Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"brokoli" - 52 õppematerjali

thumbnail
5
xls

Pähkli-köögiviljapirukas

Jrk. Toiduaine Ühik Hind Km-ga Hind km-ta 1 Nisujahu kg 0,70 0,58 2 sool kg 0,85 0,71 3 Või kg 8,95 7,46 4 Kreeka pähkel kg 13,42 11,18 5 Riivjuust kg 5,63 4,69 6 muna kg 0,10 0,08 7 Vesi l 0,00 0,00 8 Brokoli(väike) kg 2,82 2,35 9 Porgand kg 0,75 0,63 10 Hapukoor kg 1,42 1,18 11 Muskaatpähkel kg 0,00 0,00 12 Must pipar kg 0,00 0,00 13 28,87 Tootenimetus: ...

Toit → Kalkulatsioon
20 allalaadimist
thumbnail
17
pptx

Ensüümid, vitamiinid ja hormoonid

idud, sealiha, pärm, kaerahelbed, B1 tiamiin täisteraviljatooted, pähklid maks, pärm, mandlid, muna, juust, brokoli, B2 riboflaviin kaunviljad, kliid, seemned, spinat niatsiin, nikotiinhape, kliid, maks, pärm, PP, B3 niatsiinamiid, seemned, pähklid, idud, nikotiinamiid kala, linnuliha, seened Veeslahustuvad

Bioloogia → Bioloogia
16 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Toitude võrdlus

Analüüs : Maitsestamata jogurt on mingil määral parem ja põhjuseks oleks see et on rohkem vajalike aineid kui seda on hapukoorel. Aga see on hea et hapukoorel ja kalorsust suht palju. Kõrvits Kabatsokk Kalorsus 22.9 kcal Kolorsus 22,4 kcal Analüüs : Kõrvits kui ka kabatsokk on minu arvates suht samad. Avokaado Brokoli Kalorsus 200 kcal Kalorsus 31kcal Analüüs: Minu arvates avakaado on parem kuna seal on ikka tunduvamalt rohkem kaloreid kui ka rasvu. Aga brokoli on selle pärast parem et seal on rohkem valke. Kaerahelbed Nisuhelbed Kalorsus 364.6 kcal Kalorsus 325,3 kcal Analüüs: Mõlemad on meie jaoks vägagi kasulikud . Kuna mõlemasdt saab palju vajalike aineid.

Toit → Toitumisõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
8
pdf

Vitamiinid

Ehk Riboflaviin koensüümsete vormide FMN ja suunurgad ja huuled. Nõrkus. Võtmeroll inimese tervise tagamisel. FAD. Vajalik juuste, naha ja Depressioon. küünte normaalseks arenguks ja Keele ja limaskestapõletikud. Leidub: Piim, jogurt, maks, kala ja spinat. nägemisprotsessiks. Rasvhapete Silmade valguspelgus. Juust, leib, brokoli, kuivatatud aprikoosid- oksüdatsiooni ja hingamisahela Dermatiit nina ja silmade ploomid, räim, avokaado. ensüümid. Närvisüsteemi, lihaste ümbruses. ja südamelihase talitluseks. Antikehade moodustumiseks. Vitamiin B3, PP Vajalik rasvade ja süsivesikute Nahakahjutused. Kõhulahtisus

Bioloogia → Bioloogia
11 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Kolmekäiguline õhtusöök kahele

2 Või kg 0,004 0,004 0,008 0,008 48,00 kr 0,19 kr 3 Sibul kg 0,010 0,008 0,020 0,016 8,40 kr 0,08 kr 4 Küüslauk kg 0,003 0,002 0,006 0,004 89,00 kr 0,27 kr 5 Kartul kg 0,024 0,017 0,048 0,034 3,80 kr 0,09 kr 6 Brokoli kg 0,021 0,021 0,042 0,042 42,90 kr 0,90 kr 7 Spinat kg 0,021 0,021 0,042 0,042 96,90 kr 2,03 kr 8 Puljong kg 0,075 0,075 0,150 0,150 68,90 kr 5,17 kr 9 Gorgonzola juust kg 0,010 0,010 0,020 0,020 252,70 kr 2,53 kr 10 Sidrunimahl kg 0,005 0,005 0,010 0,010 92,50 kr 0,46 kr

Toit → Kokandus
280 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Kapsad

samamoodi kui brokolit. Lillbrokoli/õisbrokoli e Ta on saanud lillkapsalt oma Kõrge toiteväärtusega, Kasutamisevõimalused on Roheline lillkapsas on roheline lillkapsas kuju ja spargelkapsalt värvi. kõrgema valgusialdusega samad, mis lillkapsal. lillkapsa ja brokoli teisend. kui lill- ja spargelkapsas. Peata kapsad e Lehtkapsad Lehtkapsas (kale) Lehtede värvus võib samuti Sisaldab rohkelt C- Toorsalatit lehtkapsast ei Lehtkapsast kasvatatakse nii olenevalt sordist olla sinakas- või vitamiini, valmistata.Ta sobib toitude köögiviljana, kui ka

Toit → Toiduaine õpetus
30 allalaadimist
thumbnail
22
pptx

A-vitamiin

nimetus, ka bioaktiivsete biomikromolekulide rühm ja asendamatu rasvlahustuv vitamiin Kust kohast me seda saame? Saame rasvastest kaladest, kalamaksast, loomamaksast, võist, rasvasematest piimatoodetest Parimad allikad Parimateks allikateks on maks, piimatooted (juust, või), muna. Karotenoide leidub enim kollastes ja oranžides, aga ka mõnedes rohelistes puu- ja köögiviljades ning marjades (kibuvitsamarjad porgand, lehtkapsas, spinat, kõrvits, brokoli, lehtsalat, paprika, apelsin, papaia, hurmaa) ning maguskartulis. Vitamiini tähtsus  A-vitamiin on tähtis paljude organismide sigimiseks,luu kasvuks ja nägemisteravuse hoidmiseks, immuunsuseks, aga ka antioksüdantse regulaatorina Milleks on vaja A-vitamiine?  Nägemisprotsessiks  Paljude organismi rakkude kasvuks ja arenguks  Antioksüdantseks regulatsiooniks  Organismi viljastusvõime tagamiseks Kui palju tuleks tarbida A-vitamiine

Keemia → Keemia
2 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Antioksüdandid

(näiteks glutadioon, melatoniin, ubikinoon ehk koensüüm Q10, C- ja E-vitamiin) kaitstes rakke vabade radikaalide kahjustuste või ülemäärase oksüdatsiooni eest. Lisaks sellele omavad antiosküdatiivsetes protsessides suurt tähtsust ensüümid, mille aktiveerumiseks on vajalikud seleen ning tsink, mistõttu nende vaegus organismis võib samuti mõjutada oksüdatiivseid protsesse. Oksüdatsiooni võivad intensiivistada kokkupuude mürgiste kemikaalide või päikesekiirgusega. Fakte: · Brokoli sisaldab antiosküdante ja aitab ära hoida nägemis häireid · Prantslastel on vähem südamehäireid kui mujal Euroopas ning arvatakse, et see on viinamarjade pärast(viinamarja seemed sisaldavad palju antioksüdante) · Pool klaasi mustikamahla annab sama palju antioksüdante kui 4-5 klaasi mis tahes teisi puuvilju. http://www.ttk.ee/~laine/antioksydandid/antioksdandid.html http://www.kasvaja.net/Antioks%C3%BCdandid/id/326/ http://www.terviseleht.ee/200030/30_antioksyd

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Silmale kasulik

Jällegi üks imelihtne harjutus, kuid ometi efektiivne. Pilgutamine annab silmalihastele korraks puhkust ning niisutab ja toidab silma pisaravedelikuga. Silmade eest hoolitsemine ei tähenda vaid silmaarsti juures käimist - oma hinge peeglite eest saab hoolt kanda ka mitmel muul viisil, kirjutab Dailymail.Toitained nagu C-vitamiin, omega- 3-rasvhapped on võimalus sõna otseses mõttes omale parem nägemine süüa. Lehised köögiviljad Spinat, lehtkapsas, brokoli, rooskapsas sisaldavad kahte vajalikku toitainet - luteiini ja zeaksantiini. Neid toittaineid on vaja silma võrkkestal paremaks nägemiseks. Soovituslik kogus on vähemalt 100 grammi päevas. Muna Pärast seda, kui Surrey ülikooli teadurid tegid kindlaks, et muna ei tõsta kolesteroolitaset, on nad tagasi tervislike toitude seas. Munad on eriti head nägemisele, kuna ka need sisaldavad luteiini ja zeaksantiini. Soovitavalt tuleks mune süüa keedetult või munavõina iga päeva tagant

Inimeseõpetus → Inimese õpetus
4 allalaadimist
thumbnail
20
pdf

Rasedusaegne rauaaneemia- toidusoovitused, isud, vitamiinid, mineraalid, rauarikas menüü

7. Kõhukinnisus raua kasutamisel on levinud probleem. Soovitav on kiudaineterikas toit ja piisav vedeliku tarbimine. Raseduse ajal on peale raua ja kaltsiumi ka magneesium väga tähtis mineraalaine. Mg on vajalik rakus energia tootmiseks, närvide ja lihaskoe talitluseks ning südamelihase töö reguleerimiseks. Soovituslikud vitamiinid raseduse ajal: Folaadid: foolhappega rikastatud teravili, rohelised lehttaimed, spinat, lehtkapsas, lehtpeet, spargel, brokoli, kapsas, täisterad, kaunvili, till, oad, Foolhappe madal tase on seotud rasedusaegse aneemiaga. Tarbida foolhapet sisaldavaid toite eelkõige toorelt, sest kuumtöödeldud hävib enamus foolhappest. (NB! köögiviljade õige pesemine). Foolhappe vajadus suureneb raseduse ajal oluliselt, sest aset leiab kudede ja organite moodustamine/kasvamine – foolhape on vajalik rakkude jagunemiseks ning raku geneetilise materjali moodustamiseks ja parandamiseks.

Toit → Toit ja toitumine
9 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Pidulik sünnipäevalõuna

Eesti Hotellide- ja Restoranideliit KOKK I (EKR tase 4) KUTSEEKSAM Pidulik sünnipäevalõuna Koostaja : Pille-Riin Misko Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool 2012/2013 2 Sisukord Sisukord........................................................................................................................................... 3 Menüü ............................................................................................................................................. 4 Tehnoloogilised kaardid ja hinnakalkulatsioonid (roakaardid)....................................................... 5 Töövahendid ja nõud....................................................................................................................... 6 Tööplaan ............................................................................................

Toit → Kokk
50 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Gluteenivaba menüü täiskasvanutele

punane sibul, oliiviõli) pipar, kookospiim, tsillipasta; rapsiõli, VAN koor) hiina kapsas, brokoli, roheline sibul; riis) UTEL Mustika- Tallekarree Lillkapsa- Seafileemedaljonid LAUPÄEV E mozzarellasalat, jäätee köögiviljadega, piim püreesupp, mahl

Toit → Menüü koostamine ja nende...
8 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Vitamiinid, mineraalained & fütotoitained

· toiduga ületarbimist ei saa, võimalik vaid toidulisanditega · allikad: rohelised taimed, lehtköögiviljad, maks, pärm, paprika Pantoteenhape · vesilahustuv · tähtsus: koensüüm-A sünteesiks, atsüüli kandva valgu tööks, vastupanu stressile, ainevahetuse aktiveerimine, närvisüsteem, tugevdab lihaseid · defitsiit esineb harva, vaid dieetide puhul · allikad: kana, veiseliha, kartulid, munakollane, brokoli, täisteratooted Biotiin · vesilahustuv · tähtsus: ainevahetus, energia tootmine, närvisüsteem, silmad, nahk, juuksed, vereringe · taimsetes allikates väiksed kogused · avidiin takistab biotiini imendumist, seda leidub toores kanamunas · allikad: maks, pärm, tera- ja kaunviljad Naatrium · makroelement · tähtsus: füsioloogiline lahus, vererõhk, vee tasakaal, happetasakaal, närviimpulsid · põhiliselt saame NaCl-st, lisaainetest

Toit → Toitumisõpetus
104 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kokanduseriala võõrsõnastik

Erialane võõrsõnastik Bakaalkaup- toidukaup. Barista- kohvibaarmen. Beauf- veiseliha tatra moodi, roog toorest hakklihast. Beurre blanc- prantsuse võikaste. Bitkii- ümmargune hakkkotlet. Bocconcini- värske Mozzarella pallid. Bor- peeti sisaldav hapu köögivilja- ja lihasupp, Ukraina rahvustoit. Borokk- peedivedelikuga punaseks värvitud liha-v köögiviljaleem. Botvinja- kaljast, kalast ja aedviljast külm supp, millele lisatakse vähikaelu või krabitükikesi. Bouillabaisse- kala- ja mereannisupp. Brasserii- õllerestoran, õllebaar. Brie- hallitusjuustusort. Brokoli- kapsa teisend. Brõnsa- lambapiimjuust. Brändi- veini destilleerimisel saadud kange, konjakiga samaväärne alkohoolne jook. Brülee- vedeldatud pruunsuhkur magustoitude maitsestamiseks ja katmiseks. Brüsseli kapsas- rooskapsas. Bubert- piimast,jahust või mannast, suhkrust valmistatud ja vahustatud munadest magustoit. Bulett- lihapall ka juurvilj...

Toit → Kokk
36 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Veregrupi järgi toitumine

pipar, vürts, zhelatiin, ketshup. Taimeteedest aaloe, paiseleht, ristik, pärnaõied, rabarber ja senna. Jookidest ei sobi veel ka kange alkohol ja soodaveed. Kasulikud toiduained:Küülikuliha, lambaliha, talleliha, ulukiliha. Kaladest sobivad väga hästi haug, heik, lõhe, makrell, sardiin, tigu, tuunikala ja vikerforell. Fetajuust, jogurt, keefir, kodujuust, mozzarella. Oliiviõli. Aeduba. Hirss, kaerajahu ja kliid, riis, hirsileib ja riisikoogid, kaera- ja riisijahu. Aedviljadest brokoli, igasuguses kapsad, peet, petersell, pipar ja porgand. Puuviljadest ja marjadest ananass, banaan, jõhvikad, ploomid, viinamarjad, papaia. Maitseainetest ingver, kajennipipar, karri, mädarõigas ja petersell. Taimeteedest zhennzhenn, ingver, kibuvits, petersell, piparmünt ja vaarikalehed ning roheline tee. AB veregrupp AB veregrupiga inimestel on nii A- kui ka B-grupi eelised ja vastupidavus. AB tüüp võib

Toit → Toit ja toitumine
21 allalaadimist
thumbnail
32
docx

hiuhiuhiuhhiu

kasuta ära ka köögiviljade keeduleem, näiteks valmista sellest kastet või suppi väldi toidu mitmekordset soojendamist tähis nimi parimad allikad A retinool kala-, veise ja seamaks, või, muna, juustud β-karoteeni** allikad: peamiselt oranžid ja kollased, aga ka mõned rohelised puu marjad (kibuvitsamarjad porgand, lehtkapsas, spinat, kõrvits, brokoli, lehtsalat, p hurmaa), maguskartul D kaltsiferool kalad, muna (kollane), maks, rikastatud piim ja piimatooted E tokoferool õlid (nt päevalille, rapsi), seemned, pähklid, mandlid, leib, avokaado, paprika, m K füllokinoon taimset päritolu toidud (eriti rohelised köögiviljad) Vesilahustuvad vitamiinid

Toit → Toit ja toitumine
38 allalaadimist
thumbnail
4
odt

A-veregrupp

· - · Jõeahven · Artisokid · Adzuki- ja · Ananass · Amaranth · Karpkala · Auster- Aduki oad · Aprikoos · Esseni · Lõhe servikud · Kidney- · Greip leib (toores) · Brokoli oad · Kirsid · Tatar · Lõheforell · Kaalikas · Läätsed · Kreegid · Riisijahu · Punane · Kõrvits · Pal-oad · Mustikad · Riisivahvel rippahven · Küüslauk · Pinto-oad · Aed- · Rukkijahu

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
25
pptx

Raud ühend esitlus

Raud on organismile vajalik mineraalaine. Mineraalained on olulised luustiku, kehavedeliku ja ensüümide koostises. Samuti aitavad mineraalained edastada närviimpulsse. Inimese organism ei tooda ise mineraalained, seega tuleb neid saada toidust ja veest. Raud on hemoglobiini oluline koostisosa. Hemoglobiini ülesanne organismis on transportida hapnikku rakkudesse ning süsihappegaas rakkudest välja. Samuti osaleb raud energiatootmises ja immuunsussüsteemi töös. Rauavaegus on levinuim rahvatervise probleem maailmas. Rauapuudusaneemia all kannatab ca 3% meestest, 30% viljakas eas naistest ning kuni 60% lapseootel emadest. Eestis on rauapuudus ja rauapuudusaneemia 23% imikutest (9-12 kuu vanustel). Laste hulgas (6-18 a. vanustel) esineb rauapuudust 14%-l, kusjuures kõige sagedamini tütarlastel vanuses 16-18 a (vastavalt 28%). Raua puuduse sümptomeid on palju, peamised neist on:  füüsilise vastupidavuse vähenemine  vaimse tegevuse produk...

Meditsiin → Tervis ja heaolu
1 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Toitude kohandamine allergikutele ja erivajadustega klientidele

Laktoositalumatus Laktoos on piimasuhkur, laktoositalumatus seega piimasuhkru-talumatus ehk laktoosi imendumishäire. Laktoositalumatuse ehk hüpolaktaasia põhjuseks on inimorganismi võimetus toota piisavalt laktaasi ehk ensüümi, mis lõhustab piimasuhkrut ehk laktoosi. Kui inimene ei talu absoluutselt piima ega ka hapupiimatooteid, on kaltsiumivarude täiendamisel head alternatiivid ka pähklid ja seemned, oad, apelsinid, spargelkapsas ehk brokoli ning sojatooted. Soovitatavad toidud Toidud, mida tuleks tarbida Toidud, millest tuleks loobuda mõõdukalt või tarbida väga vähe - hapupiim - sulatatud juust - piim - keefir - juust - kakao piimaga - jogurt - hapukoor - jäätis

Toit → Toitlustus
18 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Juuksed

Juuksed Aeglane kasv, peened, hõredad ­ vajalikud vitamiinid B9, C, D, F, tsink B9vitamiin : õietolm, astelpaju, idandatud nisu, spinat, uba, brokoli Vitamiin laguneb organismis päikesekiirte mõjul. Vajalik rakkude kiirel arenemisel, naha ja juukserakkude loomisel. Pidurdab efektiivselt vananemisprotsesse. Omastamist ja hulka organismis vähendavad alkohol, stress, kontraseptiivid, mõned ravimid. Cvitamiin: vereurmarohi, aaloe, kibuvits, astelpaju, kõrvits, soopihl, laminaaria, linnurohi, takjas Vajalik naha sünteesiks, pikendab rakkude eluiga, aeglustab vananemisprotsesse, osaleb kahjustunud kudede taastamises.

Bioloogia → Bioloogia
7 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Roheline

Roheline soosib koostööd ja otsib kokkupuutepunkti see on läbinägelik ning armastab võrrelda. Ta võib oma autoriteediga maha suruda teiste arvamusi. Rohelise kiiret mõju tunnevad arstid. Roheline armastab lapsi, loomi ja loodust ning sümboliseerib algatusvõimet. Selle mõju all olevad inimesed armastavad kodu ja võtavad meelsasti vastu külalisi. Roheline pärsib rakkude pahaloomulist vohamist. USA-s on arstid avastanud, et brokoli tarvitamine aitab ravida vähki. Need, kes ei salli rohelist värvi, pole tihtipeale rahul oma emotsionaalse seisundiga ega soovi üht või teist sündmust enam läbi elada. Sellest annab sageli märku ka pingule tõmmatud ülahuul. Roheline toniseerib. Ta mõjub hästi sapikivitõve ja teiste maksa haiguste puhul ning vaigistab peavalu. See värv aitab kahjutuks teha mürkaineid, alandab arteriaalset rõhku, leevendab sokki ja väsimust ning aitab otsustada, mida edasi teha

Kategooriata → Uurimistöö
22 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Vitamiinid, mineraalid

nädala jooksul. Magneesiumi peetakse suhteliselt ohutuks mineraaliks, kuna ta on peaaegu alati hästi talutav. Ainult neeru- ja rasked südamehaiged peavad magneesiumi ja kaaliumi kasutama arsti soovituste kohaselt. Inimene vajab magneesiumi 400-600 mg päevas. Raud Raud (mineraal) transpordib hapnikku kopsudest kehakudedesse. Raud on hemoglobiini ja müoglobiini komponent ning annab verele punase värvi. Brokoli ja verivorst sisaldavad suurel hulgal rauda. Rauapuudus võib viia kurnatuse ja loiduseni. Rauapuudust esineb naistel sagedamini kui meestel. Samuti on vajalik vere hemoglobiini ehk punase vere värvaine moodustamiseks. Rauda leidub kudede värvainetes, millel on väga suur tähtsus katalüsaatorina rakkude ja kudede hapendusprotsessides. Rauapuudus organismis põhjustab madalat töövõimet, kehvveresust, kasvuhäireid. Inimene vajab rauda 10-20 mg päevas. Naatrium

Toit → Toitumisõpetus
34 allalaadimist
thumbnail
34
docx

MEIE LASTE LEMMIKRETSEPTID

jahu, kuhu on segatud küpsetuspulber. Lõpuks lisa jogurt. Lase segul mõni hetk seista (5-10 min.) ja täida muffinivormid kuni 2/3 ulatuses seguga. Küpseta 200 kraadi juures ~20 minutit. Muffinid on mõnusaks vahepalaks näljakustutamisel, sobivad kiireks hommikusöögiks või väljasõidule kaasa võtta. IRISE: 1. MUINASJUTULINE PÜREESUPP Kogume kokku kõikvõimalikud juurviljade jäägid, näiteks: 3 kartulit, 1 porgand, 1 brokoli kapsas, 1 mugulsibul. (Lisada võib ka kõrvitsat, tomatit, kaalikat, lillkapsast jne, aga oluline on, et oleks ka paar kartulit, mis supile tärklise tõttu mõnusama konsistentsi annab). Seejärel täidame kastruli veega selliselt, et juurikad on veega kaetud. Lisame pisut pipart ja soola. Paneme kastruli tulele. Kui juurviljad on pehmed (kahvliga katsuda), tõstan kastruli tulelt. Seejärel püreestan keedetud juurviljad ja

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
12
odt

Praktika aruanne

Seejärel lõikasin lõhed nii, et apelsiniviil jääb ilma sisemise nahata. Tegin tiramisu magustoitu. 7 Hommikusöögi köögis tegin singi, -juustu, -kalavaagnat ning kaunistasin ära. Õppisin, kuidas soolatud kalal nahk ära võtta nii, et pea ja saba jäävad alles. Valmistasin kisselli. Panin potti vee ja kuivatatud puuviljad. Vesi läks keema ning siis valasin külma vee ja kartulitärklise segu potti. Segu valan aeglaselt, segan kiirelt. Tegin Wokki (tsukiini, paprika, lillkapsas, brokoli, kirsstomat, sampinjon, sibul). Valmistasin peedi-küüslaugu salatit. Riivisin köögiviljamasinaga valmis keedupeeti. Panin kaussi, lisasin purustatud küüslauku ja majoneesi. Maitsestasin suhkru ja soolaga. Segasin ühtlaseks ja serveerisin omaperre (kollegiidele). Kell 12:00-15:00 on lõunapaus. Saab valida, mis kellaajal sööma lähed. Kaastöötajad on väga sõbralikud, aktiivsed ning rõõmsameelsed. Peakokk oli tore ja sõbralik. Esimese päeva lõpus tegi peakokk mulle graafiku

Muu → Ainetöö
11 allalaadimist
thumbnail
18
pptx

Aneemia

Aneemia Tallinna Tervishoiu Kõrgkool Triinu halliste OP'11 Mis on aneemia? Aneemia e. kehvveresus on kõige sagedasem erütrotsüütide ehk punaverelibledega seotud häire, mille korral on erütrotsüütide ja/või hemoglobiini sisaldus veres normaalsest madalam. Aneemia on tihti mõne muu haiguse tagajärjel tekkinud muutus, mis põhjustab sageli omakorda sekundaarsete kliiniliste tunnuste tekke. Samas võib aneemia tekkida ka puuduliku toitumise tagajärjel, kui organism ei saa toidust piisavalt vereloomeks vajalikke aineid. Aneemia mõju organismile: Aneemia tagajärjel väheneb vere võime transportida hapnikku kudedesse, põhjustades hüpoksia ehk hapnikupuuduse organismis. Juhul kui aneemiale ei järgne luuüdis uute erütrotsüütide tootmist, on tegemist mitteregeneratiivse aneemiaga. Inimrakkude sõltuvus hapnikust tekitab erinevaid aneemia vorme, põhjustades raskeid kliinilisi probleeme. Hemoglobiini (hapnikku vedav protei...

Meditsiin → Anatoomia
32 allalaadimist
thumbnail
8
doc

5 köögivilja

punaliblede ja nende töövõime eest. Säilitamiseks hoia lillkapsast kuivas kohas ning pese alles enne tarvitamist. Tihedalt toidukilesse mähitud kuiv lillkapsas säilib külmkapi köögiviljasahtlis viis päeva, hakates seejärel riknema või kuivama. Väga oluline on hoida lillkapsast (nagu ka muid kapsaid) eemal õuntest, pirnidest, banaanidest, melonitest ja tomatitest, millest eralduv etüleen kiirendab närtsimist ja riknemist. Spargelkapsas ehk brokoli Spargelkapsa õisik sarnaneb lillkapsa õisikuga, kuid lillkapsaga võrreldes on tal eeliseid, sisaldab rohkem valku,süsivesikuid ja vitamiine ning sobib paremini konserveerimiseks. Toiduks tarvitatakse õisikut koos lihakate, sparglit meenutavate õievartega. Spargelkapsas närbub kiiresti, sellepärast on soovitatav tarvitada teda võimalikult kiiresti pärast koristamist. Noori varsi ei ole vaja koorida, kuid juba puitunud varsi kooritakse nagu rabarbereid. Parim

Toit → Toiduainete õpetus
22 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Pidulik kolmekäiguline menüü

Säilitatakse saatelehel või pakendil näidatud 9 „Kõlblik kuni“ kuupäevani. Sügavkülm Jäätis, brokoli, spinat -18 °C Sügavkülmutatud toiduainete ja doodete säilimiseks säilitatav toode pakkentatud 10 LAUA EELKATE

Toit → Toitlustus
25 allalaadimist
thumbnail
5
docx

VITAMIIN A

A-Vitamiin SISSEJUHATUS A-vitamiin on rasvlahustuvate vitamiinide hulka kuuluv antioksüdantsete omadustega biomolekul, mis omab positiivset efekti naha- ja limaskestade normaalseks funktsioneerimiseks ja silmanägemise teravustamiseks ning paljdue teiste rakkude kasvuks ja arenguks. Lisaks ka organismi viljastusvõime tagamiseks. A-vitamiini leidub nii loomsetes kui ka looduslikes saadustes nt porgand, paprikas, piimatooted, maks jne. Ka inimorganism suudab ise A-vitamiini sünteesida. A-Vitamiini vajalikkus on viimastel aastatel kasvanud, kuid suuremat defitsiiti A-vitamiinist normaalse toitumisharjumustega inimestel üldiselt ei teki. A-vitamiini toksilisust toidust saadud a-vitamiinidega ei ole võimalik saada, siiski on võimalik saada A-vitamiini toksiline kogus toidulisandite ületarbimisel. A-VITAMIINI ERINEVAD BIOAKTIIVSED VORMID Üldnimetus on A-vitamiini ...

Meditsiin → Farmakoloogia
11 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Helicobacter pylori

kaudu, on nakatumisoht kõikjal, kus toimub kokkupuude helikobakteriga nakatunud inimeste või loomadega ning bakteriga saastunud vee, mulla ja toiduga, sh loomsete saadustega. Samas ei ole tarvis karta, et helikobakteriga nakatumist polegi võimalik vältida. Hoolikas kätepesu, köögiviljade pesemine ning toidu kuumtöötlemine koos regulaarse probiootiliste bakterite, rohelise tee, jõhvikamahla, külmpressitud oliiviõli, küüslaugu ja brokoli tarbimisega hoiab nakkuse eemal. Nõrgestatud immuunsüsteemiga inimesed peaksid kõike eelnimetatut eriti hoolikalt järgima, eelkõige puudutab see aga helikobakteriga nakatunute pereliikmeid. Helikobakter pylori (sinine) koos sooleepiteelrakkudega (oranzid) Foto: Brinkmann Kahjuks ei ole kaugeltki kõik bakteriga nakatanud ise teadlikud, missugune ohuallikas nende maos tegelikult elab ning kui palju vaeva ja kulutusi sellega paratamatult kaasneb

Meditsiin → Sisehaigused
4 allalaadimist
thumbnail
6
odt

Erinevad joogid ja nende tegemine

Värske mozzarella salat tahab valget kerget veini, Santa carolina chardonnay, chile/rapel valley 2005. Magushapukana tahab roosat veini. Santa ana malbic rose, argentina /mendoza 2004. Barton a guestier merlot france/ languedoc 2004. Seakarbonaad köögiviljadega lihtsamad merlot veinid ja zinfandeli veinid. Beringer stone cellars zinfandel, usa / california 2003. Veisepada tahab kerget punast veini ja beringer stone cellars merlot. Pasta brokoli ­ grillkastmega tahab kergemat puuviljased puna veinid ja puuviljased valge veinid. Barton a guestier chardonnay, france / languedoc 2004. Grillitud seakarbonaad sobivad punaveinid ning vürtsikamad roosad veinid. Grillitud kanafilee tahab täidlasemat valget veini või kergemat punaveini. Serveerimine Mineraalvesi serveeritakse 7-10. Vee klaas ilma jalata või jalaga. Toidukaard Joogikaardile kantakse alkohoolsed joogid ja karastusjoogid , kondiitritooted . Nii nagu

Toit → Joogiõpetus
11 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Toiduainete taimne toore, kordamisküsimused

- hapendamine, - soolamine, - marineerimine, - konserveerimine, - kuivatamine, - külmutamine. 55.Erinevad kapsateisendid. Kapsal on umbes 400 teisendit ja vormi. Need sarnanevad üksteisega: - struktuurilt, - omadustelt. Erinevad: - kuju, - tüübi, - värvi poolest. Rohkem tähelepanu vääriksid: Valge peakapsas, dekoratiivkapsad. - punane ja kähar peakapsas,- lillkapsas, - spargelkapsas ehk brokoli, - nuikapsas, - rooskapsas ehk brüsseli kapsas, - pekingi kapsas, - paksoi. 56.Maailma suurimad kapsakasvatajad. - Hiina, - Korea, - Indoneesia, - Jaapan, - USA, - Venemaa. 57.Mineraalainete ja vitamiinide sisaldus valges peakapsas. Mineraalainetest leidub: - kaaliumi - kaltsiumi - fosforit - magneesiumi - naatriumi Vitamiinidest sisaldab C- (30 – 50 mg), A-, B-rühma, P-, K-, E-, D- ja U-vitamiini. 58.Valge peakapsa sordid jagunevad.

Toit → Toiduainete taimne toore
9 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Organsimi puhastumine

liiga kaua soolestikus ja toksiinid imenduvad kehasse tagasi. Lisaks tõmbab pärasool siis ka kehast vedelikku välja, et vedeldada väljaheidet, mis omakorda võib viia vedelikupuuduseni rakkudes. Rohkem tuleks tarbida aed- ja puuvilju, eriti neid, mis sisaldavad rikkalikult antioksüdante nagu porgand, tomat, marjad, punapeet, viinamarjad, rohelised lehtviljad, paprika. Head on kapsalised ehk valge peakapsas, punane kapsas, lillkapsas, brokoli, rooskapsas, lehtkapsas ja nuikapsas. Kasuks tulevad ka redised, kaalikas, naeris, spargel ja laugulised (sibul, punane sibul, küüslauk). Köögiviljadest, puuviljadest, täisteraviljadest ja kaunviljadest saame ka piisavas koguses kiudained, mis on üliolulised seedesüsteemi paremaks toimimiseks ning ühtlasi toiduks headele bakteritele. Seedesüsteem vajab puhastumiseks mitmeid olulisi mineraalaineid, vitamiine ja aminohappeid ning nende piisav olemasolu toidus on väga

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
4 allalaadimist
thumbnail
34
doc

AEDVILJAD

sobib hästi laste- ja dieettoiduks. Spargelkapsas Õisik sarnaneb lillkapsa Sisaldab rohkelt Toiduks Sobib hästi ehk õisikuga. Välimised valku, A- ja C- tarvitatakse konserveerimiseks asparkapsas ehk lehed peavad olema vitamiine, brokoli õisikut ja brokoli sügavrohelised ning kiudaineid, koos lihakate sügavkülmutamisek varred tugevad. mineraalaineid ja õievartega. Võib s. süsivesikuid. aurutada, keeta, praadida ja süüa toorelt.

Toit → Köögi õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
8
rtf

Kapsas ja kapsaliblikas referaat

Seda kasvatatakse troopikast põhja poole kõikjal, isegi polaarjoone taga. Kapsa populaarsuse põhjus on lihtne: teda saab kogu aja tarvitada värskelt, hapendatult, kuivatatult, marineeritult ja muul viisil konserveerituna. Eestis kasvatatakse toiduks kõige rohkem valget peakapsast, üha enam levib lillkapsas, mis on Euroopas hinnatuim kapsateisend. Igapäevasemaks on saanud ka punane ja kähar peakapsas ehk savoia, nuikapsas ehk koolrabi, rooskapsas ehk brüsseli kapsas ja brokoli ehk spargelkapsas. C-vitamiini rohkem kui sidrunis Meie oludes hinnatavat C-vitamiini sisaldab valge peakapsas keskmiselt 50 mg 100 g kohta (50 mg %), s.o. umbes sama palju kui sidrun või apelsin (40 mg %), kuid kaks korda rohkem kui tomat, kuus korda enam kui porgand ja seitse korda rohkem kui õun. Täiskasvanud inimese C-vitamiinivajaduse rahuldab sügisel 150 --200 g toorkapsast päevas. Punases peakapsas, lill- ja rooskapsas on C- vitamiini veelgi rohkem

Loodus → Loodusõpetus
17 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Mineraalid õpilase toiduratsioonis.

Tsingi puudulikkus mõjutab karvkatte kvaliteeti ja tekstuuri. Omab tähtsat rolli rakkude pooldumisel. Tsink vahendab maitse- ja lõhnatundmist, tõstab immuunsust. Väga oluline meestele sperma tekkimisel. Allikateks on austrid, sealiha, maks, munad, õllepärm, piim, oad, nisukliid ja kõrvitsaseemned. Kroom Teeb koostööd insuliiniga glükoosi ainevahetuses. Ergutab kõhunäärme beetarakke tootma rohkem insuliini. Allikateks on õllepärm, brokoli, sink, kalkuniliha, viinamarjamahl ja koorikloomad . Õpilastel on võimalus saada endale vajalikud mineraalained kätte kooli- ja kodutoidu kombinatsioonist. Koolis pakutav toit on piisavalt balantseeritud ning kodus on võimalik vanematel jälgida kuidas ja mida laps sööb. Koolis pakutakse igal nädalapäeval midagi erinevat, et toit võimalikult mitmekülgne oleks. Üks päevadest on supipäev. Koolis pakutakse ka piima ning vett mis on väga kasulikud ja vajalikud.

Sport → Kehaline kasvatus
5 allalaadimist
thumbnail
8
docx

LAKTOOSITALUMATUS

Tallinna Tervishoiu Kõrgkool Õenduse õppetool LAKTOOSITALUMATUS rühmatöö Tallinn 2018 Haiguse olemus ja esinemissagedus Laktoositalumatuse ehk hüpolaktaasia põhjuseks on inimorganismi võimetus toota piisavalt laktaasi ehk ensüümi, mis lõhustab piimasuhkrut ehk laktoosi. Laktoos on disahhariid, mis ei ole võimeline imenduma läbi peensoole seina, mistõttu peab enne lagunema kaheks lihtsuhkruks ­ glükoosiks ja galaktoosiks. Pärast piimasuhkrut sisaldavate toitude söömist satub laktoos laktaasi puudumisel jämesoolde, kus jämesoole mikrofloora ta lagundab, tekitades gaase (vesinikku, metaani ja süsinikdioksiidi) ning happeid. Haigusnähud võivad olla erinevad, alates kergest kõhuvalust kuni krampide ja kõhulahtisuseni. Mad...

Meditsiin → Meditsiin
9 allalaadimist
thumbnail
14
rtf

Mineraalained õpilase toidulaual

(nt. elavhõbe, kaadmium) viies nad sellisesse vormi, mis uhutakse organismist välja. Antioksüdandina kaitseb seleen mitmesuguste degeneratiivsete haiguste eest nagu arteroskleroos, emfüseem, maksatalitlushäired, hall kae, artriit, insult ja infarkt. Uuringutega on teada saadud, et igapäevane seleeni toidule lisamine vähendab ohtu vähki surra poole võrra. Seleen kuulub toiduainete primaarsete koostisosade hulka toitainete näol. Seleeni sisaldavad sellised toiduained nagu parapähklid, brokoli, seened, kapsas, redised, sibulad, küüslauk, seller, täisteratooted, mereannid. Kui inimene järgib loodusraviterapeudi poolt koostatud programmi, võidakse talle soovitada mitmesuguseid loodusliku päritoluga antioksüdant-toidulisandeid nagu näiteks viinamarjaseemne-, pune- ja männikooreekstraktid. Seleeni tarvitavad ka joogaga tegelevad inimesed, kes puhastumise ajal annustatavad seleeni 200 mg päevas. BOOR (B)

Inimeseõpetus → Inimese õpetus
33 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Erialane sõnastik

Erialane sõnastik. Koostanud: Ülle Schönberg TT12 A Aaloe - kasutatakse toidutööstuses enamasti mahla, millel on toniseerivad omadused. Adzika - on eriti levinud Gruusia lääneosas, kus on rohkem Türgi mõjutusi. Serveeritakse peamiselt grillitud liha juurde. Aedmaasikas ­ ajasaadus, magustoitude valmistamiseks, kaunistamiseks jne. Aedtill ­ maitseroheline Ahjupraad ­ sea-,veise-,uluki- vm. loomalihast Ahven ­ sobib uhhaa valmistamiseks, suitsutamiseks, praadimiseks Ansoovis ­ merekala Levinud komponent Vahemeremaade roogades. Antrekoot - veiseseljast kahe ribikondi vahelt lõigatud steik, mille paksuseks on umbes 2 cm. Apelsin ­ puuvili, hea söögiks mitmel erineval viisil. Al dente - küpsusaste, kergelt hamba all vetruv Aroruudijahu ­ spetsiaalne toidutärklis B Basiilik ­ maitsetaim, sobib kasutamiseks ...

Toit → toiduainete sensoorse...
10 allalaadimist
thumbnail
13
docx

KORDAMISKUSIMUSED BIOKEEMIAST

arenguks,limaskestade normaalseks arenguks (siit tuleneb tema oluline kaitse infektsioonide vastu), antioksüdantseks regulatsiooniks, organismi viljastusvõime tagamiseks. Toiduga ei ole võimalik saada toksilises koguses A-vitamiini. arimateks A-vitamiini allikateks on maks, piimatooted (juust, või), muna. Karotenoide leidub enim kollastes ja oranzides, aga ka mõnedes rohelistes puu- ja köögiviljades ning marjades (kibuvitsamarjad porgand, lehtkapsas, spinat, kõrvits, brokoli, lehtsalat, paprika, apelsin, papaia, hurmaa) ning maguskartulis. Norm päevan annus 700-900 mcg. Homeöostaas - stabiilse keskkonna tagamine rakkude ja kudede ning organsüsteemide talitluseks. Näiteks: insuliin: toodetakse kõhunäärmes, vastutab glükoosi sisalduse reguleerimise eest veres 9. Metabolism ehk ainevahetus on termin, mida kasutatakse kõigi keemiliste reaktsioonide kirjeldamiseks, mis on seotud rakkude ja organismi säilitamisega. -

Keemia → Biokeemia
23 allalaadimist
thumbnail
28
docx

Toitumine raseduse ajal

ning loote kasvuks. Samuti loote aju normaalseks arenguks ning ema aneemia vältimiseks. Kuna ainult tasakaalustatud toitumise abil on raske seda suurenenud vajadust täita, soovitatakse sageli raualisandeid tarvitada alates 13-ndast rasedusnädalast või isegi varem. Raua norm raseduse teisel poolel on 15-30 mg (Raud, magneesium ja rasedus, 15.10.11). Rauarikkad toiduained on liha (läbiküpsetatud); tumerohelised köögiviljad, nagu spargelkapsas ehk brokoli, vesikress, spinat ja lehtkapsas; pähklid; kaunviljad, nagu kikerherned ja läätsed; täisteratooted, näiteks täisteraleib, pruun riis ja hommikuhelbed (Meelespea.net, 15.10.11). 1.3.5.2 Kaltsium Kaltsium on vajalik loote luustiku ja hammaste normaalseks arenguks, mis algab umbes 8 rasedusnädalal. Sel perioodil on kaltsiumivajadus umbes kaks korda tavalisest suurem. Lk 50 ema ja laps. Kaltsiumipuudus põhjustab hammaste lagunemist ja loote skeleti formeerumise häireid

Toit → Toit ja toitumine
18 allalaadimist
thumbnail
52
docx

Puu- ja juurviljad

Таллиннское училице обслуживания Фрукты и овощи Реферат Учитель: Светлана Калю Таллинн 2014 Oглавление 1.Фрукты....................................................................................... 4 2.Oвощи....................................................................................... 14 3.Список литературы.................................................................27 2 1. Фрукты 1.1 Ананас (Ananass) – один из самых популярных тропических фруктов в мире. В свое время Христофор Колумб привез его из Парагвая в Европу, а благодаря европейским торговцам фрукт попал на Шри-Ланку приблизительно в 17 веке. Ананасы, напоминающие по внешнему виду сосновые шишки, растут не на деревьях, а на кустах, практически на земле. Фрукты растут на толстых...

Keeled → Vene keel
1 allalaadimist
thumbnail
133
ppt

Liharoad

Valmistamine: 1. Lõigata fileest 2 cm paksused lõigud, hõõruda pipraseguga ning lasta 15 minutit seista. Küpsetada liha mõlemalt poolt 2 minutit, maitsestada soolaga. 2. Süüdata brändi pannil põlema, flambeerida liha hetk leegis, tõsta pihvid pannilt. Piprapihv 3. Pruunistada sibul, lisada puljong, vahukoor ja brändi. Keeta kastet, kuni sellest jääb alles 2/3. Maitsestada soola ja pipraga. Serveerida liha kastme ja keedetud kartulite, brokoli või lillkapsaga. Böfstrooganov Kondita veiseliha, rasvaine, vesi, sibul, jahu, tomatipüree, hapukoor, sool, pipar, ürdid Valmistamine: 1. Tükeldada liha õhukesteks viiludeks, vasardada, lõigata 3-4 cm pikkusteks ribadeks. Pruunistada liha, lisada hakitud sibul. Maitsestada soola ja pipraga ning lisa tomatipüree. 2. Kuumutada jahu võis, lisada hapukoor ja kuumutada keemiseni. Valada kaste lihale, maitsestada. Guljass Veiseliha, sibul, või, jahu, lihapuljong,

Toit → Toiduvalmistamine
38 allalaadimist
thumbnail
29
doc

Rasedate ja imetavate emade toitumissoovitused

jooksul imendudes hoiavad veresuhkru stabiilse. Heaks süsivesikute allikateks on leib-sai (eelistatult täisteratooted), puu-ja köögiviljad, kartul, tatar, kaerahelbed ning riis. Sahharoosist (s.o. suhkrust) saadav energia ei tohiks ületada 10% kogu tarbitavast energiast. Vähem tuleks süüa suhkrut sisaldavaid magusaid küpsetisi, küpsiseid jm. Vähese süsivesikusisaldusega on rohelised lehtköögiviljad, tomat, paprika, brokoli, suvikõrvits, rohelised oad, spargel, seller, kurk ja seened. Alkohol Alkoholi kasutamine suurtes kogustes mõjutab naise reproduktiivtervist, mõjutades viljastumisvõimet. Suures koguses alkoholi tarvitamine raseduse algperioodil (üle 80 g kanget alkoholi päevas) võib oluliselt mõjutada loote arengut. Seetõttu soovitatakse rasedust planeerival ja rasedal naisel alkoholi tarvitamine suurendab loote alkohoolse sündroomi (Fetal Alcholol Syndrome) tekke riski

Bioloogia → Bioloogia
32 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Dr. Abbas Qutab

Millest saab lämmastikmonooksiidi? On kaks varianti, kuidas lämmastikmonooksiid veres tekib: · Amonohapetest, nagu kalast ja lihast · Rohelistest lehtköögiviljadest, spinatist, brokkolist, mustikatest, punasest veinist ja tumedast sokolaadist. Enamik arste peab tavaliseks lämmastikoksiidi tekitajaks aminohappeid. Täpselt nii arvasin ka mina, enne kui oma teadusuuringutega algust tegin. Siis sain teada, et paljud taimed, mis on meile kasulikud ­ nagu mustikad, spinat, brokoli ­ kaasa arvatud punane vein, tume sokolaad, mida ma armastan, tegelikult kõik need aitavad tekitada mingil määral lämmastikmonooksiidi. Neis kõigis on mingisuguseid taolisi aineid, mis konventeeruvad lämmastikmonooksiidiks kui maohape nendega kokku puutub. Maost kantakse see laiali vereringega. · L-arginiini muundumine lämmastikmonooksiidiks toimub alles peensooles. Konvergents on väiksem, vananedes saame seal lämmastikmonooksiidi vähem. Kui

Meditsiin → Meditsiin
8 allalaadimist
thumbnail
35
docx

Eritoitumine diabeetikule

vabastamise verre, vähendab see rasvapete kasutamist organismi poolt). · Kaalu säilitamiseks (suurem küllastustunde tekitamine ning isu vähendamine). · Energia tõstmiseks. · Emotsioonide ja hormoonide tasakaalustamiseks. 27 · II tüüpi diabeedi ja südamehaiguste ennetamiseks. · Kolesterooli paremas normis hoidmiseks. GK 1-10 ­ madal, tervislik valik · Brokoli, spinat, lehtkapsas, aeduba, hernes, suvikõrvits, kapsas, rooskapsas, lillkapsas, porgand, sibul, küüslauk, tomat, seened, salat, kurk, pipar, apteegitill, seller, redis, spargel, kabatsokk, sibulad, avokaado, idandid, oliivid. · Marjad ja puuviljad (v.a. banaan, kuivatatud puuviljad ja marjad) · Seemned, pähklid, mandlid · Kõrvitsaseemne- ja maapähklivõi · Lahja liha, kala, muna · Piimatooted (v.a. riisipiim) · Täisterajahu ja ­pasta, kaerahelbed, rukis, kinoa

Toit → Toit ja toitumine
13 allalaadimist
thumbnail
34
doc

Maaviljeluse konspekt

3. hernes, uba 4. kapsa liigid, redis 5. porgand, peet, pastinaak Salat vahekultuurina st. ühel väljal (ühes külvikorras) ei pea olema üks ja sama kultuur! 1. juurviljad: porgand, peet, salat, salatsigur, spinat, lehtpeet, seller 2. sibul, küüslauk, porrulauk 3. liblikõielised: aeduba, põlduba, hernes 4. ristõielised: kapsas, lillkapsas, kapsas, rooskapsas, brokoli, kaalikas 5. maavitsalised: kõrvits, suvekõrvits, kabatsok Salat vahekultuurina 1. väli: uba, seller, suhkrumais, baklazaan, sibul, hernes, paprika, kabatsok 2. väli: brokoli, rooskapsas, lillkapsas, salat, basiilik, kapsas 14 3. väli: peet, porgand, kartul**, redis, kaalikas, till 4. väli: haljasväetis, järelkutuurid

Põllumajandus → Põllumajanduse alused
279 allalaadimist
thumbnail
45
docx

KÕIK OLULINE TERVISLIKUST TOITUMISEST

loomisesse. Looduse poolt on nii seatud, et lapse ainuke toit esimesed kuus kuud on rinnapiim; Maailma Tervishoiuorganisatsioon soovitab jätkata imetamist ka lapse teisel eluaastal, kuid lisaks rinnapiimale vajab laps pooleaastaselt lisatoitu. Kuna me juba esimeste söökidega hakkame kujundama lapse maitsemeeli, siis tasuks tervislikkuse seisukohalt lähtudes pakkuda lapsele esimesena maitsta aedvilju nagu lillkapsas, brokoli, porgand või suvikõrvits. Esimesel eluaastal beebid toidus soola ei vaja, sool koormaks liialt lapse neere. Aedviljade valikul tuleks tähelepanu pöörata nende päritolule - tavakaubanduses müüdavad suurtootjate poolt turustatavad aedviljad on kasvatatud kunstlikke taimekaitsevahendeid ning väetisi kasutades, mille ohutud piirnormid on seatud täiskasvanu kehakaalu arvestades; andes kemikaalidega kasvatatud vilju aga alla 10 kg kaaluvale imikule, võivad tagajärjed olla hoopis teised

Toit → Toitumine
52 allalaadimist
thumbnail
31
doc

KORDAMISKÜSIMUSED inimese toitumisõpetus

2. Kui palju maksapasteeti peab sööma, et katta päevane vitamiin B6 vajadus (vt. seminariülesanne vitamiinid...)? Päevane vajadus: 1,2 mg (100g). Seamaksa pasteedis 0,28mg. Vaja süüa: 100*1,2/0,28= 428,6g. 3. Millist füsioloogilist funktsiooni toetab tomati söömine? Tomati söömine aitab parandada nägemist, kuna tomatis leidub lükopeeni. 4. Too näiteid toitudest, mis toetavad südame tervist. Puu- ja köögiviljad (õunad, pirnid, ploomid, porganid, brokoli, spinat jne), täisteratooted. 5. Too näiteid toitudest, mis toetavad ajutegevust. Pähklid, seemned, tsingirikkad toidud (mereannid, läätsed, kõrvitsa- ja päevalilleseemned), peet. Kehakaalu langetamine ja sportlase toitumine: 1. Kuidas on kõige mõistlikum kaalu langetada: mitu kcal alandada päevast energia saamist toiduga, võrreldes varasemaga (menüüanalüüsi abil arvutatud tulemusega), kuidas suurendada liikumist?

Bioloogia → Toitlustuse õpetus
20 allalaadimist
thumbnail
45
doc

ERINEVAID TAASTUMISVAHENDEID INIMESE TURGUTAMISEKS

Muna, kanamaks, kapsas, oad, herned, piim. B5 e. PP Vajalik juustele, nahale, Pärm, maks, Naha ja juuste (pantoteen lihastele, närvikoe normaalseks kalasaadused, kahjustumine, nõrkus, hape) arenguks. kaunviljad, täisteravili, mälu nõrgenemine. nisukroov, brokoli, seened, tomat. B6 Vajalik valkude, rasvade ja Maks, munakollane, Väsimus, isutus, (püridoksiin) süsivesikute ainevahetuses. pähklid, kala, kanaliha, ärrituvus, depressioon, Tugevdab immuunsüsteemi. porgand, täisteratoidud, veresuhkru langus, Terved punalibled, igemed, kaunviljad, sibul, unetus, masendus, veresooned

Meditsiin → Esmaabi
89 allalaadimist
thumbnail
52
pdf

Eluslooduse eksam

kasutati kellukaid kangaste värvimiseks , nad andsid rohelist värvi. Tavalise Harilik Harilik Võilill, Kapsas, Käoking, kollane mad tihashein, sinisukk, takjas, lillkapsas, käoking, siumari, sugukon valge suureõieline härjasilm, brokoli, salu-siumari, na liigid iminõges kellukas karikakar, kaalikas, naeris, võsaülane, eestis (kurekatel), kassikäpp, redis, raps. kollane ülane, ümaralehin hunditubak metsülane, harilik e kellukas, as, raudrohi kurekell, harilik harilik varsakabi, põld-

Loodus → Loodusõpetus
2 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun