Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"100ml" - 146 õppematerjali

100ml - 5,23ml=94,8 ml Leian valmistatud lahuse molaarse kontsentratsiooni tiitrimise kaudu Tiitrimisel toimuv reaktsioonivõrrand: HCl+NaOHNaCl+
thumbnail
5
docx

Etaanhappe anhüdriidi hüdratatsioon kiiruse määramine elektrijuhtivuse meetodil

ga. Kahel temperatuuril määratud keskmistest kiiruskonstantidest ( tavaliselt sooritab katse teisel temperatuuril teine üliõpilane) arvutatakse antud reaktsiooni aktiveerimisenergia ja Arrheniuse võrrandi eksponendieelne kordaja. Kui teisel temperatuuril ei ole kiiruskonstanti määratud, esitatakse ainult aktiveerimisenergia ja eksponendieelse teguri arvutusvalemid. Katse 1. Kõigepealt soojendasin 100ml kolvis olevas destilleeritud vee 30 kraadini, seejärel pipeteerisin 6ml etaanhappe anhüdriidi 50ml-sesse kolbi ja täitsin kriipsuni 30 kraadise destveega. c0=0,188 V T= 30oC Lahustumise lõpp=60s Reaktsiooni algus=30s Stopperi näit juhtivuse mõõtmise alustamisel : 3,208 min 30/60=0,5min, Stopperi ja juhtivuse ajaline samm on 3,208-0,5=2,708 min Tabelis arvutatud aeg minutites on oluline graafiku jaoks. 1 - 0 k = ln

Füüsika → Füüsikaline ja kolloidkeemia
26 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Vee kareduse määramine ja kõrvaldamine

Vee kareduse määramine ja kõrvaldamine Töö ülesanne Vee kareduse määramine ja kõrvaldamine lahusest. Töö eesmärk · Vee loodusliku kareduse määramine tiitrimisega. · Katlakivi moodustumise uurimine · Kareduse kõrvaldamine Na-katioonfiltiga · Vees sisalduvad SO42- - iooni konsentratsiooni ligikaudne määramine Töövahendid Laboritehnika · 500ml kooniline kolb · 250ml koonilised kolvid · 100ml pipett · 25ml büretid · 25ml mõõtesilidnder · Lehter · Klaaspulk · Filterpaber · Katseklaaside komplekt · Na-katioonfilter · Elektripliit · Etalonlahuste komplekt Ained · 0.025M HCl lahus · 0.025M ja 0.005M trioon-B lahus · Puhverlahus (NH4Cl + NH3H2O) · Indikaatorid metüülpunane (mp) ja metüüloranz (mo) · Kromogeenmust ET-00 · 10% BaCl2 lahus · ~0.5M HCl lahus Töö käik

Keemia → Keemia
12 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Vee kareduse määramine tiitrimisega ja Ioonide kontsentratsiooni määramine

büretid (3), 25 ml mõõtsilinder, filterpaber, Na-kationiitfilter, etalonlahuste komlekt , elektripliit, Kasutatud ained: 0,025M HCl; 0,005M ja 0,025M triloon-B lahus; metüülpunane (mp) ja kromogeenmust (ET-00) indikaatoritena, 10% NaCl2 lahus, puhverlahus (NH4Cl+NH3*H2O),ca 0,5M HCl lahus nende nõude pesemiseks, milles vett keedeti ( katlakivi eemaldamiseks). Katsed: 1)HCO3(-) iooni sisalduse ehk karbonaatse kareduse määramine Loputasin 100ml pipeti kaks korda uuritava veega (ehk külma kraaniveega), koonilised kolvid loputasin destilleeritud veega. Pipeteerisin 250ml koonilisse kolbi 100 ml kraanivett, lisasin 3 tilka metüülpunast. Tiitrisin 0,025M HCl lahusega (HCO3 ioonid reageerivad HCl-ga, HCO3(-) seob prootoni H+) vett kolvis pidevalt segades (loksutades), alguses oli lahus kollane, soolhappelahust lisades muutus see oransiks- üleminekuvärvus. Kui lahus oli muutunud oransiks hakkasin

Keemia → Keemia
10 allalaadimist
thumbnail
4
doc

PH arvutused

pH = -log( a ) = -log 2,83 10 -3 = 2,55 Lahust 6. 500mL 10 0,075 CM = = 1,5 10 -3 M 500 I = 1,5 10 -3 0,953 - 0,966 = 0,966 + ( 0,0015 - 0,001) ? = 0,960 0,002 - 0,001 a = C M = 0,960 0,0015 = 1,44 10 -3 ( pOH = -log 1,44 10 -3 = 2,84 ) pH =14 - 2,84 = 11,16 7. NaCl + HNO2 NaNO 2 + HCl V = 100mL + 50mL = 150mL 100mL 0,105M C M NaCl = = 0,07 M 150mL 50mL 0,01M C M HNO2 = = 0,0033M 150mL I= 1 2 [ 0,07 1 + 0,07 ( - 1) + 0,0033 1 + 0,0033 ( - 1) = 0,0733 2 2 ]

Keemia → Anorgaaniline keemia
175 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Protokoll nr 4 - Soolhappelahuse valmistamine ja kontsentratsiooni määramine.

Kontsentreeritud happe lahusest lahuse valmistamine, selle lahjendamine ning kontsentratsiooni määraminnne tiitrimisega. Töövahendid: Koonilised kolvid (250 ml), mõõtesilindrid (10 ml, 100 ml), mõõtekolb (100 ml), bürett, pipetid (10 ml, 20 ml), klaaspulk. Kasutatud ained: Kontsentreeritud HCl lahus (tõmbe all), täpse kontsentratsiooniga NaOH lahus, indikaator fenoolftaleiin (ff). Töö käik: Arvutakse, kui palju on vaja võtta kontsentreeritud soolhapet ja vett, et valmistada 100ml 2,5% HCl lahust. Mõõtesilindriga mõõdetakse 250ml koonilisse kolbi arvutatud kogus vett ja lisatakse tõmbe all väiksese mõõtesilindriga vajalik kogus kontsentreeritud soolhapet. Kolb suletakse korgiga ja lahus segatakse tõmbe all ringikujuliste liigutustega. Saadud soolhappelahusest teha viiekordne lahjendus, milleks pipeteeritakse destilleeritud veega loputatud 100 ml mõõtekolbi 20 ml lahust, vett lisatakse kriipsuni, suletakse korgiga ning loksutatakse intensiivselt

Keemia → Keemia alused
53 allalaadimist
thumbnail
4
docx

NaCl sisalduse määramine liiva ja soola segus

Tiheduse valem =m/V=m=*V Kasutatud mõõteseadmed, töövahendid ja kemikaalid Töövahendid: koonilised kolvid (250ml), mõõtesilindrid (10ml, 100ml), mõõtekolb(100ml), bürett, pipetid (10ml, 20ml), klaaspulk Kaustatud ained: kontsentreeritud HCl lahus (tõmbe all), täpse kontsentratsiooniga NaOH lahus, indikaator fenoolftaleiin (FF). Kasutatud uurimis- ja analüüsimeetodid ning metoodikad Arvutati, kui palju on vaja võtta kontsentreeritud soolhapet ja vett, et valmistada 100ml 2,2% HCl lahust. Mõõtesilindriga mõõdeti 250ml koonilisse kolbi arvutatud kogus vett ja lisati tõmbe all väiksese mõõtesilindriga vajalik kogus kontsentreeritud soolhapet. Kolb suleti korgiga ja lahus segati tõmbe all ringikujuliste liigutustega. Saadud soolhappelahusest tehti viiekordne lahjendus, milleks pipeteeriti destilleeritud veega loputatud 100 ml mõõtekolbi 20 ml lahust, vett lisati kriipsuni, suleti korgiga ning loksutati intensiivselt. Pipetid ja bürett

Keemia → Keemia alused
74 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Karastusjoogid

HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUS K-07B Älis Erk KARASTUSJOOGID Referaat Uuemõisa 2009 Sisukord Ice tea black tea peach taste 1.5 L........................................................................................................3 Karboniseeritud ja mineraliseeritud vesi ,,VÄRSKA" 1.5 L................................................................4 Fat burner 3000 fitness drink 500 ml...................................................................................................5 Schweppes RUSSCHIAN 1.5 L...........................................................................................................6 GIN safari long drink 0.5 L 5.6% vol...................................................................................................7 Sprite 2L.................................................................................................................................

Toit → Kokandus
30 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Mikroobide määramine jõe- ja kraanivees

Nimi : Eriala, kursus: Kuupäev: Aruanne Mikroobide määramine jõue- ja kraanivees Töö käik: Võeti 4 Petri tassi ja 4 katseklassi jõeveega. Pipetiga lisati katseklaasi 1ml jõevett ja segastati Vortex mikseriga, saadati 10-1 lahust ja valati Petri tassi. Esimest katseklaasist 1 ml 10-1 pandi teise katseklaasi, siis võeti 1 ml 10-2 valati kolmasse, segastati ja valati 1 ml 10-3 lahust, segastati ja valati 1 ml 10-4 Petri tassi. Steriliseeriti söötme kolvi leeklambil. Valati kahte Petri tassi sisse Coli-laadse söötme. Bakterite üldarvu määratatakse kolmandas ja neljandas Petri tassis. Võeti steriliseeritud...

Bioloogia → Mikrobioloogia
69 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Lahuste valmistamine, kontsentratsiooni määramine

Kõige pealt arvutasin, kui palju on vaja võtta konsentreeritud soolhapet ja vett, et valmistada 100ml etteantud protsendilisusega ( 1,7%) HCl lahust. Soolhappe tiheduse sõltuvuse lahuse protsendilisusest vaatasin tabelist. Arvutades kasutasin vajadusel lineaarset interpoleerimist. Teada on, et: Valmistatava lahuse protsent on 1,7% Konsentreeritud soolhappe tihedus on 1,179g/cm3 Kontsentreeritud soolhappe massiprotsent on 36,0 % Valmistatava lahuse tihedus on1,0068g/cm3 Lahuse ruumala 100ml a.) HCl mass lahuses C% m HCl = Vlahus * 2 lahus * 100% mHCl=100ml*1,0068g/cm3*0,017%=1,711g b.) Konsentreeritud happe maht C% m aine = V HCl * lahus * 100% 1,711g V HCl = = 4,03ml 1,179 g / cm 3 * 0,36% c.) Vee maht 100ml-4,03ml=95,97ml d

Keemia → Keemia alused
132 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Soolhappelahuse valmistamine ja kontsentratsiooni määramine

Kontsentreeritud happe lahusest lahuse valmistamine, selle lahjendamine ning kontsentratsiooni määraminnne tiitrimisega. Töövahendid: Koonilised kolvid (250 ml), mõõtesilindrid (10 ml, 100 ml), mõõtekolb (100 ml), bürett, pipetid (10 ml, 20 ml), klaaspulk. Kasutatud ained: Kontsentreeritud HCl lahus (tõmbe all), täpse kontsentratsiooniga NaOH lahus, indikaator fenoolftaleiin (ff). Töö käik: Arvutakse, kui palju on vaja võtta kontsentreeritud soolhapet ja vett, et valmistada 100ml 2,5% HCl lahust. Mõõtesilindriga mõõdetakse 250ml koonilisse kolbi arvutatud kogus vett ja lisatakse tõmbe all väiksese mõõtesilindriga vajalik kogus kontsentreeritud soolhapet. Kolb suletakse korgiga ja lahus segatakse tõmbe all ringikujuliste liigutustega. Saadud soolhappelahusest teha viiekordne lahjendus, milleks pipeteeritakse destilleeritud veega loputatud 100 ml mõõtekolbi 20 ml lahust, vett lisatakse kriipsuni, suletakse korgiga ning loksutatakse intensiivselt

Keemia → Keemia alused
10 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

Putukate vastased vahendid

Putukate vastased vahendid Hannes Heiskonen Lendar Piir Kaspar Kallasmaa 9D Herilasemürk · KAPO herilase ja parmu mürk. · Sisaldab biotsiidi, D- trans-tetrametriini ja D-fenotriini. · Inimestele meeldiva lõhnaga, kuid VÄGA MÜRGINE. · 400ml maksab 5.15 eurot. Permaplus ­ emulsiooni kontsentraat putukate tõrjeks. · 100ml konsentraati segatakse kuni 6l veega-sellega saab katta kuni 100m2 pinna. · Lõhnatu, ei jäta plekke, püsib pinnal 3-6 kuud . · 100ml maksab 19 eurot. Sääsemürgid · Autan® Protection Plus Aerosool · Sisaldab dietüültoluamiidi ja ikaridiini. · Puukide eest kaitseb kuni 4h ja sääskede eest kuni 8h. · Pudel maksab 6.70 eurot. OFF! Sääseaerosool · Mõju kestab nahal kuni 4h. Seda saab pihustada ka riietele,

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Lõputöö Bensaalatsetofenoon

Etanool 46,07 g/mol 0,789 -114, 78,4 g/ cm 3 3 °C °C NaOH Molekulmas 2,13 318 1388 111/g100ml Etanoolis s g/ cm 3 °C °C 20 °C 13,9 g/ 100ml Bensaalatseto- 78,11 g/mol 1,0712 55- 208 fenoon g/ cm 3 57 °C °C Vesi 18,015 g/mol 1 g/ cm 3 0 °C 100 °C Ainete ohtlikkus Aine Omadused Benseen Väga mürgine

Keemia → Orgaaniline keemia i
74 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Polümeeri molaarmassi viskosimeetriline määramine.

11.04.2013 M.P. Füüsikalise ja kolloidkeemia laboriprotokoll konsentreeritumatele lahustele. Enne uue lahuse käsitlemist valati Töö number 4. Polümeeri molaarmassi viskosimeetriline eelmine lahus välja ning viskosimeetrit loputati järgmise lahusega ning määramine. teostati mõõtmised. Töö eesmärk: Määrata kõrgmolekulaarse ühendi molaarmass, mõõtes Tulemused ja arvutused: Tabel.1 tema lahuse viskoossust erinevatel konsentratsioonidel. Kasutatav Lahuse nr Lahjendus Alglahus/ Lahuse viskosimeetril...

Keemia → Keemia
39 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Kuum eelroog ja parfeed

puuviljaliköör serveerimistaldrikule. 6. Serveeri virsikukastmega, milleks püreeri konservvirsikud jaliköör. 7. kaunista 2.SEENTE JA KODUJUUSTUGA TÄIDETUD PANNKOOGID Bruto Neto 1. Valmista ülepanni pannkoogitaigen ja prae need pannil jahu 50g 50g valmis. piim 100ml 100ml 2. Puhasta seened. muna 1tk 50g 3. Täidiseks prae tükeldatud sibul ja seened ning sega sool, suhkur kodujuustu hulka, maitsesta. täidis 4. Keera täidis pannkookide sisse ja küpseta salamandris kodujuust 50g 70g üle. sampinjonid 90g 80g 5. Kaunista mustade oliividega ja hapukoorega otse pakist sibul 36g 30 ja serveeri soojalt.. praadimiseks õli 20g 20g

Toit → Toit ja toitumine
9 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Nimetu

Töö eesmärk Kohvi koguse määramine ekstraktiivainete sisalduse põhjal. Seadmed ja töövahendid -pipetid -keeduklaasid -mõõtsilinder 100ml -mõõtkolvid 200 ml või 250ml -lehtrid -kohvifiltrid -elektripliit -spektrofotomeeter Töö käik Mulle oli antud 1 uuritav proov, milles oli minu jaoks tundmatu hulk kohvipulbrit. Lisaks kaalusin 2 kontrollproovi jaoks kohvipulbrit. Nende mass oli mulle juba teada, kuna kaalusin nad ise. Kallasin nii uuritavale proovile kui ka kontrollproovidele peale 100ml keevat destilleeritud vett. Lasin neil seista ning seejärel filtreerisin ära. Sademe võisin ära visata, filtraadi viisin aga

Varia → Kategoriseerimata
11 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Vee kareduse määramine

Töövahendid Suurem (500...750 mL) kooniline kolb vee hoidmiseks, koonilised kolvid (250 mL) tiitrimiseks, pipett (100 mL), büretid (25 mL), mõõtsilinder (25 mL), lehter, klaaspulk, filterpaber, katseklaaside komplekt, Na-kationiitfilter, elektripliit, etalonlahuste komplekt SO42- iooni kontsentratsiooni määramiseks. A. HCO3- iooni sisalduse (KK) määramine 1. HCO3- ioonide kontsentratsioon Vtriloon-B : 11,05 mL C M,HCl : 0,025 M Vvesi : 100mL VHCl * C M , HCl * 1000mmol 11,05 * 0,025 * 1000 C mM = Vvesi *1mol = 100 * 1 =2,763 mmol/l 2. Karbonaatne karedus C mM 2,763 KK: 2 = 2 =1,3815 mmol/l B Ca2+ + Mg2+ ioonide sisalduse (ÜK) määramine Üldkaredus Vtriloon-B : 8,95 mL C M,triloon-B : 0,025M Vvesi : 100mL Vtriloon- B * C M ,trilon- B *1000mmol 8,95 * 0,025 * 1000 ÜK: Vvesi *1mol = 100 * 1 =2,24 mmol/l

Keemia → Anorgaaniline keemia
113 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Prax: NaCl sisalduse määramine,soolhappe lahuse valmistamine

määramine tiitrimisega. Kasutatud ained: HCl 36% lahus (d = 1,179g/cm3), NaOH lahus (0,1003M), Fenoolftaleiin Kasutatud töövahendid: Koonilised 250ml kolvid, mõõtesilindrid (10 ml, 250 ml), mõõtekolb(100ml), bürett, pipetid (10ml ja 20 ml), klaaspulk. Töö käik: 1. Arvutan, kui palju kontsentreeritud HCl lahust ja vett on vaja võtta, et valmistada 100 ml etteantud protsendilisusega (2,4%) soolhappe lahust. Valmistatava lahuse ruumala: V = 100ml Valmistatava lahuse massiprotsent: Cl =2,4% Kontsentreeritud HCl massiprotsent: Cl =36% Kontsentreeritud HCl lahuse tihedus: d36 = 1,179g/cm3 2,4% HCl lahuse tihedus: d2,4 = 1,0103 g/cm3 Vaja on võtta konts. hapet: m(HCl) = (C% * V*) / (C% * ) = (2,4% * 100 ml * 1,0103 g/cm3) / (1,179 * 36) 5,71 ml Vaja on võtta vett: 100 ml ­ 5,71 ml = 94,29 94,3 ml 2. Valmistan 2,4% 100 ml HCl lahuse. Teen 20 ml 5x lahjenduse

Keemia → Keemia alused
119 allalaadimist
thumbnail
4
pdf

Puhastusplaan

panipaigad, uksed, 50ml 5 liitrile veele vajadusele puhastada ja loputada plaaditud seined 80ml 8 liitrile veele veega. Desinfitseerimislahus 20ml 1 liitrile veele Vastavalt Pihustada terve pinna hygienic3000 100ml 5 liitrile vajadusele ulatuses, lasta mõjuda Veele 15 minutit, loputada. 160ml 8 liitrile veele Jahutus-ja Automaatne Peale sulatamist Pihustada terve pinna

Muu → Puhastusõpetus
32 allalaadimist
thumbnail
3
docx

POT protokoll

YKA3411 Instrumentaalanalüüs POT Askorbiinhappe sisalduse määramine potentsiomeetrilisel tiitrimisel Õpperühm: Töö teostaja: Õppejõud: Töö teostatud: 1 Töö eesmärk Töö eesmärgiks on määrata askorbiinhappe sisaldust tablettis, kasutades potentsiomeetrilise tiitrimise meetodit. 2 Töö käik 1. Valmistada ette proov: lahustada 1 askorbiinhappe tablett 100mL vees. 2. pH-meetri kalibreerimine kasutades puhverlahuseid (pH 4 ja pH 7). Kontrollida saadud andmeid. 3. Määrata titrandi (NaOH) kontsentratsioon. Selleks tiitrida 25mL NaOH tugeva hape mõõtelahusega (0,0474 M HCl). Indikaator: metüülpunane. Sooritada vähemalt 2 korda (SSH ei tohi ületada 2%). 4. Pipeteerida 25mL C-vitamiini lahust tiitrimise anumasse, asetada magnetsegaja pulk. Lisada vett mahuni ca 40mL. 5

Keemia → Instrumentaalanalüüs
19 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Vee kareduse määramine ja kõrvaldamine

Oluline on lõpetada tiitrimine täpselt (ühe tilga täpsusega) siis, kui punane värvus jääb püsima viimase tilga lisamisel. Lugesin büretilt tiitrimiseks kulunud soolhappe ruumala. 4. Pesin koonilise kolvi hoolikalt kraaniveega ja loputasin destilleeritud veega. Kordasin tiitrimist uue veekogusega kuni tiitrimiseks kulunud HCl ruumalade erinevus ei ületanud 0,10...0,15 mL. B ioonide sisalduse (ÜK) määramine 1. Pipteerisin destileeritud veega loputatud koonilisse kolbi 100mL uuritavat vett, lisasin 5mL puhverlahust ning natukene indikaatorit ET-00. Lahus värvus lillaks. 2. Seadsin töökorda büretti 0,025M triloon-B lahusega ning tiitrisin vett pidevalt segades kuni jäi püima sinine värvus. 3. Kordasin tiitrimist kuni tiitrimiseks kulunud triloon-B ruumalade erinevus ei ületanud 0,1 mL. Katse andmed 100ml=H2O Katse A1. HCL=2,5ml 2. HCL=2,5ml Katse B 1. 7,4ml triloon-b 2 7,5ml triloon-b Arvutused A 1. HCO3− ioonide kontsentratsioon

Keemia → Keemia ja materjaliõpetus
31 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Lahuste valmistamine, kontsentratsiooni määramine

loputatud 100 ml mõõtekolbi 20 ml lahust, vett lisada kriipsuni, suleda korgiga ning loksutada intensiivselt. Pipetid ja bürett loputada eelnevalt töölahusega ­ pipett HCl lahusega ja bürett NaOH lahusega, et vee- või teistsuguse kontsentratsiooniga lahuse piisad pipeti ja büreti seintel ei muudaks mõõdetava lahuse kontsentratsiooni. Soolhappelahuse kontsentratsiooni määrata tiitrimisega. Destilleeritud veega loputatud koonilisse kolbi pipeteeerida 100ml 5x lahjendusega HCl lahust ja lisati 2-3 tilka fenoolftaleiinilahust. Bürett täita nullini täpse kontsentratsiooniga NaOH lahusega ja tiitrida, kuni roosa värvus jäi püsima. Tiitrimist korrata 2-4 korda, et katsete mahtude vahe poleks suurem kui 0,1-0,15 ml. Arvutada tiitrimiseks kulunud NaOH lahuse kokkulangevate mahtude järgi 5x lahjendusega HCl lahuse molaarne kontsentratsioon. Katseandmed. Valmistatava lahuse massiprotsent: 1,5%

Keemia → Keemia
22 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Laboratoorne töö 2 - Lahuste valmistamine, kontsentratsiooni määramine Sissejuhatus

Töö eesmärk Lahuse valmistamine kontsentreeritud happe lahusest, lahjuste lahjendamine, kontsentratsiooni määramine tiirimisega. Kasutatavad ained Kontsentreeritud HCl lahus /tõmbe all), täpse kontsentratsiooniga NaOH lahus, indikaator fenoolftaleiin. Töövahendid Koonilises kolvid (250ml), mõõtelsilindrid (10 ml, 100ml), mõõtekolb(100ml), bürett, pipetid (10 ml, 20ml), klaaspulk. Kasutatud uurimis- ja analüüsimeetodid ning metoodikad On vaja valmistada 100ml etteantud protsendilisusega ( 2%) HCl lahust. Teada on, et: Valmistatava lahuse protsent on 2% Valmistava lahuse molaarsus 0,5530 M Konsentreeritud soolhappe tihedus on 1,179g/cm3 Kontsentreeritud soolhappe massiprotsent on 36,0 % Vaja on võtta konts. hapet 4,75 mL Vaja on võtta vett 95,2 mL Valmistava lahuse tihedus on 1,0083 g/ cm3 HCl mass lahuses on 2,02 g · Leian valmistava lahuse molaarsuse: · Leian lahjendatud HCl lahuse massi · HCl mass lahuses · Leian konts

Keemia → Keemia alused
40 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Etüülbensoaat lähtudes bensoehappest.

Tallinna Tehnikaülikool Orgaanilise keemia lõputöö Etüülbensoaat lähtudes bensoehappest Õpperühm: YAGB-22 Töö teostaja: Õppejõud: Marju Laasik Tallinn 2011 Sisukord: 1. Kirjanduslik osa 1.1 Sissejuhatus.Sünteesiskeem. 1.2 Reaktsioonide iseloomustus.Reagendide ohtlikkus. 1.3 Füüsikaliste konstantide tabel. 1.4 Töö käik. 2.Praktiline osa 2.1 Reaktsioonivõrrandid. 2.2 Aparatuuride skeemid. 2.3 Arvutused. 2.4 Märkused töö käigus. 2.5 Saagis ja produkti iseloomustus 3. Kokkuvõte 4.Kasutatud kirjandus 1. Kirjanduslik osa ...

Keemia → Orgaaniline keemia ii
62 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Oliivid

Oliivid Õlipuude loodusliku kasvukohana on enamasti tuntud Vahemeremaad. Nad on suhteliselt aeglase kasvuga ning küllaltki pikaealised. Eakamate puude vanus ulatub koguni üle 2000 aasta. Oliive kui kultuuristatud õlipuuvilju on inimkond kasutanud juba ligi 6000 aastat. Saagi korjamine Õlipuud annavad saaki kuumade suvede ja mahedate talvedega kliimas. Pidevad külmakraadid alla -12ºC võivad nurjata võimaluse saada järgneval suvel üleüldse mingit saaki. Oliivipuud on see-eest küllaltki vastupidavad kõrgetele temperatuuridele ja põuatingimustele ning parimaks kasvupinnaseks on vett hästi läbilaskvad alad. Korje meetod sõltub mitmest tegurist: piirkonnast, kus tootja asub, oliivipuu sordist, vanusest ning kliimatingimustest. Hoolimata masinkorje olemasolust, peetakse parimaks meetodiks tänapäeval ikka veel käsitsikorjet, millega välditakse oliivide muljumist ja hi...

Geograafia → Geograafia
19 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Ainete kontsentratsiooni muutuse mõju tasakaalule

Eksperimentaalne töö 1 Ainete kontsentratsiooni muutuse mõju tasakaalule Töö ülesanne ja eesmärk Le Chatelier'printsiip – reaktsiooni tasakaalu nihkumise uurimine lähteainete ja saaduste kontsentratsiooni muutmisel. Sissejuhatus Kasutatud valemid: Kasutatud mõõteseadmed, töövahendid ja kemikaalid. Katseklaaside komplekt, 100ml keeduklaas, klaaspulk, FeCl3 ja NH4SCN küllastatud lahused, tahke NH4Cl. Kasutatud uurimis- ja analüüsimeetodid ning metoodikad. Kirjutasin välja tasakaalukonstandi avaldise raud(III)kloriidi ja ammoonium tiotsüanaadi lahuste vahelisele reaktsiooni kohta. Hindasin, millises suunas nihkub tasakaal, kui suurendada: 1) konsentratsiooni- tasakaal nihkub paremale. 2) konsentratsiooni- tasakaal nihkub paremale.

Keemia → Keemia alused
2 allalaadimist
thumbnail
1
doc

MÕÕTÜHIKUD

MÕÕTÜHIKUD eesliide milli senti detsi deka hekto kilo tähis milli c detsi da hekto k tähendu tuhand sajandi kümnendi kümm s ik k k e sada tuhat vastav arv 0,001 0,01 0,1 10 100 1000 1ts = 100 kg 1kg = 1000 g 1l = 10dl = 100cl = 1000ml 1dl = 10cl = 100ml = 0,1l 1cl = 10ml = 0,1dl = 0,01l 1ml = 0,1cl = 0,01dl = 0,001l 1spl = 15ml 1tl = 5ml 1kl = 2dl Kasulik teada: 1l vett = 1kg 1l = 1dm3 Pikkuse põhiühikuks on 1 meeter 1m = 10dm = 100cm = 1000mm 1km = 1000m 1dm = 10cm = 100mm 1cm = 10mm

Matemaatika → Matemaatika
4 allalaadimist
thumbnail
4
pdf

Vee kareduse määramine ja kõrvaldamine

ringikujuliste liigutustega. Stöhhiomeetrilises punktis muutub vee värvus kollasest üle oranzi punaseks. Lugesin büretilt tiitrimiseks kulunud soolhappe ruumala. 4. Kordasin tiitrimist uue veekogusega kuni tiitrimiseks kulunud HCl ruumalade erinevus ei ületanud 0,10...0,15 mL. B ioonide sisalduse (ÜK) määramine 1. Pipteerisin destileeritud veega loputatud koonilisse kolbi 100mL uuritavat vett, lisasin 5mL puhverlahust ning natukene indikaatorit ET-00. Lahus värvus lillaks. 2. Seadsin töökorda büretti 0,025M triloon-B lahusega ning tiitrisin vett pidevalt segades kuni jäi püima sinine värvus. 3. Kordasin tiitrimist kuni tiitrimiseks kulunud triloon-B ruumalade erinevus ei ületanud 0,1 mL. 2 C Katlakivi moodustumise uurimine 1

Keemia → Anorgaaniline keemia
67 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Menüü analüüs

TARTU KUTSEHARIDUSKESKUS KOKK I KURSUS Anabel Annama TOITUMINE MENÜÜ ANALÜÜS 2014 Juhendaja: Katrin Jurs Ühe päeva menüü HOMMIKUSÖÖK 09.30 Krõbinad jogurtiga Tee mega Banaan LÕUNASÖÖK 12.00 Friikartulid grillvorstiga,leib Vesi 250 ml Limonaad 250ml VAHEPALA 13.30 M&M kommid Vesi 100ml 18.00 Jalutuskäik väljas värskes õhus 1h Vesi ÕHTUSÖÖK 19.30 Vesi Toorsalat, keedukartul, kanasnitsel,leib Vesi 20.00 Näksimine- Kurk, porgand,viinamarjad Vesi TOIDUPÜRAMIID ANALÜÜS Ma arvan, et minu toitumine on üsna mitmekesine, söön mõõdukalt ja peaaegu kõike. Võiks rohkem süüa liha,kala. Arvan, et võiksin vähem süüa rämpstoitu ja rohkem puu-ja juurvilju. Arvan,et liigun piisavalt aga alati võiks rohkem.

Toit → Toit ja toitumine
39 allalaadimist
thumbnail
1
docx

NaClO (pesuvalgendi)

PESUVALGENDI (NaClO) CAS number: 7681-52-9 Nimetus: Naatriumhüpokloriid Valem: NaClO, molaarmassiga 74.442 g/mol Teised nimetused: Antiformin, Modifitseeritud Dakini lahus, Surgical chlorinated soda solution, Carrel-Dakin'i lahus Omadused: Rohekas kollane tahke aine, magusja lõhnaga. Sulab 18 kraadi ja keeb 101 kraadi juures Celsiuse järgi. Vees lahustuvus on 29.3g/100ml. Toimib pesuvalgendina, plekieemaldina. Tüüpiliselt on kodukasutuses pesuvalgendina lahus 3-8% naatriumhüpokloriidi sisaldusega. Veepuhastina kasutatakse 12-15% sisaldusega lahust. Veel kasutatakse seda lõhna/plekieemalduseks, disinfektsiooniks. Keskkonda sattudes moodustab püsivaid kloororgaanilisi ühendeid. Satuvad nt. reoveepuhastitesse heitveena. Tugev oksüdeerija, võib kahjustada nahka või silmi. EL klassifikatsiooni järgi on ta KORROSIIVNE ja KUJUTAB OHTU KESKKONNALE http://www.ekyl.ee/public/2012/Anu/Kemikaalid1.pdf http://www...

Keemia → Keemia
3 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Hambapastade sortiment

TALLINNA TEENINDUSKOOL MK13-TE2 Tööstuskaubaõpetus Hambapastad Juhendaja: Aive Antson Tallinn 2014 Sisukord 1.Erineva värvusega....................................................................................................................2 2.Lastele......................................................................................................................................2 3.Extra strong..............................................................................................................................2 4.Pakend..........

Keemia → Keemia
9 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Orgaaniline keemia II lõputöö protokoll - Dibens2.1 Reaktsioonivõrrandid

Etanool 46,07 g/mol 0,789 - 78,4°C g/ cm 3 114,3°C NaOH 39,99 g/mol 2,13 g/ cm 3 318°C 1388°C 111/g100ml Etanoolis 20 °C 13,9 g/ 100ml Dibensaal- 234,3 g/mol 1,1 g/ cm 3 400,7°C - Etanoolis atsetoon 110°C 1.3 Füüsikaliste konstantide tabel 1.4 Töö käik I etapp: Atsetoon 3CH3-CH(OH)-CH3 + Na2Cr2O7 + H2SO4 3H3C-CO-CH3 + Na2SO4 + Cr2(SO4)3 + 7H2O Reaktsioonikolbi valatakse 20ml isopropanooli ja tilklehtrisse lahus, mis saadakse 22g

Keemia → Orgaaniline keemia ii
92 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Aine- ja energiavahetus

Selle tõttu viiakse läbi ioonide määramine leeliselises keskkonnas. Tiitrides analüüsitavat proovi TriloonB-ga, seotakse karedust põhjustavad ioonid kompleksühendisse. Ekvivalentpunktis on TriloonB kulunud täpselt nii palju, kui Ca2+ ja Mg2+ ioonide sidumiseks vaja. Ekvialentpunkti kindlaks tegemisel kasutatakse indikaatorit ET 00. Üldise kareduse määramiseks kasutatakse büretti. Standartlahuseks on 0,1N TriloonB lahus. Seejärel mõõdetakse 100ml analüüsitavat proovi. Lisatakse segades dosaatoriga 10ml NH4OH + NH4Cl puhverlahust, selleks et saada vajalik pH (pH10), ja spaatli otsa täis indikaatorit ET 00. Loksutatakse läbi. Vesi sisaldab Ca2+ ja Mg2+ ioone, sest lahus omandab vaarikapunase värvuse. Saadud lahust tiitritakse 0,1N TriloonB lahusega. Kolvi sisu muutub siniseks, st, et karedust põhjustavad Ca2+ ja Mg2+ ioonid on lahusest kadunud ning seotud kompleksühendiks TriloonB-ga

Bioloogia → Bioloogia
7 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Spordi- ja energiajoogid (ettekanne)

· ergutab ainevahetust · abistab lagundada mürkaineid · tagab täieliku värskuse 6 Erinevad spordi- ja energiajoogid Energiajoogid: Firestarter. Koostis: vesi, suhkur, süsihappegaas, happesuse regulaator- sidrunhape, toiduvärvid -karamell ja kinoliinkollane, lõhna- ja maitseaine, tauriin (40 mg/100ml), kofeiin (32 mg/100 ml), vitamiinid, säilitusaine - naatriumbensoaat. Vitamiinid 100ml tootes: C- 24,0mg (40%*), niatsiin - 7,2mg (40%*), pantoteenhape - 2,4mg (40%*), B6 - 0,8mg (40%*), B2 - 0,64mg (40%*), foolhape - 0,08mg (40%*). * soovitavast päevakogusest Energiasisaldus: 100 ml toodet sisaldab keskmiselt energiat 187 kJ (44kcal), süsivesikuid 11g, rasva 0 g, valku 0 g. Starter Kergelt koolamaitseline tauriini ja kofeiini sisaldav ergutava toimega alkoholivaba jook.

Toit → Toitumise alused
140 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Pressiteade

Pressiteade Hea Vesi OÜ 25.11.2015 Hea Vesi OÜ toob turule uue vitamiinidega lauavee. Homme, 26.novembril jõuab Eesti poodidesse müügile uus mango- laimimaitseline Crystal vitaminiseeritud lauavesi. Uuele veele on lisatud B grupi vitamiine B6, B12, B10 ja B11, mis on olulised ainevahetuse, närvisüsteemi funktsioonide, punaste vereliblede loome ja immuunsüsteemi tegevuse seisukohalt. Juba 100ml uut lauavett rahuldab 15 % täiskasvanud inimese päevasest B vitamiini vajadusest. Uus Crystal tuleb turule 0,5 ja 1,5 liitrises plastikpudelis ning selle hind on sarnane teistele maitsestatud ja vitaminiseeritud Crystal lauavetele. Koos mango- laimimaitselise veega müüakse Eestis viit eri maitse ja koostisega Crystalit. "Meie tarbijatel on jätkuv soov ja valmisolek proovida uusi maitseid; pakendatud ja maitsestatud vee turg näitab kasvutrendi ning seetõttu otsustasime suveks

Meedia → Meedia
13 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Anorgaanilise keemia I prax, 3.töö protokoll

3. Soolhape kontroll-lahuse täpse kontsentratsiooni määramine tiitrimisega NB! Pipetid ja büret on vaja loputada eelnevalt töölahusega. Dest. veega loputatud 250ml koonilisse kolbi 10ml HCl kontroll-lajust ja 2-3 tilka ff. Bürettis on 0,1006M NaOH. Uurisin tiitrimisega HCl lahuse kontsentratsiooni. Tiitrimist kordasin 4 korda. 1) 2) 3) 4) Kesknime: 7,025ml 4. pH mõõtmine ja arvutused 4.1 Tegin HCl kontroll-lahuse 10 kordne lahjendus 100ml mõõtkolvis (10ml kontroll- hasust + 90ml dest. vett). Mõõtsi saadud lahuse pH pH-meetriga. Saadud pH=2,30 Tiitrimistulemuste põhjal arvutan saadud (lahjendatud) lahuse pH (kasutades aktiivsusi): HCl ­ tugev hape, seega kus z ­ iooni laeng Vahet arvutatud ja mõõdatud pH vahel võib seletada mitte nii täpselt tiitrimisega mõõdetud kontsentratsiooniga. 4.2 Lahustunud soola mõju happelahuse pH-le

Keemia → Anorgaaniline keemia
221 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Alkoholid ja eetrid

ALKOHOLID JA EETRID MÕISTED: Mitmehüdroksüülne alkohol ­ alkohol, mille molekulis on mitu hüdroksüülrühma. Funktsionaalne rühm ­ kõige kergemini muunduv osa alkoholi molekulis. Alkoksiidioon ­ alkoholi kui happe anioon. Alkoholaat ­ alkoholi sool. Eeter ­ orgaaniline ühend üldvalemiga R-O-R (R-süsinikahel). Alkoholides esinevad vesiniksidemed. Vesiniksidemed esinevad ainetes, kus on N- H või O-H rühmad. Vesinikside on molekulidevaheline side. Vesinikside põhjustab: a) suuremat keemistemperatuuri b) head lahustuvust vees Alkoholide füüsikalised omadused · hüdrofiilsed a) C ­ 1, 2, 3 lahustuvad vees piiramatult (mida väiksem ahel seda paremini lahustub) b) C ­ 4 ~10ml /100ml vees c) dioolid ja trioolid lahustuvad kõik väga hästi (saavad moodustada rohkem vesiniksidemeid. · Vesiniksideme tõttu kõrgem keemistemperatuur. Mida pikem on ahel seda kõ...

Keemia → Keemia
102 allalaadimist
thumbnail
3
doc

MÕÕTÜHIKUD

2.1 Kaaluühikud 1 kg = 1000g 2.2 Mahuühikud 1l =10dl =100cl =1000ml 1 dl = 10 cl = 100 ml = 0,1l 1 cl = 10ml = 0,1dl =0,01 l 1ml = 0,1cl =0,01 dl = 0,001 l 1l vett=1 kg 1 maitseainemõõt~ 1ml 1 teetass~ 2,5dl 1 spl~ 15 ml~3 tl 1 kohvitass~ 1,5 dl 1 tl~ 5ml 1 klaas 2dl 1 dl= 100ml 2.3 Inglise mahuühikud 2.4 Inglise kaaluühikud 1 gallon =4,55 l 1 nael (pound)lb = 16 ounces 0,454kg 1 pint = 5,68dl 1 ounce oz = 0,028 kg 1 cup = 2,48dl 1 ounce fl oz =28,4ml 2.5 Ameerika mahuühikud 1 U.S gallon = 4 liquid (vedelik) quarts =3,785 l 1 liquid quart (kvat e veerand gallonit) = 2 liquid pints =9,5 dl 1 liquid pint = 16 U.S.fl.OZ = 4,73 dl 1 cup = 8U.S.fl

Füüsika → Füüsika
8 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Kuse- ja suguelundkonna füsioloogia

Eritumine- Füsioloogia. 1. Eritumise füsioloogia Jääkainete eritumise teed ­ kopsude kaudu, naha kaudu, seedetrati kaudu. Neerude funktsioonid ­ · Kehavedelike tasakaalu tagamine organismis · Osmootse rõhu säilitamine · Happae-leelistasakaalu regulatsioon · Jääkainate ja võõrainete eemaldamine organismist · Hormoonide nõristus- sekretsioon · Arteriaalse vererõhu regulatsioon. Uriini moodustumise 3 põhiprotsessi ­ Ultrafiltratsioon ­ siin tekib esmasuriin, umbes 180 l ööpäevas, esmasuriin filtreerub päsmakese kihnuõõnde ja suunatakse edasi nefroni torude süsteemi. Resorptsioon ­ ehk tagasiimendumine, neerutorukesest ümbritsevasse neerukoesse ja siis verre, eelkõige toimub see vee ja organismile vajalike ainetega, nad imenduvad tagasi kapillaridesse. Glükoos, amonihapped ja valgud. Sekretsioon ­ vastupidine protsess resorptsioonile. Nefron ­ esmasuriin ehk primaarneuriin, u...

Meditsiin → Füsioloogia
26 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Lahustuvuse tasakaal

Lahustuvuse tasakaal V ( H 2 O ) = 100mL = 0,1L 1. m = 0,00415 g g M ( Co( CN ) 2 ) = 59 + 24 + 28 = 111 mol m 0,00415 g n= = = 3,74 10 -5 mol M g 111 mol -5 3,74 10 mol S= = 3,74 10 -4 0,1 L Co( CN ) 2 Co 2 + + 2CN - [ K s = Co 2+ CN - ][ ] 2 = S (2S ) 2 = 4S 3 ( K s = 4 3,74 10 -4 ) 3 = 2,09 1010 Sr ( OH ) 2 Sr 2+ + 2OH - 2. g ...

Keemia → Anorgaaniline keemia
137 allalaadimist
thumbnail
30
ppt

Toiduainete keemiline koostis e-ainete põhjal

Kõrvalmõjud: Võib tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Raskendab astmat, allergilist nahalöövet, või nõgeslöövet põdevate laste seisukorda. Tootes sisalduvad e-ained E322 - Letsitiin Kasutusala: Lastetoidud, saiakesed, salatikastmed, majoneesid, margariin, jäätis, shokolaad ja maiustused. Omadused: Antioksüdant, emulgaator. Kõrvalmõjud: Pole teada. TOIDUÕLI: Risso rapsiõli Koostis: 100ml toitumisalane teave: Küllastunud rasvhapped 7g 3404kJ/828kcal Monoküllastumata Valgud 0g rasvhapped 57g Süsivesikud 0g Polüküllastumata Rasvad 92g rasvhapped 28g Alfa-linoleenhape (oomega-3) 9g E-vitamiin 35mg SINEP: Felix Põltsamaa sinep Koostis: 100g toote toitumisalane teave: Vesi 634kJ/151,1kcal Sinepipulber (28,5%) Valgud 11g Suhkur Süsivesikud 13,3g Taimne õli

Bioloogia → Bioloogia
54 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Aniliin nitrobenseenist, taandamine Sn-ga

Tallinna Tehnikaülikool Aniliin nitrobenseenist, taandamine Sn-ga Lõputöö Orgaaniline keemia II Juhendaja: Marju Laasik Mai 2014/Tallinn Sisukord: 1.1 Kirjanduslik osa 1.2 Sissejuhatus ja sünteesiskeem 1.3 Reaktsioonide iseloomustus ja reagendide ohtlikkus 1.4 Füüsikaliste konstantide tabel 1.5 Töö käik 2. Praktiline osa 2.1 Reaktsioonivõrrandid 2.2 Aparatuuride skeemid 2.3 Arvutused 2.4 Märkused töö käigus 2.5 Saagis ja produkti iseloomustus 3. Kokkuvõte 4. Kasutatud kirjandus 1. Kirjanduslik osa Sissejuhatus ja sünteesiskeem Sünteesi eesmärgiks oli sünteesida aniliini lähtudes nitrobenseenist ja taandates Sn-ga. Kaheetapiline töö toimus etteantud eeskirjade alusel. Esmalt oli vaja sünteesida nitrobenseen benseenist, lämmastikhappest ja väävelhappest. Sü...

Keemia → Orgaaniline keemia
30 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Termoregulatsioonid

Homöostaas-sisekeskkonna stabiilsus. Püsiv kehatemperatuur u 37 kraadi. Lindudel 41-42. pH tase.Vere pH 7,4 Enam-vähem püsiv keemiline koostis. Stabiilne keskkond tagatakse neuraalse regulatsiooni ehk närvisüsteemi reguleerimise kaudu. Humoraalse regulatsiooni ehk organite reguleerimisel hormoonide vahendusel. Glükoosi saame toidust. Veres on u 89g/100ml glükoosi, mitokondrites. Glükoosi tuleb verre: Süsivesinikkude seedimisel Glükogeeni lõhustumisel (maksas, lihastes) Glükoosi sünteesil aminohapetest, rasvadest. Glükoosi puudus-ajukahjustus. Pankreases e kõhunäärmes hakatakse tootma hormooni glükagoon, see mõjutab maksa, mille toimel aktiveeritud ensüümid hakkavad lagundama glükogeeni, mille tulemusena vabaneb glükoos. Vabanenud glükoos jõuab verre ja veresisaldus norm. Kõrge veresuhkur-diabeet. Pankreases hakkab vabanema insuliin, maksas muudetakse glükoos varuaineks glükogeeniks. Suureneb valkude ja rasvade süntees. Vere glükoosisisa...

Bioloogia → Bioloogia
9 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Tootedisain iseseisev töö

külmaks ilmaks. Elastne,ilus,läikiv,helendav,nähtav,pehme,siidine. Oma päraseid värve punase,rohelise ja halli kasutamist lisaks oranži,mis asub tagumisel pinnal. Vaja läheb tegemiseks  Peenvillast,topeltlõnga  Helkurikangast  Villast riiet või fliisi  1m helkurlõnga  Naasklit  Heegelnõela  Õmblusnõela  Täitematerjali  Haaknõela või prossi  1sl PVA liimi  100ml Vett  Nööpnõela  Korgist alust või ehituspenoplasti Töökäik 1.Lõigake helkur-ja villasest riidest välja kettad,mille läbimõõt on 8cm. 2.Tehke naaskliga ketaste serva auke täis -0,3cm servast ja aukude vahe 0,4cm. 3.Pange kettad teineteise peale,pahemad pooled sees ja heegeldage need läbi aukude kinnisilmustega kokku.Enne ringi täissaamist pange ketaste vahele pisike peotäis vatti,nii jääb pross toekam. 4.Heegeldage mustriskeemi järgi õielehed ja lilled. 5

Kultuur-Kunst → Disain
3 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Nimetu

Töö eesmärk Naatriumkloriidi osamassi määramine argentomeetrilise meetodiga. Seadmed ja töövahendid -bürett 25 ml -koonilised kolvid 100 ml ja 250ml -lehter -mõõtkolvid 50 ml ja 100ml Reaktiivid -0,05 N AgNO3 -10% K2CrO4 Töö käigus toimuvad keemilised reaktsioonid NaCl + AgNO3 + K2CrO4 = Ag2CrO4 + 2K+ +Na+ + Cl- + NO3- NaCl ja AgNO3 vaheline reaktsioon kaaliumkromaadi juuresolekul, moodustub punane sade (Ag2CrO4) Töö käik Mulle oli antud Keiju taimne rasvavõie. Valmistasin 2 kaalutist ning kaalusin kahe proovi jaoks antud võiet. Seejärel viisin sooja vee abil antud proovid 250ml mõõtkolbi. Lisasin sinna veel sooja vett ning loksutasin korralikult

Varia → Kategoriseerimata
14 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Munandid toiduvalmistamises

Munadid toiduvalmistamises Enam söögiks kasutatavate loomade munandid Pulli munandid Uluki Kalkuni munandid munandid Kasutatakse veel : Täku, oina ja jaanalinnu munandeid. Struktuur ning toiteväärtus Struktuur on keelesarnane, ainult õrnem, meenutab maksa,kanaliha Toiteväärtus 100g kohta Kalorid: 135 Soodium: 171mg Munandid sisaldavad ka testosterooni ning Valgud: 26g Kaalium: 380mgneid ei ole soovitatav süüa regulaarselt. Rasv: 3g Raud: 6% Süsivesikud: 1g Magneesium: 3% Tsink: 13% Koletsterool: 375mg Eeltöötlusest,kuumtöötlusest Munandid peab nahakoti seest puhtalt kätte saama ,et vältida spetsiifilist maitset http:// www.youtube.com/watch?v=N-6DPoY2iGU Mune soovitatakse ka eelnevalt pesta Võib asetada mõneks ajaks äädikalahusesse Vajalik on väga terav nuga Võib nii hautada,praadida...

Toit → Toiduained
6 allalaadimist
thumbnail
23
xlsx

Toiduainete töötlemiskaod ja muu

sulavõi ja -margariin 900g 90g 13g 4g 110ml toiduõli 900g 90g 13g 4g 110ml majonees 950g 95g 15g 5g 105ml 1L= 1 dl = 1 spl = 1 tl = 100 g TOORAINE 1000 ml 100 ml 15 ml 5 ml = ? ml Kergitusained küpsetuspulber 12g 4g 100ml sooda 12g 4g 100ml sidrunihape 12g 4g 125ml kuivpärm 7g 2,5g presspärm 20g 4g Muud tooted riivsai 500g 50g 7g 200ml riivleib 303g 30g pähklid (terved) 650g 65g 10g 155ml pähklid (purustatud) 350g 35g 5g

Toit → Toitumisõpetus
82 allalaadimist
thumbnail
6
pdf

Happe ja aluse lahuste kontsentratsiooni määramine tiitrimisega.

Kasutatud ained: tundmatu kontsentratsiooniga HCl ja NaOH lahused, täpse kontsentratsiooniga NaOH lahus, indikaatorid fenoolftaleiin (ff) ja metüülpunane (mp). Töö käik • Soolhappe lahuse lahjendamine Tegin soolhappelahuse 5 kordse lahjenduse. Selleks pipeteerisin (pipetiga, mida olin eelnevalt lahusega kokku teinud, et lahuse konsentratsioon säiliks) 100 mL mõõtkolbi 20mL lahust, lisasin destilleeritud vett, kuni mõõtejooneni (ehk kuni mõõtekolbis oli 100mL täitunud). Mõõtekolbi sulgesin korgiga ning loksutasin, et aine seguneks destilleeritud veega. • Soolhappe lahuse kontsentratsiooni määramine tiitrimisega 𝑚𝑜𝑙 Võtsin kindla kontsentratsiooniga NaOH lahust (0,1004 𝑑𝑚3 ) ja valasin selle büretti kuni mahuskaala 0-märgini. Mõõtsin pipeti abil koonilisse kolbi 10 mL HCl hapet ja lisasin 3 tilka fenoolftaleiini

Keemia → Analüütiline keemia
22 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Vee üldkareduse määramine tiitrimismeetodil protokoll

Analüütiline keemia Töö pealkiri: Vee üldkareduse määramine tiitrimismeetodil Töö teostamise kuupäev: 22. sept 2017 Protokolli esitamise kuupäev: 25. sept 2017 Töö eesmärk: Kraanivee kareduse määramine vees sisalduvate ioonide kontsentratsiooni ligikaudse määramise abil.. Analüüsiks kasutatavad katsevahendid: ▪ Bürett (50ml) ▪ Pipett (2ml) ▪ Erlenmeyeri kolb (100ml) ▪ Tõmbekapp ▪ Statiiv ▪ Proov - kraanivesi ▪ Lehter ▪ Titrant - 0.01 M EDTA lahus ▪ Mõõtesilinder ▪ Indikaator - ET- 00 ▪ Keeduklaas ▪ Puhverlahus - ▪ Mikrospaatel ammooniumpuhverlahus Analüüs...

Keemia → Keemia
2 allalaadimist
thumbnail
32
pptx

Piim ja hapupiimatooted

Piim ja hapupiimajoogid Mis on piim? • Piim on imetajate piimanäärmetes moodustuv vedel toiduaine, mis sisaldab eluks vajalikke mikro- ja makrotoitaineid. • ? Mis on mikro- ja makrotoitained? Piima koostis: http://et.wikipedia.org/wiki/Piim Piimarasvad, kas kahjulikud või kasulikud? • Piimarasvad on kergesti omastatavad • Piimas sisalduvatest rasvhapetest vaid 14% võivad tõsta kolesteroolitaset veres • 45% rasvhapetest aga pigem langetab kolesterooli taset • Ühes klaasis 3,5% piimas on 28- 32mg kolesterooli (päevane norm 300- 340mg) • ? Miks on orgamismile kolesterool Piimavalgud • Piim sisaldab kõiki asendamatuid aminohappeid piim on täisväärtusliku valgu allikas • Põhilise osa valkudest piimas (80%) moodustab kaseiin- sadeneb happe toimel • Lisaks veel albumiinid ja globuliinid • Erinevad ensüümid Piimasuhkur • Laktoos= glükoos+ gal...

Bioloogia → Bioloogia
7 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Alkohoolsed joogid ja mõju tervisele

koguse tarvitamisel Liigtarvitajad Tööealine mees, kes joob Nädalas üle 24 dringi 625g viina, 6,7 l õlut või 2,9 l veini Korraga üle 7 dringi 140ml viina, 1,9 l õlut või 840ml veini Tööealine naine, kes joob Nädalas üle 16 dringi 475g viina, 4,5 l õlut või 1,9 l veini Korraga üle 5 dringi 100ml viina, 1,4 l õlut või 600ml veini Alkoholisõltuvus Alkoholitaluvuse suurenemine Võõrutusnähud Tarvitamine planeeritust suuremal hulgal või pikemat aega Tarvitamise lõpetamise ebaõnnestumine Suure aja kulumine hankimisele/toibumisele Oluliste toimingute unarusse jätmine Tarvitamise jätkamine vaatamata selle tõttu esinenud probleemidele Tarvitamise mõju organismile Seedetrakt Kahjustub söögitoru, suureneb söögitoruvähi oht, väheneb peenja

Keemia → Keemia
8 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun