nimetata Karjala pirukateks. Lapi traditsiooniline roog on leipäjuusto, mis on üleküpsetatud ümarlapik toorjuust. Uuem komme on seda süüa soojendatult magustoiduks murakamoosiga ja sektoriteks lõigatuna. Varem on ta olnud pühaderoog ja on antud palgaks ka suvistele heinalistele. Traditsiooniline roog on kalakukko, mis pärineb Savost. Tegemist on sealiha ja rääbisega (teise koolkonna järgi ahvenaga) täidetud leivaga. Soomlasi iseloomustab lagritsalembus. Lagritsat on lisatud paljudele Soome maiustustele (kommid, jäätis). Magustoitudest armastavad soomlased väga igasuguseid küpsetisi: mustika- plaadikook pärmitaignast on klassika. Peale plaadikookide veel saiakesed ja muffinid.
Karl Ristikivi ,,Hingede öö" Tegelased: Minategelane; Bella; Bobby; Allan; Olle; William; Erna; pastor Roth; Stanley; Christer; Sixten; Kohtunik; Härra X ja Härra Y. See on erilaadne ilu mõningate vanade naiste juures, hingestatud, peaaegu abstarktne, mis ilmsiks saab nende väheste juures, kes viimaks on leppinud sellega, et nad ei ole enam naised, vaid ainult inimesed. See oli mingi lääge, veniv meloodia, mis meenutas lagritsat. Jungfrutjärden helkis tuhmilt nagu puhastamata hõbe, taevas oli kuskil seitsme sinakashalli uduliniku taga. Mustja männimetsaga pehmendatud rannajoon sulges selle kõik looklevasse raami. Isegi väljamõeldud inimene on parem kui mitte keegi. Väljamõeldud inimene on enamasti ka elavast inimesest parem. Miks me teeme lihtsad asjad keeruliseks, kuni me neist enam aru ei saa ja kahtlema hakkame?
valmistatakse traditsiooniliselt vaid Tampere piirkonnas. Magustoitudest armastavad soomlased väga igasuguseid küpsetisi : mustikaplaadikook pärmitaignast on klassika. Peale plaadikookide veel saiakesed ja muffinid. Valmistatakse ahjupannkooki, s.o pannkook, aga ahjupannil valmistatud. Süüakse tükkideks lõigatuna keedisega. Rikkalikult ja mitmekesiselt kasutatakse Soome köögis erinevaid marju : mustikaid, pohli, murakaid , jõhvikaid Soomlasi iseloomustab lagritsalembus. Lagritsat on lisatud paljudele Soome maiustustele (kommid, jäätis ) Soome kööki iseloomustab väga suur vormiroogade rohkus. Ka traditsiooniline Soome jõuluroog on kaalika- ja porgandivorm. Lisaks nendele on väga levinud ka veel makaroni-, räime-, maksa- ja kartulivorm. Soome maakohtades serveeritakse värskeid kartuleid koorimata kujul ja need tuleb enne söömist ise ära koorida. Soomlased oskavad seda teha noa ja kahvliga ilma ,et puudutaks kuuma kartulit. Joogid
jahvatamisel, paakumise vältimiseks lisatakse abiaineid. Kasutatakse jookide, järelroogade ja küpsiste valmistamisel ja kaunistamisel. Kui autor soovitab roa valmistamisel kasutada just tuhksuhkrut, siis võiks seda arvesse võtta, sest küllap mõjutab see mingil viisil roa lõpptulemust. Tume Muscovado suhkur Tumepruun, pehme ja peeneteraline toorsuhkur on pärit Mauritiuselt ning valmistatud suhkruroost. Tumepruun sõrendatud peeneteraline roosuhkur, millel on rikkalik lagritsat meenutav aroom. Sobib kastmete, marinaadide, puuviljakastmete, sokolaadiküpsiste ja -jookide ning jäätise maitsestamiseks. Tume tükksuhkur Roosuhkrust valmistatud tume ja aromaatne kõva tükksuhkur. Kasutatakse tee ja kohvi magustamiseks. Tükksuhkur Tükksuhkur on saadud niiske kristallsuhkru kokkupressimisel või kokkukleepimisel siirupi abil; kasutatakse kuumade jookide magustamiseks. On müügil ka pruunivärvilisena, mis sobib eeskätt kohvi maitsestamiseks.
maitses on tunda värskeid punaseid marju: vaarikat, jõhvikat, pohla ja punast sõstart Grenache levinud Prantsusmaal Rhone`i piirkonnas ja Hispaanias, kus see on üks enimkasvatatav sort; veinides on tunda vürtsikust, must pipart ja küpseid tumedaid marju: põldmarja, mustikat ja veini musta sõstart; kasutatakse palju segudes Malbec Argentina tähtsaim sort; veinid on värvilt mustjad, tihedad, võimsalt ürdised, täis arooniat, lagritsat ja tuliseid vürtse, järelmaitses röstitud kohv, suitsuploom Merlot populaarsuselt teine marjasort maailmas; on pehmem ja marjasem ja madalama tanniinsusega kui Cabernet Sauvignion, seetõttu joodavama ka nooremalt; maitselt on meeldivat marjane, sisaldab sinist ploomi ja musta kirssi, mustikase ja põldmarjase alatooniga Montepulciano Itaalias kasvatatav; veinid on tavaliselt talupogelikult sirgjoonelised, veidi
kristallsuhkru jahvatamisel, paakumise vältimiseks lisatakse abiaineid. Kasutatakse jookide, järelroogade ja küpsiste valmistamisel ja kaunistamisel. Kui autor soovitab roa valmistamisel kasutada just tuhksuhkrut, siis võiks seda arvesse võtta, sest küllap mõjutab see mingil viisil roa lõpptulemust. Tume Muscovado suhkur- Tumepruun, pehme ja peeneteraline toorsuhkur on pärit Mauritiuselt ning valmistatud suhkruroost. Tumepruun sõrendatud peeneteraline roosuhkur, millel on rikkalik lagritsat meenutav aroom. Sobib kastmete, marinaadide, puuviljakastmete, sokolaadiküpsiste ja -jookide ning jäätise maitsestamiseks. Tume tükksuhkur- Roosuhkrust valmistatud tume ja aromaatne kõva tükksuhkur. Kasutatakse tee ja kohvi magustamiseks. Tükksuhkur- Tükksuhkur on saadud niiske kristallsuhkru kokkupressimisel või kokkukleepimisel siirupi abil; kasutatakse kuumade jookide magustamiseks. On müügil ka pruunivärvilisena, mis sobib eeskätt kohvi maitsestamiseks.
Seda Anna muidugi Hukkale ei ütle, et miks ta nii teeb, aga tema jaoks oli tähtis, et ta kuuleks oma söömise häält. Suureks mureks oli ka see, et Anna ei suutnud Hukkale ennast väljendada, et mida ta ka seksuaalselt mehelt ootab. Lõpuks Anna hakkas eemalduma Hukkast, kuna tundis, et mees pärib/küsib liiga palju. Isegi läbi telefoni sai kutt juba aru, et kas Annal on olnud söömasööstu. Anna söömasööstud jätkusid ning nüüd ta hakkas juba ka lagritsat sööma, et jälgida oma toidujärjekorda, et kõik oleks ikka välja oksendatud. Söömasööstud ainult jätkusid ning Anna mõnikord isegi ei ilmunud kokkusaamistele Hukkaga, kuna söömasööst oli pooleli. Pooleli jättis ta ka kooli. Regulaarselt pidude käigus tarbis ta ka amfetamiini. Samuti pettis ta ka Hukkat väga tihti. Nimetas neid õhtuid ,,üheöötretideks". Lõpuks läksid nad lahku. Peale Hukkat kohtub ta Vileniga. Vilen peab lahkuma aastaks ajaks ning Anna lubab talle, et
maiustused, küpsetised, mõned lihasaadused ja aedviljakonservid, salatikastmed, maitsestatud äädikad ja magustoidud. 23 Sören Sakkeus Sõpruse Rimi Hüpermarket Tume muscovado suhkur- Iseloomulikud tunnused: Tumepruun, pehme ja peeneteraline.Rikkalik lagritsat meenutav aroom. Kasutamine kulinaarias: Kastmete, marinaadide, puuviljakastmete, sokolaadiküpsiste ja -jookide ning jäätise maitsestamiseks. Hele muscovado suhkur- Iseloomulikud tunnused: Helepruun, pehme ja peeneteraline.Kuldne peeneteraline roosuhkur, maitse meenutab karamelli. Kasutamine kulinaarias: Erinevate roogade maitsestamiseks, näiteks kala- ja juurviljatoitudes. Lisab maitset küpsetistele, magustoitudele, marinaadidele, kastmetele ja hoidistele. Kaneelisuhkur-
soomlased väga igasuguseid küpsetisi: mustika-plaadikook pärmitaignast on klassika. Peale plaadikookide veel saiakesed ja muffinid. Valmistatakse ahjupannkooki, s.o. pannkook, aga ahjupannil valmistatud. Süüakse tükkideks lõigatuna keedisega. ahjupannkook ja mustikapirukas Rikkalikult ja mitmekesiselt kasutatakse Soome köögis erinevaid marju: mustikaid, pohli, murakaid, jõhvikaid. Soomlasi iseloomustab lagritsalembus. Lagritsat on lisatud paljudele Soome maiustustele (kommid, jäätis). Soome kööki iseloomustab väga suur vormitoitud rohkus. Ka traditsiooniline Soome jõuluroog on kaalika- või porgandivorm. Lisaks nendele on väga levinud veel ka makaroni-, räime-, maksa- ja kartulivorm. Soome maakohtades serveeritakse värskeid kartuleid koorimata kujul ja need tuleb enne söömist ise ära koorida. Soomlased oskavad seda teha noa ja kahvliga ilma, et puudutaks kuuma kartulit. Joogid
Laagerdataks kasutusel olnud bourbon´i, šerri või rummi vaatides. Ameerika viskid ( ingl whiskey) destileeritakse kolonndestillatsioonimeetodiga ja laagerdatakse seest põletatud uutes ameerika valgest tammest vaatides. Bourbon- viski tooraineks on vähemalt 51 % maisi. Tennesse- viskid valmistatakse nagu bourbon- viskidki, kuid filteeritakse läbi vahtrapuust saadud süte. Bitterid on kibedad, rohkelt maitsestatud kanged alkohoolsed joogid. Maitsestamiseks kasutatakse angeelikat, lagritsat, kalmust, rabarberit, ingverit, kaneelikoort, sidruni- ja pomerantsikoort, aniisiseemneid, kardemoni, muskaati, vaniljet, korirohtu, tammekoort, naistepuna jne. Tuntumad bitterid: Saksa Underberg, Itaalia Fernet Branca, Taani Gammel Dansk, Ungari Zwack Unicum (kõhurohud); Angostura Aromatic Bitters (maitseaine, kasutatakse näiteks kokteili Manhattan valmistamisel), Campari (joogibitter). Brändid ehk laagerdatud veinidestilladid valmistatakse viinamarjaveinist destilleerimise teel. On
Legendi kohaselt oli seda esimest korda tehtud Noa laeval ja tol korral oli see sisaldanud seitset koostisainet. Leidub ka suuri pulgakommi meenutavaid maiusi, kus õun on karamelli all peidus ning topitud pulga otsa. Kohalik vs üleilmne joogivalik Need, kes taluvad kanget alkoholi, joovad aniisiviina ehk rak?'t, mida juuakse eeltoitude ehk meze, kala ning puuviljade kõrvale. Rak? segatakse veega, mis annab talle väga iseloomuliku piimja värvi. Lõhn ja maitse meenutavad lagritsat. Mina päris aniisiviina sõber ei ole, tihti kasutan seda hoopis kurguvalu ja külmetuse leevendamiseks. Türgi elus on veel üks väga igihaljas limps, mida tihti juuakse toidu kõrvale, olgu see sünnipäev, püha, pidu või hoopis romantiline õhtusöök kahele see on Coca-Cola või lihtsalt kohalik koola! Ei ole toitu ega hetke, millega see ei sobiks. Muud igapäevased joogid on näiteks legendaarne Türgi tee, mida juuakse kogu aeg ja igal pool. Isegi kui mõnda
koorega. On liitsibul salottsibul prantsuse kööki. Kujult ümmargune, alt veidi paksenenud. maitseomadustelt aromaatsem, õrnem, ei ole nii terav kui harilik sibul. pärlsibul gurmaanide poolt hinnatud, sibulatest kõige väiksem. korjatakse pärast nende moodustumist, hea koorida, kui kasta eelnevalt natukeseks keeva vette. fenkol ehk apteegitill nim. ka mahedamaiseliseks tilliks. kergelt magus, meeldivalt mahe aroom, meenutab aniisi või lagritsat. koosneb kahvaturohelisest või valkjast lihavast mugulast, millest kasvavad välja lehed. Need katavad üksteist nagu kroonlehed, tilli varred kuni 180 cm pikad. Suurepärane K allikas, C-vit. foolhape, Mg, Ca, P Söögiisu tõstva, diureetilise toimega, krampe pärssiv, toniseeriv ja ussnugilisi tõrjuv toime. Aitab vähendada kõhupuhitust, hõlbustab rasvade seedimist LEHTKÖÖGIVILJAD Rikkad vitamiinide, eriti C-vit.poolest. salat sisaldab lämmastikaineid, minaineid, eriti Ca, fe, P
Kasutatakse jookide, järelroogade ja küpsiste valmistamisel ja kaunistamisel. Kui autor soovitab roa valmistamisel kasutada just tuhksuhkrut, siis võiks seda arvesse võtta, sest küllap mõjutab see mingil viisil roa lõpptulemust. 17. Tume Muscovado suhkur- Tumepruun, pehme ja peeneteraline toorsuhkur on pärit Mauritiuselt ning valmistatud suhkruroost. Tumepruun sõrendatud peeneteraline roosuhkur, millel on rikkalik lagritsat meenutav aroom. Sobib kastmete, marinaadide, puuviljakastmete, sokolaadiküpsiste ja -jookide ning jäätise maitsestamiseks. 18. Tume tükksuhkur- Roosuhkrust valmistatud tume ja aromaatne kõva tükksuhkur. Kasutatakse tee ja kohvi magustamiseks. 19. Tükksuhkur- Tükksuhkur on saadud niiske kristallsuhkru kokkupressimisel või kokkukleepimisel siirupi abil; kasutatakse kuumade jookide magustamiseks. On
Kasutatakse jookide, järelroogade ja küpsiste valmistamisel ja kaunistamisel. Kui autor soovitab roa valmistamisel kasutada just tuhksuhkrut, siis võiks seda arvesse võtta, sest küllap mõjutab see mingil viisil roa lõpptulemust. 17. Tume Muscovado suhkur- Tumepruun, pehme ja peeneteraline toorsuhkur on pärit Mauritiuselt ning valmistatud suhkruroost. Tumepruun sõrendatud peeneteraline roosuhkur, millel on rikkalik lagritsat meenutav aroom. Sobib kastmete, marinaadide, puuviljakastmete, sokolaadiküpsiste ja -jookide ning jäätise maitsestamiseks. 18. Tume tükksuhkur- Roosuhkrust valmistatud tume ja aromaatne kõva tükksuhkur. Kasutatakse tee ja kohvi magustamiseks. 19. Tükksuhkur- Tükksuhkur on saadud niiske kristallsuhkru kokkupressimisel või kokkukleepimisel siirupi abil; kasutatakse kuumade jookide magustamiseks. On
Kaunte kuivatamisel ja jahvatamisel saadakse punane põletav-terava maitsega pulber. Köömned saadakse sarikaõieliste sugukonda kuuluva köömnepõõsa viljade kuivatamisel. Ta on pikliku kujuga ja pruunika värvusega. Maitse kibekas, lõhn aromaatne, kergelt uimastav. Võrreldes teiste sarikalistega koriander, aniis, apteegitill on kõige teravama maitsega. Aniisi viljad on köömnetega võrreldes lühemad. Tunnuseks on "saba". Maitse meenutab pisut lagritsat. Apteegitilli viljad on köömnetest lühemad ja aniisist pikemad. Maitse meenutab aedtilli ja sellerit. Võib olla "sabaga". Koriandri vili on ümar, kollaka värvusega, valge pipra suurune. Maitse meenutab sidrunit. Tähtaniisi viljad on tähekujulised, mille sees asuvad pruunid seemned. Valmistatakse põhiliselt jahvatatult. Lõhn meenutab aniisi, kuid on varjunditerikkam. Kardemoni viljad on kolme pesaga õlgkollased ovaalsed karbikesed, milles asuvad seemned
fuksialilletaoline taim sisaldab glükosiidideks nimetatavaid molekule, mis stimuleerivad 27 südamerakke. Kui keskajal ravisid emad kriimustatud põlve teelehe lehtedega, siis ei teadnud nad, et taime kootava toimega tanniinid moodustavad haava ümber kaitsva pinna, soodustades sellega paranemist. Kui hiina ravitsejad artriitilise põletiku korral kasutasid lagritsat, siis ei teadnud nad, et see sisaldab glükosiidi, mille põletikuvastased komponendid on sarnased looduslikele steroidhormoonidele. Kui iidsed egiptlased toitsid oma orje küüslauguga, et nad terved oleksid, siis ei teadnud ka nemad, et see sisaldab kergesti lenduvaid õlisid, mis võitlevad infektsiooniga. Tänu kaasaegsele laboratooriumitehnikale saame me nüüd aru, kuidas paljud neist ravimtaimedest toimivad. Me oleme võimelised lahutama iga taime selle lähte-
Ameerika viski (inglise keeles whiskey). Seda laagerdatakse ameerika valgest tammest vaatides. Vaadid peavad olema uued ja seest põletatud. Kanada viski (inglise keeles canadian whisky). Selle tooraineks on vähemalt 51% rukist, lisaks ka maisi, nisu, odralinnaseid. Bitterid.Need on kanged alkohoolsed joogid. Bitterid on rohkelt maitsestatud ja seetõttu kibedad. Maitsestamiseks kasutatakse lagritsat, kalmust, rabarberit, ingverit, kaneelikoort, sidrunikoort, aniisiseemneid, kardemoni, muskaati, vaniljet, koirohtu, tammekoort, naistepuna jne. Brändid ehk laagerdatud veinidestillaadid. Valmistatakse viinamarjaveinist. Tuntumad brändid on konjakid. Konjakid: on veinidestillaadid, mis laagerdatakse tammevaatides, valmistatakse kindlas piirkonnas Prantsusmaal, valmistatakse kolmest kindlast viinamarjasordist, destilleeritakse 2 korda,
kasvavad ka talvel, mõned ma istutan aga pottidesse ja hoian neid laboratooriumis. Jänesekapsa juurtega näiteks saab ravida katarre, salvei juurte keedusest saab teha plaastreid nahahaiguste puhul, suur takjas ravib ekseemi, ussitatra hakitud ja peeneks hõõrutud risoomid on kasulikud kõhulahtisuse ja naistehaiguste korral, pipar soodustab seedimist, paiseleht aitab köha korral; meil leidub ka emajuurt seedetegevuse elavdamiseks, lagritsat ja kadakaid, millest me teeme kadakatõmmist; leedripuu koore keedus on hea maksarohi, seebilille juuri tuleb hõõruda külmas vees, see aitab põletike vastu; me kasvatame ka palderjani, mille omadused on teile ilmselt tuttavad." "Erinevad taimed vajavad erinevaid klimaatilisi tingimusi. Kuidas teil õnnestub neid kõiki siin kasvatada?" "Ühest küljest ma pean tänama Issandat, kes on paigutanud meie aia mäeharjale, nõnda et
sajandil) ja valgevaal (nähti meie vetes 20. sajandi algul ja 1985. aastal). Viimastel aastakümnetel puuduvad andmed unilaste kohta. Ajakirjanduses leidub üks teade selle kohta, et on nähtud kunelit. Kuigi Johannes Lepiksaar (1986) oletab, et atlantilises kliimastaadiumis on kunelit Eesti alal olnud, ei ole seda veel tõestada suudetud. Tõendusmaterjal puudub ka pähklinäpi kohta; 40 aastat pole kohatud lagritsat ja vaalalise pringli viimase aja kohtamisjuhtumite kohta on andmed ebaselged. Kääbus- karihiire kohta on vaid ajakirjanduses avaldatud leiuteade. Eestisse on introdutseeritud ondatra (1947) ja kährikkoer (1950), reaklimatiseeritud on kobras (toodi 1957 Jänijõe piirkonda, Kagu-Eestisse tulid koprad Venemaalt, taastumine toimus nelja iseseisva asurkonna kaudu) ja punahirv (mitu korda 19. ja 20. sajandil)
Kaks last jäid alati vabatahtlikult jutlust kuulama ja kolmas jäi ka alati -- mõjuvamail põhjustel. Kiriku kõrgete seljatugedega kõvad pingid mahutasid umbes kolmsada inimest; hoone oli väike ja lihtne, torni aset täitis mingisugune männilaudadest kast. Tom jäi uksel paar sammu maha ja kõnetas üht pühapäevariietuses seltsilist: «Kuule, Bill, kas sul on kollane pilet?» «Jah.» «Mis sa tahad selle eest?» «Mis sa annad?» «Tüki lagritsat ja õngekonksu.» «Näita.» Tom näitas. Asjad olid rahuldavad ja vahetasid omanikku. Siis kauples Tom paari valge kuuli eest veel kolm punast piletit ja mõne pisiasja eest paar sinist. Ta varitses ka teisi poisse, kui need tulid, ja jätkas kümme või viisteist minutit iga värvi piletite ostmist. Siis astus ta kirikusse puhaste ja kärarikaste poiste ja tüdrukute salgaga, sammus oma istekohale ja alustas tüli esimese ettejuhtuva poisiga