Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"lihatoodete" - 84 õppematerjali

thumbnail
14
pdf

Lihatoodete tehnoloogia

Lihatoodete tehnoloogia Lihatooted on lihast valmistatud või liha sisaldavad tooted, mida on töödeldud sellisel viisil, et toote lõikepinnal ei ole enam värskele lihale omaseid tunnuseid. Toode võib lisaks lihale sisaldada ka muid toiduaineid. Tooteks ei loeta liha, mida on ainult jahutatud või külmutatud (see on värske liha), samuti hakkliha ja tükiliha. Lihatoodete jaotus (Eesti Lihatööstuse Standard) Lihatooteid on võimalik klassifitseerida tooraine, valmistamisviisi või mõne muu parameetri alusel. Eesti Lihatööstuse Standardist lähtuvalt jaotuvad lihatooted järgmiselt: 1) LIHAVORSTID - lihatooted, mis on valmistatud peenestatud lihast, maitse- ja lisaainetest, lisanditest ja muudest komponentidest, pritsitud vorstikesta või vormi ja termiliselt töödeldud. Näide: toored grillvorstid, viinerid, sardellid, keeduvorstid, suitsuvorstid, sültvorstid, maksavorstid, kruubivorstid/tanguvorstid, lihaleivad 2) VERETOOTED- ke...

Loodus → Loodusteadused
36 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Liha ja lihatooted - referaat

SISUKORD 1 Liha..............................................................................................................................3 1.1 Liha säilitamine.................................................................................................... 3 1.2 Liha eeltöötlusvõtted............................................................................................ 4 2 Liha liigid.................................................................................................................... 6 2.1 Veiseliha...............................................................................................................6 2.2 Sealiha.................................................................................................................. 7 2.3 Lambaliha.............................................................................................................9 2.4 Linnuliha...............................

Toit → Toidukaubandus
136 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Liha, hakkliha ja kala. (pooltooted nendest)

Poolto Lihaliik Suure- Paneerit Pooltoode/ Portsjon- Kuum- lisandid ode /Jaotust tükiline- ud tükelduskuj suurus töötlus ükk Portsjon- või u tükiline paneeri Väikese- mata tükiline Rostbii Veiselih Sisefilee - Portsjoneer 2-3 viilu Praetakse Praetud f a tervelt, itakse 1-1,5 portsjoni väheses liharooga välisfile välisfilee cm s, rasvas dele e, 1-2 kg paksusteks 3 ümberringi sobivad sisefilee tükkidena, viiludeks, valmidus lisandid. , seotakse astet reietüki d, sisemin e ...

Toit → Kokandus
39 allalaadimist
thumbnail
19
doc

KEEDUVORSTID

hoides müüa 24 tundi. 6 2 VALLA Kvaliteetsed ja soodsad Valla lihatooted on tarbijale tuttavad juba aastast 1998. Valla kaubamärk on algusest peale esindanud meie rahvale omaseid väärtusi, nagu maalähedus, sirgjooneline ausus ja sõbralikkus ning nendest samadest väärtustest juhindume me ka oma igapäevatöös. Tosina aasta jooksul toimunud järjepideva tootearenduse tulemusena võib täna leida Valla tooteid pea igast lihatoodete rühmast, kokku 30 erinevat nimetust. 2009 a. tarbiti Eestis 2,5 miljonit kg Valla tooteid. Müüduim keeduvorst Eestis on Valla juustuvorst (440 g), müügiedult neljas on Valla lastevorst (440 g). Valla lihatoodete kõrget kvaliteeti ja tarbijate eelistust näitab seegi, et parimate lihatoodete hulgas leidub veel mitmeid teisigi tooteid nagu viiner, suitsupõsk, poolsuitsuvorst, Krakovi vorst ja suitsusardell. 2.1 Juustuvorst

Toit → Toiduaine õpetus
18 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Nitritid ja nitraadid

Nitritid ja nitraadid kahjulikud või kasulikud? Ajalugu Nitraati on kasuttaud juba ammustest aegadest liha soolamiseks. 1800-aastates oli avastatud, et nitraat muutub nitritiks bakterite tegevuse toimel (nitraati vähendavad bakterid) ja et just nitrit ongi tegelik soolamisaine. 20-sajandi esimesel poolel toimus üleminek nitraadist nitritile, kuna nitritiga soolamise protsess toimus kiiremini, tootlikus suurenes, ning nitriti keemia sai selgeks. Praegusel ajal on laialdaselt kasutusel lihatoodete valmistamisel nitritsool. Seda hakati kasutama juba 19- sajandil, sisi kui inimesed on märganud, et ühed soolad konserveerivad paremini kui teised. 1891 aastal oli märgatud, et nitraadist soolamiseaja jooksul bakterite toimel moodustub nitrit. 1899 aastal oli märgatud, et nitrit annab lihale punase värvuse 1901 aastal oli selgitatud nitritiga soolamise keemilised Nii 20-sajandi alguses oli avastatud lämmastiku toime liha värvusele, kuid antimikroobne toime

Põllumajandus → Lihatehnoloogia
24 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Keeduvorstide liha sisaldus

8 4. VALLA Kvaliteetsed ja soodsad Valla lihatooted on tarbijale tuttavad juba aastast 1998. Valla kaubamärk on algusest peale esindanud meie rahvale omaseid väärtusi, nagu maalähedus, sirgjooneline ausus ja sõbralikkus ning nendest samadest väärtustest juhindume me ka oma igapäevatöös. Tosina aasta jooksul toimunud järjepideva tootearenduse tulemusena võib täna leida Valla tooteid pea igast lihatoodete rühmast, kokku 30 erinevat nimetust. 2009 a. tarbiti Eestis 2,5 miljonit kg Valla tooteid. Müüduim keeduvorst Eestis on Valla juustuvorst (440 g), müügiedult neljas on Valla lastevorst (440 g). Valla lihatoodete kõrget kvaliteeti ja tarbijate eelistust näitab seegi, et parimate lihatoodete hulgas leidub veel mitmeid teisigi tooteid nagu viiner, suitsupõsk, poolsuitsuvorst, Krakovi vorst ja suitsusardell. 4.1 Juustuvorst

Tehnoloogia → Loomsed toormed
10 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Toidumärgid

Aus kaup ELA liikmete sõnul annab märk garantii, et nende lihatoodetes pole kondilihamassi kasutatud. Märki tohivad kasutada vaid ELA liikmed. Märki Aus Kaup kasutavate lihatööstuste ühenduse andmetel hõlmavad kondilihamassita lihatooted Eesti lihaturust neljandiku. Ühenduse liikmes firmade toodetel kasutatakse märki Aus Kaup, mis kinnitab neis kondilihamassi mittekasutamist. Assotsiatsiooni järgmiseks peamiseks tegevussuunaks on lihatoodete kvaliteediklasside ametlik kehtestamine. Tarbijad peavad saama poes lihtsalt ja kiirelt eristada rohkem liha sisaldavad kõrgema sordi tooted muudest lihatoodetest. ASi Oskar Lihatooted juhatuse liige Aldo Parik ütles, et ELA soovib taastada Eesti inimeste usaldust kohalike lihatoodete suhtes. 4 Loodussõbralik toode Loodussõbralik märge toiduainel näitab, et kasutatakse põllumajanduses loodusliku

Toit → Kokandus
29 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Minimaalse toidukorvi maksumus

10 eurot, Valga Maxima. Kuu kogus 600 g ehk 0,6 kg, kuu maksumus 3.66 eurot. Lihatooted 1) Keeduvorst Ekstra (MVA) 500 g 0.89 eurot, 1 kg 1.78 eurot, Valga Maxima. Kuu kogus 0,767 kg, kuu maksumus 1.37 eurot. 2) Selver pluss viinerid 500 g 1.27 eurot, 1 kg 2.54 eurot, Valga Selver. Kuu kogus 0,767 kg, kuu maksumus 1.95 eurot. 3) Järlepa kotlet 360 g 1.00 eurot, 1 kg 2.78 eurot, Valga Selver. Kuu kogus 0,767 kg, kuu maksumus 2.13 eurot. Kokkuvõte: Lihatoodete kuu kogus kokku 2,3 kg, lihatoodete kuu maksumus kokku 5.45 eurot. Kokkuvõte üldiselt Kõigi toodete kuu maksumus kokku 35.43 eurot. Kommentaar Mulle väga meeldis seda ülesannet teha, väga huvitav oli. Ma üritasin leida võimalikult odavaid tooteid ja ma loodan, et see mul ka välja tuli. Meriliin Lend

Majandus → Majandus
6 allalaadimist
thumbnail
3
doc

KORDAMISKÜSIMUSED ÕPPEAINES TOIDUAINETE SENSOORSE HINDAMISE ALUSED

38. Proovide kodeerimine, kodeerimise eesmärk ja selle olulisus 39. Milliseid näpunäiteid tuleks jälgida proovide mälumise juures proovide hindamisel. 40. Arvestuslik tahkete ja vedelate proovide kogus assessori kohta (üldine kokkuleppeline suurus). Tahked: 15-30g vedelad: 50-100 ml 41. Neutalisaatorid ja nende kasutamise eesmärk 42. Kaalukoefitsendid ja tähtsus toodete pall ­ hindamisel. 43. Skaalad, mida kasutatakse lihatoodete hindamisel 44. Skaalad, mida kasutatakse piimatoodete hindamisel- nt juustu hindamisel 45. Katsekabiinide kasutamise eesmärk, kabiinidele esitatud nõudmised 46. Sensoorika laborile esitatud nõudmised (millised ruumid peaksid olema?) 47. Nõuded, mis on esitatud sensoorse analüüsi läbiviimiseks kasutatavatele nõudele 48. Laboriruumide planeering (miinimumnõuded, maksimumnõuded) 49. Proovide ettevalmistusala (ruumi) sisustus ja seadmed 50

Toit → toiduainete sensoorse...
47 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Eesti toit.

väärtus; lihas leiduvad vitamiinid ja mineraalained teevad lihast väärtusliku kõhutäie, mistõttu tugevneb organismi vastupanu stressile. Tasub teada, et liha osakaalu menüüs peaksid suurendama inimesed, kes teevad rasket füüsilist tööd või koormavad oma lihaseid intensiivselt muul viisil. Eesti suurimaid lihtoodete tootjaid on Rakvere Lihakombinaat, kes ekspordib ka paljudesse riikidesse oma toodangut. Rakvere Lihakombinaat on Balti riikide suurim lihatoodete valmistaja. Turuliider nii liha kui lihatoodete osas. Rakvere toodangust leiab nii värsket liha, roavalmistustooteid kui ka võileivapealset. Sealiha kõrval kasutatakse toorainena veel veise- ja linnuliha. Rakvere missioon on pakkuda miljonitele inimestele naudingut ja rahuolu heast ja maitsvast toidust, kasutades selleks oma teadmisi, oskusi ja kodumaiseid kvaliteetseid tooraineid. Pidevalt täieneb poelett uute toodetega, näiteks on nüüd selline tootegrupp nagu "Lihakas", kus

Toit → Toiduainete õpetus
20 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Konkurentsi analüüs

· Liha mittesöömine võib tekitada tervisehäireid, sest inimene vajab tasakaalustatud kogustes loomset ja taimset toitu. · Liha on mitmekülgsete kasutusvõimalustega ja sobib paljude toiduainetega. Ettevõtete lühitutvustus: Siin ma tahaksin natuke kirjutada firmadest, mida ma kavatsen võrrelda. Need firmad on AS Rakvere Lihakombinaat ja AS Nõo Lihatööstus. Rakvere Lihakombinaat on Balti riikide suurim lihatoodete valmistaja. Nad on turuliidrid nii liha kui lihatoodete osas. Rakvere toodangust leiab nii värsket liha, roavalmistutooteid kui ka võileivapealset. Sealiha kõrval kasutavad toorainena veel veise- ja linnuliha. Rakvere pakub oma toodangut mitme kaubamärgi all. Tuntum neist on Rakvere, mis on 2006.aasta andmetel Eesti kolme tuntuima brändi seas. Lisaks toodavad lihatooteid ka Valla ning Järlepa sarjas. Tervislikke tooteid võib leida Kerge ning Eesti Lihaveise märgiga varustatud toodete seast.

Majandus → Turunduse alused
64 allalaadimist
thumbnail
30
ppt

Tarbimine ja toitumisharjumused

TARBIMINE JA TOITUMISHARJUMUSED EMÜ 2014 Meid ei üllatanud…  lihatoodete suur E-ainete sisaldus.  see, et valdavalt osteti odavamaid tooteid.  see, et iga grupi liige tarbis nädala jooksul vähemalt 1 alkohoolse joogi.  see, et tarbiti koduaiast pärit aedvilju. Suurimad üllatused  Vaid 1 grupi liige sõi nädala jooksul kiirnuudleid  Kõik grupi liikmed sõid vähemalt 1 korra nädala jooksul kiirtoitu  Toiduainete ostmisel ei mõelnud mitte keegi grupi liikmetest tekkivatele jäätmetele

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse
15 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Millist kahju võib tuua üks tööstusettevõte?

seadust, mille § 3.1 ütleb: “ Eesti Vabariigi põhiseaduse järgi on igaüks kohustatud säästma elu- ja looduskeskkonda ning hoiduma sellele kahju tekitamast.” Loomulikult ei saa seda tänapäeva ühiskonnas enam täielikult teha, kuna inimesed on harjunud mugava eluga ning selleks peab loodust kahjustama. Näiteks on inimesed harjunud sellega, et nad kasutavad paberit igapäevaselt ja mitte ainult kirjutamiseks, vaid nt poes lihatoodete pakendamiseks või tualetis WC-paberina. Seega on paratamatu, et vähemalt mingil määral on paberitootmine praegu ja lähitulevikus veel vajalik. Samas aga üritab paberitööstus vähemalt Eestis enda poolt tekitatud kahju keskkonnale heastada. See tähendab, et nende puude asemele, mis paberitööstusesse lähevad, istutatakse uued. Tegelikult on aga seegi seaduse poolt reguleeritud. Nimelt ütleb keskkonnavastutuse seaduse § 1

Loodus → Keskkonnakaitse ja...
3 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Taani majandus

töötajale: tööandja vastutus haigusrahade, vallandamistoetuste jms osas on väike, põhiosa sotsiaalkuludest katab riik. Töötuid on Taanis 4,3 % rahvastikust ja alla vaesuspiiri elab 12.1%. Tööjõulisi on Taanis 2,841 miljonit inimest. 65% Taani kogupindalast leiab kasutamist põllumajanduslikul otstarbel ja tänu kõrgele tootlikusele kaetakse sellega kolmekordselt siseturu vajadused. Seetõttu on oluline põllumajandussaaduste (eriti sealiha, eeltöödeldud lihatoodete, munade ja vilja) väljavedu riigist ning ühtlasi aitab põllumajandus kaasa toiduainetööstuse arengule, mis on metallitööstuse ja masinaehitus järel Taani suuruselt teine tööstusharu. Taani majandusest rääkides väärib kindlasti mainimist Taani meditsiinitööstus, mis on üks moodsamaid ja edukamaid maailmas. Kuigi Taani ravimitootjad ei kuulu maailma suurimate hulka on Taani siiski ravimite ekspordilt elaniku kohta maailmas teisel kohal.

Keeled → Taani keel
32 allalaadimist
thumbnail
28
pptx

Loomakasvatussaaduste kogutoodang Eestis

Loomakasvatussaaduste kogutoodang Eestis Piia Jairus Tõnis Jairus Mõisted Lihatoodang ­ liha ja lihatoodete tootmise ja töötlemise ettevõtetele (tapamajadele) või kokkuostjatele tapaks, k.a ekspordiks, müüdud ning majapidamistele kuuluvates tapapunktides tapetud või teenustööna mujal tappa lastud loomade liha. Loomsed põllumajandussaadused ­ elusloomad ja -linnud, liha, piim, munad, vill, mesi ja vaha. Loomakasvatussaadused Eestis Põhilised Eestis toodetavad loomakasvatusaadused on liha, piim ja munad. Tähtsal kohal on aga ka vill ning mesi. http://g3.nh

Põllumajandus → Loomakasvatus
8 allalaadimist
thumbnail
17
pptx

Tärklis

suus tihkem. · Näiteks pudingud,kreemid,jäätised,majonees, ketsup, salatikastmed,kuivsupid,kastmepulbr id. Huvitavat · Tärklis võib olla ka väga edukas aine rasvaasendajana.Kuna tärklis on töödeldud selliseks et ta tundub suus pehme ja rasvasena,siis saab hoida märkimisväärse koguse kaloreid kokku. (Ei soovita!) Huvitavat · Lihasaadustele lisatakse tärklist selleks, et nendes paremini vett siduda. Tärklis ei mõjuta lihatoodete maitset. Kõige sagedasem on tärklis keeduvorstides.Tärklis liidab vorstisegu komponendid keeduvorstis ühtseks massiks. Kasutatud kirjandus · Ajakiri "Eesti Loodus"artikkel tärklisest · Wikipedia · Eestis kasvatatavate kartulisortide tärklisesisaldus ja tärkliseosakeste suurusjaotus-Bakalaureusetöö

Toit → Toiduainete õpetus
6 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Kolesterool

toitumisharjumusi: süüa vähese kolesteroolisisaldusega ehk taimset rasva sisaldavat toitu ja rohkem liikuda. Vältida tuleb loomseid rasvu, toiduvalmistamisel eelistada praadimisele aurutamist ja hautamist. Kasuks tulevad kolesteroolitaset alandavad kiudaineterikkad toiduained: täisteratooted, kuivatatud puuviljad, köögiviljad, salatid, värsked puuviljad, kartul, riis. Piirama peab rasvase liha nagu näiteks sealiha,suitsutatud lihatoodete, rasvas praetud toiduainete näiteks frii- ja praekartulid, rasvaste pirukate, suure rasvasisaldusega piimatoodete nagu või, koor, juust söömist, liialdada ei maksa ka soolaste toitude, oakohvi, kondiitritoodete ja kanamunadega.Nende asemel tuleks valida kala, veise- ja linnuliha ilma nahata, lahjad piimatooted nagu jogurtid, kohupiim, tatra-ja kaerahelbepuder, filtrikohv, roheline tee, värsked puu- ja köögiviljad ja marjad. On

Bioloogia → Bioloogia
15 allalaadimist
thumbnail
34
doc

KAUBANDUSLIKUD SEADMED

pandud toiduaineid ja optimeerima teenindust, võimaldab komplekteerimist vastavalt ostja soovile, pluss kinnitab selle erakordset praktilisust. Riisipere kaupluses kasutatakse:  külmkappe- on kaupluses 3 tükki. Lao ruumis, madalat temperatuuri nõudva kauba hoiustamiseks, mis kohe saabudes müügisaali ei mahu.  külmlett- seda on kaupluses üks. Kasutatakse kala, vorst- sink ja jahutatud lihatoodete säilitamiseks;  külmik- on kaupluses 6 tükki. Kasutatakse karastusjookide ja alkohoolsete jookide hoidmiseks;  sügavkülmkirste- on 5 tükki. Hoitakse nendes jäätiseid, pitsasid, kala, liha produkte, hakkliha ja pelmeene;  külmsein- kaupluses 3 tükki. Hoitakse juustu tooteid, puuvilju, vorsti tooteid,

Majandus → Kaubandus
19 allalaadimist
thumbnail
36
pptx

Toiduainete keemia

valmistatud asovärve, mis osades riikides on ka keelustatud. Säilitusained E200 – E299 Säilitusained ehk konservandid pidurdavad mikroobide, pärmi- ja hallitusseente arengut. Säilitusained jagunevad: • sorbaadid- enim levinud E202 kaaliumsorbaat, mida kasutatakse loomasöödas ja kosmeetikas • bensoaadid- enim levinud  E211 naatriumbensoaat, looduses leidub pohlades, jõhvikates, mustikates • nitraadid- nitraadid või nitritid on praktiliselt kõigi lihatoodete koostises. Kuulsaim E250 naatriumnitrit. Pärsivad botulismitoksiini teket vorstides. Lisaks annavad vorstitoodetele ilusa punase värvuse. Potentsiaalselt kantserogeensed ühendid. Antioksüdandid E300 - E322 Pärsivad oksüdatsiooniprotsesse, mis on tingitud ensüümidest ja vabadest radikaalidest; pidurdavad rasvade rääsumist, säilitavad toidu värvi ja lõhna. Kasutatakse nii loodusidentseid kui sünteetilisi. Kuulsaimad antioksüdandid on

Toit → Toiduainete keemia
10 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Muinasjutt, Keefiripoiss Keijo seiklused

Ta läheb kurjakuulutava külmkapi riiuli suunas õnne otsima, ning kui veab ei pea ta siia enam kunagi naasma. Vaikselt tundis ta, kuidas ta sisemus siin masendavas kohas hapuks läheb. Juba paari minuti pärast alustas ta teekonda. Kõigepealt tuli ronida järgmisele korrusele, kus elasid igasugused lihatooted. Lihatooted olid õelad ja kurjad. neile meeldis vaadata, kuidas teised haiget saavad. Ainus, keda lihatooted kartsid, oli Maksa Manfred, nende liider. Kui Keefiripoiss lihatoodete riiulil oli veidike ringi vaadanud. otsustas ta edasi ronida.Õnneks ei märganud teda keegi ja tai sai edasi liikuda. Järgmisel riiulil olid ka veel lihatooted, imestas Keijo. sealsed lihatooted olid veel karmimad ja sealt ta juba ilma võitluseta ei pääsenud. Kohalik riiukukk Kamara Kalle ootas just parasjagu isikut, kelle kallal tüli norida. Nähes Keefiripoiss Keijot, kasutas ta võimalust. Ta hiilis vaikselt Keijo taha ja hakkas teda väga inetute nimedega hüüdma.

Kirjandus → Kirjandus
20 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Toidupatogeenid

Iseseisev töö Toidupatogeenid Rühma suurus: 1-3 üliõpilast Tähtaeg: 03.03.11 loengusse paberkandjal kaasa! Ülesanne: Loe (eelistatult) kirjandusallikat /1/ või internetist FDA BBB (Bad Bug Book). Koosta lugemistabel (vt vorm allpool), millesse kannad olulise info konkreetsete patogeenide kohta. Võimalik, et iga patogeeni kohta kõigi lahtrite tarbeks infot ei leia. Samas võimalik, et leiate endale `ohoo' infot, pange see kirja `muu oluline info' alla. · Optimaalsed kasvutingimused--temperatuur, pH, keskkonna soolasisaldus, aw vms · Inkubatsiooniaeg, nakatav doos--millal väljenduvad haigusnähud, kas on teada tõvestavate mikroobide arv, kes haigestumise esile kutsuvad · Sümptomid--millised on iseloomulikud kaasnevad haigusnähud? · Allikad--kust pärineb? Toiduained? Keskkond? Inimene ise? · Vektorid--kuidas kandub edasi allikalt inimesele? · Ennetamine--mida teha haigestumiste ärahoidmiseks? ...

Toit → Toiduohutus
70 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Kaubandus Test VII

· ekstraheeritud õli 3. Milline järgnevatest võtetest ei ole agressiivne · mulje loomine, et tarbija ei saa enne lepingu sõlmimist lahkuda · tarbija külastamine tema kodus, eirates tarbija palvet lahkuda või mitte tagasi tulla · koduukselepingu sõlmimine 4. Piima normaliseerimine on: · Rasvaprotsendi viimine ettenähtud tasemele · Mehhaaniliste lisandite eraldamine · Valgusisalduse viimine normaaltasemele 5. Lihatoodete pakenditel on tootja identifitseerimismärk · ovaalne · kolmnurk · ümmargune 6. Mis ei ole eksitav kauplemisvõte · eksitav tegevusetus · eksitav tegevus · ei moonuta keskmise tarbija majanduskäitumist 7. Kas sidevahendi abil sõlmitud lepingu puhul · peavad ostu ­ müügiprotsessiks mõlemad osapooled füüsiliselt kohal olema · ei pea ostu ­ müügiprotsessiks mõlemad osapooled füüsiliselt kohal olema

Majandus → Kaubandus
14 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Iseseisev töö - Maxima kaupluse külastamine

Külastasin Tartu Sõbra tänava Maximat, kus viisin läbi kaupade väljapaneku vaatamise ning selle põhjal arutluse kirjutamise. Sain teada , et kauplus kasutab kaupade väljapanekul FIFO ( First in First out) põhimõtet, mis iseenesest tähendab, et uuemad sissetulevad kaubad paigutatakse riiulitel tahapoole selleks, et vanemad ja varem sisse ostetud kaubad saaks ennem ära müüdud- see on eriti oluline toidukaubas, kus jälgitakse realiseerimisaegu. Seda põhimõtet kasutati eelkõige lihatoodete ja piimatoodete puhul. Samuti kasutatakse ka sellist põhimõtet, kus kaubavarguste ennetamiseks paigutatakse väiksemad ja hinnalisemad tooted müügipersonali ja kassade lähedusse. Nendeks olid tubakatooted ja maiustused (näiteks närimiskummid). Veel panin tähele, et kasutatakse põhimõtet, kus sarnase kasutusega kaubad paigutatakse kokku. Nendeks olid tööstuskaubas soki- ja sukatooted ning aluspesutooted. Kuna hetkel on Kiigepüha ehk munapüha

Majandus → Kaubandus
13 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Toiduainete tunnusmärgid

Pärnumaa Kutsehariduskeskus TOIDUAINETELE OMISTATUD TUNNUSMÄRGID Referaat Õpilane: Liisi Pernik K-08A Juhendaja: Elle Möller Pärnu 2008 TUNNUSTATUD EESTI MAITSE Toiduainete erimärgistus on Eestis kasutusel juba mitu aastat. Selliste märkide eesmärk on aidata tarbijal orienteeruda kireval toiduturul, tõstes esile heade ja kvaliteetsete Eesti toodete konkurentsieeliseid. See teeb tarbija ostuotsuse tunduvalt lihtsamaks. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda alustas toiduainete kvaliteeti tähistava märgi väljatöötamist 1997.aastal, mil EPKK koostöös Saksa Põllumajandusühendusega (Deutsche Landwirtshafts- Gesellschaft - DLG) sai alguse Eesti toiduainete kvaliteedi hindamise ja märgistamise projekt. Esimesed Tunnustatud Eesti Maitse kvaliteedimärgid (ristikumärgid) anti välja 1998. aasta sügisel. 2000. aastal tuli kasutus...

Toit → Kokandus
30 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Eesti kaubabrändid

Uuringust selgus, et kõige enam sooviti tugeva maitsebuketiga, kuid mitte liiga kibedat õlut, mis on villitud pooleliitrisesse sinise etiketiga pudelisse. AS MAAG Lihatööstus on AS MAAG Grupi tütarettevõte. Ettevõtte põhitegevusalaks on lihatoodete tootmine ja turustamine. Maag Lihatööstus turustab oma tooteid Rannarootsi ja VOT! kaubamärkide all. AS MAAG Lihatööstus pakub oma tooteportfellis üle 100 lihatoote, milles on esindatud enamus lihatoodete liikidest. Uute toodete loomisel oleme arvestanud eestlaste traditsioonilise maitse ja toitumisharjumustega, teisalt oleme igal hooajal üllatanud tarbijaid ka uuenduslike toodetega. Lisaks tavapärastele - sea-, linnu- ja veiselihast valmistatud lihatoodetele on erinevat maitset hindavat klienti silmas pidades toodud turule ka hirvelihast tooted. Täna kuulub Rannarootsi Hirve sarja juba 3 erinevat toodet. Tootearendus on meie esmaseks prioriteediks ja selle tulemusena toome igal aastal

Majandus → Tööstuskaup
59 allalaadimist
thumbnail
27
doc

KORDAMISKÜSIMUSED ÕPPEAINES TOIDUAINETE SENSOORSE HINDAMISE ALUSED

maitse lamedaks. Parim variant on sobivalt suures koguses maitsestamata ja gaseerimata pudelivesi. Sensoorse hindamise ajal kasutavad assessorid normaalse maitsetundlikkuse taastamiseks neutralisaatoreid. Neutralisaatoriteks võivad olla keedetud ja toatemperatuurini jahutatud vesi, mineraal-ainete vaene mineraalvesi, nõrk mõru tee, lahja valge vein jne. 42. Kaalukoefitsendid ja tähtsus toodete pall ­ hindamisel. 43. Skaalad, mida kasutatakse lihatoodete hindamisel Lihatoodete hindamiseks võib kasutada väga erinevaid skaalasid. Kasutatavamad skaalad on siiski 5- ja 9-pallilises süsteemis. Seejuures hinnatakse toote üldist välimust, lõikepinna joonist ja värvust, lõhna, maitset ja konsistentsi. Tavaliselt moodustavad maitse ja lõhnanäitaja 40-60% üldisest pallide arvust, konsistents 20-25%. Hindamisel kasutatavad tähtsuskoefitsendid 5 pallilise hindamisskaala puhul järgmised: o välimus- 1 o lõikepind- 2

Toit → Toiduainete sensoorse hin.al.
139 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Toidukaupluse praktika aruanne

Kaupade vastuvõtul tuli suurt tähelepanu pöörata kauba realiseerimisaegadele, kogustele ja välimusele. Alkohoolsed joogid ja tubakatooted tuli vastu võtta kaupluse turvamehe juuresolekul, kes siis paigaldas kaubad lukustatud ruumi. Puu- ja juurviljade vastuvõtul tuli jälgida hoolikalt kauba kvaliteeti. Kui kaup oli kuidagi kahjustada saanud, tehti sellest pilti tõestusmaterjaliks ning saadeti pretensioon tarnijale. Vastavalt sellele sai kaup ümber vahetatud või tagastatud. Piima ja lihatoodete puhul tuli jälgida, et kauba külmaahel ei katkeks. Kui külmtooted saabusid, võeti need kiirelt vastu ning pandi müügisaali välja ning ülejäänud laos olevatesse külmkambritesse. Sama kehtis ka sügavkülmutatud ja ka kalatoodete puhul. Kuivained, tööstuskaup ja muud kaubad paigutati lattu vastavasse sektsiooni. 2.3 Töötamine kassas Kassas olemist pelgasin algul kõige enam, kuna kassapidajal on suur vastutus müüdava

Majandus → Kaubandus
48 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Eesti tööstus

Majanduse referaat Eesti tööstus Koostas: Sven Meltsas Juhendas: Leida Kurg Avinurme 2009 Toiduainete tööstus. Toiduainete tööstuse toodang, mis moodustab 20­30% kogu tööstuse müügimahust, vähenes aastatel 1995­1999 (välja arvatud 1997). Aastal 2000 algas toodangumahtude tõus tänu sise- ja välisnõudluse suurenemisele, millele omakorda on kaasa aidanud toodangu kvaliteedi paranemine ja sortimendi laienemine. 2000. aasta keskel kehtima hakanud soodsamad kaubandustingimused Euroopa Liiduga suurendasid näiteks piimatoodete osas ekspordivõimalusi ning sellest tulenevalt ka müügihindu. Lihatööstuses on müügivõimalusi olenevalt lihaliigist negatiivses või positiivses suunas mõjutanud vi...

Majandus → Majandus
43 allalaadimist
thumbnail
18
pptx

Aneemia

müoglobiini aktiivse osa. Heemse raua hulk igapäevases menüüs on üldjuhul väiksem, kuid see on palju paremini omastatav. ... Heemsena esineb raud lihas ja kalas ning need ongi parimaks füsioloogiliseks rauaallikaks inimese toidus. Mõned toiduained, nagu spinat, kaunviljad ja munakollane on küll märkimisväärselt suure rauasisaldusega, kuid raud on neis mitteheemsel kujul ja organismile raskesti kättesaadav. Mitteheemse raua biosaadavust suurendab samaaegne lihatoodete ja Cvitamiini rikaste toiduainete tarbimine, aga ka normaalne maohappelisus. Telli kesklaborilt aneemia uuringupakett ­ saad oma küsimustele kiire vastuse Analüüsi nimetus Lühend ITK hinnakirja kood Hind Vereanalüüs BCBC+5Diff T66202 2,62 B12 vitamiin seerumis SB12 T66707 7,85

Meditsiin → Anatoomia
32 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Hakkliha

valmistamiseni kergelt fooliumiga kinni katta. Toorained ja liigid Tööstuslikult valmistatud veisehakkliha Hakkliha valmistatakse sea, looma- (sealhulgas vasika), lamba-, uluki- ja linnulihast (sealhulgas kanalihast). Kõige levinumad on Eestis seahakkliha, veisehakkliha ja nende segud (seguhakkliha, kodune hakkliha). Levinud on ka kanahakkliha. Lambahakkliha kasutatakse eelkõige ida ning idamõjulistes köökides. Ulukihakkliha ja linnuhakkliha kasutatakse tööstuses enamasti lihatoodete valmistamiseks. Näiteks Saksamaal on neid trihhinella ja salmonellaohu tõttu keelatud toorel kujul müüa. Kõige sagedamini tehakse hakkliha sealihast, mille rasvasisaldus on 25­40%, ning veiselihast, milles on rasva 12­ 20%. Liha rasvasisaldusest oleneb ka hakkliha väljanägemine. Koduse hakkliha rasvasisalduseks on 20­30%. Hakklihatooted Hakklihatoodete seas on frikadellid ja pelmeenid. Hakklihast valmistatakse ka mitmesuguseid vorste. Hakkliharoad

Toit → Kokandus
15 allalaadimist
thumbnail
11
docx

SOOLAD ARGIELUS

KOHTLA-JÄRVE JÄRVE GÜMNAASIUM Anastassia Murasina 10.b klass SOOLAD ARGIELUS Referaat Juhendaja: Pille Ers Kohtla-Järve 2011 7 SISSEJUHATUS Peamiseks põhjuseks miks ma valisin selle teema on minu isiklik innukus keemiast ja bioloogiast. Töö eesmärk on teada saada kuidas ja kus kasutatakse soola igapäevases elus, suurendada oma teadmisi soolade omadustest ja kasutamisest argielus. Sõnaga "sool" seostub sul kindlasti toidu valmistamisel kasutatav keedusool. Keemias tähistab sool aga kindlat liiki aineid. Soolad on enamasti tahked ained, mis on oma nime saanud mõnede soolade soolase maitse järgi. Siiski ei ole see kõikide soolade omadus. Soolad võivad olla väga erineva värvusega. 1. Mis on sool Soolad on keemilised ained, mis koosnevad metalli katioonidest (näiteks Ca 2+) ja happeanioonidest e...

Keemia → Keemia
12 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Loeng X

kuivaks.Halvem on see, et kui seest on küps, siis pealt on ületöödeldud. o Pärast 110 min. 100C/210F,on luha väljast t 83C/180F.Sel juhul üleküpsemiseks läheb aega veel üks tund, täpne ajastamine ei ole nii kriitiline. o Pärast 5 tundi 65C/150F, pind on 64C/ 148F, ja liigne aeg mõjub vähe · liha töötlemisel toimuvad muutused: soolamine, suitsutamine, keetmine, praadimine, grillimine Raud ja lihatoodete värvus Tailihas on rauda ~2 mg/100g, palju rohkem on keeles (38 ) ja maksas (28), palju on ka maasikates ja kaunviljades Punane liha sisaldab rauda 2-4 korda rohkem kui valge liha. Mida suurema hapnikuvaruga töötab lihas, seda tumedam (hülge ja vaalaliha on väga tume) Lihatoodete värvus Seostunud ühend Värvus Nimetus Fe++ kovalentne :H2O purpur müoglobiin

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
48 allalaadimist
thumbnail
13
docx

Eesti kaubamärgid

uutele suitsuahjudele ja Eesti ainsale toorsalaami valmistamise kambrile. Uue tootmishoone valmimine andis võimaluse suurendada toodangu mahtu poole võrra. 4. novembril 2002 hinnati 5 Nõo Lihatööstuse toodet (Nõo rulaad, Nõo sardell, Keelevorst, Timmu rulaad, Viini tasku) Eesti toiduainete ekspertide poolt Tunnustatud Eesti Maitse märgi väärilisteks. 2002. aastal loodi Eesti Lihatöötlejate Assotsiatsioon (ELA), kuhu kuulub ka Nõo Lihatööstus. ELA liikmete eesmärk on tõsta Eesti lihatoodete mainet, mille aluseks on toote kvaliteet ja maksimaalne naturaalse liha sisaldus vorstis. Samuti propageeritakse eestimaise liha kasutamist oma toodetes ning ei kasutata toorainena kondilihamassi. ELA liikmed lisavad oma toodetele märgi Aus Kaup. 2006.aasta käive üle 100 miljonit krooni. Alustati Lätti eksportimist. 2007.aasta märtsis valmis AS Nõo Lihatööstuse juurdeehitus, mis on üle kahe korra suurem, praegusele 2400 m² tuli juurde 3017 m².Ettevõtte 2008. aasta käive oli juba

Majandus → Kaubandus ökonoomika
76 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Süsihappegaas

Joogitööstus vajab süsihappegaasi karastusjookide, mineraalvee, siidrite, mahla javeini karboniseerimiseks ning õlle süsihappegaasisisalduse reguleerimiseks. Süsihappegaasi abil siirdatakse jooke ühest ühest mahutist teise ning hoitakse mahutites ja torustikes rõhku, et joogid ei puutuks õhuga kokku ja bakterid ei paljuneks. Õigesse gaasisegusse pakendamine takistab mikroobide teket ja pikendab toiduainete säilivusaega. Süsihappegaasi kasutatakse enim lihatoodete pakendamisel. Näiteks kanaliha säilib õhku pakendatuna kuni nädal aega, süsihappegaaso-lämmastiku segus aga ligi kolm korda kauem. Toores kala seisab gaasipakendis 3-5 päeva kauem värske kui tavalises atmosfääriõhuga täidetud kilepakendis. CO2 hoiab hallituse piimatoodetest eemal. Puhas süsinikdioksiid sobib hästi juustu pakendamiseks, pikendades selle säilivusaega mitu nädalat. Ka puuviljad ja juurviljad säilivad gaasisegus kauem: näiteks kooritud kartulid on õhu

Keemia → Keemia
32 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Köömned

TALLINNA TEENINDUSKOOL Merilin Jürine 011K KÖÖMNED Referaat Juhendaja: Kristi Tüvi Tallinn 2011 SISUKORD 1. TUTVUSTUS...........................................................................................................................3 1.1 KASUTAMINE..................................................................................................................3 1.2 KÖÖMNED........................................................................................................................3 2. HARILIK KÖÖMEN...............................................................................................................4 3. PILDID.....................................................................................................................................6 4. KASUTATUD KIRJANDUS........................................................

Toit → Toiduvalmistamine
13 allalaadimist
thumbnail
8
doc

TERAVILJASAADUSED

· Hirsihelbed · Hirsijahu MAIS · Purustatud tangud · Lihvitud tangud · Maisimanna · Maisijahu- tuntuim leivajahu maailmas · Maisihelbed · Tärklis, siirup, piiritus KAMA Kama on keedetud, kuivatatud ja jahvatatud segaviljast jäme jahu. Hernejahu,rukis,oder,nisu Süüakse,juuakse keefiri, hapupiima ja jogurtiga KAUNVILJAD Hernes · kooritud · koorimata · terved · tükeldatud · hernejahu- kasutatakse erinevate kala, vorstide ja lihatoodete paneerimisel Uba · aeduba ehk harilik ehk Türgi uba · põlduba Lääts Soja SOJA · Kaunvili milles on 2-5 seemet · Aasias tähtsaim valguallikas aastatuhandeid · Valgus, soojus,niiskus · Suurima külvipinnaga kaunvili maailmas · Valmistatakse liha, piima, juustu, sokolaadi,margariini, seepi, linoleumi, tekstiili, plastmassi, leiba, kondiitritooteid, õli jne... · Tofu- soja juust

Toit → Toiduainete õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Lämmastik

Nitritid kahjustavad vere punaliblesid, mille tulemusena viimased ei seo enam hapnikku ning inimesel tekib väsimus, hapnikupuudus, peavalu, halb enesetunne.Nitriteid lisatakse lihale ja kalale teadlikult selleks, et vältida sinna sisse nitrititest veelgi mürgisema surmavalt mürgise aine teket. Nimelt peale lihale roosaka värvuse andmist, takistavad nitritid veel mikroorganismide tegevust, mille tulemusena võiks lihatoodete riknemisel moodustuda sinna surmav mürkaine .Et nitraadid lahustuvad vees hästi ja kõrgemal temperatuuril lahustuvus suureneb, siis läheb suurem osa nitraatidest toidu keeduvette. Lämmastiku seos elusorganismiga ja lämmastikuringe.Lämmastik on bioloogiliselt aktiivsete ühendite koostises. Lämmastiku varudele looduses on organismidel raske kättesaadavus ja seetõttu ei saa loomad ja taimed seda ka otseselt omastada.(nitraadi põhjus) Põhjuseks on lämmastiku keemiline

Keemia → Keemia
32 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Toidukaupadele antavad tunnusmärgid

Tunnustatud Eesti Maitse päritolumärk antakse toodetele, mille põhitooraine* on 100%-liselt eestimaise päritoluga ning mis on edukalt läbinud laboratoorse ja sensoorse hindamise. Märgi kasutamisõigust võivad taotleda kõik äriregistrisse kantud ettevõtjad, kes tõendavad dokumentaalselt toote valmistamisel kasutatud põhitooraine kodumaist päritolu. · Põhitooraine - tooraine, mis annab tootele kõige iseloomulikumad omadused, nt lihatoodete puhul liha, piimatoodete puhul piim jne. Öko Eesti Biodünaamika ühingul on patenteeritud kaubamärk "Öko", mis on kasutusel alates 1990. aastast. Märk tähistab neid tooteid, mille kasvatamiseks ei ole vähemalt kahe viimase aasta jooksul kunstväetisi ja taime- ning putukamürke kasutatud. "Öko"- toode peab mahtuma kõigi näitajate osas tavatoidu raamesse, kuid lisatingimuseks on looduslike meetmete kasutamine kasvamise stimuleerimiseks ja haiguste, söödikute peletamiseks.

Toit → Kokandus
46 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Töökohapõhine ülesanne - konservid

Linnamäe Lihatööstus alustas tegevust 1989. aastal. Märkimisväärne on see, et Linnamäe Lihatööstus on üks esimesi erakapitalil loodud lihatööstusi Eestis. Linnamäe Lihatööstuse põhitegevusaladeks on ulukite kokkuost, ulukilihast ja muust lihast toodete valmistamine ja turustamine, ulukite töötlemine teenustööna ja lihatoodete valmistamine teenustööna. Linnamäe Lihatööstuse tooteid on võimalik osta kõikidest suurematest kaubanduskeskustest, sealhulgas Stockmannist, Rimist, Selverist, Prismast, Comarketist samuti Tallinna ja Tartu kaubamajast. Paljud tooted on esindatud ka mitmes tarbijate ühistu kaupluses ning Tallinna väiksemates müügikohtades. Linnamäe Lihatööstuse toodete märksõnadeks on kvaliteetsus, värskus ja eksklusiivsus.

Toit → Toit ja toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
132
pdf

KVALITEEDI hindamine

• Veesidumisvõimet • Maitset • Õrnust • Säilivusaega • Joonis. PSE, normaalne ja DFD liha LIHA VEESIDUVUS • Liha põhiline koostisosa on vesi (70–75%). • Liha kvaliteeti mõjutab nii liha veesisaldus, vee seostatuse viis kui ka vee jagunemine lihase eri osades. • Võib olla kaks sarnase veesisaldusega lihatükki, millest üks on pehme ja vesine, teine aga kõva ja kuiv. • Liha veesidumisvõime määrab: • liha ja lihatoodete füüsikalised, keemilised, organoleptilised ja tehnoloogilised omadused: • toore liha värvuse, koetise, tuimuse, toote saagise, mahlasuse, õrnuse, struktuuri jne. • Veesidumisvõimel on otsene seos liha massikadudega säilitamise ajal. • Kui lihal on madal veesidumisvõime, siis on lihal säilitamise ajal suur veekadu ja ka suur massikadu. • Vee kadu lihast säilitamise ajal toimub vee aurumise tõttu liha pinnalt.

Toit → Toiduohutus
10 allalaadimist
thumbnail
10
docx

SÕMERU VALD – KESKKONNASEISUNDI ANALÜÜS

suur osakaal, soodne logistiline asend ja kvalifitseeritud tööjõud. Põllumajandus, ehitus, metallide töötlemine ja puidutööstus on peamised tegevusalad. Tähtsamad ekspordiartiklid on puit, turvas, metallitooted, lihatooted, ehitusmaterjal ja õmblustooted. 4 Valla tuntumad ettevõtted on Balti riikide suurim lihatoodete valmistaja Rakvere Lihakombinaat, puidutöötlemisettevõte Stora Enso Eesti Näpi saeveski, E-Betoonelement Rakvere tehas. 2013. aasta sügisel valmis Roodeväljal Põllumeeste Ühistu Kevili eestvõttel Eesti võimsaim viljaelevaator, mis mahutab 50 000 tonni teravilja või rapsiseemet. Sõmeru vald on rikas ka maavarade poolest. Maapõu peidab endas suuri põlevkivi- ja fosforiidivarusid. [2] 2

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse
1 allalaadimist
thumbnail
20
docx

Sõmeru Valla keskkonnaseisundi analüüs.

suur osakaal, soodne logistiline asend ja kvalifitseeritud tööjõud. Põllumajandus, ehitus, metallide töötlemine ja puidutööstus on peamised tegevusalad. Tähtsamad ekspordiartiklid on puit, turvas, metallitooted, lihatooted, ehitusmaterjal ja õmblustooted. 4 Valla tuntumad ettevõtted on Balti riikide suurim lihatoodete valmistaja Rakvere Lihakombinaat, puidutöötlemisettevõte Stora Enso Eesti Näpi saeveski, E-Betoonelement Rakvere tehas. 2013. aasta sügisel valmis Roodeväljal Põllumeeste Ühistu Kevili eestvõttel Eesti võimsaim viljaelevaator, mis mahutab 50 000 tonni teravilja või rapsiseemet. Sõmeru vald on rikas ka maavarade poolest. Maapõu peidab endas suuri põlevkivi- ja fosforiidivarusid. [2] 2

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse
4 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Eesti olulisemad arengusuunad toiduainetööstuses, turismis ja puhkemajanduses.

aastal tootmise hügieeninõuetega vastavusse viimine, lisaks pöörati tähelepanu ka tootmise/toodete kvaliteedikontrolli tõhustamisele ning tooraine kvaliteedi tagamisele ja tõstmisele. Enamik küsitletud piimatööstuse ettevõtjaid (91%) oli arvamusel, et riik saab neid tootearenduses aidata. Lihatööstus Eesti kogu toiduainetööstusest moodustab lihatööstuse toodangu osa 18%. Toiduainete koguekspordis moodustas liha-ja lihatoodete eksport 2004. aastal ligikaudselt 9,4%. 2004. aasta detsembri seisuga oli Eestis 139 lihakäitlemisettevõtet, millest suure võimsusega 1 ettevõtteid oli 16. 1 5 Eesti lihaturg on tugevalt kontsentreerunud valmistoodangu osas ­ neli suuremat ettevõtet omavad ¾ Eesti liha ja lihatoodete turust. Kodumaised lihatooted on turul omandanud suhteliselt tugeva positsiooni

Põllumajandus → Põllumajandus
21 allalaadimist
thumbnail
30
doc

Lihasaaduste eksam

Siiritud liha suunatakse lihatööstuses edasi sorteerimisele, kus see lõigatakse sortidesse kvaliteedi järgi. Selle tulemusena saadakse SORTEERITUD LIHA. MDM - ühtlane värske liha mass, mis on saadud luudele kinnitunud lihas- ja teiste pehmete kudede mehhaanilisel eemaldamisel vastava seadme abil. Toiduainete märgistamist puudutav seadusandlus nõuab MDM-i märgistamist etiketil. Märkida tuleb ka liha liik, millest MDM valmistatud on nt. kanaliha. MDM-i kasutatakse kuumtöödeldavate lihatoodete tootmiseks nagu näiteks pihvid. Eestis valmistatakse MDM-i kanalihast. KÕLBLIK KUNI - märgitakse kiiresti riknevatele toiduainetele. Peale märgitud kuupäeva on keelatud toodet müüa, kuna selles võivad olla hakanud arenema tervisele ohtlikud mikroorganismid. PARIM ENNE - toit on parim märgitud kuupäevani, peale selle möödumist lubatud toodet müüa juhul, kui ostjat teavitatakse selle möödumisest. 30. Lihatoodete klassifikatsioon Lihatooted jaotatakse:

Toit → Toiduainete loomne toore
44 allalaadimist
thumbnail
12
rtf

Lisaained

Nitriti omadust pärssida baktereid tugevdavad veelgi: madal säilitustemperatuur, piimhappebakterite lisamine (nt. Salaamivorstide valmistamisel), madal pH. 2. Lihatoodetele omase punase värvuse säilitamiseks peale kuumtöötlemist on vajalik lisada töötlemise käigus(soolamisel) nitritit, vastasel korral oleks vorst või sink hiljem meile harjumatult hallikaspruunika värvusega. Lihas oleva punase müoglobiiniga (nn. lihavärvnik) reageerides moodustab nitrit lihatoodete kuumtöötlemise käigus püsiva punaseroosa värvuse. Kuna loomadelindude lihasgrupid sisaldavad erinevaid koguseid müoglobiini, siis ühesuguse nitritikoguse lisamisel on lõpptulemused erinevad. Mistõttu on levinud väärarvamus: mida punasemad on vorstid seda rohkem sisaldavad nad nitritit ja seda ohtlikumad on inimorganismile. See ei ole päris nii: näiteks kanalihast või väga rasvasest sealihast vorstidele võib nende tootmise käigus lisada kasvõi kahekordse

Toit → Toiduained
7 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Kliendisuhete juhtimine

kliendigrupi vajadused ja seejärel tehakse edasised otsused. II Kliendiandmete analüüs. Analüüs on vajalik, et selgitada välja üksikasjad kliendi (ostu)käitumises, et saadud teadmistele tuginedes teha kliendile personaalseid pakkumisi. Siiski saab kliendi kohta andmeid vaid sedavõrd, kuivõrd on klient neid ise kuskil avaldanud või kui klient kasutab ostes kaupluse kliendikaarti. Näiteks on meediast tulnud kliendipoolset nurinat, et taimetoitlastele tehakse lihatoodete pakkumisi. Niisugused detailsed andmed ei pruugi 3 analüüsist välja tulla. Ka selle analüüsiga proovitakse välja selgitada kõige kasumlikum(ad) kliendigrupp(id), kellesse erinevatel ajahetkedel investeerida. III Võrgustiku arendamine. Võrgustikku peaksid kuuluma tarnijad, investorid, koostööpartnerid, töötajad ning kliendid.

Majandus → Kliendisuhete juhtimine
35 allalaadimist
thumbnail
8
docx

PAH-ide iselooomustus

PAH-ide iselooomustus Tartu 2012 Ainete ehitus ja omadused Polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud ehk polüaromaatsed süsivesinikud (lühendina PAH-id) on orgaanilised ühendid, mis sisaldavad üksteisega liitunud benseenituumi ning ei sisalda heteroaatomeid ega ka asendusrühmi. PAH leidub looduslikult keskkonnas, kuid need võivad olla ka inimtekkelised. Oma kõige puhtamal kujul on PAH-id on tugevad ja värv võib varjeeruda värvitust kuni valgeni või kahvatust kollakasroheliseni. Naftaleen on kõige lihtsama ehitusega PAH, koosnedes ainult kahest omavahel ühendatud benseenituumast. PAH-ide hulka kuulub rohkem kui 100 ühendit, mis kõik erinevad üksteisest oma benseenituumade arvu ja asetuse poolest molekulis. PAH-id identifit...

Kategooriata → Ökotoksikoloogia
10 allalaadimist
thumbnail
74
pdf

Siberi katk. Suu- ja sõrataud

Põrnatõvebatsill on loomadel (sh inimesel) põrnatõve tekitaja.) Loomadel ● Taimetoitlastest loomad nakatuvad peamiselt põrnatõvebatsilli eostega nakatunud taimede, sööda söömisel. ● Veistel, lammastel ja hobustel jt. loomadel on haiguse kulg kiire ja põhjustab ilma ravita looma surma. Sigadel kestab haigus kauem. Inimestel ● Inimesed saavad nakkuse nakatunud loomadelt naha või hingamisteede kaudu, või neist valmistatud lihatoodete söömisel, aga ka kokkupuutel nende luude või karvkattega (näiteks lamba villaga). ● Inimeselt inimesele haigus ei levi. ● Üks vorm on tapvam kui teine. Olenevalt nakkusvärava asukohast võib inimene põdeda siberi katku kolme vormina. Nahapõrnatõbi, mis lõi konkreetsel juhul välja kaelal. 1. vorm- nahapõrnatõbi Nahakaudsel nakatumisel areneb haiguse nahavorm: nakkusvärava kohas tekib väike kubel nagu sääse või kirbu hammustuse

Bioloogia → Bioloogia
6 allalaadimist
thumbnail
47
docx

TAPA- JA LIHASAADUSTE TEHNOLOOGIA ÃœLDKURSUS

­ Tapamajad 8 ­ Lihalõikus+pakkimine 1 ­ Tapamaja+lihalõikus 1 ­ Lihatooted 9 Lihatööstuse struktuur seisuga 11.01.2007 · SL- tapamaja/slaughterhouse · CP-lihalõikus/cutting plant · CS- külmhoone/cold store · PR- lihavalmististe valmistamine/plant producing meat preparation · MM- hakkliha valmistamine/plant producing minced meat · MP pac- lihatoodete pakendamine/ pakkimine/rewrapping centre · MP- lihatoodete valmistamine/plant producing meat products · WG ph- ulukite töötlmeise ettevõte/wild game (large) processing house · M pac- lihapakkimisettevõte/repacking centre Lihakäitlemisettevõtted: 121, kusjuures · Tapamaja 76 (suured-7, väikesed- 69) · Lihalõikus 40 · Külmhoone 6 · Lihavalmististe valmistamine 33 · Hakkliha valmistamine 13 · Lihatoodete pakendamine/pakkimine 1

Tehnoloogia → Tehnoloogia
160 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Toidukaubagrupp

Mineraalained paiknevad peamiselt tailihas ja lihamahlas. Üsna palju on kaaliumi, rauda ja fosforit (eriti maksas).Vitamiinidest leidub peamiselt B-, A- PP-vitamiine. Liha ja lihatoodete säilitamistingimused: Säilitatakse üldjuhul eraldi külmikus või külmlaos. Säilitamise temperatuur sõltub konkreetsest lihatootest. Üldjuhul on säilitustemperatuur 0 kuni +2ºC. Säilitatakse võimalusel originaalpakendis

Toit → Köögi õpetus
6 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun