Helicobacter pylori – mõrvar Sinu kõhus
Erinevatel
andmetel arvatakse, et helicobacter pyloriga on nakatunud isegi enam,
kui 2/3 maailma rahvastikust ning kahjuks kuulub ka Eesti nende
riikide hulka, kus nakatumisprotsent on murettegevalt kõrge. See
tähendab, et pea-aegu kõik selle artikli lugejad on reaalselt
mõrvarliku helicobacter pylori kandjad või siis otseses nakatumisohus, kuna nakatumisteid on palju ning varasemalt ei ole
infektsiooni ravile piisavalt tähelepanu pööratud. Bakter ise on
vanem kui meie, olles moodustanud hulganisti erinevaid tüvesid ning
paljunedes soodsates oludes jõudsalt.
Infektsiooni
levikule aitavad kaasa mitmed tegurid, kindlasti vaesus ja
viletsad hügieenitingimused, kuid üksnes mustade käte haiguseks
helikobakteri nakkust pidada ei saa. Arvestades, et bakter levib ka
loomade, sh tavaliste toakärbeste kaudu, on nakatumisoht kõikjal,
kontsentreeritud soolhapet (pH 0.9) ja sisemist faktorit ning pearakud pepsinogeeni, mis soolhappe toimel muutub valke lõhustavaks pepsiiniks, kõrvalrakud toodavad lima Magu (skeem) Maonäärmed Mao funktsioonid Kaitsemehhanism: - maomahla (2-3 l) happelisus surmab toidu ja õhuga allaneelatud mikroobid (va. tbk tekitaja) - mao limaskesta lima kaitseb magu eritiste lõhustava toime eest (haavandtõve korral see mehhanism kaob ASA, H. pylori toimel) - tekkinud väikese haavandi katavad külgedelt epiteelrakud ja kiire rakkude regeneratsioon Motoorika: - 3 x/min algab stimulaator-alalt mao ülaosast peristaltiline laine ja tõukab toidukördi 12ss-i (kiiresti - jook, s/v-d, aeglaselt - valgud, rasvad) - oksendamine (eelneb süljeeritus): kõhuõõne rõhu , kõhulihaste ja vahelihase kokkutõmme mao sisu tagasi. Keskus asub piklikus ajus. Ärritajad: pärinevad seede- ja tasakaaluelundist
Kõik kommentaarid