Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Kõik mida tarvis teada Liivisõjast (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

Liivisõda
Eel
16 sajandi keskel oli Vana- Liivimaa oluliselt nõrgenenud ja tõmbas sellega ligi tugevaid riike, kes nende arvelt võimu suurendada tahtsid.
Taani (Fredrik II)- tahtis võimu taastada, oli passiivne
Rootsi (Erik XIV)- sekkus Liivimaa sündmustesse, oli passiivne
Poola-Leedu- tahtis Liiviordu alla neelata nagu saksa orduga tehti, oli aktiivne
Ivan Julm(IV)- vene valitseja, suurendas oma armeed ja territooriumi
Ordumeistrid ja Tartu piiskopid saadeti pikendama rahulepingut ja nõudma paremaid tingimusi, venelased lubasid küll rahulepingut, kuid ainult sellisel juhul, kui kõikidele teadmata jäänud Tartu piiskoppide tasumata maks tasutakse. Rahulepingu pikkus 15a, kui 3 a jooksul makstakse maks ära.
Tekkisid sisetülid Ordu ja Riia peapiiskoppide vahel. Riia piiskopid kutsusid appi omale Poola-Leedu ja ordu jäi rahulepinguga Poola-Leedu alla.
Tuli maksu tasumise viimane aeg, aga raha polnud. Selle peale toimus venelaste kallaletung.
Rünnak (1558)
Laastasid Khaani Sig-alei juhtimisel Virumaa ja Tartu piiskopkonna
Rünnaku mõte oli rüüste , hirmutamine ja luure , et sundida lubadusi täitma
Aadlike ega mõisnikke ei huvitanud Liivimaa probleemid ja kui hakati tasumata raha juba kokku saama, otsustas Ivan Julm, et vallutamine on kasulikum, kui makstav tasu.
Liivisõja algus
1558
Venemaa rünnak, eesmärgiga vallutada
Esimesena hakati pommitama Narvat ja meelitasid sealsed kodanikud oma poolele
Tartu- kaitsjad olid moraalselt murtud ja alistusid kergelt, lubati küll palju Tartule, kuid kodanikke hoopis küüditati. Edasi vallutati Vastseliina , Toolse, Rakvere, Parkuni ja Laiuse .
Liivimaalased lootsid Taani abile, kuid seda selt ei tulnud.
1558 lõpus sõjaline häving, Vana-Liivimaa plaanis vastuhakku.
Gotthard Kettler- üritas saada kokku armeed ja raha ja ründas väega, kuid sõjamehed tüdinesid raha puuduse tõttu ära
Taani ostis Saare-Lääne piiskopkonna ära. Frederik II andis selle oma vennale Magnusele
Magnus - ostis juurde Kuramaa ja Tallinna piiskopi ametikohad ja üritas saada enda alla kõikki maid, mis ei kuulunud veel Venemaale, kuid tema tegevust keelati.
Venemaa ründas Lõuna-eesti alasid ja see oli viimane lahing Härgmäel, Liivi ordu sai räigelt lüüa.
Viljandi piiramine- alistusid palgasõdurid , kuna neile ei olnud palka maksta
Venemaa jätkas rüüstamist kuni Tallinnani välja
Ordu kontrolli alla jäid ainult Pärnu, Paide ja Tallinn.
1560 talupoegade ülestõus- Lääne- ja Harjumaal- põletati mõisaid ja tapeti aadlikke.
Rootsi- Tallinna ja Põhja-eesti alistumine
Poola-Leedu- Liivlased ja Riia piiskopkond
Magnus- Saare-Lääne piiskopkond liitus täielikult Taaniga
1561- Vana-Liivimaa jagunes Venemaa, Poola, Rootsi ja Taani, enamus territooriumi oli Vene kontrolli all.
Rootsi, Taani ja Poola-Leedu omavahelised võitlused
Mõisameeste üksused- aadlikud , orduteenijad, palgasõdurid ja seiklejad, pakkusid sõja teenust erinevatele pooltele
Rootsi-Taani sõda
Põhjus: rootsi sulges üle Narva käiva idakaubatee
Rootsi vallutas hiiumaa ja Saare- ja Läänemaa
Rootsi hakkas ründama ka Poola-Leedu
Rootsi-taani rahuleping 1570
Liivi sõja lõpp
Poola-Leedu ühinesid ja Poola-Rootsi sõlmisid rahu.
Erik XIV hukati ja võimule sai Johan III
Ivan Julm tahis oma tahet Liivimaa maksma panna
Taani kuningas läks Magnusega tülli ja Ivan tahis luua Liivi kuningriigi, mis sõltus täielikult Moskvast ja mille kuningas oli Magnus.
Magnus ründas Tallinna alasid, aga ta löödi selt minema ja Liivimaa kuningriigiga oli lõpp
Tuli vene oma väega, hävitas Paide, kuid said rootslastelt lüüa
Kogu eesti oli venemaa all väljaarvatud Tallinn
Talupoja salgad- Tallinnaaladel, nende paelik oli Ivo Schankenberg
Ohtra Jürgen- talupoegade salga teine juht
Tallinna vallutamine:
Piiramine 50000 mehega, Tallinna kaitses 6000 meest, vene väed olid sunnitud taanduma.
Poolakate koostöö Rootslasega
Poola-Rootsi ründas vene vägesid ja purustas nad
Poola sõdis aktiivselt edasi
1582- Poola-Vene rahu
Ivan sai Poola poolt vallutatud alad omale, aga Ivan andis Batory valdustesse Kõik Liivimaa linnused .
Venemaa tõrjuti Eesti aladelt välja
Venemaa ja Rootsi rahu 1583
Poola, Taani ja Rootsi tegid oma valitsussüsteemi ja eesti oli ohtlikult lõhestunud.
Kõik mida tarvis teada Liivisõjast #1 Kõik mida tarvis teada Liivisõjast #2
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2018-01-28 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 4 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor AnnaAbi Õppematerjali autor
Põhjalik Liivisõja käsitlus. Koosneb kolmes osast: eelne periood, alguse periood ja lõpu periood. Täiustatud faktide ja kõige muu olulisega. Kompaktne ja sisutihe. Tegevuse on kronoloogilises järjekorras ja kergesti jälgitavad.

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
4
doc

Liivi sõda

Pommid tegid olulist kahju, siin-seal lahvatasid leegid. Linna suudeti küll kaitsta, aga et mujalt Vana-Liivimaalt abi ei saadetud ja Narva oli ju sõltunud eeskätt kauplemisest Venemaaga, levisid seal alistumismeeleolud. 11. mai hommikul puhkes Iinnas üldine tulekahju. Kaitsjad taandusid linnusesse, kuhu tule ja vaenlase eest vaIjus ka palju linnaelanikke. Varsti otsustati alistuda, seda enam, et pakutud tingimused olid soodsad. Kõik, kes soovisid võisid vabalt lahkuda.Linn säilitas oma kaubandusõigused. Püüdes veel vallutamata Iinnadele head muljet jätta, käitusid võitjad suhteliselt viisakalt. Kagu-Eestisse saabus umbes 60 OOO-meheline Vene armee vürst Suiski juhtimisel. Suutmata ikka veel vastupanu organiseerida, taandus ordumeister Lätimaale. Emajõe-äärse Kastre kindluse vallutamine juuli alguI andis venelastele võimaluse tuua täiesti vabalt mööda veeteed Tartu aIla rasked piiramissuurtükid

Ajalugu
thumbnail
11
doc

Liivisõda

1480­81 ja 1501­1502 tegid venelased Liivimaale rüüsteretki, 1494 suleti jõuga Hansa kaubakontor Novgorodis. Võimeka ordumeistri Wolter von Plettenbergi juhtimisel tegid orduväed 1502 vasturünnaku ning saavutasid Smolino järve ääres venelaste üle võidu ("Smolino ime"), mis tõi mõneks ajaks maale rahu, 1503. aastal sõlmitud lepet pikendati 1509., 1521., 1531. ja 1554. aastal. Rahutusi tekitasid aga Liivimaale 1525. aastal jõudnud reformatsiooni-ideed, mida toetasid linnad, kuid mitte ordu ja piiskopkonnad, mis jäid katoliiklikuks. 1554. aastal nõudis Ivan IV rahu pikendamise läbirääkimistel Tartu piiskopkonnalt lõivu üks mark aastas elaniku kohta ("Tartu maks"), väites, et tegu on põlise Vene maaga, mis peab oma tõelisele isandale taas hakkama tribuuti maksma. Siinsed võimud olidki algul sunnitud maksu rahu säilitamiseks lubama, kuid hiljem keeldusid maksmast, lootes keisri toetusel maksunõuet kõrvaldada. Samas ei suutnud ordu ega

Ajalugu
thumbnail
4
doc

Liivi sõda

1480­ 81 ja 1501­1502 tegid venelased Liivimaale rüüsteretki. Võimeka ordumeistri Wolter von Plettenbergi juhtimisel tegid orduväed 1502 vasturünnaku ning saavutasid Smolino järve ääres venelaste üle võidu ("Smolino ime"), mis tõi mõneks ajaks maale rahu, 1503. aastal sõlmitud lepet pikendati 1509., 1521., 1531. ja 1554. aastal. Rahutusi tekitasid aga Liivimaale 1525. aastal jõudnud reformatsiooni-ideed, mida toetasid linnad, kuid mitte ordu ja piiskopkonnad, mis jäid katoliiklikuks. 1554. aastal nõudis Ivan IV rahu pikendamise läbirääkimistel Tartu piiskopkonnalt lõivu üks mark aastas elaniku kohta ("Tartu maks"), väites, et tegu on põlise Vene maaga, mis peab oma tõelisele isandale taas hakkama tribuuti maksma. Siinsed võimud olidki algul sunnitud maksu rahu säilitamiseks lubama, kuid hiljem keeldusid maksmast, lootes keisri toetusel maksunõuet kõrvaldada. Samas ei

Ajalugu
thumbnail
3
rtf

Liivi sõda

Sissejuhatus Liivi sõjaks nimetatakse aastatel 1558-1583 toimunud relvakonflikte. 16. sajandi keskpaigaks oli Vana-Liivimaa aeg möödas. Liivimaa poliitiline korraldus oli ajast maha jäänud kuna puudus keskvõim. Tugevamaks sai Rootsi, mis oli vabanenud Taani võimu alt, jõudu kogus ka Poola. Kõige rohkem ihkas Liivimaad aga Venemaa, mille troonil istus Ivan IV ehk Ivan Julm. Venemaal oli vaja laiendada kaubavahetust Lääne ­ Euroopaga. Liivlased keelasid venelastel otse kauplemise siin viibivate välismaa kaupmeestega ning keelati ka sõjavarustuse ja metallide vedamine Venemaale. Sõja alustamise ettekäändeks tõi suurvürstiriik Tartu maksu tasumata jätmise. Sõjategevuses osalesid Venemaa, Liivimaa orduriik, Riia peapiiskopkond, Tartu, Saare-Lääne ja Kuramaa piiskopkond, hiljem ka Poola-Leedu, Rootsi ja Taani. Sõjategevus 1558. aasta jaanuaris saatis Ivan IV oma väed Liivimaad vallutama. Kohalikud erilist vastupanu ei osutanud. Augustikuuks olid vallutatud Narv

Ajalugu
thumbnail
11
doc

Liivi sõda

õppida ka paremini tundma oma isamaa, s.o Eesti, tagatausta ja siin aset leidnut.Peale selle pole mingi uudis, et tundides võetakse teemasid läbi siiski üpris üldiselt, mis on ka arusaadav, sest aeg ja õppeprogramm surub peale.Seega, antud töö on suurepärane võimalus süveneda ühte tähelepanuväärsesse ja eestlaste jaoks tähtsasse teemasse. Minu jaoks oleks referaadi eesmärgiks saada teada, miks sõda üleüldse puhkes, missugused märkimisväärsemad sündmused antud konflikti ajal aset leidsid ning mida sõda endaga lõpuks kaasa tõi, s.t kuidas see osapooli ja eestlasi mõjutas. Materjal antud töö koostamiseks pärineb peamiselt küll Internetist, aga ka raamatuid on kasutatud.Matrjali kättesaamisega probleeme ei esinenud, kuna, nagu eelpool juba korduvalt mainitud, teema on eestlaste jaoks üsna tähtis ja on kaudselt meid mõjutanud.

Ajalugu
thumbnail
8
doc

Liivisõda

1480­81 ja 1501­1502 tegid venelased Liivimaale rüüsteretki, 1494 suleti jõuga Hansa kaubakontor Novgorodis. Võimeka ordumeistri Wolter von Plettenbergi juhtimisel tegid orduväed 1502 vasturünnaku ning saavutasid Smolino järve ääres venelaste üle võidu ("Smolino ime"), mis tõi mõneks ajaks maale rahu, 1503. aastal sõlmitud lepet pikendati 1509., 1521., 1531. ja 1554. aastal. Rahutusi tekitasid aga Liivimaale 1525. aastal jõudnud reformatsiooni-ideed, mida toetasid linnad, kuid mitte ordu ja piiskopkonnad, mis jäid katoliiklikuks. 1554 aasta tõi Vana-Liivimaale vajaduse pikendada rahu Vene tsaariga. Ordumeister ja Tartu piiskop lähetasidki saadikud läbirääkimistele. Kuid oodatud edu kõnelustes jäi tulematta. Liivimaa saatkond põrkas hoopis tsaari nõudmisele - Kuna Tartu Piiskopkond olla ammustest aegadest Vene võimu alune maa siis tasugu piiskop nüüd tribuuti kogu selle aja eest. Ja aega selle nõudmise täitmiseks anti kolm aastat.

Ajalugu
thumbnail
14
docx

Liivi Sõda. Eesti alade minek Rootsi kuningriigi kooseisu

personaalunioon, milles domineeris Taani); - pärast Stockholmi veresauna 1523 asus Taani vastase ülestõusu etteotsa aadlik Gustav Eriksson, kes valiti Gustav I Vasa nime all Rootsi kuningaks (valitses 1523 – 1560); - Gustav I Vasa viis riigis läbi usupuhastuse ning Rootsi muutus luterlikuks maaks. Reformatsiooni käigus riigistati kiriku varad ja maad; - Alates 13. saj kuulus Rootsi koosseisu ka Soome, mida Liivi sõja puhkedes kasutati sillapeaks Vana-Liivimaal toimunud sündmustesse sekkumiseks. 3 3) Taani kuningriik: - Oli Kalmari uniooni juhtiv osapool (unioon Taani ja Norra vahel püsis kuni 1814. a); - 1219 – 1346 oli Taanile kuulunud Põhja-Eesti (Eestimaa hertsogkond), mis pärast Jüriöö ülestõusu müüdi Saksa ordule, kes andis selle 1347 üle Liivi ordule;

Ajalugu
thumbnail
2
odt

Liivi sõda

Liivi sõda(1558-1583) LIIVI SÕJA PUHKEMISE PÕHJUSED: Üks põhjustest oli Venemaa (Moskva suurvürstiriigi) välispoliitika ­ soov allutada Läänemere idarannik ja saavutada vaba väljapääs Läänemerele. Aga üheks peamiseks põhjuseks võib tuua Vana-Liivimaa sisemise nõrkuse. See tähendab väikeriikide killustatust ning ka seda, et oldi sõjaliselt naabritest nõrgemad. Mööda ei saa vaadata ka faktist, et vaatamata välisohu suurenemisele jätkusid omavahelised vastuolud. Näiteks aastatel 1556-1557 toimunud kodusõja Liivi Ordu ja Riia peapiiskopi vahel. Peale sisemise nõrkuse soodustas sõja teket ka tõsiasi, et Vana-Liivimaa ümber olid kujunenud suured ja tugevad tsentraliseeritud riigid. Sõja puhkemise ajendiks või nn. ettekäändeks oli Tartu maks. Enamasti on oletatud, et tegu võis olla naturaalmaksuga Pihkva järve kalakohtade või Setumaa mesipuude eest. Mingisugused maksunõuded esinesid ka 16. sajandil sõlmitud Vene-Liivimaa l

Ajalugu




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun