või teenuste osutamise viisi, toodete koostist jms.( http://www.epa.ee/et/kaubamargid/mis-kaubamark) Kaubamärgiks võib olla: - sõna või sõnad (nt tehissõna, fraas, loosung jms); - kujutised (nt sümbolid, ornamendid, geomeetrilised kujundid, esemete, loomade, inimeste stiliseeritud kujundid jms); - sõna või sõnade ja kujutiste kombinatsioon; - etikett; - ruumiline kujund (originaalne pakend või toote originaalne kuju); - tähtede kombinatsioon; - numbri ja tähe (tähtede) kombinatsioon; - ärinimi jms. 1.2 Kaubamärgi ajalugu Esimesteks kaubamärgikasutajateks peetakse Rooma impeeriumi mõõgaseppi. Esimesed kirjad mõõgateramikel pärinevad Rooma keisririigi ajast Üks tähelepanuväärselt kaua kasutusel olnud kaubamärk on Löwenbräu. Selle kaubamärgi
ESITATAVAD NÕUDED Müüdav kaup või teenus peab vastama sellele kaubale või teenusele õigusaktiga kehtestatud nõuetele. Kauba või teenuse müügil sellega tasuta kaasa antud või mis tahes müügiedenduse eesmärgil üleantavale vallasasjale või osutatavale teenusele laieneb samuti käesoleva sätestatu . Kui kaupa müüakse kaalu, mahu või mõõdu järgi vastavalt kliendi tellimusele ja asjakohane teave asub kauba vahetus läheduses selle müügikohas, ei pea müüja pakendatud kauba pakendi märgistus vastama kauba müügipakendile õigusaktiga kehtestatud nõuetele. Kauba või teenuse müük peab vastama selle kauba või teenuse müügile õigusaktiga kehtestatud nõuetele. Õigusaktiga kehtestatud nõuetele mittevastava või kasutatud kauba müügi korral peab sellise kauba müügikohas olema vastavasisuline teave. Kaupleja on kohustatud kauba või teenuse müügi korral väljaspool hulgikaubandus-,
............................27 3.5 Veiseliha...................................................................................................................29 2 3.5.1 Lambaliha..........................................................................................................29 3.6 Pakendid ja pakenditete märgistamine.....................................................................30 3.6.1 Näited pakendi võimalikest märgistustest.........................................................31 4 HAKKLIHA JA TÜKILIHAST TOOTED.....................................................................34 4.1 Hakkliha...................................................................................................................34 4.2 Tükilihast tooted.......................................................................................................34 5 LIHATOOTED.................................
LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse ja majandusarvestuse õppetool ÕPIMAPP Iseseisev töö Õppejõud: Liina Maasik, MA Mõdriku SISUKORD SISUKORD..........................................................................................................................2 SISSEJUHATUS..................................................................................................................4 1KAUBAMÄRK.................................................................................................................5 1.1Ajalooline taust ja areng.............................................................................................5 1.2Kaubamärgi kaitse.......................................................................................................7 2KAUBAMÄRK LEIBUR..................................................................................................8
see on kirjutatud koti kohvi - siis kohvi! 4 KAUBAMÄRGID Kaitstav kaubamärk peab olema graafiliselt kujutatav . Kaubamärgiks võib olla: sõna või sõnad (nt tehissõna, fraas, loosung jms); kujutised (nt sümbolid, ornamendid, geomeetrilised kujundid, esemete, loomade, inimeste stiliseeritud kujundid jms); sõna või sõnade ja kujutiste kombinatsioon; etikett; ruumiline kujund (originaalne pakend või toote originaalne kuju); tähtede kombinatsioon; numbri ja tähe (tähtede) kombinatsioon; ärinimi jms. 4.1 Kaubamärgi iseloomustus Kaubamärk on tähis, mida ettevõtja kasutab oma kauba tähistamiseks selle eristamiseks teiste ettevõtjate poolt pakutavatest samaliigilistest kaupadest.1 Kaubamärk võimaldab kaudselt tarbijal teha kindlaks kauba tootja ja seega on tootja ise kauba kvaliteedi garantii andjaks. Kauba kvaliteet
Teatud eritoidu esmakordsel turuleviimisel tuleb sellest teavitada Veterinaar- ja Toiduametit. Teavitada tuleb imiku piimasegust, meditsiinilisel näidustusel kasutamiseks ettenähtud toidust (ravitoit), gluteenivabast toidust ja eritoidust, millele ei ole kehtestatud erinõudeid. Teavitada ei tule jätkupiimasegust, imiku- ja väikelapsetoidust ning kehakaalu alandamiseks ettenähtud vähendatud energiasisaldusega toidust. Teavitamiseks edastab eritoidu esmakordne turuleviija pakendi märgistuse koos teatisega Veterinaar- ja Toiduametile. Teatise vorm on saadaval Veterinaar- ja Toiduameti kodulehel. Teavitamine on tootepõhine. See tähendab, et kui keegi on konkreetse eritoidu kohta Veterinaar- ja Toiduametile märgistuse ja teatise juba esitanud, siis keegi teine seda enam tegema ei pea. Ent kui eritoitu muudetakse (näiteks muudetakse koostist või tehakse olulisem muudatus märgistusel), tuleb uuesti teavitada. Teavitamise eesmärgiks on vaid
funktsionaalseteks ja hügieenilisteks. Sensoorsed ehk organoleptilised omadused on määratletavad meeleorganite abil. Nendeks on maitse, lõhn, kuju, värvus, konsistents (kompimise teel määratletav omadus) jt.. Füüsilised omadused on elastsus, poorsus, lahustuvus, sulamis- ja tahkumistemperatuur jt.. Toitelised omadused tulenevad keemilisest koostisest, mis määravad ära toidu toiteväärtuse. Funktsionaalsed omadused on pakend, säilitamise- ja transporditingimused ning kasutamise võimalused. Hügieenilistest omadustest tuleneb toidu ohutus või ohtlikkus inimese tervisele. Toidu tervislikkust mõjutavad lisa- ja saasteainete ning haigusi põhjustavate mikroobide ja parasiitide leiduvus. Toidu kohta kehtivad nõuded laienevad ka toidu valmistamiseks ja joogiks kasutatavale veele. 1.2.Toidukauba kvaliteet Kvaliteet on toidu omaduste (sensoorsed, füüsilised, toitelised, funktsionaalsed,
LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse ja majandusarvestuse õppetool K11 KÕ Aire Liivapuu TOIDUKAUBATUNDMINE Õpimapp Juhendaja: Liina Maasik Mõdriku 2012 SISUKORD SISSEJUHATUS Oma õpimapis käsitlesin ma toidukaubatundmises õpitud teemasi. Tuues välja erinevate kaubagrupide tähtsamad omadused, liigid või sordid. Tööd teha oli huvitav aga üsna palju vaeva nõudev. Ma otsustasin seekord minna kergema vastupanuteed ning enamus, töös kasutatava materjali, otsisin interneti avarustest. 1. MESI, SUHKUR, SUHKRUASENDAJAD, SOOL. 1.1 Mesi Kõige varasematel aegadel oli mesi inimesel põhitoiduks. Enne suhkru kasutuseletulekut oli mesi ainus magus toiduaine ja maiustus. Ka hilisematel aegadel on mett hinnatud kui väärtuslikku toiduainet. Teda
Kõik kommentaarid