Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Kunstiajalugu 10.klassile (pt 28-29 konspekt,romaani stiil) (1)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist

28
Romaani stiil- rooma ehitustehnikas tuntud võtted(ümarkaar,silindervõlv)
Eeskuju andsid karolingideaegsed ,bütsantsi ja isegi islami ehitised ning kohalikud keldi-germaani rahvakunsti traditisioonid.
Romaani kirikute peamine tüüp oli basiilika . Vaimulikud koondusid jumalateenistuse ajal kiriku pühamasse,idapoolsesse ossa kus laulis ka koor. Ruumi vajaduse tõttu pikendati pikihoonet teisele poole transepti ,nii tekkis transepti ja apsiidi vahele nelinurkne ruum mida nimetatakse kooriks.
Nelitis- pikihoone ja transepti lõikumiskoht .Pikihoone põrand tavalisest kõrgem. Koori all sageli kabel(krüpt)-kasutati

Kunstiajalugu 10 klassile-pt 28-29 konspekt romaani stiil #1 Kunstiajalugu 10 klassile-pt 28-29 konspekt romaani stiil #2
Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2010-10-10 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 35 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor cocosanity Õppematerjali autor
Ühesõnaga siis selline konkreetsem konspekt 10. klassi kunstiajaloo materjalile , ptk 28-29.
Ära seletatud romaani stiil, miniatuurmaal jne ..selliste mõistete kohta

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
11
rtf

Varakristlik kunst - Romaanika kujutav kunst

Varakristlik kunst: ristiusu mõju kunstile. Katakombid. Sarkofaagid. Kirikuehituse algus. Mosaiigid. Merovingide kunst. Karolingide kunst. Bütsantsi kunst - ikoonimaal. Romaani arhitektuuri üldine iseloomustus. Romaanika kujutav kunst. Mõisted.

Kunstiajalugu
thumbnail
10
pdf

III Romaani ajastu

Kunstiajalugu
thumbnail
5
docx

Gooti stiili ja romaani stiili võrdlus

Gooti ja romaani stiili võrdlus läbi arhitektuuri. juttu on mõlema stiili kujunemisest, nende tunnustest, mõlema stiili skulptuuridest ja juttu tuleb ka Kus asub B. Notke „Surmatants“?, Mis on Bayeux vaip? ja natuke oleviste kirikust.

Kunstiajalugu
thumbnail
20
docx

Kunstiajalugu (kogu 10.klassi materjal)

Kunsti tekkimine- koopamaalid Arvatakse, et esimesed kujutised mida võiks pidada kunstiks, valmistati vanema kiviaja (paleoliitikumi) hilisemas järgus, mis algas umbes 40 000 aastat tagasi. Enne seda oli toimunud inimese eellaste hiigelpikk areng, aga nooremas kiviajas elasid juba meietaolised inimesed, kelle ajutegevus ja keelekasutus olid sarnased meie omaga. Visuaalseid kujundeid hakati looma koos sümboolse mõtlemise arenguga. Juba neandertaallastel oli sümboolse mõtlemise algeid, kuid visuaalsete kujundite loomine hakkab kromanjoolastega. Esimesed kokkupuuted paleoliitikumi kunstiga toimusid 19.sajandi lõpus, kui arheoloog Santuola avastas Põhja-Hispaania Altamira koopas seinamaalid. Algselt ei tahetud uskuda, et tegemist on paleoliitikumiaegse kunstiga, kuna maalid olid mitmevärvilised ja meisterlikult realistlikud. Arheoloogia areng hiljem aga on kinnitanud et koopamaalid on valminud päris paleoliitikumi ja jääaja aegadel.Varasemast kunstist on enamasti näha loomakujutisi ja inimesi kujutati harva. Loomadest kujutati mammuteid, põtrasid, hirvi, piisoneid, metshobuseid. Ilmekalt on edasi antud loomade liigikuuluvus, liigutused ja poosid. Suurusvahekorda pole aga arvestatud. Pole üritatud kujutada loomi ümbritsevat ruumi. Üks varasemaid ja kuulsamaid on kivist naisekujuke Willendorfi Veenus U. 30 000-25 000 e.Kr ja see leiti Austriast. Koopa ja kaljumaalide tehnika oli mitmekesine. Kõige lihtsamad on loodud ainult kontuuride abil. Mõnikord on kontuur täidetud värviga. Pehmele seinale on joonistatud sõrme või pulgaga. Mitmevärvilisi maalinguid tehti pintsli või käsnaga. Värvid saagi peeneks hõõrutud mineraalidest – eri toonis värvimuldadest, mida segati vees või rasvas. Põhilised toonid olid punane, must, valge ja kollane. Paleoliitikumi kunstnik ei joonistanud näituste jaoks nagu tänapäeva inimesed.Maalid olid tihti koopasügavustes, mida võis näha ainult tule valgel. See näitab, et ilmselt oli kujutamine seotud inimeste kõige olulisemate mõtete ja tunnetega. Ilmselt püüti kujutiste abil kindlustada saagiõnne ja lisada loomade arvukust. Tihti joonistati ka seda mida teati, mitte ainult mida nähti, näiteks siseelundeid. Kujutistega püüti liita suguharu liikmeid. Nii tekkis kunst inimeste ühendamiseks ja selle väljendamiseks mis on inimestele oluline.

Kunstiajalugu
thumbnail
32
doc

Kordamine kunstiajaloo eksamiks

Kunstiajalugu kiviajast impressionismini

Kunstiajalugu



Kommentaarid (1)

Allar16 profiilipilt
Allar16: Väga hea!
20:47 23-05-2012



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun