Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Tulud ja kulud (1)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Kuidas jaguneb raha kodus?

Lõik failist


Tulud ja kulud
Tulud ja kulud on terminid, mida kasutatakse 
peamiselt ettevõtlustegevuse 
väljendamiseks. 
Tulude ja kulude vahe on tulem.
Tavainimesel (eraisikul) on sissetulekud ja 
väljaminekud.
Sissetulekute ja väljaminekute vahe 
nimetatakse
jäägiks ehk kasutamata rahaks.
Sissetulek
•Sissetulek koosneb:

  töötasu  ehk palk, 

 preemia,

  puhkusetasu ,

 kuluhüvitis,

  pension ,

 toetus, kingitus, tagastamatu  laen
intressituludividendid  jms.
•Sissetulekute hulka tuleb arvata ka 
soodustused, mida  tööandja  teeb (telefoni, 
sõiduauto vm. kasutamine, spordisaal jne). 
Neid nimetatakse mitterahaliseks 
sissetulekuks või hüviseks.
•Laen, mis tuleb tagasi maksta on kohustus.
Väljaminekud
Väljaminekud saab liigitada:
Vasakule Paremale
Tulud ja kulud #1 Tulud ja kulud #2 Tulud ja kulud #3 Tulud ja kulud #4 Tulud ja kulud #5 Tulud ja kulud #6 Tulud ja kulud #7 Tulud ja kulud #8 Tulud ja kulud #9
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 9 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2013-01-27 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 15 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor fallinginlove Õppematerjali autor

Kasutatud allikad

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
17
pptx

Vabaaine majandusõpetus - bilanss

• Kursust hinnatakse arvestustöö põhjal – arvestatud või mitte arvestatud. • Kursuse sisu: Tegevuslike tulude – kulude jaotamine eelarves, Millest räägime? • Räägime majanduses kasutatavatest mõistetest ja nende sisust. • Koostame enda isikliku eelarve. • Teostame isikliku eelarve analüüsi kaaludes erinevaid kompromisse ja alternatiive hoides eelarve tasakaalu. • Selgitame raamatupidamise bilansi, kasumiaruande ja rahavoo põhiolemust. Tulud ja kulud Tulud ja kulud on terminid, mida kasutatakse peamiselt ettevõtlustegevuse väljendamiseks. Tulude ja kulude vahe on tulem. Tavainimesel (eraisikul) on sissetulekud ja väljaminekud. Sissetulekute ja väljaminekute vahe nimetatakse jäägiks ehk kasutamata rahaks. Sissetulek • Sissetulek koosneb:  töötasu ehk palk,  preemia,  puhkusetasu,  kuluhüvitis,  pension,  toetus, kingitus, tagastamatu laen, intressitulu, dividendid jms.

Majandus
thumbnail
79
doc

Majandusanalüüs

sisaldub püsiv kuutasu püsikuluna ja minutitasu muutuvkuluna. Otse- ja kaudkulud Kulusid võib liigitada otsesteks ja kaudseteks kuludeks: · otsekulu on kulu, mida saab seostada kulukandjaga (tootega, kliendiga, piirkonnaga jne). Otsekuludeks võib olla näiteks tootega seotud materjalikulu, kliendiga seotud reklaamikulu; · kaudkulu on kulu, mida ei saa otseselt seostada kulukandjaga. Kaudkuludeks võivad olla näiteks ettevõtte juhtimisega seotud kulud, arvutivõrgu haldamisega seotud kulud. Kuigi võib tunduda, et otsekulusid saab samastada muutuvkuludega ja kaudkulusid püsikuludega, ei ole see siiski täpselt nii. Mõlemad liigitused toimuvad erinevate kriteeriumide alusel. Näiteks kui seadmega toodetakse ühte toodet, on selle hoolduskulu ühelt poolt püsikulu, aga teisalt toote otsekulu. Kui sama seadmega 9

Majandus
thumbnail
35
docx

Ettevõtluse konspekt

toodangu madalad hinnad tootmise vähendamisele. Hinnal on tootjaid ja tarbijaid suunav roll. Võimalus saada kasumit, motiveerib tootjaid valmistama sellist kaupa, mida turg vajab. Tootjate, müüjate konkurents aga surub hinnataset turul allapoole. Kasumi suurendamiseks püüavad pakkujad alandada kulusid ja kasutada võimalikult säästlikult ressursse. Hind toimib tulude jaotajana ühiskonnas. Tootjad, kes suudavad konkurentidest odavamalt toota, saavad majanduskasumit. Tootjad, kelle kulud on aga suuremad kui turuhind, ei saa nii jätkata ja peavad konkurentsis püsimiseks midagi uut välja mõtlema. Oma heaolu suurendamise nimel toimuv konkurents toimib kõigil elualadel ja sunnib inimesi olema ettevõtlikud ja töökad. Ülesanne 17. (Vaatlus rühmatööna). Võrrelge ühe toidukauba (näiteks leib) hindasid samas müügikohas ja erinevate müügikohtade vahel. Mida saab selle võrdluse põhjal järeldada? Leia tegevuse käigus vastused ka allolevatele küsimustele.

Ettevõtlus
thumbnail
126
doc

Lõpueksami küsimused ja vastused(2008)

Sõltub otseselt kogu turupakkumine, kuna see koosneb individuaalsete pakutavate koguste summast. Tootjate arvu kasv suurendab turupakkumist ja vastupidi. 10 Maksud ja subsiidiumid. Kui tootjad peavad maksma oma toodangult mingeid makse, siis toob maksude suurenemine kaasa kulude kasvu ja see vähendab pakkumist. Vastupidine mõju on subsiidiumidel. Selle mõjul tootjate kulud vähenevad ja pakkumine suureneb. Eristada tuleb muutust pakutavas koguses ja muutust pakkumises. Esimese puhul on põhjuseks antud hüvise hinna muutus (ceteris paribus) ja see kajastub liikumises piki pakkumiskõverat. Nt kui hind tõuseb, toimub liikumine pakutava koguse kasvule. Teisel juhul on põhjuseks mingi pakkumise mõjuri toime ja see kajastub pakkumiskõvera nihkumises. Nt viib tehnoloogia täiustamine pakkumiskõvera koguse kasvuni. 1.16 Turu tasakaal ja selle muutus ajas.

Finantsjuhtimine ja finantsanalüüs
thumbnail
116
pdf

Sissejuhatus majandusteooriasse

Majapidamise moodustavad inimesed, kes elavad koos ja teevad ühiseid finantsotsuseid. Tegelikkuses on nad tarbimis- ja säästmisotsuste tegijad. Majapidamiste majandusliku käitumise eesmärgiks on oma heaolu(rahulolu) maksimeerimine lähtudes nende käsutuses olevatest ressurssidest (nende tulust). Ettevõte ostab tootmisteguriturgudelt tootmistegureid, ühendab need tootmisprotsessis ja tulemuseks on kaubad ning teenused. Kaupa ära müües saavad nad tulu, sellest kulud maha arvestades jääb järele kasum. Ettevõtete eesmärgiks on saada võimalikult suurt kasumit ja järelikult peavad nad valima sellise majandusliku käitumise, mis selle kindlustaks. Avaliku sektori all peetakse silmas valitsusasutusi, riiklikke institutsioone, keskpanka jne. Valitsuse ülesandeks on kontrollida ja reguleerida oma seadusandlike aktide ja poliitikaga majapidamiste ja ettevõtete majanduslikku käitumist.

Majandusõpe
thumbnail
48
doc

Panganduse konspekt 2007

f) pikaajalised valitsuse võlakirjad; g) aktsiad; h) materiaalne põhivara, vallas- ja kinnisvara Raha emission (väljalaskmine,loomine) ·Sularaha- emiteerib riik, valitseja, keskpank ·Hoiuseid, arveldusraha, aktsiaid (väärtpabereid) võivad emiteerida (luua) ka pangad, kompaniid Emissiooni tingimused ·Emiteerija tagatis, tagamiskohustus, lunastuskohustus; ·Väärtpabereid tagavad ettevõtted ( väärtpaber- omandi- või võlatunnistus) oma varaga ·Kui raha valmistamise kulud on väiksemad kui nominaalhind, siis tekib täiendav emissioonitulu PANGANDUSE ARENG PANGANDUSE AJALUGU Raha kasutuselevõtt tekivad pangad kui rahaasutused. Pankade tekkimise eeldused: o inimeste säästutegevus o säästude säilitamise ebapiisav turvalisus o säästude parem kasutamine Pankade eelkäijad tekkisid muinasaegadel, tuhandeid aastaid tagasi. Rooma, Babüloni, Hiina ja Egiptuse tsivilisatsioonid tundsid juba pankasid, kui:

Arendustegevus
thumbnail
72
docx

Majanduse alused

Kasvavate alternatiivkulude põhjus on et ressursidvõi tootmistegurid pole homogeensed ühe tootmisteguri kõik ühikud pole sama kvaliteediga neid ei kasutata samasuguses proportsioonis neid ei kasutata samasuguse intensiivsusega Eelõige tuleb siin välja tuua just kapitali kahanevuse seadust, mille kohaselt on iga järgneva toodanguühiku tootmine eelmisest kallimiga lisanduv ressursi ühik annab vähem täiendavat toodangut, mis toob omakorda kaasa suuremad kulud. Pakkumist ehk pakkumiskõvera nihkeidmõjutavad tegurid: Muutused tootmistehnoloogias ressursside hindu Muutused tootjate ootustes Muutused krediidisaamisvõimalustes Muutused pakkujate arvus turul Muutused looduskeskkonnas, mis mõjutavad ressursside hindu TURU TASAKAAL Hinda, mille korral ostjate ja müüjate soovid kokku langevad, nimetatakse tasakaaluhinnaks.

Majanduse alused
thumbnail
100
pdf

LOODUSVARADE MAJANDAMISE ÖKONOOMIKA

TARTU 2016 1 SISSEJUHATUS AINEKURSUSESSE LOODUSVARADE MAJANDAMISE ÖKONOOMIKA 5 Loodusvarade majandamise ning keskkonnaökonoomika ajalugu 10 Loodusvarade ja keskkonna majandusteaduslik käsitlemine 12 1. TOOTMISKULUD. KULUDE LIIGITAMINE 15 1.Tootmiskulud ja mittetootmiskulud 15 2. Lühi- ja pikaajalised kulud 16 3. Otsekulud ja kaudkulud 16 4. Muutuvkulud ja püsikulud 16 5. Juhitavad ja juhitamatud kulud 16 2. LOODUSVARAD JA MAJANDUS. JÄTKUSUUTLIK ARENG. 20 Majanduse ja keskkonna vahelised seosed 21 Keskkonnateenuste asendamine 23 Kasvu piirid 27

Ökoloogia




Meedia

Kommentaarid (1)

karli1p profiilipilt
Karli Peegel: Enamus slide lihtsalt mustad ja siis on ühel lehel mingi jama...
08:05 26-04-2016



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun