Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Tsöliaakia (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist


Tsöliaakia
Jaak  Timberg
Ravi
• Range  gluteenivaba   dieet  elu lõpuni
• Prognoos paranemisele on seda ki rem, mida 
varasemas staadiumis haigus diagnoositi ja mida 
rangem on gluteenivaba dieet
•  Gluteeni  sisaldavad nisu,  rukisoder  ja  kaer
• “peidetud gluteen” 
• Gluteenivabad: ri s,  hirss , tatar ja mais
• Tüüpilise tsöliaakia puhul taanduvad vaevused ja 
sümptomid juba mõne nädala jooksul
• > 90% patsientidest gluteenivaba dieedi järgimise korral 
paraneb peensoole limaskest täielikult 1- 2 aasta 
jooksul
Teraviljad
Lubatud
keelatud
• Mais, tatar,  tatrajahu ,
• Nisu (nisuliigid: spelta, 
durum ,
• makaronid,
       graham , triticale, kuskuss ),
• hirss, ri s, riisinuudlid,
• rukki-, odra - ja
• popkorn, ri sileivad,
• kaerasisaldusega leiva ja
• gluteenivabast
• saiatooted, manna ,
Vasakule Paremale
Tsöliaakia #1 Tsöliaakia #2 Tsöliaakia #3 Tsöliaakia #4 Tsöliaakia #5 Tsöliaakia #6 Tsöliaakia #7 Tsöliaakia #8 Tsöliaakia #9 Tsöliaakia #10 Tsöliaakia #11 Tsöliaakia #12 Tsöliaakia #13 Tsöliaakia #14 Tsöliaakia #15 Tsöliaakia #16 Tsöliaakia #17
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 17 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2013-01-31 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 29 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor algloom Õppematerjali autor
Ettekanne seedetraktihaigusest.

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
22
pdf

TSÖLIAAKIA EHK GLUTEENITALUMATUS

SISUKORD Sissejuhatus................................................................................................................3 Tsöliaakia olemus.......................................................................................................4 Tundemärgid ja avaldumine.......................................................................................4 Millal ja millega haigus hakkab?............................................................................4-5 Millised on tsöliaakia haigusnähud?..........................................................................5 Tsöliaakia diagnoosimine...........................................................................................5 Kas tsöliaakiat on võimalik ravida?...........................................................................6 Kui sageli esineb?.......................................................................................................6 Kui tihti peab tsöliaakiahaigeid kontrollima?..........

Bioloogia
thumbnail
14
rtf

Eritoitumine

1 dl HYLA tooteid sisaldab alla 1g laktaasi. Tsöliaakia ehk gluteenitalumatus See on pärilik haigus, mille puhul inimene ei talu teraviljas, eriti nisus leiduvat valku gluteeni (odras hordeiin, rukkis sekaliin, kaeras aveniin). Haigus esineb nii täiskasvanutel kui ka lastel. Tsöliaakiahaigete soolestikus gluteen ei imendu ja kutsub seal esile peensoole limaskesta põletikulise protsessi. Eriti kahjulik on gluteeni lagunemisel tekkiv aine - gliadiin. Inimese peensool on kaetud hattudega. Tsöliaakia puhul on iseloomulik soole limaskesta hattude atroofia (taandareng), mistõttu on häiritud toitainete imendumine. Nisu, rukki, odra ja kaera valkude toimel hävivad peensoole limaskesta hatud. Aga just peensooles imenduvad mikro- ja makrotoitained. Kui peensool on kahjustatud, siis ei jõua vajalikud ained organismi. Gluteeni ei sisalda tatar, mais, riis ja hirss. Piirkonniti on haiguse esinemissagedus väga erinev. Nt. Rootsis 1:300, Inglismaal 1:3000. Keskmine

Toitumisõpetus
thumbnail
5
docx

Gluteeni talumatus ehk tsöliaakia

Konservatiivne hinnang on, et üks inimene seitsmest kannatab tegelikkuses gluteeni talumatuse all. Tsöliaakia (e gluteenitalumatus) on seedesüsteemihaigus, mis kahjustab peensooles olevaid hatte, põhjustades kroonilist põletikku viies võimetuseni toitu seedida. Need hatid võimaldavad toitu seedida. Hatte kahjustab gluteen, mida võib leida järgmistes teraviljades: nisu, rukis ja oder. Osad inimesed ei talu ka hirssi ja kaera ning piima. Inimestel, kellel on diagnoositud tsöliaakia ning kes tarbivad gluteeni, hakkab immuunsüsteem kahjustama peensoolt, mis ajapikku põhjustab alatoitumist vähesest toitainete omandamisest. See omakorda võib põhjustada anoreksiat kuid ka ülekaalulisust. Ala- ja ülekaalulisus on üks gluteenitalumatuse märke. Suur kääritamata täisteraviljade tarbimine, eriti nisu tarbimine, tekitab tohutut pinget kogu seedesüsteemile. Lõpuks ütleb süsteem üles ning sulle jäävad allergiad, vaimsed haigused,

Bioloogia
thumbnail
6
doc

Teraviljasaadused

Peab kohe ütlema, et tsöliaakiat ei põhjusta mitte teraviljad kui sellised, vaid neis leiduv konkreetne taimevalk - gluteen. Tsöliaakia puhul on tegemist multifaktoriaalse haigusega, mis avaldub ainult päriliku eelsoodumusega isikutel ja see protsess sõltub mitmest tegurist (organismi immuunsüsteemi seisund, viirusinfektsioonid, teised ainevahetushäired, keskkonnatingimused, toitumistavad jne). Oma olemuselt on tsöliaakia autoimmuunne haigus, mille vallandab gluteen paljude tegurite kokkulangemisel. Gluteeni toimel kahjustub tsöliaakiasoodumusega isikutel peensoole epiteel. Selle tagajärjeks on kõikide organismile vajalike toitainete imendumise häirumine. Juhul kui see toimub lapseeas, siis võib sellise lapse areng oluliselt pidurduda. Tsöliaakiat diagnoositaksegi kõige sagedamini just varases lapseeas, eriti pärast üleminekut teraviljatoitudele. Täiskasvanutel avaldub tsöliaakia tavaliselt vanuses 30.

Inimese toitumisõpetus
thumbnail
4
doc

Toidukontsentraadid

Toiduained ja ­kontsentraadid Toidukontsentraadid on toiduained, mis on toiduna kasutamiseks osaliselt ette valmistatud. Sisaldavad vähe vett, seepärast säilivad kaua, kerge matkale kaasa võtta. Toidukontsentraadid jagunevad: 1. Supikontsentraadid: o Puljongikuubikud: liha-, kana-, kala-, aedvilja- (Knorr, Gallina Blanca,Maggi) o Puljongipulbrid: liha-, kana-, kala-, aedvilja- ( Knorr, Gallina Blanca,Maggi) Neid võib lisada köögiviljade-, riisi-, pasta keeduvette, suppidesse. ETTEVAATUST - SOOLANE ! · Pakisupid: o püreesupid, sisaldavad aedvilja, pastat, liha, kala, kana, keeta kuni 15 min. o nn. kruusisupid, keev vesi peale kallata, valmivad 3 minutiga · Purgisupid klaaspurkides: guljass, bors, frikadelli-, rassolnik, seljanka, lõhe-, ... 2. Vormiroogade kontsentraadid: o Pajaro

Kokandus
thumbnail
4
docx

Toitude kohandamine allergikutele ja erivajadustega klientidele

Tsöliaakia Tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia on haigus, mille vallandavad päriliku eelsoodumusega isikutel nisust, rukkist, odrast ja võimalik, et ka kaerast valmistatud toidud ja tooted. Nendes teraviljades sisalduvate valkude toimel kahjustub tsöliaakiahaigel peensoolelimaskest - järk- järgult hävivad limaskesta hatud kuni täieliku kaoni. Tsöliaakiat vallandavaid nisu-, odra-, rukki-, kaeravalke nimetatakse koondnimetusena gluteenideks ning tsöliaakia ravimeetodit gluteenivabaks dieediks. Lubatud toiduaeined Keelatud toiduained -piim - jogurtid, mis sisaldavad nisu, rukist, otra ja - hapupiimatooted: keefir, pett, hapupiimajook kaera - jogurtid, mis ei sisalda nisu, rukist, otra ja - jäätis vahvliga või küpsistega, jäätisetort kaera - osad juustud*, lahjad määrdejuustud*

Toitlustus
thumbnail
9
doc

Toitumise alused

sisaldavad laktoosi. Eriti raske häire Värske piim, rõõsk koor, piimapulber, piima- ja koorejäätised, hapukoor, kohupiim, toor- ja kodujuust, vorst, küpsetised, mis sisaldavad laktoosi, juustud, või, margariin Tsöliaakia all kannatavd kliendid Tsöliaakiat vallandavaid nisu-, odra-, rukki-, kaeravalke nimetatakse koondnimetusena gluteenideks ning tsöliaakia ravimeetodit gluteenivabaks dieediks. Gluteenivaba dieedi korral teraviljatoodete ja ­ toitude valikud on järgmised: Peab vältima Nisu-, odra-, rukki- ja kaeratooted: sai, leib, riivsai, -leib, pirukad, tangud, kruubid, koogid, küpsised, vahvlid, kaerahelbed, müsli, manna, pasta, viljakohv, pelmeenid, keeduvorst, viinerid, sardellid

Toitumisõpetus
thumbnail
8
doc

TERAVILJASAADUSED

TERAVILJASAADUSED 1.KLII 2. KRUUP 3. TANG (LÕUNA-EESTI; PEENTANG) 4. MANNA 5. JAHU(PEENEM JA JÄMEDAM) KA. TÄRKLIS Klii ehk kest NISU · Nisutang · Nisuhelbed · Nisujahu graanulid · Manna · Kliid · Tärklis VESKIMATI JAHUD Nisukliid saadud kestast Suurepärane nisujahu saadud idust ja tuumast Eriti hea nisujahu saadud idust Grahamjahu täisterajahu NISUTERA KEEMILINE KOOSTIS PROTSENTIDES TERA EHITUS VESI VALK MINERAALAINED RASV TÄRKLIS TSELLULOOS IDU 15 33 5 1,2 0 35 TUUM ehk 15 10 0,5

Toiduainete õpetus




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun