Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Hormoonid (0)

1 HALB
Punktid

Lõik failist


Hormoonid
                                                         Triin 
Sassiad  9/13.kl
                                              Tõstamaa 
Keskkool      
 Hormoonid on väga 
erineva struktuuriga 
orgaaniliste ja bioaktiivse 
toimega essentsiaalsete, 
valdavalt endogeensete 
biokeemiliste 
signaalmolekulide 
rühmad, ka 
bioregulaatorid, mille 
struktuur ja funktsioonid 
mõjutavad mikrokogustes 
igapäevaselt hulkraksete 
organismide pea kõikide 
füsioloogiliste 
protsesside normaalset 
toimimist.

 Taimehormoonid ehk  fütohormoonid  ehk 
kasvufaktorid
 Feromoonid
 Eikosanoidhormoonid : prostaglandiinid, 
tromboksaanid, leukotrieenid
 Dokosanoidid
 Aminohappehormoonid
  Peptiidhormoonid
 Valkhormoonid
  Steroidhormoonid : androgeenid,  östrogeenid
gestogeenid,  glükokortikoidid
mineralokortikoidid

  Vitamiin  D hormoonvormid
 Retinoidhormoonid
 Neurohormoonid
  Neurotransmitterid  (jne)
Hormoonide ülesanne
 Hormoonide ülesanne on 
reguleerida 
ainevahetusprotsesse, organismi 
kasvu ja arengut, sugulisest 
arengut ja käitumist,  instinktide  
väljakujunemist. Hormoonid ei 
algata uusi protsesse, vaid 
reguleerivad rakkudes 
olemasolevaid.  Samuti koostöös 
närvisüsteemiga tagavad nad 
organismis toimuvate protsesside 
regulatsiooni. Igal hormoonil on 
oma kindel ülesanne ehk nad 
mõjutavad ainult kindlat  elundit  
või kudet.

 Hormoonid on lühiealised, 
üliaktiivsed, spetsiifilise toimega 
ning  toimivad  läbi ensüümide.

Document Outline

Vasakule Paremale
Hormoonid #1 Hormoonid #2 Hormoonid #3 Hormoonid #4 Hormoonid #5 Hormoonid #6
Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
Leheküljed ~ 6 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2016-04-19 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 8 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Triinyou Õppematerjali autor

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
17
pdf

Hormoonid

Hormoonid Hormoondi on bioaktiivsed endogeensed ained, mis primaarse signaalmolekulina edastavad signaali vajaliku muutuse tekitamiseks märklaudraku tasandil ja mille sidmiseks on märklaudrakul spetsiifilised retseptorid. Hormooni loomus · Ülikõrge aktiivsus, lühike eluiga (kilpnäärme hormoonid mõned sekundid, osad mõned minutid, tunnid (nt. steroidsed hormoonid), kilpnäärme hormoonidel nädal), väga spetsiifiline toime · Vaid hormooni vaba vorm on bioaktiivne · Sünteesi kontrollib negatiivne tagasisidestus (hormooni taseme tõus veres mõjutab KNS ja süntees pärssub) · Erinev toimespetsiifilisus (kilpnäärme hormoonid toimivad kõikidele rakkudele, FSH vaid sugunäärmetele)

Biokeemia
thumbnail
15
odp

Hormoonid, feromoonid, allelomoonid

Hormoonid, feromoonid, allelomoonid Kaarel Mattisen 12a Hormoonid Väga erineva struktuuriga orgaaniliste ja bioaktiivse toimega essentsiaalsete, valdavalt endogeensete biokeemiliste signaalmolekulide rühmad Samuti ka bioregulaatorid, millede struktuur ja funktsioonid mõjutavad mikrokogustes igapäevaselt hulkraksete organismide pea kõikide füsioloogiliste protsesside normaalset toimimist Mida teevad, kuidas töötavad? Kehaomased kemikaalid, mis aitavad reguleerida meie enesetunnet ja keha talitlust

Bioorgaaniline keemia
thumbnail
2
pdf

Hormoonid ja närvisüsteem

Hormoonide ülesanne? reguleerida ainevahetusprotsesse, organismi kasvu ja arengut, sugulisest arengut ja käitumist, instinktide väljakujunemist. Hormoonid ei algata uusi protsesse, vaid reguleerivad rakkudes olemasolevaid. Samuti koostöös närvisüsteemiga tagavad nad organismis toimuvate protsesside regulatsiooni. Igal hormoonil on oma kindel ülesanne ehk nad mõjutavad ainult kindlat elundit või kudet. Hormonaalse regulatsiooni eripärad võrreldes närvisüsteemi regulatsiooniga? Hormoonid kannavad infot aeglasemini edasi, kui närvid. Hormoonide omadused:

Bioloogia
thumbnail
3
docx

Sisenõrenäärmed

Sisenõrenäärmed Sisenõrenäärmed on organismis olevad näärmed, mis toodavad hormoone. Hormoonid nõristatakse verre ilma spetsiaalsete viimajuhadeta. Hormoonid reguleerivad ainevahetust Organismi kudede ja elundite talitlust reguleerivad lisaks närvisüsteemile erilised keemilised ained ­ hormoonid. Hormoone toodavad sisenõrenäärmedVeri kannab näärmetes toodetud hormoonid kudede ja elunditeni, mille talitlust nad mõjutavad. Hormoonid kannavad infot edasi aeglasemalt kui närvid ja ka nende mõju on pikaajalisem, Hormoonid reguleerivad organismi ainevahetust, muutes ensüümide aktiivsust või hulka. Hormoonid on väga aktiivsed, juba väga väikesed kogused mõjutavad organismi mõne elundi

Bioloogia
thumbnail
5
docx

SISENÕRENÄÄRMED; KESKNÄRVISÜSTEEM: MEELEELUNDID

KORDAMISKÜSIMUSED, SISENÕRENÄÄRMED; KESKNÄRVISÜSTEEM: MEELEELUNDID. 1,. Mis on sisenõrenäärmed? - Sisenõrenäärmed on näärmed, mille ülesanne on toota hormoone ja eritada neid otse verre. Verega lähevad hormoonid rakkudesse ja kudedesse ning annavad organismile edasi vajalikku infot. 2. Joonistelt leida kõik sisenõrenäärmed, nimetada nende hormoonid ja toime organismis. Ajuripats ehk hüpofüüs on herneterasuurune sisesekretsiooninääre mis juhib teiste sisenõrenäärmete tööd. Lisaks toodab ta kasvuhormooni ja endorfiine ehk heaoluhormoone ning reguleerib suguelundite ja luustiku arengut. Kilpnääre on inimese kõige suurem sisenõrenääre, mis kaalub umbes 40 grammi. Kilpnääre paikneb kaelal kõri ees ja külgedel. Tema hormoonid mõjutavad organismi kasvamist ja arengut ning ainevahetuste kiirust.

Bioloogia
thumbnail
8
pdf

SISESEKRETSIOON-ainevahet us

Anne Vahtramäe + õpik. AINEVAHETUSE REGULATSIOON 1) ​Rakud on üksteisega ühenduses ​MEDIAATORITE e SIGNAALAINETE kaudu ● HORMOONID: ​levivad vereringe kaudu - Hormoone eritavad elundid: ​sisesekretoorsed e endokriinsed ● KOEHORMOONID:​ levivad koevedeliku abil ● NEUROMEDIAATORID:​ erituvad närvilõpmetest 2)​ ​Hormoonid mõjutavad rakkude RETSEPTOREID ● need võivad olla rakumembraanis või raku sees ● rakumembraanis paiknevaid retseptoreid mõjutavad hormoonid sageli nii, et tekivad sekundaarsed ülekandjad (nt tsükliline AMP) 3) Veetasakaalu reguleerivad​:

Anatoomia ja füsioloogia
thumbnail
30
pdf

Valgud

* fibroiinid * protamiinid * nukleoproteiinid * müosiinid * prolamiinid, * metalloproteiinid gluteliinid * liitensüümid Lihtvalgud Globulaarsed valgud on kerajas-ellipsoidse kujuga. See on arvukaim valkude rühm, kuhu kuuluvad: · kõik lihtensüümid; · liitvalkude valguline osa; · valgulised hormoonid jne. Tartu Tervishoiu Kõrgkool 3 Koostanud M. Kolga Biokeemia Globulaarsete valkude põhirühmad: 1. albumiinid 2. globuliinid 1. Albumiinid - albumiinid sünteesitakse maksas, sisaldus seerumis 35-50 g / l - moodustavad verevalkude põhilise osa, hõlmavad rohkem kui poole vereplasma kogu- valgust (70 g / l),

Biokeemia
thumbnail
7
doc

Nukleiinhappete ja Lipiidide spikker

(läbitavust) teatavate ainete suhtes.; Põhjustavad otseseid füsioloogilisi vastusreaktsioone - stimuleerivad südame ja lihaste tööd äärmuslikes olukordades, kontrollivad süsivesikute metabolismi jne. Klassifikatsioon keem. ehituse järgi 1)Aromaatset tuuma sisaldavad (aminohapete derivaadid)nt:epinefriin.; 2)Steroidid.(testotseroon); 3)Peptiidid ja valgud(oksütotsiin). HORMOONIDE TOIMEMEHHANISM - A.Valk- ja peptiidhormoonid - ekstratsellulaarsed hormoonid. Hormoon seostub rakumembraani valkretseptoriga, kutsudes esile adenülaattsüklaasi aktiveerumise: Tsütoplasmas leiab aset cAMP süntees ja selle toimel ensüümide järjestikune aktiveerumine. B. Steroidhormoonid - intratsellulaarsed hormoonid.

Biokeemia




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun