Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Usundite võrdlev tabel (0)

1 Hindamata
Punktid
Kristlus - 2000 a. tagasi alguse saanud massliikumine, mis väidab et Jeesus on meie pääsetee

Lõik failist

MAAILMA USUNDITE VÕRDLEV TABEL
KRISTLUS
JUDAISM
ISLAM
BUDISM
HINDUISM
Tekkimise aeg
Esimeste sajandite jooksul pKr
6.saj. lõpupoolel eKr
7 sajandil
6-5 saj. eKr.
1. aastatuhande keskel eKr.
Rajaja/ keskne isik
Jeesus Kristus ning apostlid Peetrus , Johannes ja Paulus
Mooses
Muhamed
Siddhartha Gautama
Puudub kindel rajaja
Levik
Euroopa, Ameerika, Lõuna-Aafrika, Filipiinid ning Okeaania . Kristlasi 2,1 miljardit
Kõige enam levib see Põhja-Ameerikas, Aasias ja Euroopas. Kokku on juute 13 295 200.
Nende ligikaudne arv ulatub 1 miljardini. Aafrikas, Aasias ja Lähis-Idas. Samuti ka Hiinas, Euroopas ning Põhja- ja Lõuna-Ameerikas.
Kagu-Aaasias, Indias, Sri Lankal, Hiinas, Jaapanis, Tiibetis , Koreas, Mongoolias , kuid ka Euroopa maades, Ameerikas ning Austraalias.
Maailmas umbes miljard pooldajat.
Pühakoda
Kirik
Sünagoog
Mošee
Pühakodasid palju, Eestile lähim pühakoda asub Peterburis.
Vaimulik
Piiskop
Rabi
Prohvetid
Dalai-laama
Brahmaan
Peavoolud (sektid, usulahud )
Katoliiklus, protestantlus ja õigeusk
Judaismist on välja kasvanud kristlus ja islam
Sunniidid 90%, šiidid 10%, sufism, dervišid ja mustad muhameedlased.
Puuduvad
Višnuism, šivaism, šaktism.
Pühad raamatud/ tekstid
Uus Testament ja Vana Testament, mis kokku moodustavad Piibli ning evangeeliumid
Judaismi pühakiri Tanah, see koosneb 39 raamatust: Toora, nebiim ja ketubim. Seadusekoodeksid on Talmud , Mišna ja Haskala.
Koraan
Tipitaka
Veeda hümnid, Brahma raamatud, upanišaadid.
Jumalakäsitlus
(mitu jumalat? Kes?)
Jumala kolmainsus. Jeesus Kristus (Jumala ja Neitsi Maarja poeg), Jumal ning Püha vaim
Tingimusteta monoteism ehk ainujumala süsteem.
Allah
Jumalat pole
Jumal ühtse isku või jõuna puudub. Jumalaid on miljoneid .
Õpetuse põhiseisukohad Inimesekäsitlus
In –jum. Vahekord , saatus, patud, kannatused, lunastus
Jumal on kõikväeline Isa, taeva ja maa looja, usutakse, et on paradiis ja põrgu, kuhu inimesed peale surma satuvad, vastavalt oma eluviisile. 7 surmapattu on : lihahimu, laiskus , aplus, kadedus , ahnus , viha ja uhkus. Eksimused andestavad 7 sakramenti- ristimine, leer , armulaud, meeleparandus, haigete salvimine, ordinatsioon ja abielu. On ka 4 inimlikku voorust ja 3 jumalikku voorust: mõistlikkus, mõõdukus, meelekindlus, õiglus , usk, lootus ja armastus. Kehtivad ka 10 käsku.
Jumal on kõikvõimas ja kõiketeadev, igavene . Juhib ja kontrollib kogu maailma. Kõik sündmused on jumala poolt ette määratud. Maailma kohtumõistja. Jumal valis juudid eriliseks rahvaks, seetõttu on Iisraelile antud ajalooline missioon kanda inimkonnale edasi jumalikku tõde. See on tohutu vastutus. Ülesande täideviimiseks ilmutas Jumal Siinai mäel Moosesele nii suulise kui ka kirjaliku Toora. Inimene peab täitma oma kohustusi nii Jumala kui ka teiste inimeste vastu. Tähtsaim põhimõte on õiglus. Keskseks ideeks judaismis on: "Armasta ligimest nagu
iseennast". Inimese tahe on vaba- täita jumala käsku või mitte. Pärast surma
tasutakse hea ja halb saab karistuse.
Jumal on loonud kõik olemasoleva ja valitseb kõike olemasolevat . Kõigi moslemite usu põhiolemuseks on kuuletumine Allahi tahtele. Islami 5 sammast: usutunnistus , annetamine (2,5% oma varast aastas), palvus , paast, palverännak Mekasse. Keelatud on pruukida alkohoolseid jooke , süüa sealiha ja teisi veretoite, vargal raiutakse käsi otsast, liigkasuvõtmine keelatud, abielurikkuja pillutakse kividega surnuks, moslem võib pidada kuni nelja naist, naine peab kandma loori ning tema liikumisvabadus on piiratud.
Neli õilsat tõde: tõde kannatusest, tõde kannatuse põhjusest, tõde kannatuse lakkamisest ja tõde kannatuse lakkamisele viivast teest. Budismi aluseks on tõdemus, et olemas on kannatus. Karma seadus, uuestisünd ja jõudmine Nirvaanasse.
Jumal kui igavene printsiib on Brahman, kes on kirjeldamatu, tunnetamatu, kõiketeadev, igavene ja absoluutne, jõud kogu Universumis. Aatman annab elu kõigile olenditele. Išvara on ülim kõikvõimas isiksustatud Jumal üldiselt. Kolm teed: teadmiste tee, tegude tee, armastuse tee. Kui inimene saab üle teadmatusest saavutab ta ühinemise Braahmaniga.
Kultus (palvused, jumalateenistus, palverännakud
Peamised palverännakute sihtkohad olid Rooma ja Sant Jago de Compostella klooster Hispaanias, kuhu on maetud Püha Jakobi säilmed. Palestiina , Jeruusalemm – Jeesuse eluga seotud paigad .
Juudi jumalateenistus toimub sünagoogis. Seal palvetatakse.
Palvetatakse 5 korda päevas, mis võtab aega vaid mõned minutid . Moslem võib palvetada igal pool. Igal aastal ramadaanikuul, paastub moslem koidikust päikeseloojanguni, hoidudes söögist,
joogist ja seksuaalsuhetest. Iga aasta peavad nad minema palverännakule Mekasse.
Palvetavad Buddha poole.
Jumalateenistus väga individuaalne - kodus, looduses või templis . Palvetatakse kodudes, templites ja gurude- usuliste õpetajate juures. Toimuvad ohverdamised. Palverännakud Gangese äärde Veranasi.

Usundite võrdlev tabel #1 Usundite võrdlev tabel #2 Usundite võrdlev tabel #3
Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
Leheküljed ~ 3 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2017-04-30 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 15 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor tygergirl Õppematerjali autor
Usundite võrdlev tabel. Võrdlen kristlust, judaismi, islamid, budismi ja hinduismi.
Võrreldavad aspektid on: tekkimise aeg, rajaja/ keskne isik, levik, pühakoda, vaimulik, peavoolud, pühad raamatud/ tekstid, jumalakäsitlus jpt.

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
12
odt

Üldine usundilugu

Hiina, Jaapani ja Tiibeti usundid Hiina loodususund Hiinlastel kui iidsetel maaviljeluskultuuri kandjatel oli polüteistlik jumalatepere. Peajumalaks oli taevajumal Shang ­ Di, kellele allus hulk loodus- ja viljakusjumalaid, häid ja kurje vaime. Õpetus maailmakõiksusest kujunes välja 2. - 1. at vahetuseks ekr: maailm on tekkinud ja toimib yangi ja yini printsiipide koosmõjus. Yang ­ mehelik, valge, soe, loov, taevas. Yin ­ naiselik, öine, külm, passiivne, maa. Nad on vastandid, kuid toimivad kooskõlas. Maailmas valitseb üleüldine toimimisseadus ­ dao (kulg). Õpetust yangi ja yini rakendamisest igapäevaelus nimetati feng ­ shui. Hiina loodususundile oli omane esivanematekultus, mida nagu matuserituaalegi toimetas perekonna meesliige. Tähtsal kohal oli toidu ja lõhnaainete ohverdamine. Hiljem kujunes välja omalaadne ohvriraha kui asendusohver. Esivanematekultus ja vastavad rituaalid on üle läinud ka konfutsianismi ja taoismi. Konfutsianism Usundi raj

Üldine usundilugu
thumbnail
35
docx

Üldine usundilugu

Usundiuuringud/-teadused · Usundiuuringute ajalugu Euhemeros (3,saj e.m.a ) ­ jumalad on jumalikustatud kuningad, * euhemeristlikud religiooniteooriad ­ Ed.B. Tylor- animism , Sigmund Freud, Erich von Däniken ­ jumalad on tulnukad. "Iidsed tulnukad" Usunditeaduste sünd 19.saj. · Kristlus kui norm · Kristluse kategooriad · Soov mõista teisi · Max Müller (1823-1900) ­ müüdiuuringud ­ moot kui allikas. Võrdlev kirjandusteadus, võrdlev usundilugu · 19.sajandi protestantlik teoloogia: ajalookriitiline meetod piibliteadustest * Adolf von Harnack (1851-1930) religiooni on võimalik uurida teaduslikult- ajalooline jeesus , kes ta oli? · Demütologiseerimine ­ (Rudolf Bultmann 1884-1976) · 1960-1970. Usundiuuringud · Nn klassikalised religiooniteadused Üldine religiooni ajalugu- üldine usundilugu Religioonipsühholoogia Religioonisotsialoogia Religiooniantropoloogia

Usundiõpetus
thumbnail
83
docx

Üldine usundilugu konspekt

- Pärsias alates 7.sajandist eKr ­ sai riigiusund - 7. saj pKr sai riigiusundiks islam - Pärit paljud juudi ja kristliku mütoloogia elemendid: Inglid Põrgu Hea ja kurja vaheline võitlus · Indoeurooplaste usundid: - Euroopani levinud indoeuroopa traditsioonidel on sarnased jumalate nimed ja atribuudid - Emajumalanna Danu ­ indoeuroopa usundite ühine kuju India tekstis (,,Rigveda") ­ on ta deemonite ema Keltide müütides ­ lahke emajumalanna Nime on tema järgi saanud: o Doni jõgi Venemaal o Doonau jõgi KeskEuroopas o Danu Papsi mäed Iirimaal Danu seos veega ilmneb ka Britannia jumaluse nimes Ana PÕLISRAHVASTE USULISED TRADITSIOONID TÄNAPÄEVAL:

Üldine usundilugu
thumbnail
6
docx

RELIGIOONID(hinduism, budism, taoism, konfutsianism ...)

FILOSOOFIA Idamaade usundid HINDUISM *Indias ja Indiast levinud (maailma)usund. *usundite kogum, sest sisaldab erinevaid jumala- ja lunastusekäsitlusi. *Järgijate arvult kolmas *Maailma vanim järjepidev religioon *Peamine eesmärk vabaneda uuestisünnist *Järgijad ­ hinduistid e hindud *1 miljard järgijat *väga salliv usund: ainuke nõue tunnistada veedade autoriteeti *tekkeaeg u 6-5 saj eKr *Neli suunda e religiooni ­ visnuism, sivaism, saktism, smartism *3 erinevat tekkefaasi: I ­ vedade usund ­ polüteistlik ohverdamisreligioon, püüti saavutada õnne eelkõige maapealses elus. II ­ brahmanism ­ hinduismi preestrit nim. brahmaaniks ­ preestrikeskne ohverdamisreligioon, eesmärgiks säilitada maailma korrastatus ohvritoimingus tekkiva imeväe abil, jumalate roll oli väike. III ­ Hinduism ­ tekkis brahmanismi reformimise tulemusel. *Põhineb pühadele tekstidele. 1) Veedad (1200-800 ekr.) ­ hinduismi pühakirjad. *Algul levis suulisel teel, 5-

Filosoofia
thumbnail
21
doc

Usundilugu - religioon, erinevad usud

Usundilugu Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasium Sander Gansen TH. klass 2010/2011 Sisukord Mis on religioon?..................................................................................................................... 3 Religiooni positsioon inimühiskonnas...................................................................................... 4 Loodususundid........................................................................................................................ 5 Hinduism................................................................................................................................. 8 Budism.................................................................................................................................. 11 Hiina usundid...............................................................................................................

Eesti religioosne maastik
thumbnail
9
odt

Usundilugu

Mõisted: Riitus ­ usuline toiming müüdi elustamiseks või jumalaga suhtlemiseks müüt ­ tekkelugu; seletab, miks asjad on nii, nagu nad on vägi ­ mana ehk elujõud; maailm on sellega täidetud; inimesel juustes, küüntes, veres samaan ­ tegutseb tervistamisel, kasutades trannsi nõid ­ kasutab maagilisi vahendeid teiste inimeste vastu posija ­ isik, kes kasutab maagilisi vahendeid peamiselt teiste aitamiseks hing ­ üleloomulik nähtus, mis elustab looma või inimkeha; lahkub, kui inimene on surnud, transis või magab jumal ­ kõrgem vaimolend; on kujutatud armastusväärse isana; võib olla nii monoteism kui ka polüteism loodusvaim ­ elab looduslikus paigas või loodusnähtuses; võivad liikuda inimkujul, kuid on siiski erinevad, nt. päkapikud, näkid, kükloobid maaisand ­ isikud, keda usutakse olevat teatud maaalade kaitsjad fetis ­ esemed, mida usutakse hoidvat või põhjustavat väge, ka

Usundiõpetus
thumbnail
19
docx

Üldine usundilugu

kristlikust teoloogiast, kuhu ta varem traditsiooniliselt kuulus. Seega mõiste ,,religiooniuuringud" sai uue tähenduse. Religiooniuuringutes kasutatakse sageli teistes teadusharus kasutusel olevaid teooriaid ja meetodeid. Nn klassikalised religiooniteadused (neid kõik ühendab objekt ­ religioon): Üldine religiooni ajalugu (üldine usundilugu) (religiooniteadus) - religiooni tekkimist, olemust ja arenemist uuriv antropoloogiline teadus. Võrdlev usundilugu ­ erinevaid religioone nende ajaloolises arengus uuriv teadus. Usundilugu ­ antud kontekstis võrdleva usundiloo osa, mis tegeleb religiooni põhimõistete ja maailmausunditega. Religiooniantropoloogia ­ läheneb religioonile kui ühele kultuuri osale. Eesmärk on talletada seda, mida inimesed mõtlevad ja teevad, mitte aga arutlused selle üle, mida nad peaksid uskuma või kuidas peaksid käituma

Kultuur
thumbnail
10
doc

Usundiloo mõisted 10. klassile

Mõisted 1. Religioon - (Ladina keelest) eesti keeles usund, tuleb sõnast uskuma, usk. 2. Riitus ­ mõtestatud tegevus, mille käigus taaselustatakse müüdid. 3. Müüt ­ tekkelugu, mis seletab miks mingis kindlas religioonis midagi mingil viisil tehakse, seletab ära selle religiooni ajaloo tähtsamad sündmused. 4. Vägi - ehk mana on kogu maailma täitev elustav jõud, mida saab koguda (nt amulettidesse, fetisitesse, talismanidesse), aga sellest võib ka ilma jääda. Seda peab kaitsma võõra väe eest. Paikneb juustes, küüntes, veres, süljes. 5. Samaan ­ nn spetsialist, kes töötab sarnaselt posijaga tervistaval eesmärgil. Tema eritunnus on transsi e lovesse laskumine. See amet võib olla pärandatav. Kui tööga toime ei tule võib samaani töökohast ka ilma jääda. Neid leidub Siberis, soomeugri piirkondades, Kesk ­ Aasias, Aafrikas, Põhja ­ Ameerikas. 6. Nõid ­ nn spetsialist, kes kasutab maagilisi vahendeid peam

Usundiõpetus




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun