Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

A-vitamiin (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Miks seda vaja on?
  • Kus seda leidub?

Lõik failist

A- vitamiin
Stefani Blüm
A-vitamiin e. retinool
A-vitamiin on rasvlahustuv vitamiin, mis on tähtis sigimiseks, luu kasvuks 
ja nägemisteravuse hoidmiseks, aga ka antioksüdantse regulaatorina.
Keemiline valem - C20H30O
Avastamise ajalugu
1917. aastal avastasid  A-vitamiini sõltumatult Elmer  McCollum  ning Lafayette 
Mendel
 ja  Thomas Burre Osborne
Esimesena sünteesisid A-vitamiini 1947. aastal taani  keemikud  David Adriaan 
van Dorp
 ja Jozef Ferdinand  Arens.
Miks seda vaja on?
kasvamiseks ning organismi kudede taastootmiseks
naha ja juuste tervise tagamiseks
limaskestade  kaitseks  infektsioonide  eest
kaitseks õhus esinevate saasteainete vastu
nägemiseks, aitab nt. kanapimeduse puhul
luudele ja hammastele
vereloomele
suguorganite arenguks
kolesterooli ainevahetuseks, muutes selle 
suguhormoonideks
maomahlade sekretsiooni ergutamiseks, mis on vajalik 
valkude täielikuks seedumiseks
sest ß-karoteenirikas toit (mitte toidulisanditest saadud ß-
karoteen ) vähendab riski haigestuda kopsuvähki

Liigtarvitus
Toiduga ei ole võimalik saada toksilises koguses A-vitamiini. A-vitamiin muutub 
aga toksiliseks toidulisandite ületarbimisel. 
maksakahjustused
kuiv nahk
juuste väljalangemine
loote kahjustused
pikaajalise üledoosi korral osteoporoos
Alatarvitus
kanapimedus
kahvatu ja kuiv nahk
Soovitatav päevakogus täiskasvanule- 0,9 g (mehele), 0,7 g (naisele)
Maksimaalne päevakogus täiskasvanule- 3 g
Kus seda leidub?
kalamaksaõli
maks
Piimatooted (juust,või)
munad
porgand , toores
karotenoidid – kollased ja oranžid puu- ja köögiviljad (maguskartul, kõrvits, 
paprikatomat , apelsin,  papaia )

Document Outline

  • Slide 1
  • A-vitamiin e. retinool
  • Avastamise ajalugu
  • Miks seda vaja on?
  • Liigtarvitus
  • Alatarvitus
Vasakule Paremale
A-vitamiin #1 A-vitamiin #2 A-vitamiin #3 A-vitamiin #4 A-vitamiin #5 A-vitamiin #6 A-vitamiin #7
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 7 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2013-05-07 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 2 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Marika Kuusemäe Õppematerjali autor

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
20
pptx

A-vitamiin

• 1917. aastal avastasid A-vitamiini sõltumatult Elmer McCollum Wisconsin-Madisoni ülikoolist ning Lafayette Mendel ja Thomas Burre Osborne Yale'i ülikoolist. Äsja oli avastatud B-vitamiin ja sellele oli nimeks valitud "rasvas lahustuv aine B", mistõttu uuele ainele sai nimeks esialgu "rasvas lahustuv aine A". • Esimesena sünteesisid A-vitamiini 1947 taani keemikud David Adriaan van Dorp ja Jozef Ferdinand Arens. MÕJU ORGANISMILE • A-vitamiin on immuunfunktsiooni tugevdaja. • A-vitamiini on vajalik nägemisprotsessiks reetinas, pimedusega kohanemiseks ja öösel nägemiseks. • Reetinas on nelja sorti A-vitamiini, mis omavad aineid, mis on vajalikud nägemisprotsessides, A- vitamiini puudusel tekivad esimesena just nägemisega seotud probleemid. • Teda on vaja kasvuks ja arenguks, närvirakkude funktsioneerimiseks. • Teda on vaja naha tervise ja struktuuri säilitamiseks. • Teda on vaja adrenaal- ja türeoidhormoonide

Biokeemia
thumbnail
3
doc

Keemia konspekt - Vitamiinid

Vitamiinid Rasvlahustuvad vitamiinid A-vitamiin - retinoidid A-vitamiini on vaja: · kasvamiseks ning organismi kudede taastootmiseks, · naha ja juuste tervise tagamiseks, · limaskestade kaitseks infektsioonide eest, · kaitseks õhus esinevate saasteainete vastu, · nägemiseks, aitab nt. kanapimeduse puhul, · luudele ja hammastele, · vereloomele, · suguorganite arenguks, · kolesterooli ainevahetuseks, muutes selle suguhormoonideks, · maomahlade sekretsiooni ergutamiseks, mis on vajalik valkude täielikuks seedumiseks, · sest ß-karoteenirikas toit (mitte toidulisanditest saadud ß-karoteen) vähendab riski haigestuda kopsuvähki. A-vitamiini saadakse: · kala- ja loomamaksast · võist · karotenoididest ­ oranzidest ja kollastest köögiviljdest (paprika, porgand, apelsin, papaia) D-vitamiin - kaltsiferoolid D-vitamiini on vaja: · sest see soodustab kalts

Keemia
thumbnail
12
doc

A Vitamiin

......................... 11 Kasutatud pildimaterjal.......................................................................................................... 11 Sissejuhatus Antud vitamiini valisin paljude teiste vahelt välja , sest selle kohta oli mul vähe informatsiooni.Kuigi alguses mõtlesin võtta C vitamiini , siis arvestasin ka lugejaga , kuna arvan , eelnimetatud vitamiini võtavad ka teised ja ei ole huvitav lugeda sama joru mitu korda.Referaadi eesmärgiks on anda väike ülevaade vitamiin A-st: mis see on? Kuidas toimib jne Head lugemist Mis on vitamiin A ? Vitamiin A on rasvlahustuv vitamiin, mis esineb looduses kahel kujul: vitamiin A ja beeta- karotiin. Vitamiin A on kontsentreeritud ainult loomsetesse produktidesse ja sedagi vaid juhul, kui loom on eelnevalt ß-karotiini oma ainevahetuse käigus vitamiiniks A muutnud. Süües toiduaineid, mis sisaldavad ß-karotiini, tuleb see muuta ainevahetusprotsessi käigus enne vitamiiniks A, nii on organism võimeline seda tarvitama

Bioloogia
thumbnail
48
doc

VITAMIINID

Kooli nimi nimi VITAMIINID Referaat Juhendaja: Koht ja aasta SISUKORD SISUKORD...................................................................................................................2 SISSEJUHATUS...........................................................................................................3 1 RASVLAHUSTUVAD VITAMIINID........................................................................4 1.1 Vitamiin A............................................................................................................4 1.2 Vitamiin D............................................................................................................5 1.3 Vitamiin E.............................................................................................................6 1.4 Vitamiin K............................................................................................................8

Keemia
thumbnail
21
pdf

Vitamiinide, mineraalide, fütotoitainete kokkuvõtte tabel

Vitamiin A ·kasvamiseks ning organismi 800­1000 µg-ekvivalenti 5 g hautatud maksast, kudede taastootmiseks, * 10 g maksapasteedist, * 70 g porgandist, ·naha ja juuste tervise * 100 g munakollastest, tagamiseks, * 120 g kuivatatud aprikoosidest, ·limaskestade kaitseks * 120 g võist, infektsioonide eest, * 150 g porgandimahlast, * 200 g paprikast ·kaitseks õhus esinevate saasteainete vastu, ·nägemiseks, aitab nt. kanapimeduse puhul, ·luudele ja hammastele

Toiduained
thumbnail
8
pdf

Vitamiinid

Rasvlahustuvad: Vitamiinid Mõju Tulenevad probleemid Vitamiin A Biofunktsioon: A-vitamiini täielik A-vitamiinil ja selle vormidel on puudumine (ka bioaktiivsuse Retinoolitaoliselt mõjuvate ainete geneeriline steroidhormoonilaadne biotoime. minetanuna) toidus või nimetus, ka bioaktiivsete,biomikromolekulide A-vitamiinist (geneeriline nimetus) kestev defitsiit võib rühm ja asendamatu rasvlahustuv vitamiin

Bioloogia
thumbnail
23
odt

Vitamiinid

seega peab ta neid saama toiduga. 3 Vitamiinid Organismis sünteesitakse vitamiine B2, B3, B5, K (seedetrakti mikrofloora poolt) ja päikesekiirguse toimel ka D2, kuid neidki ebapiisavates kogustes. Kui toit sisaldab piisavalt ß-karotiini, siis sünteesib organism sellest retinooli, seda siiski ainult toidu piisava rasvasisalduse juures. Organismis võivad mõned vitamiinid säilida pikemat aega: vitamiin B12 3-5 aastat, vitamiin A 1 aasta, foolhape 3-4 kuud, vitamiinid C, B2, B3, B6 ja K 2-6 nädalat ning vitamiin B1 1-2 nädalat. Vitamiinid jaotakse rasvlahustuvateks (vitamiinid A, D, E, K) ja veeslahustuvateks (B- kompleksi vitamiinid, vitamiin C). Kõik B-kompleksi vitamiinid on vees lahustuvad, neid on võimalik kultiveerida bakteritest, pärmidest, seentest ja hallitustest. B-kompleksi vitamiinid on B1 (tiamiin), B2 (riboflaviin), B3 (niatsiin), B5 (pantoteenhape), B6

Bioloogia
thumbnail
31
doc

KORDAMISKÜSIMUSED inimese toitumisõpetus

kapillaaride, hammaste, sidemete ja luude normaalseks funktsioneerimiseks. Kollageeni ja elastiini sünteesi ensüümide kofaktorina on vajalik sidekoe normaalseks arenguks ja funktsioneerimiseks ning haavade paranemiseks. On oluline mitmetes hüdroksüülimistes: nt. neuromediaatorite, karnitiini, sapphapete ja steroidide sünteesis. On keskne vesilahustuv antioksüdant veres ja rakkudes: osaleb vitamiin E algvormi taastamises, kaitseb vitamiini A, riboflaviini, foolhapet, tiamiini, pantoteenhapet ja hemoglobiini oksüdatsiooni eest ning pärsib nitroosamiinide teket seedekulglas. Vabade radikaalide püüdmisel tekib L-askorbaadist L-askorbüülradikaal, mis konverteeritakse dehüdroaskorbiiniks, mis omakorda võib GSH toimel redutseeruda tagasi L-askorbaadiks. Osaleb ka ravimite biotransformatsioonis, mõjutades tsütokroom P450 mõnede

Toitlustuse õpetus




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun