Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"taignal" - 19 õppematerjali

thumbnail
2
doc

Lehttaigen

silumiseks. Taigent kihistatakse kas võiga või kihistusmargariiniga. Külmas vees lahustatakse sool ja hape, lisatakse muna ja lõpuks sõelutud jahu. Segamine kestab 15-20 minutit. Peale seismist rullitakse taigen lahti, välja venitatud otstega taigna tükideks. Keskelt on paks ja äärtest õhem. Margariin Taigna tüki keskele tõstetakse taigen ümbrikuks kokku. Seejärel lastakse taignal seista külmas 15- 20 minutit. Rullitakse ristküliku kujuliseks, eemaldatakse harjaga taigna pinnalt jahu ja pannakse neljaks kokku. Neljaks pannakse kokku 4 korda. Iga kokku panemise järgi lastakse seista taignal külmas 15-20 minutit. Lehttaigen saksameetodil Põhitaigna valmistamiseks segatakse omavahel kõik toorained korraga: · jahukotistvesi · sool · Balti-Stolz( on taigna margariin mis sisaldab kergitus ainet, taigna parandajat ja soola) Taigen kihistatakse 2x3 ja 2x4

Toit → Pagar-kondiiter
52 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Bioloogia uurimustöö: Kas taigen kerkib 30°C kraadi juures rohkem?

Seejärel lisasin sooja piima ja sooja vett. Siis panin ka õli taignasse. Lisasin natuke soola. Lõpuks lisasin jahu ja segasin kõik kokku ühtlaseks taignaks. Tegin taigna kolmeks võrdseks oskaks. Panin neile rätikud peale. Seejärel asetasin need kolm taigent erinevatesse temperatuuridesse 45 minutiks. Esimese taigna panin 20 kraadi juurde kerkima Teise taigna panin 30 kraadi juurde kerkima Kolmanda taigna panin 40 kraadi juurde kerkima Lasin kõigil kolmel taignal kerkida 45 minutit. Pärast selle aja möödumist ootasid mind ees järgmised tulemused: 1. 20 kraadi ­ Taigen oli vähe paisunud ja peaaegu samasuguses olekus, nagu ma ta sinna panin 2. 30 kraadi ­ Taigen oli kohev ja tunduvalt kerkinud. 3. 40 kraadi ­ Taigen oli kerkinud vähe ja tundus, nagu see oleks kokku vajunud. Seega võib järeldada, et pärm käärib suhkruga kõige paremini siis, kui temperatuur on 30°C kraadi

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Pärmseente elutegevuse uurimine

Seejärel tuleb märkida markeriga klaasi peale taina kogus klaasis. Kui ka see on tehtud, siis tuleb asetada klaasid vajalikesse temperatuuridesse. Klaasid peavad seisma seal 20 minutit ning seejärel tuleb joonlauaga mõõta taigna muutumise vahet ehk kui palju on tainas kerkinud selle 20 minuti jooksul. Uurimustöö tulemus Pärast 20 minutilist ootamist oli osade klaaside puhul silmnähtavalt märgatav taigna kerkimine. Suhkru katse puhul oli kõige suurem muutus taignal, mille suhkru sisaldus oli 1 tl see muutus 47 mm,sest see suhkru kogus takistas kõige vähem pärmseente paljunemist. Keskmine muutus oli taignal, milles oli 2 tl suhkurtsee muutus 32 mm, sest see takistas ainult natukene pärmseente paljunemist. Kõige vähem paisus tainas, milles oli 5 tl suhkurt see muutus ainult 1 mm, sest suur suhkrukogus takistab kõige rohkem. Temperatuuri katse puhul muutus kõige rohkemtainas, mis oli soojaveevannis

Bioloogia → Bioloogia
38 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Pärmitaigen

2) lõplik taigen Eeltaigna valmistamiseks valatakse taigna segamis kattlasse,ligikaudu pool retseptuuri vedeliku kogusest, sellele lisatakse kogupärm veidike suhkurt ja jahuliiv, et saadakse hapukoore kontsidendsiga eeltaigen. Kui eeltaigen on suurenenud mahult ligikaudu 2 korda ja hakkab keskelt alla vajuma, siis lisatakse talle ülejäänud vedelik, sool ja suhkur, munad, maitseained, rosinad jne. Ülejäänud jahu ja lõpuks sulatatud rasvainet ja segatakse lõplikult. Valmis taignal lastakse käärida ligikaudu 2 tundi ning selle aja sees lüüakse 1,2 korda alla, et eralduks süsihappegaas ja alkohol ning taigen rikastuks õhu hapnikuga. Peale toodete kerkimist määritakse munamäärdega. Lisatakse lahti löödud munad, lisatakse 30'% tema kaalust külmavett ning segatakse kuni tekib ühtlane mass. Peale munaga määrimist (enne küpsetamist) võib toodetele peale puistada erinevaid puisteid näiteks pähklipuiste,seesamiseemned,streisel jne

Toit → Pagar-kondiiter
59 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Magustoidud

Niristada peale sokolaadi- või iirisekaste Pannkoogid Pannkookide valmistamisel on põhitoiduaineteks piim või hapupiim; kergitava ainega muna, pärm ja kui kasutatakse hapupiima, ka söögisooda; jahu; maitsestamiseks sool ja suhkur, kuid ka kaneel, riivitud sidrunikoor, vanilliin jms. ; praadimiseks mitmesugused rasvained ( toiduõli, või, margariin, taime- ja searasv ). Kõik ained segatakse omavahel. Munavalged lisatakse vahustatult või ilma. Pärmiga taignal lastakse veidi soojas kohas kerkida. Kui soovitakse õhemaid kooke, valmistatakse vedelam taigen, paksema taigna korral tulevad koogid paksemad ja tihedamad. Pannkooke valmistatakse ka lisanditega, nagu marjad ja puuviljad, kohupiim, toored ja keedetud aedviljad. Pannkooke serveeritakse keedise, marmelaadi, puuviljapüree, suhkruga katkisurutud värskete marjade ja piimaga. 7 Pipi pannkoogid · Mis meil vaja on?

Toit → Toidutehnoloogia
18 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Pärmseente arengut mõjutavate tegurite uurimine

Miks? Jah, isegi suhkru puudumisel suutis tainas kerkida. Põhjusteks võib olla keskkonnas esinevad nähtused: soojus ja ruum, milles kerkida. Võrdle taigna kerkimise kiirust eri katsetes. Põhjenda erinevusi. 1 tl suhkruga kõrtes oli kerkimine kõige kiirem ja iga 5 minuti tagant oli kasv olnud ka kõige suurem. Suhkruta tainas kerkis kiiruselt järgmisena ja ülejäänud kõrtes oli kerkimine ja kiirus väiksemad. Suhkruta kõrred kerkisid hästi seetõttu, et taignal oli soodne keskkond, aga järgmises katseosas olev vähene suhkur andis juurde ka rohkem toitainet, mis mõjutas selle kasvu veelgi. Suhkru rohkus peaks taigna kerkimist kiirendama, aga see katsetes ei avaldunud. Järelduste tegemine: Meenuta uurimisküsimust ja tee katsete põhjal järeldus, mis sobiks vastuseks sellele küsimusele. Kõige paremini kerkib tainas, millele on lisatud natukene, siin katses 1 tl, suhkrut. Soojas ja soodsas

Bioloogia → Bioloogia
21 allalaadimist
thumbnail
37
doc

Pärmitaigen

Piimapulber - 0,1 - Kihistusmargariin 1,5 1,0 2,4 Selle taigna omapäraks on, et kõik koostisosad peavad olema jahutatud +4°C- ni, välja arvatud kihistusmargariin, mille temperatuur peab olema +18 kuni +20ºC. Taigna valmistamiseks lahustatakse presspärm külmas vees ja lisatakse kõik ülejäänud retseptis olevad toorained. Segatakse kuni on moodustunud ühtlane taigen. Taignal lastakse jahedas puhata ~ 15 min. Taigen rullitakse 2x suuremaks, kui margariin. Margariin rullitakse ühtlase paksusega ristkülikuks ja asetatakse taignale- ning taigen keeratakse ümber margariini. Seejärel rullitakse õhemaks. Lastakse taignal seista jahedas 10-15 minutit, rullitakse ja pannakse kokku 3 x 3 -ks. Iga kokkupaneku järel lastakse taignal seista 10- 15 minutit. Taigen tükeldatakse väga terava, spetsiaalse noaga, et vältida kihtide kokkukleepumist.

Toit → Kokandus
70 allalaadimist
thumbnail
37
doc

Pärmitaigen ja tooted

Piimapulber - 0,1 - Kihistusmargariin 1,5 1,0 2,4 Selle taigna omapäraks on, et kõik koostisosad peavad olema jahutatud +4°C- ni, välja arvatud kihistusmargariin, mille temperatuur peab olema +18 kuni +20ºC. Taigna valmistamiseks lahustatakse presspärm külmas vees ja lisatakse kõik ülejäänud retseptis olevad toorained. Segatakse kuni on moodustunud ühtlane taigen. Taignal lastakse jahedas puhata ~ 15 min. Taigen rullitakse 2x suuremaks, kui margariin. Margariin rullitakse ühtlase paksusega ristkülikuks ja asetatakse taignale- ning taigen keeratakse ümber margariini. Seejärel rullitakse õhemaks. Lastakse taignal seista jahedas 10-15 minutit, rullitakse ja pannakse kokku 3 x 3 -ks. Iga kokkupaneku järel lastakse taignal seista 10- 15 minutit. Taigen tükeldatakse väga terava, spetsiaalse noaga, et vältida kihtide kokkukleepumist.

Toit → Pagaritoodetet tehnoloogia ja...
43 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Pagaritoodete tehnoloogia KT küsimused

3.Milliseid tegureid on vaja jälgida taigna tegemisel? Soe vesi, tooraine temperatuurid, tuumi tooraine temp. milline masin, aeg, hügieen, tööohutus, tooraine kvaliteet 4.Nimeta valmis taigna tunnuseid? Lööb lahti kata küljest, pealt sile ja pehme, käega katsudes on kuiv, ühtlane mass 5.Nimeta käärinud taigna tunnused? Ninaga tuntav alko lõhn maht 2x3 korda suurem, lohk test positiivne (kui näpuga vajutan siis lohk taastub aeglaselt) kumeruse järgi (kergelt ümar) 6.Kui taignal on peal kuiv kiht, mis on selle põhjuseks ja kuidas annab seda parandada? Liiga vähe niiskust pihusta vett peale seisab 1 min imendub koorikusse. tõmbetuul kuivatab 7.Kui taigen on hapu, mis on selle põhjuseks ja kuidas annab taigna kvaliteeti parandada? Pikk käärimisaeg teha uus tainas ja segada see omavahel kokku. sama kogus tainast ja segame kokku. 8.Mitmes etapis toimub eeltaignaga pärmitaigna tegemine? 2 etapiline. - eeltaigna valmitamine - taigna valmitamine 9

Toit → toiduainete sensoorse...
4 allalaadimist
thumbnail
22
ppt

Õpiprojekt

· Koolilaada korraldamine Esimene kokanduse tund · Pannkookide valmistamine Teine kokanduse tund · Ülevaade eesti vastlapäeva toitudest (vastlakuklid, vastlakuklipärg, seajalad, herne- ja oasupp, soolaseened, tangupuder, ja lihakõrnetega mulgipuder) Ülepanni-pannkoogid Valmistusained · 1/2 l piima · 2 muna · 2 kl jahu · 50ml suhkrut · 1spl soola · Veidi rasvainet praadimiseks Valmistamine 1. Klopi munad suhkruga lahti, lisa sool. 2. Lisa vaheldumisi jahu ja piim. 3. Lase taignal seista 1/2 - 1 tund, et jahu paisuks. 4. Prae kuumal pannil õhukesed ülepannikoogid mõlemalt poolt helepruuniks. 5. Serveeri suhkru, moosi või meega. Hüva nõu: · Kohevamate pannkookide saamiseks vahusta munavalge eraldi. · Ülepanni-pannkoogid sobivad ka täidisega pannkookideks: prae kook ainult ühelt poolt, aseta küpsetatud poolele täidis, pane kook kokku ja prae ahjus või pliidil üle. Hoia kuumas, et ka täidis ühtlaselt soojeneks. Vastlapäeva kombed ajaloos Eesti

Pedagoogika → Haridustehnoloogia koolis
37 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Taignad

korda, kusjuures iga kokkupanemise vahel tuleb taigent uuesti 15 minutit jahutada. Taigna võid ka neljaks kokku panna, seda kihilisem tuleb toode. Lehttaigna rullimisel jälgi, et kokkupandavate kihtide vahele ei jääks jahu. Eemalda see hoolikalt harjaga enne taigna kokkupanemist ja kogu rullimise käigus kasuta ainult nii palju jahu, et taigen laua külge kinni ei jääks. Pärast viimast kokkupanemist lase taignal veel seista ja siis alusta toodete vormimist.Tööriistad (noad, lõikerattad, vormid jne.) peavad olema väga teravad, et taigna lõikepind oleks järsk ja sile, mitte muljutud. Pirukate vormimisel ära vajuta pirukat kokku lõikepinna kohalt, vaid tagantpoolt. Toodete vormimisel kasuta taignatükk võimalikult ratsionaalselt ära, sest ülejäänud äärtest uuesti kokkurullitud taigen ei ole enam leheline ja kerkib halvasti. Liivataigna valmistamine: Pehmenda või

Toit → Kokandus
40 allalaadimist
thumbnail
27
doc

Pärmita taignad ja tooted

Saadud lahusele lisatakse keev vesi ja kuumutada kuni tükid kaovad. Ülejäänud suhkrust ja veest keedetakse suhkrusiirup, mis lisatakse pruunistatud suhkrule, segatakse ja lisatakse maitseained. Taignasegamismasinas segatakse margariin, millele lisatakse jahutatud siirup, segatakse ning lõpuks lisatakse küpsetuspulbriga segatud jahu. Taigent segatakse, kuni ta tuleb katla küljest lahti. Taigen kaalutakse ja pakitakse. Enne töötlemist on soovitav lasta seista taignal külmutuses mõni tund. Taigent võib kaubastada kaalukaubana, valmistada temast küpsiseid, rulle, vigurpiparkooke, maju jne. Taigna realiseerimisaeg on 30 päeva. Piparkooke võib kaunistada munavalge joonistusmassiga, kus 13 grammi munavalge kohta võetakse 100 grammi puudersuhkrut ja vahustatakse. Parema maitseja läike saamiseks võib massile lisada sidrunimahla. Saadud massi võib värvida toiduvärvidega. 1 PEHME PIPARKOOK

Toit → Pagar-kondiiter
61 allalaadimist
thumbnail
43
pdf

Pärm

Taigna valmistamine koosneb kahest osast: ­ esmalt valmistatakse eeltaigen ­ käärinud eeltaignale segatakse juurde ülejäänud toorained ­ asetatakse uuesti käärima 10 Taigna valmiduse määramine Organoleptiliselt määratakse kindlaks järgmiste tunnuste järgi: Käärinud taigen on · 2,5 korda mahult suurenenud · peale käega taignale vajutamist tasandub lohk pikkamööda · taigna pind on kumer · taignal on meeldiv piirituse lõhn. Lõpuni käärimata taigen on · tihke · puudub kumerus · tasandub peale käega vajutamist kiiresti Ülekäärinud taigen · ei tasandu peale käega vajutamist · taigna lõhn on ebameeldiv, hapu · töötlemisel taigen rebeneb · on halb vormida. Õigesti käärinud taignast valmistatud toodetel on kohev struktuur, ilus välimus ja meeldiv maitse. Lõpuni käärimata taignast küpsetatud toodete kooruke on kaetud tumedate plekkidega

Toit → Toitumisõpetus
55 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Kutseeksami küsimused ja vastused

10. Biskviittaigen. Munad, jahu ja suhkur. Muna kollane ja muna valge vahustatakse eraldi. Siis muna kollasele lisan suhkru ja vahustan, lisan jahu. Lisan rahulikult segades muna valge. 11. Keedutaige. Rasvaine koos soola ja veega kuumutatakse aeglaselt paksupõhjalises keedunõus. Kuni rasvaine sulab, siis kuumutatakse kiiresti keemiseni, lisatakse kohujahu(sõeludes). Ja klopitakse tugevalt vispliga, kuni taigen moodustab ühtlase massi ja lööb nõu küljest lahti. Lase taignal jahtuda 60-70 C-ni ja segatakse siis ükshaaval juurde lahti klopitud munad. 12. Kuumtöötlemise meetodid. · Keetmine · Blanseerimine-rohkes vedelikus lühiajaline keetmine. · Keetmine omas mahlas. · Keetmine vesivannil. · Keetmine rõhu all. · Kupatamine-keetmine rohkes vees soolase, hapu, kibeda maitse eemaldamiseks, tooraine puhastamine. · Passeerimine e. Rasvas kuumutamine. · Praadimine väheses rasvas.

Toit → Kokandus
144 allalaadimist
thumbnail
34
doc

Pagaritoodete kokkuvõte

üle margariini. Õmblus tekib margariini peale. Külgedelt surutakse taigen kokku nii, et margariin on ühtlaselt taigna sees. Omavahel ühendatud margariin ja taigen jäetakse seisma, et temperatuurid ühtlustuksid ja taigen muutuks taas töödeldavaks. Lehttaignat kihitatakse neli korda. Iga kord pannakse taigen kokku neljaks, nii saadakse teoreetiliselt 256 õhukest taignakihti, mis on üksteisest eraldatud margariiniga. Et kihid ei katkeks, tuleb iga kihitamise vahel lasta taignal kaetult piisavalt kaua jahedas puhata. Rullida, vormida, määrida munamäärdega ja küpsetada 220- 250 kraadi juures. Tooted 5.1Lehtkeeleke Vahusta suures kausis mikseriga munavalged, nii et vahule tekivad pehmed tipud. Lisa vähehaaval pool tuhksuhkrust ja vahusta seni, kuni ilmuvad teravad tipud. Mikserda väiksemas kausis munakollased. Pane tasahaaval juurde ülejäänud tuhksuhkur ja vahusta suurel kiirusel, kuni saad paksu heleda vahu (umbes 4‒5 minutit). Maitsesta see

Toit → Pagar-kondiiter
19 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Referaat SUHKUR

Juustu- singirullid u. 18 tk Koostisained Taigen 50 g võid 50 g pärmi 1/2 dl leiget vett 2 dl keefiri või hapupiima 1 tl soola 1 spl Dansukkeri Heledat Siirupit 2 muna 8-9 dl (480-540 g) nisujahu Täidis 9 suurt või 18 väikest viilu suitsusinki 18 viilu juustu (nt. emmentali) 18 viilu punast paprikat Määrimiseks 1 muna Sulatage või. Lahustage pärm leiges vees. Lisage keefir või hapupiim, sulatatud või, sool, hele siirup, muna ja suurem osa nisujahust, sõtkuge taignaks. Laske taignal käterätikuga kaetult kerkida u. 30 min. Puistake tööpind kergelt jahuga üle ja keerake taigen anumast välja. Sõtkuge taigent laual, kuni see muutub läikivaks ja elastseks. Rullige taigen ½ cm paksuseks ruuduks. Lõigake ruut 9 väikeseks ruuduks ja poolitage need diagonaalselt 18 kolmnurgaks. Asetage igale kolmnurgale tükk sinki, juustu ning punast paprikat ning voltige kolmnurgad tipu suunas kokku. Kuumutage ahi temperatuurini 250°C. Laduge pirukad küpsetuspaberiga

Toit → Kokandus
28 allalaadimist
thumbnail
24
rtf

Toidukaubaõpetus 2014

*Valmistatakse nisujahust (harvem kaerajahust), toiteväärtuse tõstmiseks lisatud rasva, suhkrut, mune, maitseaineid jt. lisandeid *Küpsised - jahust kondtoodete levinum liik. Taigna kobestamiseks kobestusaineid - kergitajaid, jahuparandajaid, söögisoodat *Lihtküpsised - rabedad, vees paisuvad aeglaselt, mustriks augud *Kuivküpsised - ei sisalda suhkrut, taignal lisandeid (köömed, juust, aniis) *Suhkruküpsised - sisaldab rohkem rasvainet ja suhkrut. Taigen plastilisem, murenevad kergemini ja paisuvad vees kiiremini *Magustaignaküpsised - nim. ka dessertküpsised. Palju suhkrut, muna, piima, lsaneid (rosin, mandel, sukaad, aroomiaineid). HEade maitseomadustega, erinevate kujudega *Biskviitküpsis - pehme, poorne, suhkrusisaldus suur, rasvasisaldus väike

Majandus → Kaubandus
9 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Suhkur

u. 18 tk Koostisained Taigen 50 g võid 50 g pärmi 1/2 dl leiget vett 2 dl keefiri või hapupiima 1 tl soola 1 spl Dansukkeri Heledat Siirupit 2 muna 8-9 dl (480-540 g) nisujahu Täidis 9 suurt või 18 väikest viilu suitsusinki 18 viilu juustu (nt. emmentali) 18 viilu punast paprikat Määrimiseks 1 muna Sulatage või. Lahustage pärm leiges vees. Lisage keefir või hapupiim, sulatatud või, sool, hele siirup, muna ja suurem osa nisujahust, sõtkuge taignaks. Laske taignal käterätikuga kaetult kerkida u. 30 min. Puistake tööpind kergelt jahuga üle ja keerake taigen anumast välja. Sõtkuge taigent laual, kuni see muutub läikivaks ja elastseks. Rullige taigen ½ cm paksuseks ruuduks. Lõigake ruut 9 väikeseks ruuduks ja poolitage need diagonaalselt 18 kolmnurgaks. Asetage igale kolmnurgale tükk sinki, juustu ning punast paprikat ning voltige kolmnurgad tipu suunas kokku. Kuumutage ahi temperatuurini 250°C. Laduge pirukad küpsetuspaberiga

Toit → Tooraine õpetus
7 allalaadimist
thumbnail
33
docx

Koka kutseeksami küsimused ja vastused

Serveeritakse sulavõiga või hapukoorekastme või valgel põhikastmel valmistatud kastmega, lisandiks sobivad ka toorsalatid. Magusad keedised, suhkru, mee, magusate puuviljade ­ või marjakastmetega. Ühele sööjale valmistatakse 2-3 kotletti. Kohupiimapallid ­ valmistamiseks segatakse peenestatud kohupiima hulka suhkruga vahustatud munad ja küpsetuspulbri või söögisoodaga segatud jahu ning mass maitsestatakse vanilli, köömnete või riivitud tsitrusviljade koorega. Taignal lastakse pool tundi seista ja vormitakse kahe lusika abil pallid. Need praetakse fritüüris kuldkollaseks. Serveeritakse vahetult peale valmimist suupistena või järelroana. KÜPSETATUD KOHUPIIMAROAD Kohupiimapudingud ­ serveeritakse tavaliselt järelroana. Peale kohupiima kasutatakse neis rosinaid, värskeid või kuivataud puuvilju ja marju. Kohupiimapudingu valmistamiseks lisatakse peenestatud kohupiimale suhkruga vahustatud munarebud, manna, maitseained ning

Toit → Kokandus
67 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun