Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Camus "Katk" (5)

3 KEHV
Punktid

Lõik failist

Camus ,,Katk,,
 
  • 1)Orani linna ründas katk. Inimesed pandi oma linna luku taha ja hakati katku vastu võitlema. Lõpuks saadi ühe ravimi abil katkust lahti, aga laaste töö oli siiski väga võimas.
  • 2)Rambertil oli plaan põgeneda sealt linnast ja minna oma naise juurde, kellesse ta oli armunud. Kui valitsus ei andnud talle luba lahkuda, saades aru Ramberti murest, kuid siiski mitte erandeid tehes, siis leidis ta ka teise mooduse, kuidas linnast pääseda. Ta hakkas suhtlema nn allilma tegelastega, kes oleks ta salaja toimetanud üle piiri. Need allilma tegelased tundsid paari piirivalvurit, kes olid raha eest nõus nende plaanis kaasa lööma. Plaan ei õnnestunud, sest mitu korda jäeti Rambert kokkusaamisel ootama ning kui lõpuks jõudis kätte aeg, kus ta oleks saanud üle piiri, mõtles ta ümber. Ta mõtles ümber, sest alguses ta ei tundnud , et ta kuulub sinna linna, aga kui ta oli koos selle linna inimestega aidanud katku vastu võidelda, siis ta tundis, et ta on osa sellest ja tahtis lõpuni võidelda. Ta tundis, et kui ta nüüd põgeneks, siis ta ei oleks päriselt õnnelik, tundes, et ta on reetnud neid inimesi, kes oleks Orani jäänud.
  • 3)Isa Paneloux arvas , et Jumal karistab neid katkuga, sest inimesed ei olnud piisavalt kirikus käinud ja Jumalale näidanud, et nad teda austavad. Ta ütles, et inimesed suhtuvad Jumalasse valesti. Nad teavad, mis on patt, kuid ei hoidu neid tegemast. Nad teevad pattu ja siis kui viitsivad, lähevad armu ja halastust küsima. Kuid Jumala juures peab olema kogu aeg, tihti peab käima kirikus, siis on see alles tõeline asutus Jumala vastu. Kahjuks ei ole raamatus mainitud kas inimesed tõesti nii palju pattu tegid või kas linn oli räpane, aga kindlasti oli katkul mingi põhjus, miks ta levima hakkas. Midagi ei juhtu ilma põhjuseta.
  • 4) Rieux püüdis olukorda kõigest väest parandada. Kuid õige pea oli ta ükskõikne ja automaatselt diagnoosis patsientidele katku. Lõpuks ta ei lootnud enam tulevikku, vaid tegi seda, mida ta tegema pidi.
  • 5) Tarrou oli salapärane mees, kes oli väga rikas ja tuli täiesti põhjuseta sinna linna. Tarrou arvates kandis iga inimene endas katku, aga  see väljendub ainult siis kui inimene kardab seda. Kui inimene on ükskõikne, ta on lootuse kaotanud , siis katk ei ründa teda. Katk ründab neid kes on emotsionaalselt nõrgad.  Tarrou oli selles linnas viimane inimene, kes suri katku.
  • 6) Linnarahvas üldiselt leppis sellega, et nad on oma linna vangistatud. Alguses küll igatsesid taga inimesi, keda nad armastasid. Kuna ei olnud kindel, et nad ei ole ise nakkuse saanud, siis ei tahtnud nad ka lähedaste elu ohtu seada. Nad leppisid oma saatusega, hiljem kadusid lootused ja usk. Nad olid ükskõiksed katku suhtes ja nad lihtsalt hakkasid raha raiskama jookide ja muu luksusliku kraami peale.
  • 7) Piirsituatsioonis püüavad alguses inimesed sellest lahti rebida, aga teine etapp on sellega leppimine ja kolmas etapp on ükskõiksus, nad lihtsalt on ja naudivad elu oma viimsete hetkedeni.
  • 8)Mina arvan, et kui inimeselt võtta tema vabadus, siis alguses põikleb inimene vastu, aga kui inimeselt võtta ka tema lootus, siis koos sellega kaovad tema emotsioonid ja asemele tuleb ükskõiksus.
  • Camus-Katk #1
    Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
    Leheküljed ~ 1 leht Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2011-03-01 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 276 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 5 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Iris Pilov Õppematerjali autor
    Olen vastanud lugemiskontrolli tarvis õpetajale küsimustele, arvatavasti sain viie, aga kahjuks pole ette anda küsimusi, on ainult vastused. Kuid siiski võib abiks olla.

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    12
    docx

    Essee: Albert Camus "Katk"

    Teos: „Katk“ Autor: Albert Camus Inimpsühholoogia „Katkus“ Kirjanik ja filosoof Albert Camus sündis 1913. aastal Alžeerias Mondovi linnas põllutöölise perekonnas. Tema ema oli hispaanlanna, isa suri varakult. Suurest kitsikusest ja majandusraskustest hoolimata läks ta õppima Orani ülikooli filosoofiat. 1934. aastal liitus ta Prantsuse Kommunistliku Parteiga, millest ta aasta hiljem välja astus. Tema pahempoolne „angažeeritus“ jäi püsima ning olenemata kimbutavast tuberkoloosist oli ta ühiskondlikult aktiivne. Ta sai filosoofiaõpetaja

    Isiksusepsühholoogia
    thumbnail
    4
    doc

    A. Camus 'Katk'

    Ülesanded 1) Kuidas reageerisid inimesed katkuepideemia puhkemisele Oranis? Rieux - Hakkas koheselt katku vastu võitlema, aitas organiseerida vabatahtlike sanitaarüksusi. Casteliga töötasid seerumi kallal.'' Nagu kõik teisedki selle maailma haigused. See, mis maksab ka teiste selle maailma hädade kohta, maksab ka katku kohta. Mõnda inimest võib see suuremaks teha. Kui sa aga näed häda ja valu, mida katk toob, siis peab olema hullumeelne, pime või argpüks, et temaga leppida.'' 'Ta teadis, et juba mõnda aega pole tema oskaks mitte enam inimeste ravimine, vaid üksnes diagnoosimine, ja võimatu oli ette näha, kui kaua see veel nõnda kestab. '' Castel '' Ma helistasin Richard'ile ja ütlsin, et on vaja laiaulatuslikke abinõusid rakendada, ja mitte sõnu teha, ning et epideemiale tuleb kas panna otsustav piir või jätta kõik tegemata.''

    Eesti keel
    thumbnail
    3
    docx

    A. Camus ''Katk''

    polnud kehapinnal märgata. Ühel hommikul aga ei tundnud kojamees ennast hästi ning iga päevaga jäi ta üha viletsamaks. Kaela lümfisõlmed ja jäsemed olid tursunud, küljel oli tekkinud 2 tumedat aina laienevat laiku. Näojume oli rohekas, liimerdavad huuled vahakarva, laud tinahallid, hingetõmbed katkendlikud ja lühikesed. Kojamehe surmaga algas periood, kus esialgne üllatus kasvas vähehaaval kabuhirmuks. Sarnaste surmajuhtumite arv sagenes ning lõpuks kuulutati välja katk. Inimesed unustasid tagasihoidlikkuse ja arvasid, et neile on veel kõik võimalik. Nad ajasid oma äriasju edasi, tegid ettevalmistusi reisideks ja neil oli oma arvamus. Kuidas oleksidki nad võinud mõelda katkule, mis kaotab tuleviku, teeb võimatuks reisid ja vaidlused? Nad uskusid, et nad on vabad, aga keegi ei ole iialgi vaba, niikaua kui on õnnetusi. Loodeti, et taud läheb üle, et ohvrite arv ei kasva suureks ja haigus hääbub, nagu ta seda alati on teinud

    Kirjandus
    thumbnail
    7
    doc

    A.Camus ,,Katk'' iga peatüki tutvustus

    nähtamatu raskuse all ­ ta suri. · Kojamehe surmaga kaasnes linnas kabuhirm · on juba rohkem ohvreid ­ alguses palavik, mis lõpeb surmaga · kogu linn on palavikus, · surmajuhtumite arv kasvas paari päevaga mitmekordseks ja kes selle haigusega oli tegelenud, teadis et see on taud · Casteliga kohtudes tuli Rieuxil endale siiski tunnistada, et tal oli õigus ja see kõik nende ümber on KATK · jäeti minevikuvarjud ehk eelmised maailmakatku pildid maha ning hakati mõtlema abinõude tarvitusele võttu · kutsuti sanitaarkomisjon kokku ning arutleti katku võimaluste kohta · otsustati, et kui haigus ei rauge, tuleb selle pidurdamiseks rakendada seaduses ette nähtud profülaktilisi abinõusid · artiklid hakkasid ilmuma ajalehtedesse · tehti teatavaks ülelinnalised abinõud nagu rottide hävitamine teaduslikul alusel,

    Kirjandus
    thumbnail
    4
    odt

    Camuse romaan „Katk“

    Camuse romaan „Katk“ lugu saab alguse sellest, kuidas Alzeerias Orani linnas hakkab massiliselt rotte surema ning lõpuks saab sellest katk. Järk-järgult saab tõvest kõike ja kõiki ümbritsev reaalsus , mis paiskab ohvrid kannatustesse, hullustesse ja kaastundesse. Esmalt kirjeldatakse linna inetuna, millega tutvumise tuleb tundma õppida kuidas seal töötatakse, armastatakse ja surrakse. Omapärasem linna juures on see, et seal on vahel väga keeruline surra, sest haige tunneks seal ennast üksikuna ja ilma toetava abita. l osa Raamat algab üksiku kõledust tekitava vihjega, kuidas raamatut kõige kesksem

    Kirjandus
    thumbnail
    4
    doc

    KATK - Camus

    ongi ogar. Aga sellegipoolest kestab ta edasi. Ogarus on alati agressivne. Loodusõnnetust ei saa mõõta inimese mõõdupuuga. Seepärast ütlevad inimesed, et loodusõnnetus on ebareaalnem et see on halb unenägu, mis saab otsa. Ent mitte alati ei saa ta otsa, habades unenägudes saavad otsa inimesed, ja esimeses järjekorras humaanse inimesed, sest nad ei ole ennast valmis seadnud. Nad uskusid, et nad on vabad, aga keegi ei ole iialgi vaba, niikaua kui on õnnetus. Ja seejärel vaibub katk peagi, sest ta ei oska mõtelda, või vähemalt mitte õigesti mõtelda. Suured õgivad alati väikeseid. Päike imes tuhjaks viimastest sadudest tekkinud loigud. Prefekt saatis Rieux-ile kirja: ,,Kuulutage välja katkuseisukord. Sulgege linn." Ja sel minevikulgi, millele nad lakkamatult mõtlesid, oli ainult kahetsuse maik. --- Nad põimisid äraolija kõigisse oma möödunud elu sündmustesse, ja see, mis nad tollal olid olnud, ei suutnud neid rahuldada.

    Kirjandus
    thumbnail
    2
    odt

    A. Camus „Katk“ raamatuanalüüs

    A. Camus ,,Katk" Jah, katk kui kergesti leviv nakkushaigus, mida kannavad edasi närilised, eriti rotid ja ümisejad. Esmalt hakkavad linnas pesitsevad rotid surema, tulles seda tegema tänavale, edasi haigestuvad inimesed üha rohkem ravimatusse haigusesse, mille tõttu tabab neid surm ja viimaks suletakse linn karantiini. Camus analüüsib tohutult just seda, kuidas saavad inimesed hakkama eelkõige iseendaga tõugatuna üksildusse, äralõigatuna lähedastest. Millised tunded valdavad inimesi katku esimestel kuudel ja millisteks on transformeerunud kaaskodanike inimmõtted katku viimases etapis. Camus' tõeliselt hämmastav sõnastus analüüsimaks erinevate, väga erinevate, isiksuste loomust ja viimase muutumist. Paljud kaaskodanikest jätsid katku süvenemise ajal kõrvale oma egoistlikkuse ja

    Kirjandus
    thumbnail
    3
    doc

    Camus - Katk

    Albert Camus ,,Katk" Tegemist oleks justkui kroonikatega aastast 194... linnas nimega Oran. Raamatu kõige kesksem tegelane on doktor Bernard Rieux. Tema ümber on üsna mitu tegelast, kes kõik toetavad üksteist. On ajakirjanik Rambert, Cottard, lõbus mees Tarrou, Paneloux ja veel mitu inimest. Küsimus: kuidas teha nii, et aega kaotsi ei läheks? Vastus: tajuda seda kogu ta pikkuses. Mis viisil?

    Filosoofia




    Kommentaarid (5)

    Tsikiiii profiilipilt
    Tsikiiii: Abiks ikka !
    17:59 20-11-2012
    DidyDidier profiilipilt
    DidyDidier: ei aidanud
    21:37 22-11-2011
    andrea profiilipilt
    andrea: Ei aidanud
    06:34 31-05-2012



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun