Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Ajaloo KT- Varakeskaeg (0)

5 VÄGA HEA
Punktid
Religioon - Hingeotsijad ja jumala kummardajad - kogunege. Ühinege ühe lipi alla ning kandke edasi oma religiooni

Esitatud küsimused

  • Mille poolest võib pidada Karl Martelli valitsemisaega murranguliseks?
  • Kuidas sai 8 sajandil võimalikuks keisrivõimu taastamine Lääne-Euroopas?
  • Mida tähendab väide et feodaalkorra tingimustes oli maavaldus ühiskondliku positsiooni ja jõukuse tagatis?
  • Milles seisnes katoliku kiriku tähtsus keskajal?
  • Kuidas on seotud Araabia riigi teke ja islami usk?
  • Milline tähtsus on islamiusuliste elus?
  • Millise moslemiriigiga on tegemist?
  • Millisest ajastust pärineb allikas A?
  • Millest Sa seda järeldad?
  • Millisest ajastust pärineb allikas B?
  • Millest Sa seda järeldad?
  • Kes on nn russid ehk varjaagid allikatekstis A?
  • Millist päritolu on paljud idaslaavlaste naaberrahvad?
  • Millised olid teksti A järgi russide Venemaale tuleku asjaolud?
  • Millise ajaloolise isiku nimi on allikas A puudu?
  • Millise tekstile A vastukäiva seisukoha esitab tekst B?

Lõik failist

KODUNE KONTROLLTÖÖ VARAKESKAEG

  • Vali keskaja alguseks ja lõpuks niisugused sündmused, mis oleksid omavahel kuidagi seotud. Selgita valikut. 2P
    476. Aastal Lääne- Rooma keisri Romuluse võimuletulek ja lõpp Konstantinoopoli vallutamist türklaste poolt 1453.aastal, mil lakkas olemast Ida- Rooma ehk Bütsantsi keisririik .
    Kuna alguses juba kujunesid Lääne-Roomas sõltumatud riigid, oli türklastel hiljem kergem vallutada Ida- Roomat , kuna riigil puudus ühine kaitse.
  • Nimeta kaks Chlodovechi ettevõtmist, mis olid Frangi riigile kasulikud. Põhjenda oma valikut. 4P
  • Kuningas Chlodovechi juhtimisel tõrjuti läänegoodid Galliasest Hispaaniasse. Frankide maavaldus suurenes Galliase võrra.
  • Chlodovech ühines peale ristimist katoliku kirikuga , mis lähendas teda Rooma vaimulikkonnaga, kes koos aristokraatiaga nägi frankides liitlasi teiste, ariaanlikku ristiusku pooldavate germaanlaste vastu.
  • Mille poolest võib pidada Karl Martelli valitsemisaega murranguliseks? Lähtu sõjanduse ja religiooni seisukohtadest. 2P
  • Rakendas feodaalpõhimõtet, sellest sai endale hea ratsaväe Araabia vastu võitlemiseks ning 732.a. Potiersi lahingus ta tõestas ennast ning araablased said lüüa.
  • Komplekteeris riigile hea sõjaväe.
  • Kuidas sai 8. sajandil võimalikuks keisrivõimu taastamine Lääne-Euroopas? Nimeta kolm asjaolu. 3P
  • Karl Suur läks Rooma paavsti tüli aristokraatidega lahendama .
  • Karl Suure laiad vallutusmaad ning parem sõjaline kaitse.
  • Paavsti poolehoid
  • Mida tähendab väide, et feodaalkorra tingimustes oli maavaldus ühiskondliku positsiooni ja jõukuse tagatis ? 2P
    See tähendab seda, et maavaldus, mis parasjagu läänimehel käes oli, tagas talle positsiooni, kus ta paiknes ( ehk sõjamees ) ning samuti tagas see maatükk talle jõukuse, sest ta sai maatükilt sissetulekut, mis oli küllaldane ratsahobuse ja ratsamehe raskerelvastuse hankimiseks. Samuti pidi ta ka pühenduma sõjalistele harjutustele.
  • Nimeta kolm asjaolu, millel tugines Rooma paavsti võim varakeskajal . 3P
  • Tihe liit Frangi valitsejatega, kus Karl Suur seadustas muistse kombe , et kümnendik kõigist sissetulekutest tuleb annetada kirikule.
  • Paavsti autoriteedi tugevnemisel oli murranguliseks Gregorius Suure valitsusaeg. Kuna ta majandas edukalt kirikuvaldusi, tagas ta kirikule tõhusa sissetuleku. Gregorius Suur oli kristlaste vaimne juht, rajas kloostreid, edendas ristiusu levitamist paganate seas, avaldades teoloogilisi kirjutisi ja korraldas liturgiat.
  • Keisrivõimu nõrgenemisel Lääne-Roomas suurendas Rooma peapiiskopi religioosset ja poliitilist tähtsust.
  • Milles seisnes katoliku kiriku tähtsus keskajal? Nimeta kolm tegurit! 3P
  • Haris inimesi – kirik tegeles hariduse andmisega ( ainuke võimalus )
  • Turvatunde pakkumine
  • Kirik tihendas inimesi omavahel ( usutunnistuse alusel )
    8.Sõnasta
  • Ajaloo KT- Varakeskaeg #1 Ajaloo KT- Varakeskaeg #2 Ajaloo KT- Varakeskaeg #3
    Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
    Leheküljed ~ 3 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2013-10-10 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 14 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor laoffu Õppematerjali autor
    1. Vali keskaja alguseks ja lõpuks niisugused sündmused, mis oleksid omavahel kuidagi seotud. Selgita valikut. 2P2. Nimeta kaks Chlodovechi ettevõtmist, mis olid Frangi riigile kasulikud. Põhjenda oma valikut. 4P3. Mille poolest võib pidada Karl Martelli valitsemisaega murranguliseks? Lähtu sõjanduse ja religiooni seisukohtadest. 2P4. Kuidas sai 8. sajandil võimalikuks keisrivõimu taastamine Lääne-Euroopas? Nimeta kolm asjaolu. 3P5. Mida tähendab väide, et feodaalkorra tingimustes oli maavaldus ühiskondliku positsiooni ja jõukuse tagatis? 2P6. Nimeta kolm asjaolu, millel tugines Rooma paavsti võim varakeskajal. 3P7. Milles seisnes katoliku kiriku tähtsus keskajal? Nimeta kolm tegurit! 3P 8.Sõnasta kolm erinevust Bütsantsi ja Frangi riigi vahel. 3P9.Kuidas on seotud Araabia riigi teke ja islami usk? 2P10.Milline tähtsus on islamiusuliste elus…? 3PKoraanil – Šariaadil – Sunnal –11.Too välja kaks seost Bütsantsi ja Vana-Vene riigi vahel. 2P 13.Töö allikatekstiga. 10P

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    20
    docx

    Keskaeg, usk

    Keskaeg Germaani riigid Germaani hõimud (tänapäeva sakslaste, inglaste hollandlaste ja Skandinaavia rahvaste esivanemad) elasid Euroopa kesk- ja põhjaosas. Nad olid üsna sõjakas rahvas ja Roomlaste ning germaanlaste suhted ei olnud just kõige paremad, kuna nad pidasid omavahel pideval sõdu. Nende vahel käis ka pidev kaubavahetus. Roomlased hakkasid üha enam palkama oma sõjaväkke germaanlasi ja nende sõjavägi koosneski enamuselt barbaritest. 4. sajandi lõpupoolel tulid Aasiast Euroopasse sõjakad hunnid. Germaani rahvad hakkasid selle tagajärjel liikuma Rooma sisealadele. Germaanlastel õnnestus viimane Rooma keiser kukutada ja tekkisid germaanlaste riigid. Peale Germaani riikide teket haaras riiki tsivilisatsiooni ja kultuuri langus. Frangid olid üks germaani hõimudest. Nende kuningaks sai noor ja võimukas Chlodovech, kes ühendas kõik frangid oma võimu alla ja tekkis Frangi riik. Tema juhtimisel vallutasid frangid roomlaste alad Gallias ja liitsid selle oma

    Ajalugu
    thumbnail
    15
    doc

    Vara-Keskaeg Euroopas (konspekt)

    teiseks (feodalism). Keskaja lõpuks peetakse erinevaid Kõik need sündmused märgivad sündmusi: maailma otsustavat muutumist ja 1453 Konstantinoopoli langemine ja uue maailmapildi kujunemist. Ida-Rooma häving. 1492 Ameerika avastamine. 1517 Reformatsioon Saksamaal c. Keskaja periodiseerimine: Periood Aeg Iseloomustus Varakeskaeg 4.-10. saj. Ida-Rooma (Bütsantsi) domineerimine. Lääne-Euroopas Frangi riigi ja feodaalkorra kujunemine. Roomakatoliku kiriku tugevnemine. Romaani-germaani kultuuri kujunemine. Frangi riigi lagunemine ja invasioonide ajajärk. Kõrgkeskaeg 11.-14. saj. Püha-Rooma keisririik.

    Ajalugu
    thumbnail
    8
    doc

    10. klassi ajaloo kontrolltöö

    Koraan-islami püha raamat, kus prohvet Muhamed kui Allahki saadik väljendab seal Allahi tavast sõnumit. Kalifaat-vallutustega tekkinud araablaste suuriik. Viiking-Skandinaavia sõdalane normann-Lääne-Euroopa viiking varjaag- venemaal olevad viikingid Ruunikiri-viikingite kiri, mis lähtus lihtsustatud ladina keelest. Ruunikivi-haua- ja mälestuskivid peamiselt teede ääres, möödujatele lugemiseks. (langenud sõjameest, ajaloo sündmustest.) Valhalla- lahingus langenud sõdalaste surnuteriik, kus sõditakse ja pidutsetakse Saaga- suuliselt edasiantud pikemad jutustused ajaloosündmustest, mis pandi kirja 12-13 sajandil (,,vanem edda-islandi eepos) Anglosaksid- anglid, saksid, jüütid ja friisid Misjonärid-ristiusu levitajad , inimeste ristuusku pöörajad. Piiskopp ­ kõrgeim vaimulik oma piirkonnas: pidas jutlust katedraalis; pühitses ametisse preestreid, õnnistas altareid ja kirikuid; kontrollis

    Ajalugu
    thumbnail
    9
    doc

    Keskaja algus ja lõpp. Periodiseering

    Keskaja algus ja lõpp. Periodiseering 1. Algus a. 313 ­ Legaliseeriti ristiusk. Keskaja peamine maailmavaade. b. 330 ­ Rajati Konstantinoopol. Oluline keskus keskajal (kaubandus). c. 375 ­ Algab suur rahvaste ränne (hunnid). Uue tsivilisatsiooni tulek (madal tase). d. 395 ­ Rooma riik lagunes kaheks. Antiiktsivilisatsiooni lõhenemine ja hävingu algus. e. 476 ­ Lääne-Rooma hukk. Antiiktsivilisatsiooni hukk (barbarid). Ida- Rooma jääb püsima. 2. Lõpp a. 1453 ­ Konstantinoopoli vallutamine. Langes islamiusuliste kätte. b. 1492 ­ Ameerika avastamine. Maailmapilt avardub, saab alguse kolonisatsioon, maailmakaubandus. c. 1517 ­ Saab alguse usureformatsioon. Kirik lõhenes d. 1640-1660 ­ Inglismaa revolutsioon, kiire majanduslik areng Varakeskaeg (4-10 saj) ­ üldine linnade allakäik, naturaalmajandus, barbarite riikide teke ja hävin

    Ajalugu
    thumbnail
    10
    odt

    VARAKESKAEG (476 – 1054)

    Varakeskaega esimest ajajärku nim. tumedaks ajajärguks (5. – 8. saj. Algus). Sellel perioodil käis antiiktsiv. alla, hääbusid linnad, kultuuri ja antiiktsiv. Mandumine. Langus puudutas vähem Vahemere piirkonda. Hoopideta ei pääsenud ka Bütsants, mis muutus antiiktsiv. jätkajaks. Bütsantsi kultuur muutus Kreeka-keskseks. Kristliku maailma suurlinn oli Konstantinoopol. Tumedat ajajärku ei eksisteerinud Araabia Kalifaadis. Varakeskaeg oli Araabia maade kõrgpunkt. Tohutud kultuuri, kunsti, kaubanduse edusammud. Araablased kujunesid kultuuri levitajateks Euroopas. Tõus hakkas toimuma 8. saj. Alguses. Bütsantsi jaoks kujunes eksistentsiaalseks 7. saj., kuid hoolimata võõrvallutajate sissetungist, jäi riik püsima. Suureks ohuks kujunesid araablased ja bulgaarlased. Jätkusid sisevastuolud: 725 – 843 avaldasid mõju pildisõjad. Tulemuseks olid kiriku ja keisri vastuolud. Pildisõjad halvendasid suhteid läänega

    Ajalugu
    thumbnail
    5
    doc

    Keskaeg

    reformatsiooni algust Saksamaal 1517. aastal (Euroopa pääses paavsti ja katoliku kiriku eeskoste alt). Keskajal hakkasid euroopa rahvused ja riigid kujunema, hakkas kujunema euroopalik tsivilisatsioon ja kultuur. Keskaega piiritletakse territoriaalselt alaks, kus religiooniks on katoliiklus ja valitsevaks võimuks on feodalism. Samuti peetakse keskaega ajaks, kus valitses kristluse ideoloogia/religioon. Keskaega jagatakse kolmeks perioodiks: Varakeskaeg (Euroopa oli suhteliselt vaene ja poliitiliselt killustatud, kujunesid keskajale iseloomulikud jooned (feodalism ja kiriku ülemvõim)); kõrgkeskaeg (jõukuse kasv, vahepeal hääbunud linnade esiletõus, vallutusretked põhja, itta ja lõunasse); hiliskeskaeg (katkuepideemia, mis põhjustas majanduslikku raskusi ja elanikkonna vähenemist. See soodustas kapitalistliku ühiskonna kujunemist). 2)Frangi riik. Riik varakeskaegses Euroopas

    Ajalugu
    thumbnail
    27
    doc

    Ajaloo mõisted ja isikud

    Basileus - Vana-Kreekas maakonna juhtija, hiljem kuningas Patriarh ­ kõrgeim vaimulik kreekakatoliku kirikus Hagia Sophia ­ Püha Sophia kirik Istanbulis, sellest sai mosee ja lisati 4 minaretti Skisma ­ kirikulõhe 1054, jagunes ida- ja läänekirikuks, tekkis tüli, kas Püha Vaim lähtub Isast või Isast ja Pojast Renessanss ­ keskaja lõpul Lääne-Euroopas levinud ilmalik, antiikkultuuri väärtustav humanistlik elukäsitlus Kronograafia ­ keskaja ajalugu käsitlev ajaloo haru Majordoormus ­ Frangi riigis valitseja majapidamisjuht ja sõjalise kaaskonna ülem Rolandi laul ­ tundmatu autori kirjutatud värsseepos, mille aineks on Karl Suure sõjaretk Hispaaniasse Vasall ­ feodaalkorras Senjöör ­ suurfeodaal Lään ­ maatükk, mis anti sõjamehele ja mille eest tuli tasuda väeteenistusega senjööri käsul, lääni 2 liiki, benefiits ja feood Benefiits ­ pärandamisõiguseta lään, kasutada ainult teenistusajal

    Ajalugu
    thumbnail
    3
    odt

    Ajalugu Kordamine KT keskaeg ( 10.kl )

    Vanakeskaeg ­ keskaja 1. aeg, mis jaguneb 2.-ks perioodiks.1.periood ­ 5.- 9. saj algus. Ülekasvamis- ja muutuseajastu algus. 2.periood ­ 9.saj algus ­ 11.saj algus.Endised Lääne-Rooma alad on üle saanud rahvastikukriisist.Endises katoliikluse egiidi alt kujunevad romaani ja germaani kultuur. Vahekeskaeg ­ 11.saj algus ­ 14.saj. Iipool. Õitsenguperiood Hiliskeskaeg ­ 16. saj reformatsioon ja läänekristluse lõhenemine Kõrgkeskaeg ­ 13.saj. Uus kriis, üleminekuajastu algus.(kliima halvenemine, 100-aastase sõja puhkemine, Euroopat laastav katk ­ Must Surm, demograafiline tagasilöök) Feodaaltsivilisatsioon ­ ala, kus religiooniks on katoliiklus ja ühiskondlik korraldus põhineb feodalismil. Rooma rahu ­ Lääne ­ Rooma riigi langus ja feodaaltsivilisatsiooni sünni prelüüd. Caracalla edikt ­ Rooma rahu lagunemise kiirenemine 212. aastast.Kõik impeeriumi territooriumil elavad vabad inimesed said Rooma kodaniku õigused, Rooma võimustruktuurid avati äärealade

    Ajalugu




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun