Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

Toiduaineteõpetus 10 toote kohta informatsioon - sarnased materjalid

regulaator, teata, naatrium, neto, rasv, stabilisaator, kcal, sidrunhape, e450, 100g, nisujahu, maitseaine, pulber, keedusool, maitseained, antioksüdant, säilitusaine, emulgaator, e330, kergitusaine, e451, e316, leibur, e500, maitsetugevdaja, e621, kogustes, punetus, kana, säilitusained, sibul, külmkapp, pasta, külmutatud, lihatooted, kurk, netokaal
thumbnail
18
docx

Toiduained ja selle liigitus

Ei sisalda naatriumglutamaati, laktoosi. Gluteenivaba 100g valmistoode valmistamiseks on kasutataud 125 g sealiha. Kõlblik kuni: 11.10.12 Koostis: seakülg, keedusool (maks. 3,5%), suhkur, säilitusaine: naatriumnitrit. Säilitamine: +2 ... +6 °C *% päevasest soovitatavast kogusest (GDA) ­ soovitatav päevane kogus on tavapärane kogus teatud toitainet, mida enamikul inimestest soovitatakse tervislikuks toitumiseks päevas tarbida. 100 g tootes keskmiselt: Energiat ....... 1670 kj / 400 kcal Valke ......................................21g Süsivesikuid ..............................0g Rasvu ......................................35g Portsjon (55g) sisaldab:* KCAL VALKE SÜSIVESIKUID RASVU 220 12g 0g 19g 11% 23% 0% 28% Valmistaja: OÜ Luha AV, Põlva Maakond, Ahja vald, Ahja alevik, Suurfarmi tee 5, 63710, Eesti Tel : 78 61000 Faks: 78 61006 [email protected] www.luha.ee 1 säilitusaine:

Kokk
26 allalaadimist
thumbnail
13
doc

TOODETE KEEMILISE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINETE PÕHJAL

Kristi Lember XIIÕA 1. Majonees provansaal. Tarplani Kaubanduse OÜ Koostis: taimne õli, vesi, suhkur, sinepipulber, sool 1,1%, vadakupulber, munapulber, paksendaja ( modifitseeritud kartulitärklis, ksantaankummi), toiduäädikas, säilitusaine ( naatriumbensoaat, kaaliumsorbaat), toiduvärv (beeta-karoteen) E415 ­ Ksantaankummi Kasutusala: Juurviljakonservid, salatikastmed, dzhemmid, marmelaadid, karastusjoogid, maiustused. Omadused: Paksendaja, stabilisaator. Kõrvalmõjud: Pole teada. E202 - Kaaliumsorbaat Kasutusala: Väga lai kasutusala: piimatooted, salatikastmed, jogurt, viilutatud leib, veinid, maiustused, magusad joogid, sulatatud juustud, juustud pakitult viiludena, kookide pinnakäsitlus, juustu pind ja valmis koogid Omadused: Säilitusained. Kõrvalmõjud: Võib tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Raskendab astmat, allergilist nahalöövet, või nõgeslöövet põdevate laste seisukorda

Bioloogia
37 allalaadimist
thumbnail
34
doc

E ained - Toiduainete koostise analüüs

USA-s salatilaudades, et näeks värskem välja. Omadused: Säilitusaine / antioksüdant. Valmistatakse sünteetiliselt, anorgaaniline aine. Kõrvalmõjud: Tekitab hingamisraskusi, bronhide kokkutõmbeid, limaskesta probleeme, maoärritust. Sulfiiditundlikkus astmahaigetel on tavaline. · E150b - Sulfitkaramell, karamell II Kasutusala: Tumedad õlled, karastusjoogid, koolajoogid, maiustused, jäätis ja kastmed. Omadused: Pruun värvi- ja maitseaine. Kõrvalmõjud: Täpsed andmed puuduvad. Ammoniaagi abil valmistatud suhkruliköör on tekitanud rottidel halvaloomulisi kasvajaid. Inimestel on tekitanud kõhulahtisust · E163 - Antotsüaanid Kasutusala: Jäätised, marmelaadid,magustoidud, karastusjoogid, maiustused. Omadused: Puna-sinine värv, sõltub pH-st. Looduses esinev aine. Kõrvalmõjud: Pole teada. 3 KEELETARREND Atria Koostis:

11.klassi bioloogia
77 allalaadimist
thumbnail
3
doc

E-ained konspekt

Keemia 1. Säästu keedusink Koostis: Sealiha(65%), vesi, kartulitärklis, sojavalk, piimavalk, keedusool, lõhna - ja maitseained, stabilisaatorid E407-Karrageen ja tema naatriumi-, kaaliumi-, ja ammooniumisoolad, k.a. furtsellaraan- Omadused: Paksendaja, zheleeriv aine, stabilisaator. Kõrvalmõjud: Võib põhjustada koliide ja soolestikuvaegusi.häirib immuunsüsteemi. Võimalikud anafülaktilised reaktsioonid. E450-Difosfaadid- Omadused: Emulgaator, stabilisaator. Kõrvalmõjud: Pole teada. Loomakatsetel tekitab suurtes kogustes rotidel neerukive. E451- Trifosfaadid- Omadused: Sekvestrant, happesuse regulaator. E316-Naatriumisoaskorbaat- Omadused: Antioksüdant. Kõrvalmõjud: Pole teada. E621-Naatriumvesinikglutamaat-

Keemia
15 allalaadimist
thumbnail
30
ppt

Toiduainete keemiline koostis e-ainete põhjal

KETSUP: Felix Special tomatiketsup Koostis: 100g toote toitumisalane teave: Tomatipasta (60%) 320kJ/75kcal Vesi Valgud 1g Suhkur Süsivesikud 18g Äädikas Rasvad <0,5g Keedusool (2,4%) Maitseained Toode ei sisalda säilitusaineid. SINK: Nõo sink "Aadliku eine juustuga" Koostis: Sealiha (70%) Maitsetugevdaja: Joogivesi Na-glutamaat Juust (5%) Lõhna- ja maitseained Kamar Antioksüdant: Keedusool (max

Bioloogia
54 allalaadimist
thumbnail
12
doc

E-ainete sisaldus valitud toiduainetes

E124 ­ Erkpunane Kasutusala: Keeksid, keeksipulbrid, karastusjoogid, magustoidud, maiustused, puuvilja- ja juurviljakonservid. Omadused: Asovärv. Punane värvaine. Kõrvalmõjud: Põhjustab asovärvidele tüüpilisi ülitundlikkusreaktsioone. Võimalik allergiatekitaja. Kohuke Alpenrose E322-Letsitiin Kasutusala:Lastetoidud, saiakesed, salatikastmed, majoneesid, margariin, jäätis, shokolaad ja maiustused. Omadused:Antioksüdant, emulgaator. Kõrvalmõjud:Pole teada. E330 - Sidrunhape Kasutusala:Lastetoidud, liha ja kala, saiakesed, salatikastmed, toiduõli, margariinid, joogid, toormahlad, mahlad, dzhemmid, jäätis. Omadused:Happesuse regulaator, sekvestrant, emulgaator. Kõrvalmõjud:Võib tekitada hammaste dentiinikihi defekte. E106a ­ Toiduvärv E404 - Kaltsiumalginaat Kasutusala:Majoneesid, salatikastmed, külmutatud kala, toorjuustud, magustoidud., jäätis, maiustused. Omadused:Vahustumisvastane aine. Kõrvalmõjud:Võib tekitada nõgeslöövet.

Kokandus
56 allalaadimist
thumbnail
17
docx

E-ained uurimistöö

Antud tabelis on näha ,et kõik tooted pärinevad Eestist samuti on tabelis ka kirjeldatud, mis firmale nad kuuluvad ning mis e-aineid sisaldavad. Toode Riik Firma E-ained tootes Linnamäe ahjupeekoni lõigud Eesti Linnamäe E327, E262 American grill ribi Eesti Rakvere E621 Kana kintsuliha Eesti Tallegg E451, E327, E262, E452, E450, E415, E250 Ahjukael röstsibulaga Eesti Rakvere E452, E450, E415, E412, E451 Liharullid keefiri-kamaga Eesti Maks & Moorits E262 , E412, E415, E300 Rakvere pihvid Eesti Rakvere E450 Ahjukana Eesti Tallegg E451, E414, E415

E-aine
20 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Keeduvorstide liha sisaldus

Tervislikke tooteid võib leida „Kerge“ ning „Eesti Lihaveise“ märgiga varustatud toodete seast. Järgnevalt toon ära tooted, mis asuvad vaadeldud kaupluses. 3.1 Lastevorst Keeduvorst on valmistatud sealihast ja veiselihast. Saadaval mugavas viilupakendis, väikepakendis ja kaalukaubana teenindusletist. Koostis: sealiha (35%), vesi, veiseliha (14%), seakamar, seapekk, lõssipulber (sealhulgas. laktoos), tärklis, kanamuna, keedusool (1,9%), stabilisaator: E1422, E450 ja E452; lõhna- ja maitseained, happesuse regulaator E451, antioksüdant: E300, säilitusaine: E250. 3.2 Lihakas Lastevorst Rohke lihasisaldusega ja naturaalse lepasuitsuga ülesuitsutatud toode on „Lihakas Lastevorst“, mis on saadaval mugavas 360g ja 190g pakendis. Ilma E-621-ta, mis on naatriumvesinikglutamaat. 6

Loomsed toormed
10 allalaadimist
thumbnail
19
doc

KEEDUVORSTID

Tervislikke tooteid võib leida ,,Kerge" ning ,,Eesti Lihaveise" märgiga varustatud toodete seast. Järgnevalt toon ära tooted, mis asuvad vaadeldud kaupluses. 1.1 Lastevorst Keeduvorst on valmistatud sealihast ja veiselihast. Saadaval mugavas viilupakendis, väikepakendis ja kaalukaubana teenindusletist. Koostis: sealiha (35%), vesi, veiseliha (14%), seakamar, seapekk, lõssipulber (sealhulgas. laktoos), tärklis, kanamuna, keedusool (1,9%), stabilisaator: E1422, E450 ja E452; lõhna- ja maitseained, happesuse regulaator E451, antioksüdant: E300, säilitusaine: E250. 1.2 Lihakas Lastevorst Rohke lihasisaldusega ja naturaalse lepasuitsuga ülesuitsutatud toode on ,,Lihakas Lastevorst", mis on saadaval mugavas 360g ja 190g pakendis. Ilma E-621-ta, mis on naatriumvesinikglutamaat. 5 Koostis: sealiha (58%), veiseliha (17%), vesi, seapekk, lõssipulber, kanamuna, keedusool

Toiduaine Õpetus
18 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Töökohapõhine ülesanne - konservid

Süsivesikuid 0g Soola 1,4g 1.2.2 Metssealihakonserv – konservil on splint, avajat ei ole vaja. Koostis: Metssealiha 68%, sealiha 24%, joogivesi, keedusool, küüslauk, maitseained, säilitusaine E250 Toote kaal 240g Säilitustemperatuur 0 ...+25ºC Säilivusaeg 1 aasta 100g toodet sisaldab: Energiat kJ/kcal 696/166 Valke 21,2g Rasvu 9g 1.3 Meie kauplustes on müügil palju erinevaid lihakonserve, näiteks sea-, looma-, ulukiliha, samuti kana ja muude lindude lihast valmistatud konserve ja pasteete. 1.3.1 Rannarootsi hirveliha omas mahlas Koostisosad: Hirveliha (60%), sealiha (25%), joogivesi,

Toit ja toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Toidu lisaained

Luteiin E 161b Toiduvärv Kantaksantiin4 E 161g Toiduvärv Betaniin E 162 Toiduvärv Antotsüaanid E 163 Toiduvärv Kaltsiumkarbonaat (77 220) ja E 170 pinnatoiduvärv, paakumisvastane aine, kaltsiumvesinikkarbonaat stabilisaator Titaandioksiid (77 891) E 171 Toiduvärv Raudoksiidid ja hüdroksiidid (77491, 77492, 77499) E 172 Toiduvärv Alumiinium4 E 173 Toiduvärv Hõbe E 174 Toiduvärv Kuld E 175 Toiduvärv Litoolrubiin BK4 E 180 Toiduvärv

Keemia
58 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Lisaained toidus

Kaasaegsete meistrite kireks on arendada aina uusi ja uusi maitsekooslusi, et pakkuda ülimat naudingut igale maitsemeelele. Šokolaadide põhitüübid on tume, piima- ja valge šokolaad. [3.] Nädala vältel sõin ära kaks Geisha šokolaadi. Magusavajadust tundes valin tihtipeale just pehme ja täidisega šokolaadi, mis on küll kaloririkas kuid ka kasulik. Geisha – purustatud pähklitäidisega (40%) piimašokolaad, 100g. Koostis: suhkur, piim, kakaovõi, täispiimapulber, metsapähklid (12%), kakaomass, taimne rasv, nisujahu, emulgaator (sojaletsitiin), keedusool, lõhna- ja maitseained (vaniliin, vanilje) Lisaainena leidsin siit sojaletsitiini (E322), mida valmistatakse sojaubadest ning see toimib emulgaatorina (rasvataoline aine, mis seob kaks või enam keemiliselt erinevate omadustega ja mittesegunevat ainet üheks). Samuti lõhna- ja maitseained kuuluvad lisaainete hulka. Antud

Toiduainete ja toitumisõpetuse...
5 allalaadimist
thumbnail
48
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD

Soola laekumine organismi 1/3 naturaalsete toiduainetega (juurviljad, liha jne) 1/3 töödeldud toiduainetega (leib, vorst jne) 1/3 toiduvalmistamisel (supid, praed jne) või valmistoitudele lisatud soola kaudu Soola toime Kahjulik toime ­ naatriumi liigtarbimine Vee liigne kogunemine organismi Tursete teke Neerude kurnatus Vererõhu tõus Vajalike ainete väljutamine koos naatriumi väljutamisega Kasulik toime ­ naatrium on: Vee hulga reguleerija kudedes Vererõhu mõjutaja Happe-leelise tasakaalu reguleerija Närvisüsteemi töös närviimpulsside edasikandja Soola kasutamine Toiduvalmistamisel maitseainena Konserveerimisel säilitusainena Meditsiinis Seebi- ja pesuainete tootmisel Keraamikatööstuses Paberitööstuses Keemiatööstuses riidevärvide, pestitsiidide ja mitmete materjalide valmistamisel Soola tarbimine

Toiduaineõpetus
85 allalaadimist
thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

4. Milleks me vitamiine vajame? 5. Kui palju vajab inimene vett päevas? 6. Millest sõltub inimese veevajadus? Toiduenergia. Toiduenergia vajadus sõltub inimese  soost,  vanusest,  kehalisest koormusest,  lihasmassist. 32 Toidu energeetilist väärtust mõõdetakse peamiselt kalorites (cal). 1 kcal = 1000 cal Inimese ööpäevasest toiduenergiast (s.o. 100%) peaks moodustama:  süsivesikud 55-60%, sellest suhkur 10%;  rasvad 25-30%;  valgud 10-15%. Toidurežiim. See on päevase toiduvajaduse ajaline ja koguseline katmine. Vaata tabelit 2. Tabel 2. Energia jaotumine erinevate söögikordade vahel. Söögikord 5 toidukorda 3 toidukorda Toidukogus

Analüüsimeetodid...
50 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun