Ensüümid, vitami nid ja hormoonid
Tarmo Rattassep
KP2-10
Ensüümid, mis need on ?
Ensüümid on bioloogilised katalüsaatorid, mis võimaldavad
elutegevust toetavaid biokeemilisi reaktsioone. Neid
vajatakse kõigiks keemilisteks protsessideks, mis meie
kehas toimuvad. Vitamiinid , mineraalid ega hormoonid ei
saaks toimida ilma ensüümideta.
Ensüümidest
Arvatakse, et inimene sünnib kindla ensüümitagavaraga ning juurde saame me
neid vaid toiduga – samas aga vaid töötlemata ja kuumutamata toidust, kuna
ensüümid hävinevad temperatuuril üle 48 kraadi C.
Pankreas teeb küll pidevalt tööd ensüümide juurde tootmiseks, ent see kurnab
organismi ja kulutab meie ensüümitagavara. Vananedes pankrease võime
ensüüme toota väheneb. Kui ensüümide tagavara lõpeb, siis me sureme.
Ensüümide puudulikkus on põhjuseks paljudele kroonilistele haigustele nagu
südamereuma, vähk, diabeet , rasvumine, allergiad , enneaegne vananemine ,
varajane surm jms.
Miks me vajame ensüüme ?
Ainult teatud ensüüm toimib teatud keemilises reaktsioonis, teatud molekulides,
teatud pH-s ja teatud temperatuuril. Ühed ensüümid lõhustavad toitaineid
väiksemateks molekulideks, teised ladustavad energiat hingamiseks, rakkude
taastootmiseks, nägemiseks jne. Ensüüme vajatakse ka närvisüsteemis.
Ensüümide puudulikkus mõjutab ohtlikult närvisüsteemi.
Vahemere kultuurides on valdavalt levinud komme süüa põhisöögi alla ohtralt
värsket salatit. See on kõhule hea just seepärast, et salatis olevad ensüümid
aitavad kergendada seedimist. Seega söögem palju värskeid puu-ja aedvilju ,
pähkleid, seemneid, idusid, rafineerimata õlisid, toorpiima, ühesõnaga nn.
elustoitu!
Vitami nid, miks me vajame
neid ?
Sest need vastutavad oksüdatsiooniprotsesside eest organismis, olles kasvamise ,
ainevahetuse, rakkude taastootmise ja seedimise olulisteks teguriteks .
Sest reguleerivad närvide, lihaste ja luude tööd, omavad rolli luu- ning lihaskoe
moodustumisel.
Nakkus- ja viirushaiguste eest kaitsmisel.
Sest nad kaitsevad organismi vabade radikaalide kahjuliku toime eest, seetõttu
nimetatakse A-, D- ja E-vitamiine antioksüdantideks.
Vitami nidest
Inimene suudab sünteesida ainult üksikuid vitamiine (B3-, B5-, K-vitamiini,
retinooli ß-karoteenist, päikesekiirguse toimel ka D-vitamiini), aga neidki vaid
sobivate lähteühendite ja välistingimuste koosmõjul. Selline puudulik
sünteesivõime tähendab sõltuvust söödud toidu kvaliteedist, seega vitamiinid
ilma toiduta ei omastu.
Vitami nide jaotus
Vitamiinid jaotuvad kaheks:
Rasvlahustuvad vitamiinid
Veeslahustuvad vitamiinid
Rasvlahustuvate vitamiinide puhul tähistab üks täht tervet ühendite gruppi,
millel on väga sarnane ehitus ja sama toime.
Vesilahustuvate vitamiinide alla kuuluvad B-grupi vitamiinid, millede ülesanded
on sarnased.
Rasvlahustuvad
Rasvlahustuvad vitamiinid
Vitamiini tähis
Vitamiini nimi
Parimad allikad
kala- ja loomamaks, või,
karotenoidid – oranžid ja
A
retinoidid
kollased
köögiviljad
( paprika ,
porgand ,
apelsin, papaia )
kalarasv,
munakollane ,
või,
pärm,
rikastatud
D
kaltsiferoolid
piimatooted
ja
kama, muna B2 riboflaviin 1.2-1.7 süsivesikute, aminohapete ja maks, pärm, mg lipiidide katabolism ehk mandlid, muna, lammutamine, hingamisahela lehtkapsas, juust, spinat, leib, brokoli, ensüümid, rasvhapete kuivatatud oksüdatsioon, küünte ja naha aprikoosid-ploomid, normaalne areng, räim, avokaado, nägemisprotsessis sealiha, kaunviljad, kalkun, pähklid, seemned
Inimene suudab sünteesida ainult üksikuid vitamiine ja neidki vaid sobivate lähteühendite ja välistingimuste koosmõjul. Vitamiinide ülesanded inimorganismis Vitamiinid on heterogeensed, bioaktiivsed, madalmolekulaarsed, eksogeensed orgaanilised ained. Nad on liitensüümide ehituslik-funktsionaalsete osadena hädavajalikud ensüümkatalüüsis ja seetõttu eriti vajalikud organismi normaalses elutegevuses. Inimesele on vitamiinid asendamatud mikrotoitained. Eksogeensus tähendab seda, et vitamiine ei sünteesita organismis, vaid neid peab kindlasti toiduga saama. Vitamiinide puhul on eksogeensus teatud määral siiski suhteline, sest: 1) mõningaid vitamiine sünteesib inimese seedekanali mikrofloora kas osaliselt või piisavalt (näiteks pantoteenhape, niatsiin, vitamiin K, jt.) 2) teatud vitamiine suudab inimorganism ka vajadusel ise sünteesida (näiteks
2. Milline süsivesik on inimorganismi jaoks keskne? glükoos 3. Milliste ühenditena omastab organism seedekanalist süsivesikud? glükoosina 4. Ööpäevasest energiavajadusest peaksid süsivesikud katma: 50-60% 5. Kõiki süsivesikuid võib nimetada suhkruks 6. Magusaim süsivesik on glükoos 7. Et maos pole süsivesikuid seedivaid ensüüme, siis jätkub suus alanud tärklise ja glükogeeni seedimine maos niikaua kuni inaktiveerub sülje ensüüm maosoolhappe ja pepsiinide toimel. 8. Tärklis on ülekaalukalt meie toidu peamine süsivesik. Süües tärkliserikkaid produkte, toimub inimese seedetraktis selle biopolümeeri ensümaatiline hüdrolüüs, mis annab rohkesti glükoosi. 9. Tselluloos on ülekaalukalt meie toidu peamine süsivesik. Süües tselluloosirikkaid produkte, toimub inimese seedetraktis selle biopolümeeri ensümaatiline
[Kool] [nimi] Toidulisandid: Vitamiinid Referaat Juhendaja: [õp. Nimi] [koht, aasta] 2 Sisukord: Millal peaks tarvitama toidulisandeid?........................................................................................................4 TOIDU VITAMIINID................................................................................................ 4 VITAMIINIDE ÜLESANDED INIMESES.................................................................................................5 VITAMIINIDE KLASSIFIKATSIOON......................................................................................................6 VITAMIINIDE DEFITSIIT.....................................................................................................................
Vitamiinid Vitamiinid on heterogeensed, bioaktiivsed, madalmolekulaarsed, peamiselt eksogeensed orgaanilised ained. Vitamiine vajab inimene väga väikestes kogustes - mikrogrammidest kuni milligrammideni. Paljud vitamiinid on ensüümide koostises, seega mõjutavad nad organismis toimuvaid protsesse, sealhulgas ainevahetusprotsesse. Vitamiinid tõstavad ka organismi kaitsevõimet. Mõningaid vitamiine (näiteks vitamiin K) sünteesib inimese seedekulgla mikrofloora piisavalt. Naharakkudes toimub ultraviolettkiirguse mõjul vitamiini D süntees. Teatud tingimustel on inimorganism võimeline sünteesima vitamiine nt niatsiini aminohappest trüptofaanist ja ka eelühenditest (provitamiinidest). Kui toit sisaldab piisavalt beetakaroteeni või teisii karotenoide, sünteesib organism sellest retinooli, seda siiski ainult toidu piisava
tasakaalustamine, immuunsüsteemi tugevdamine, aitab vältida astmat, kroonilist bronhiiti, verevalumite teket, silmahaiguste ennetamine, aitab vähiga võidelda · skorbuut C vitamiini puudus · parandab Fe2+, D-vitamiini, tsingi toimet · soovitus: 75 mg · organism ise ei sünteesi · allikad: värsked aed- ja puuviljad, tsitruselised, marjad, rohelised maitsetaimed (petersell), köögiviljad B-grupi vitamiinid · vesilahustuvad · tähtsus: raku ainevahetus, nahk, juuksed, immuunsüsteem, närvisüsteem · B-grupi vitamiinidel on suurem mõju, kui neid tarvitada koos · defitsiit suureneb pidevalt, kuna töödeldud toiduainete tarbimine suureneb (neis on vähem B-vitamiine alles), ka suurenenud suhkru tarbimine · organismis sünteesitakse: · allikad: töötlemata toidud, kartulid, banaanid, läätsed, oad Vitamiin B1 ehk tiamiin · vesilahustuv
Anna Haava nim. Pala Kool Vitamiinid Uurimustöö Bioloogias 12.12.2007 Vitamiinid Vitamiinid on heterogeensed, bioaktiivsed s.t.omavad teatud regulatoorset mõju organismi ainevahetuslikele protsessidele, madalmolekulaarsed ning eksogeensed (vitamiine ei sünteesita harilikult organismis (inimese puhul), vaid saadakse seedekulgla kaudu toiduga või mõnel muul viisil) orgaanilised ained, millel ei ole energeetilist tähtsust ja mille vajadust päevas väljendatakse kas milligrammides või mikrogrammides.
· kehaomaste ainete sünteesiks; · energeetilistel eesmärkidel. Elusorganism on termodünaamiliselt ebapüsiv süsteem mis lakkab töötamast, kui energiat väljastpoolt pidevalt ei lisandu. Energiat on vaja selleks, et teha tööd: · liikuda; · biosünteesida; · teostada ainete transporti; · jätkata sugu, jne. Seega on toit inimese kehale nii kütuseks, kui ehitusmaterjaliks. Inimtoidu komponentideks on valgud, süsivesikud, lipiidid, vitamiinid, vesi, mineraalained, mikroelemendid. Makrotoitaineid = põhitoitaineid vajatakse päevas grammides. Mikrotoitaineid = minoorseid toitaineid vajatakse päevas mikro- või milligrammides. Valgud Vitamiinid Süsivesikud Mineraalained Lipiidid Mikroelemendid Vesi 3. Peatükk. SEEDESÜSTEEM JA SEEDIMINE.
Kõik kommentaarid