloomustus: 2 Pindala 301 000 km2 Rahvaarv 57,4 mln Rahvastiku tihedus: 191 in/km2 Pealinn Rooma Haldusjaotus 20 maakonda Riigikeel itaalia keel Rahaühik euro (EUR) 3 Asukoht Itaalia on riik Lõuna-Euroopas. Asub 800 km Vahemerre ulatuval saapakujulisel Apenniini poolsaarel. Hõlmab Alpide lõunanõlvad, Lombardia madaliku, Apenniini poolsaare, Sitsiilia, Sardiinia ja hulga väiksemaid saari. Põhjast ümbritseb Itaaliat Austria ja Sveits, idast Sloveenia ja Aadria meri, lõunast Joonia meri ja Vahemeri, läänest Liguuria meri, Türreeni meri ja Vahemeri. Pinnavormid

    Geograafia




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun