Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"kuskuss" - 20 õppematerjali

kuskuss - Kuskuss on Põhja-Aafrikas levinud peen nisutang, mida tehakse kõva- ehk durumnisu koorimata teradest.
thumbnail
17
doc

Ürituseplaneerimine

Oma ülesande eesmärgiks sean selle, et suudaksin valida omavahel sobivad toidud ning mis sobiksid sünnipäevale. Teha antud toitudele kalkulatsioonikaardid ning joonistada serveerimisskeemid. Mina valisin oma töö eesmärgiks teha menüüs sünnipäevalistele. Sihtrühmaks on külalised, kes tulevad sünnipäevale 3 Menüü 1. Eelroog: ,, Täidetud tomat suitsukalasalatiga" 2. Supp: ,, Kartuli-frikadellisupp" 3. Pearoog: ,, Keedetud kuskuss, kanasnitsel, punapeedi-küüslaugusalat, seenekaste" 4. Dessert: ,, Kohupiimavaht kaerahelvestega" 5. Küpsetis: ,, Õunamuffinid" 4 Põhjendused: Valisin just need toidud, sest neid on kerge valmistada ja valmivad ka küllaltki kiiresti. Toidud sobivad omavahel hästi kokku, kuna on esindatud nii kala, kana kui ka loomaliha. Tooraine on kohalik ja kodumaine. Tooraine sisaldab võimalikult vähe säilitusaineid ja teisi kemikaale.

Toit → Kokandus
209 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Teraviljapõld

pärit meetodi järgi. Poolpehmeks aurutatud terad kuivatatakse ning purustatakse.Saadakse pähklimaitseline, kiiresti valmiv, kergelt läbipaitsev tang. · Nisuhelbed: saadakse lihvitud nisuteradest, mida keedetakse suhkrusiirupis, kuhu on lisatud soola. Järgneb kuivatamine, pressimine ja praadimine. Bulgur · Manna: jahvatatakse tera keskosast ehk tuumast. Kõrge toiteväärtusega mannat valmistatakse väga küpsetest teradest · Kuskuss - kõvanisust jahvatatud manna segatakse jahuga, piserdatakse külma soolase veega, seejärel pressitakse või rullitakse segu väikesteks peeneteks Manna terakesteks. · Nisukliid: kasulikud oma suure kiudainete sisalduse tõttu Kuskuss Oder · Odra kodukohaks loetakse Etioopia mägiseid piirkondi ja Kagu- Aasiat · Hakati kasvatama u 10 000 a eKr

Põllumajandus → Põllumajandus
7 allalaadimist
thumbnail
10
doc

MAROKO TOIDU- JA JOOGIETIKETT

,,bismillah" (Jumala nimel). Marokolased kasutavad söömiseks paremat kätt ja tükk leiba, et toitu kätte saada. Tavaliselt pakutakse lõunasöögiks erinevaid salateid ning taginet või kuskussi. Pärast nö pearooga, tuuakse lauale puuviljavaagen ning serveeritakse teed. 5 2. MAROKO TOIDUD JA JOOGID 2.1. Toidud Maroko on tuntud mitme toidu poolest. Üheks tuntumaks on kuskuss. See on berberite traditsiooniline toit. Kuskuss on nisutang, mida tehakse durumnisu koorimata teradest. Traditsioonilise kuskussi tegemine nõuab palju aega ja üritamisi. Tagine on samuti traditsiooniline berberite toit. Tagine on liha ja juurvilja hautis, mida tavaliselt valmistatakse koonilises savipotis, et aur saaks tõusta, kondenseeruda ning tilkuda tagasi hautisele. Taginet saab teha praktiliselt kõigest: lihast, kanast, kalast, juurviljadest ning puuviljadest. Igal Maroko osal on oma viis, kuidas taginet valmistada.

Kultuur-Kunst → Kultuur
4 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Õigekeelsusallikate kasutamise ülesanne

Õigekeelsusallikate kasutamise ülesanne 1. Missugune rõhumärk on väljendis [aa la] a peal? Kirjutage selle väljendi korrektne vorm siia:  à la 2. Kuskus ja kuskuss: kumb on taime-, kumb loomariigist?  Kuskus – loomariik; kuskuss - taimeriik 3. Seletage järgmisi väljendeid: Augeiase tallid, Gordioni sõlm, Pandora laegas.  Augeiase tallid – lohakusest tekkinud korralagedus  Gordioni sõlm – lahendamatuna näiv probleem  Pandora laegas – kõigi õnnetuste ja murede allikas 4. Mida tähendavad järgmised tsitaatsõnad? Mis keelest need pärinevad? Kuidas neid hääldatakse? dolce, café au lait, groupie  dolce – õrnalt, mahedalt, itaalia, [doltše]

Eesti keel → Eesti keel
58 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Kokanduse üleminekueksam

röstitud saiaviil lihatoidu alusena. Julienne ­ Tuletikusuursed ribad Aspikk - Aspikk on selge heamaitseline tarrend, mis keedetakse seakamarast, vasika-, veise-, linnu- või kalalihast. Sellega valmistatakse liha-, kala-, muna- ja köögiviljatoite ja külmi kastmeid. Aspikiga katmine annab toidule ilusa läike, maitsva ümbrise ja takistab toidu kuivamist. Külma kastme teeb aspikk paksemaks ja maitsvamaks Kuskuss - Kuskuss on Põhja-Aafrikas levinud peen nisutang, mida tehakse kõva- ehk durumnisu koorimata teradest. Kõige enam sarnaneb ta mannaga, kuid konsistentsilt on sõmer ja meenutab pigem imepisikestest tükkidest koosnevat pastat. Gratineerimine - Gratineerimine on juba keedetud või hautatud toidule värvi andmine ahjus tugevas kuumuses, soovitatavalt ainult pealtpoolt. Glaseerimine - küpsetise katmine suhkruglasuuriga. Vormi katmine seestpoolt sulatatud, kergelt pruunistatud suhkruga

Toit → Kokandus
104 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Minu Maroko

"Minu Maroko" EHK MAAILMA TEISTPIDI VAATAMISE ÕPIK Gerda Kiik Saue Gümnaasium 8a klass Autor Kätlin Hommik-Mrabte Lapsepõlv Moslemiks saamine Õpingud Pariisis Tutvumine oma tulevase abikaasaga Raamatut ajendas kirjutama eestlaste teadmatus islami suhtes. Abielus on juba viiendat aastat ja oma lapse ning mehega elavad hetkel Eestis. Maroko Raamat räägib Kätlini elust Maroko väikeses külakeses Moulay Bouazzas. Maroko on riik Loode-Aafrikas. Kliima Ohtlik liiklemine WC-d Majad (Soojustus, välisfasaad, teine korrus, elutuba) Uskumus nõidadesse Maroko Söögi valmistamine Söögi kombed Poed Moulays ehk hanuutid Kuskuss ja margat Koristamisstiilid Enamik Maroko naisi on pesumasinad Maroko Maroko inimesed Õpingud Ramadaanikuu Sünnikuupäevad Magamine Pulmad Naiste valimine Euroopa kui paradiisimaa 99% islamimaa Maroko Altkäemaks Polügaamia Gigolod Marokolasi iseloomustab loomupärane rahulikkus ning "homme on ka päev." Mehed käivad tänaval...

Kirjandus → Kirjandus
11 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Õigekeelsusallikate kasutamise ülesanne

(http://www.eki.ee/dict/qs/qs2013.html) ja leidke sõnaraamatust vastused järgmistele küsimustele. Kui pole nõutud teisiti, vastake palun täislausega ja ärge tehke sõnaraamatu lehelt ctrl-C ctrl-V (või kui teete, siis vahetage kirjatüüp ära). 1. Missugune rõhumärk on väljendis [aa la] a peal? Kirjutage selle väljendi korrektne vorm siia: Rõhukriips à la võõrsõnade pearõhu märkimiseks, asub rõhulise silbi täishääliku ees. 2. Kuskus ja kuskuss: kumb on taime-, kumb loomariigist? Kuskus- loomariigist, kuskuss- taimeriigist. 3. Seletage järgmisi väljendeid: Augeiase tallid, Gordioni sõlm, Pandora laegas. Augeiase tallid- lohakusest tekkinud suur korralagedus. Gordioni sõlm- keerukas, lahendamatuna näiv olukord v. probleem, Pandora laegas- kõigi õnnetuste ja murede allikas 4. Mida tähendavad järgmised tsitaatsõnad? Mis keelest need pärinevad? Kuidas neid hääldatakse? Bruschetta, camp, enfant terrible, hommage, ninja.

Eesti keel → Eesti keel
20 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Teraviljatooted

Käsitöö 8. klass ( 70 tundi aastas) Tööliigid : 1) õmblemine ­ varrukatega ja kraega pluus. 2) silmuskudumine ­ kampsun, vest või boolero. 3) heegeldamine ­ 4) tikkimine ­ riseljöö tikand 5) toitlustamine ­ küpsetamine, praadimine. Pluusi õmblemine Kangasteks sobivad õpilastele linased, lavsaaniga (vähekortsuv) ja puuvillased kangad. Müügilolevate kangaste laiused on 80cm, 90cm, 110cm, 130cm(täissiid ja siidisegud)ja 140cm. 80cm, 90cm, 110cm, 120cm ja 130cm laiu kangaid nimetatakse KITSASTEKS kangasteks. 140cm ja laiemaid kangaid nimetatakse LAIADEKS(mõnikord ka topeltlaiadek)kangasteks. Pluusi õmblemiseks peame mõõtma pluusi pikkuse ja varruka pikkuse. Kitsa kanga puhul tuleb osta pluusiks 2 pluusipikkust ja 2 varrukapikkust. Laia kanga puhul 1 pluusipikkus + 1 varrukapikkus. Pluusipikkust mõõdetakse selja pealt kaelakondist kuni soovitava pluusi pikkuseni. V...

Toit → Kokandus
20 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Maroko

Suure-Jaani Gümnaasium Maroko Koostaja: Kristo Madison 01.10.2014 Oktoober 2014 Toit Teada tuntud on külalislahkus, pakutakse traditsionilist piparmünditeed või datleid ja piima. Maroko toit on väga värske, vürtsikas ja salapärane, tihti mängitakse maitseainetega ja ollakse loomingulised. Toit on nagu maal, mida maalitakse taldrikule. Kindlasti tuleks Marokosse minnes ära proovida: Reedene kuskuss, tagine`id, piparmünditee ja maiustused. Garanteeritud maitseelamus. Maroko pere istub kõik koos rikkalikult kaetud ümmarguse laua taga. http://killukemarokot.wordpress.com/minu-maroko-kook/ Inimesed Maroko inimesed on alati sõbralikud, naeratavad ja külalislahked. Kui sa oled saanud küllakutse Marokolase koju siis ole valmis kuninglikuks kohtlemiseks, kus sulle pakutakse kindlasti rikkalik lõunasöök (hommiku- või õhtu...

Geograafia → Geograafia
3 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Tsöliaakia

Tsöliaakia Jaak Timberg Ravi · Range gluteenivaba dieet elu lõpuni · Prognoos paranemisele on seda kiirem, mida varasemas staadiumis haigus diagnoositi ja mida rangem on gluteenivaba dieet · Gluteeni sisaldavad nisu, rukis, oder ja kaer · "peidetud gluteen" · Gluteenivabad: riis, hirss, tatar ja mais · Tüüpilise tsöliaakia puhul taanduvad vaevused ja sümptomid juba mõne nädala jooksul · > 90% patsientidest gluteenivaba dieedi järgimise korral paraneb peensoole limaskest täielikult 1- 2 aasta jooksul Teraviljad Lubatud keelatud · Mais, tatar, tatrajahu, · Nisu (nisuliigid: spelta, durum, · makaronid, graham, triticale, kuskuss), · hirss, riis, riisinuudlid, · rukki-, odra- ja · popkorn, riisileivad, · kaerasisaldusega leiva ja · gluteenivabast · saiatooted, ...

Meditsiin → Arstiteadus
29 allalaadimist
thumbnail
16
odt

Kokanduse põhimõisted

Kastmes võib punaveini asemel kasutada ka fino sherri sarnaselt valmistatud vin jaune’i ning roa nimetus on sel juhul Coq au Vin Jaune. Coulis - Toorete või keedetud puuviljade või marjade püree. Levinud liharoogade lisand on pohla- coulis. Court Bouillon - Ürtide ja maitseköögiviljadega maitsestatud aromaatne puljong, milles keedetakse kiirelt kas kala või linnuliha. Couscous - Põhja-Aafrikast pärit pastataoline jahutoode, mõnikord kasutatakse ka eestipärast kirjapilti kuskuss. Couscous valmistatakse semolina teradest, mis kaetakse õhukese nisujahu kihiga, tulemuseks on terad, mis paisuvad soojas vees. Couscousi kasutatakse liharoogade lisandina, aga ka salatites, mahlasuse saavutamiseks lisatakse couscousile sageli värsket kurki, sidrunimahla ning lehtpeterselli. Crème chantilly – Vanilliga maitsestatud vahukoor või vahukoorekaunistus tordil. See on saanud oma nime Chantilly lossi järgi.

Toit → Kokandus
16 allalaadimist
thumbnail
14
pdf

Köögileksikon

hakkimiseks, kuna lai tera aitab vältida sõrmenukkida äralöömist krõbedaks. vastu lõikelauda. Krutoon ­ röstitud saia- või leivakuubik, mida kasutatakse suppide või salatite lisandina Kuskuss ­ granuleeritud nisutang Põhja-Aafrikast, valmistatakse durumnisu koorimata teradest. Meil saadav kuskuss on pasta, mida leotatakse lühikest aega kuumas vees paisumiseni. Köögiviljanuga ­ köögiviljade koorimiseks ja lõikamiseks sobiv

Toit → Toiduvalmistamise tehnoloogia...
29 allalaadimist
thumbnail
68
docx

Köögileksikon

2 Prantsuse salatikaste Õli-veiniäädika kaste, mis koosneb veiniäädikast või sidrunimahlast, õlist, soolast, ning mustast või valgest piprast. Lisaks võib lisada sinepit, maitsetaimi, küüslauku ja sinihallitusjuustu. Hea kasutada toorsalatites. 3.3 Caesari salati kaste Salatikaste, mis koosneb munakollasest või majoneesist, sinepist, sidrunimahlast, küüslauguküünest, Worchesteri kastmest, anśoovisefileest, oliiviõlist, soolast ja mustast piprast. 3.4 Kuskuss (couscous) Kuskuss on Põhja-Aafrikas levinud peen nisutang, mida tehakse kõva- ehk durumnisu koorimata teradest. Meil müüdav kuskuss on valmistatud küll durumnisust, kuid tegemist pole purustatud terade, vaid neid imiteeriva pasta ehk jahutootega. Kõige enam sarnaneb ta mannaga, kuid konsistentsilt on sõmer ja meenutab pigem imepisikestest tükkidest koosnevat pastat. Selle valmistamine on imelihtne ja kiire. 3.5 Bulgur

Toit → Toiduvalmistamine
43 allalaadimist
thumbnail
8
doc

TERAVILJASAADUSED

TERAVILJASAADUSED 1.KLII 2. KRUUP 3. TANG (LÕUNA-EESTI; PEENTANG) 4. MANNA 5. JAHU(PEENEM JA JÄMEDAM) KA. TÄRKLIS Klii ehk kest NISU · Nisutang · Nisuhelbed · Nisujahu graanulid · Manna · Kliid · Tärklis VESKIMATI JAHUD Nisukliid saadud kestast Suurepärane nisujahu saadud idust ja tuumast Eriti hea nisujahu saadud idust Grahamjahu täisterajahu NISUTERA KEEMILINE KOOSTIS PROTSENTIDES TERA EHITUS VESI VALK MINERAALAINED RASV TÄRKLIS TSELLULOOS IDU 15 33 5 1,2 0 35 TUU...

Toit → Toiduainete õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Maailma köögid

Tuneeslastele on omane roogadesse rohkelt mitmesuguseid maitsetaimi panna. Tuneesias on mereannid ja kala populaarsemad kui lihatoidud, ehkki liha on kalast odavam. Kaladest on odavamad sardiin, skumbria, tuunikala (selle kala nime järgi olevatki Tuneesia omale nime saanud). Tuunikalast valmistatakse väga paljusid erinevaid roogasid. Enamik tuneeslasi armastab väga oma traditsioonilist araabia rooga kuskussi, mida valmistatakse hirsitangust. Kuskuss sobib suurepäraselt hautatud liha kõrvale. Populaarne toit tuneeslaste seas on tseburek, mille sees on muna või muu täidis. Tuneeslastele maitseb väga omlett liha, juustu ja pipraga, külm raguu ja sütelküpsetatud lambaliha. Piimatoodetest leiate siin üksnes erinevaid juustusid. Supid on Tuneesias prantsuspärased püreesupid. Väga populaarne on siin kõrvitsasupp. Tuneesias valmistatavates maiustustes on palju datleid ja mandleid.

Toit → Kokandus
52 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Toidu terminoloogia

Dana Makejenko KS 14 Terminoloogia á la On kodeeritud väljend, mida kasutatakse sageli restorani menüüdes, et viidata nimepidi kokale, kes rooga mõne kindla tehnika või tooraine valiku järgi on valmistanud. Rahvusvahelises köögis on nii mõnestki sellisest roast saanud ikoontoit. Üldiselt on see 19. sajandi ja 20. sajandi alguse tava unustuse hõlma vajumas, kuna sõnumite "lugemine" oli juba siis vaid väljavalitud seltskonna privileeg. Vahel viidatakse tänapäeval nii ka mõnele geograafilisele alale, et viidata tooraine valikule või toidu valmistamise tehnikatele, mis seal tüüpiline. À la carte on võimalik valid roguish menüükaardilt. Vastandiks on kindlaksmääratud menüüd, näiteks päevamenüü, lõunamenüü. Al dente Itaaliast pärinev kulinaarne mõiste, mis tähistab keedetud pasta või köögiviljade valmidusastet ja mille puhul osutab pasta hambale veel kerget vastupanu ja köögivili on ve...

Toit → Toiduaine õpetus
8 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Koka eksami materjal (erinevad teemad)

· Vajalik, et hoida nahk sile, pehme ja haigustevaba · Limaskestade kaitse infektsioonide eest · Kaitse õhus olevate saasteainete vastu · Aitab kehva nägemise ja kanapimeduse puhul · Vajalik luudele, hammastele, vereloomele · Stimuleerib valkude sünteesi · Osaleb kolesterooli ainevahetuses · Ergutab maomahlade sekretsiooni Kus kuss Kuskuss on Põhja-Aafrikas levinud peen nisutang, mida tehakse kõva- ehk durumnisu koorimata teradest. Meil müüdav kuskuss on valmistatud küll durumnisust, kuid tegemist pole purustatud terade, vaid neid imiteeriva pasta ehk jahutootega. Kõige enam sarnaneb ta mannaga, kuid konsistentsilt on sõmer ja meenutab pigem imepisikestest tükkidest koosnevat pastat Valgud Funktsioonid: on struktuurseks materjaliks kehavalkude sünteesil, osalevad antikehade tootmises ja immuniteedi kujunemises nakkushaiguste suhtes, võimaldavad erinevate ühendite transporti.

Toit → Kokandus
85 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Karboksüülhapped, sahhariidid ja valgud

päevalilleseemned, nisujahu, kui ka sahhariide suhkur, rukkilinnasejahu, odralinnaseekstrakt, linaseemned, nisuvalk, pärm, sool 7 Kuskuss herneste, 50 g Jahvatatud, kõvanisu, rohelised Enamasti valgud rohelise ja valge ubaga herned, rohelised ja valged oad, sool, maitseained 8 Linnupiimakommid 45 g Suhkur, šokolaad, piimarasv, Sahhariidid letsitiin, vesi, glükoos, margariin, vahustatud

Keemia → Keemia
5 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Köögileksikoon. Toiduvalmistamise tehnoloogia I

oblikas, kress. Prantsuse salatikaste sisaldab oliiviõli, veiniäädikat, küüslauku, meresoola, pipart, sinepit ja suhkrut. Caesari salati kaste sisaldb toorest munakollast, 0,5 tl Dijoni sinepit, 1 sl sidruni mahla , 1 hakitud küüslauguküüs, 0,5 tl Worcesteri kastet, 2 - 3 ansoovisefileed, 4 - 5 sl külmpressitud oliiviõli, soola, musta pipart. V praktikum: Kuskus (couscous) on granuleeritud nisutang Põhja-Aafrikast, valmistatakse durumnisu koorimata teradest. Meil saadav kuskuss on pasta, mida leotatakse lühikest aega kuumas vees paisumiseni. Bulgur on kuuma auruga töödeldud, seejärel kuivatatud ja lõpuks purustatud täisteranisu. Bulgur on populaarne lähis-idas, kus ta täidab sama rolli kui meil kartul või riis; valgu- ja süsivesikuterikkast bulgurist peavad lugu ka kogu maailma vegetaarlased. Kinoa on pärit Lõuna-Ameerikast. Sisaldab rikkalikult kiudaineid, mineraalaineid rauda, tsinki, seleeni, E-vitamiini

Toit → Toiduvalmistamise tehnoloogia...
8 allalaadimist
thumbnail
308
xlsx

Kokk tase 4 kalkulatsioonid-1

005 0.005 0.010 0.010 Kokku: 0.155 0.310 Mise en place: 1. Kaalu vajalik tooraine. 2. Lõika veisefileest 2x150g viilud. 3. Vasarda läbi kile umbes 2 mm paksuseks viiluks. Valmistamine 1. Prae kiirelt pannil õlis mõlemalt poolt umbes pool minutit. Serveerimine: 1. Temperatuuril vähemalt 65 °C eelsoojendatud taldrikul. 2. Lisandid vastavalt ülesandele. TOIDU NIMETUS Kuskuss portsjoni kaal valmistatavaid g portsjoneid 100 kokku 2 Retsepti kaal Valmistamise kaal Toiduained Ühik 1 brutoKao % 1 neto 2 bruto 2 neto 1 couscous kg 0.035 0.035 0.070 0.070 2 hele kanapuljong l 0.075 0.075 0.150 0.150 3 või (82%) kg 0.005 0

Toit → Toit ja toitumine
28 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun