Laboratoorne töö
Organismi ööpäevase energiakulu ja menüü analüüs
Eesmärk : 1. Selgitada välja organismi energiakulu ööpäeva jooksul ja kontrollida, kas toiduga saadud energia hulk katab tehtud kulutused. 2. Selgitada, kas toidus sisaldunud valkude kogus on piisav 3. Selgitada, kas toitainete omavaheline suhe menüüs on õige.
Katsealune :
Töö teostaja:
Töö käik:
1. Kirjuta protokolli kõikide oma tegevuste ajaline kestvus ühe ööpäeva jooksul 2. Arvuta ülesmärgitud tegevusteks kulunud energiakulu kasutades Kulutatud energiakoguse kalkulaatorit aadressil: http://www.toitumine.ee/energia/ 3. Kirjuta üles toidu kogused , mida antud päeva jooksul sõid. 4. Ava toitumisprogramm aadressil http://tap.nutridata.ee/ ja arvuta toiduga saadud energia hulk ning valkude, rasvade ja süsivesikute kogused toidus 5. Kontrolli, kas saadud energia hulk vastab kulutatud energia hulgale 6. Kontrolli, kas toiduga saadud valgu kogus on vastavuses sinu organismi vajadustega 7. Kontrolli, kas toitainete suhe päevamenüüs on õige. 8. Kontrolli, milliste mikro - ja makroelementide ning vitamiinide kogus on normi piire ja milliste puhu esineb ala- või ületarbimist.
PROTOKOLL 500ml=5dl= 500g
1. 7,5h magamine 2,5h tööle-koju minemine ( buss , jalutamine) 8h tööl (arvuti töö, kõndimine) 0,5 h lõuna 2h kino 2h õppimine 1h telekas , pikutamine 0,5 h õhtusöök 2. Energiakulu ühes ööpäevas: 2931,23 kcal . 3. 3 kohv [75 kcal; valgud 0,12g; rasvad 0,0g; süsiveskiud 1,8g] 4. Praad (kartul, sealiha , kaalikasalat, jahukaste ) [591, 1kcal ;valgud 23,08 g; rasvad 31,2g; süsivesikud 57,65g] Kaneelisai [ 342 kcal; valgud 7,09g; rasvad 9,98g; süsivesikud 57g] Õun [50kcal; valgud 0,4g; rasvad 0,72g; süsivesikud 19,8g] Popcorn [390kcal; valgud 13g; rasvad 4g; süsivesikud 77g] Pepsi 0,5l [221,5kcal; valgud 0,0g; rasvad 0,0; süsivesikud 54,5g] Pelmeenid [1351kcal; valgud 85,4g; rasvad 58,1g; süsivesikud 123,9g] KOKKU: Kcal: 3020,6 Valgud: 129,09g Rasvad: 104 g Süsivesikud: 391,65g 5. Saadud energiahulk on veidi suurem kuid mitte mitte väga palju erinev vajalikust energiahulgast. 6. Valkude kogus on ilmselt veidi suur minu organismi vajaduse jaoks. 7. Rasvade ja süsivesikute osakaal minu menüüs on enamvähem õige.
Järeldused:
Järeldustes märgi kindlasti, millised olid menüüs esinenud puudused ja milliseid toiduaineid
peaksid sööma rohke ning milliseid piirama, et menüü vastaks sinu organismi vajadustele.
Antud päeva menüü on enamvähem tasakaalus. Ilmselt sõin vähe vitamiine (näiteks C). Piirama
peaksin valkuda ja rasvade tarbimist natukene. Süsivesikuid võiks aga natukene rohkem tarbida.
Rasvad 58 Magusained 61 4. Joogid 63 Mittealkohoolsed joogid 63 Alkohoolsed joogid 65 5. Menüüde koostamise alused 74 Menüü mõiste ja terminid menüüdes 74 Menüüde koostamise põhimõtted 80 Menüüde tüübid 82 Toidukorrad, toidukordade menüüde koostamine 85 Toidukaart, selle koostamise põhimõtted ja tööbid 92 Toidukaartide ja menüüde koostamine erinevatele klientidele 93 6
TREENERITE TASEMEKOOLITUS SPORDI ÜLDAINED · I TASE BIOLOOGIA FÜSIOLOOGIA MEDITSIIN PEDAGOOGIKA PSÜHHOLOOGIA ÜLDTEADMISED TREENERITE TASEMEKOOLITUS SPORDI ÜLDAINED I TASE 2008 Käesolev õpik on osa Eesti Olümpiakomitee projektist "1.3. taseme treenerite kutsekvalifikatsiooni- süsteemi ja sellele vastava koolitussüsteemi väljaarendamine", II etapp. Projekti rahastavad Euroopa Sotsiaalfond ja Eesti Vabariigi Haridus- ja Teadusministeerium riikliku arengukava meetme "Tööjõu paindlikkust, toimetulekut ja elukestvat õpet tagav ning kõigile kätte- saadav haridussüsteem" raames. Projekti viib läbi Eesti Olümpiakomitee, partner ja kaasrahastaja on Haridus- ja Teadusministeerium. Eesti Olümpiakomitee väljaanne. Õpik on vastavuses Eesti Olümpiakomitee poolt kinnitatud õppekava- dega. Õpik on piiranguteta kasutamiseks treenerite koolitustel. Esikaas: Fred Kudu Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonna rajaja ja
turismiettevõtluse spetsialiseerumise lõpueksami märksõnad Teeninduspsühholoogia 1. Teenindusühiskonna ja majanduse areng Teenindusühiskonna tekke ja kasvu peamised põhjused tulenevad ühiskonna ja töömaailma muutustest: Kasvav jõukus suurem nõudlus teenuste järele nagu kodu koristamine, akende pesemine jm mida varem tehti ise. Vaba aja väärtustamine suurem nõudlus reisi, SPA, toitlustusteenuste järele. Suuremad eluootused suurem nõudlus hooldekodude ja tervishoiuteenuste järele Vajaduse kasv teeninduslike oskuste järele. Toodete suurem kompleksus suurem nõudlus remondi ja parandusteenuste järele. Kasvav komplitseeritus igapäevaelus suurem nõudlus abielunõustajate, advokaatide, maksunõustajate, töönõustajate järele. Kasvav tähelepanu ökoloogiliste ja säästva arengu küsimustele suurem nõudlus. bussiteenuste ja autorendi järele isikliku auto kasutamise a
Erakorralise meditsiini tehniku käsiraamat Toimetaja Raul Adlas Koostajad: Andras Laugamets, Pille Tammpere, Raul Jalast, Riho Männik, Monika Grauberg, Arkadi Popov, Andrus Lehtmets, Margus Kamar, Riina Räni, Veronika Reinhard, Ülle Jõesaar, Marius Kupper, Ahti Varblane, Marko Ild, Katrin Koort, Raul Adlas Tallinn 2013 Käesolev õppematerjal on valminud „Riikliku struktuurivahendite kasutamise strateegia 2007- 2013” ja sellest tuleneva rakenduskava „Inimressursi arendamine” alusel prioriteetse suuna „Elukestev õpe” meetme „Kutseõppe sisuline kaasajastamine ning kvaliteedi kindlustamine” programmi Kutsehariduse sisuline arendamine 2008-2013” raames. Õppematerjali (varaline) autoriõigus kuulub SA INNOVEle aastani 2018 (kaasa arvatud) ISBN 978-9949-513-16-1 (pdf) Selle õppematerjali koostamist toetas Euroopa Liit Toimetaja: Raul Adlas – Tallinna Kiirabi peaarst Koostajad: A
Kõik kommentaarid