Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Raku- ja embrüotehnoloogia (1)

3 HALB
Punktid

Esitatud küsimused

  • Mille poolest erineb rakendusteadus fundamentaalteadusest ja kuidas nad omavahel seotud on?
  • Mille poolest erineb rakendusteadus fundamentaalteadusest ja kuidas nad omavahel seotud on?
  • Mis on biotehnoloogia?
  • Millega tegeleb bioonika?
  • Millega tegeleb küberneetika?
  • Mis on biogeograafia?
  • Kuidas kasutatakse toiduainete tööstuses seente poolt toodetud ensüüme?
  • Milliseid organisme kasutatakse biotehnoloogias ja millised on nende eelised teiste organismide ees?
  • Kus kasutatakse biotehnoloogiat ja kirjelda kuidas?
  • Kuidas saadakse funktsionaalset toitu?
  • Missugust A Flemingu hoiatust on arstipraktikas sageli eiratud ja mis on selle tulemus?
  • Millist L Pasteuri avastust peate kõige olulisemaks ja miks?
  • Miks saab antibiootikumide abil ravida bakterhaigusi mitte aga viirushaigusi?
  • Kuidas saab nn Roheline revolutsioon maailma muuta?
  • Milles seisneb kloonimise erinevus looduses ja biotehnoloogias?
  • Miks tehakse kehavälist viljastamist ja embrüosiirdamist inimestel?
  • Miks on embrüosiirdamine suurendanud kaksikute sünnisagedust?
  • Mis on Teie arvates põhjuseks et Eestis ei ole asendusema kasutamine inimesel seaduslikult lubatud?
  • Milliseid loomi on veel kloonitud peale lammas Dolly?
  • Kui suur on kloonimise edukus ja millised probleemid võivad tekkida?
  • Millistel eesmärkidel võiks kloonida inimest?
  • Mis on rakuteraapia?
  • Mille poolest erinevad lõigustusrakud täiskasvanu tüvirakkudest?
  • Milline uus seisukoht on täiskasvanute tüvirakkude osas?

Lõik failist

Kordamisküsimused bioloogias 12.klass
Biotehnoloogia Õp lk 8-18

Mille poolest erineb rakendusteadus fundamentaalteadusest ja kuidas nad omavahel seotud on?
2.Selgitage, mis erinevus on rakendusbioloogial ja biotehnoloogial.
Nimeta bioloogia erinevaid rakenduslikke teadusharusid ning nende uurimisvaldkondi (bioonika, biokeemia , biofüüsika, biogeograafia , biomeetria , looduskaitse, meditsiin , biotehnoloogia, geenitehnoloogia ).
Mille poolest erineb rakendusteadus fundamentaalteadusest ja kuidas nad omavahel seotud on?
Mis on biotehnoloogia?
Biotehnoloogia eelised
Raku- ja embrüotehnoloogia #1 Raku- ja embrüotehnoloogia #2 Raku- ja embrüotehnoloogia #3 Raku- ja embrüotehnoloogia #4
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 4 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2011-11-23 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 74 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Terttu Tammaru Õppematerjali autor
Õp lk 8-18

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
2
odt

Raku- ja embrüotehnoloogia

Kui kõik embrüod hakkavad arenema sünnivadki mitmikud. Mis on Teie arvates põhjuseks, et Eestis ei ole asendusema kasutamine inimesel seaduslikult lubatud? Tekib vastuolu embrüoseadusega, mis ütleb, et laps on selle oama, kes ta sünnitab. Kuidas toimub kloonimise protsess? Keharakust eraldatakse rakutuum ja see süstitakse munarakku, millest eelnevalt on tuum eraldatud. Embrüonaalkloonimine ja tuumkloonimine-põhimõte. EMBRÜONAALKLOONIMINE ­ varase embrüo lõhestamise teel saadud kloonembrüote kasutamine identse genotüübiga järglaste saamiseks TUUMKLOONIMINE ­ somaatilise keharaku tuuma viimisel munarakku saadakse uue organism Kirjelda lammas Dolly kloonimist (millal klooniti, kui vanaks elas, millised probleemid ilmnesid). 1996. aastal saadi esimene tuumkloonitud lammas Dolly. Elas 6 aastaseks. Probleemid: looted surevad enne või pärast emasorganismi istutamist, sünnitusel või sünnitusjärgselt

Bioloogia
thumbnail
3
doc

Raku- ja embrüotehnoloogia

plasmarakud, mis tekivad mingi antigeeniga aktiveeritud B-lümfotsüütidest. Antiseerum-vereseerum, mis sisaldab organismi toodetud antikehade segu kas ühe või mitme antigeeni vastu. Monokloonseid antikehi kasutatakse: 1.vastava antigeeni olemasolu ja kontsentratsiooni määramiseks ainete segus või rakus. Nt. viiruse tuvastamiseks kartulilehes 2.selle aine väga puhtaks eraldamiseks segust 3.meditsiinilises ja veterinaarses diagnostikas Embrüosiirdamine seisneb arengu algusjärgus oleva embrüo ülekandes indleva emaslooma või rasestumisvalmis naise emakasse. Super- e. hulgiovulatsioon-üheaegselt küpseb ja eraldub näiteks lehma munasarjast 5-10, vahel kuni 30 munarakku. Embrüo-varajases arenemisjärgus olev loode, alates munaraku viljastumisest. Ovulatsioon-küpsenud munaraku vallandumine munasarjast. Huvi embrüosiirdamisel koduloomade vastu tekkis siis, kui avastati ja eraldati gonandotroopsed hormoonid(sugunäärmete talitlust reguleerivad hormoonid.)

Biotehnoloogia
thumbnail
5
docx

Rakendusbioloogia, kloonimine, tüvirakud, rakuteraapia

mitme antigeeni vastu. Antikeha- erilise koostise ja struktuuriga valk, mis tekib vastureaktsioonina mingi antigeeni sattumisele organismi. Antikehad kaitsevad organismi patogeenide (viiruste, bakterite, toksiinide) eest. Antigeen- mis tahes kehavõõras aine, mis põhjustab vastureaktsioonina antikehade tekke; satud organismi kas vabalt või viiruse, bakteri või transplantaadi koostises. Embrüosiirdamine ja viljastamine in vitro imetajatel Embrüosiirdamine seisneb arengu algusjärgus oleva embrüo ülekandes indleva emaslooma või rasesumisvalmis naise emakasse. · eraldati gonadotroopsed hormoonid, sealhulgas folliikuleid stimuleeriv hormoon. · Nendega sai emasloomal esile kutsuda superovulatsiooni, mille puhul üheaegselt küpseb ja eraldub lehma munasarjast 5-10, vahel ka 30 munarakku · Teostatakse kundtlik seemendamine · 6-8 päeva pärast pestakse embrüod emakast välja.

Bioloogia
thumbnail
3
docx

Bioloogia kasutusvõimalusi. Embrüo.

MÕISTED Antikeha ­ valgud, mis kaitsevad organismi patogeenide (bakterite, viiruste jms) eest. Embrüotehnoloogia ­ Embrüote eraldamine või tekitamine kloonimises ja siirdamises. Gonadotroopne hormoon ­sugunäärmete arengut, aktiivsust ja gametogeneesi reguleeritavad valkhormoonid. Hübriidrakk ­ eri isenditelt rakkude liitmisel saadud jagunemisvõimeline rakk totipotentsus ­ rakkude arenguline täisvõimelisus. EMBRÜOSIIRDAMINE JA VILJASTAMINE Seisneb arengu algusjärgus oleva embrüo ülekandes indleva emaslooma või rasestumisvalmis naise emakasse. Surrogaat-e asendusema ­ Teiselt loomalt päris embrüotest järglasi sünnitanud loom. 1. Võimalus: FSH manustamine, mille tagajärjel kutsuti esile superovulatsioon, mille tägajärjel eraldub rohkem munarakke. Seejärel teostatakse kunstlik seemendamine ninf pestakse embrüod emakast välja. 2. Võimalus: Munarakkude eraldamine munajuhast v munasarjast, nende viljastamist

Bioloogia
thumbnail
6
docx

Rakendusbioloogia 3. kursuse mõisted

Antikehad ­ B-lümfotsüütide poolt toodetud valgud, millel on omadus ,,ära tunda" ja seonduda antigeenidega. Superovulatsioon ­ hormonaalmõjutustega kunstlikult esile kutsutud polüovulatsioon imetajatel, kes normaalsetel tingimustel ovuleerivad 1-2 munarakku korraga. Surrogaatema ­ loom, kes on sünnitanud teiselt loomalt pärit embrüotest järglaseid. In vitro viljastamine ­ munarakud viljastatakse väljaspool organismi. Embrüonaalkloonimine ­ varase embrüo lõhestamise teel saadud kloonembrüote kasutamine identse genotüübiga järglaste saamiseks. Tuumkloonimine ­ selgroogsetel teostatav kloonimine somaatilise raku tuuma siirdamisega munarakku, millest eelnevalt on tuum eemaldatud. Terapeutiline kloonimine ­inimese kloonembrüote tekitamine tüvirakkude hankimise eesmärgil geeniteraapia teostamiseks. Reproduktiivkloonimine ­ tuumkloonimine uute isendite saamise eesmärgil; vastandatakse terapeudilisele kloonimisele.

Bioloogia
thumbnail
21
docx

Biotehnoloogia õpimapp

antikehade tekke. Antikeha erilise koostise ja struktuuriga valk, mis tekib vastureaktsioonina mingi antigeeni. Biotehnoloogia rakendusbioloogia valdkond, kus kasutatakse organisme, et toota inimesele vajalikke aineid. Blastotsüst imetajate (ka inimese) lootelise arengu varajane staadium, mis vastab alamate selgroogsete põislootele. Embrüokloonimine varase embrüo lõhestamise teel saadud kloonembrüote kasutamine identsete genotüübiga järglaste saamiseks. Embrüoplast blastotsüsti ühel poolusel moodustunud tihe rakukobar, millest areneb loode. Eukarüootne rakk (päristuumne rakk) on üks kahest peamisest elusorganismidel esinevast rakutüübist. Eukarüootsetel rakkudel on eristunud rakutuum ja membraansed rakuorganellid.

Biotehnoloogia
thumbnail
3
doc

Rakendusbioloogia

9. Mahepõllundus ­ eesmärk toota tervislikke taime-ja loomasaadusi. Ei kasutata keemilisi taimekaitsvahendeid ja mineraalväetist. 10. Vaktsineerimine ­ süstitakse organismi nõrgestatud või surmatud haigusetekitajaid, mis vallandavad organismi kaitsemehhanismi. 11. Pastöriseermine ­ protsess, mida kasutatakse eesmärgiga minimeerida mikroorganismidest tingitud võimalikku ohtu tervisele. 1.2 Raku- ja embrütehnoloogia Kloonimine on geneetiliselt identsete järglaste saamine, ka vegetatiivne paljunemine on kloonimine. Meristeempaljundus on uuem meetod - meristeemrakkude kasutamine ühelt taimelt suure arvuga vegetatiivsete järglaste saamiseks. Meristeemrakud on diferentseerumata ja paljunemisvõimelised. Nad on totipotentsed ­ ,,kõikvõimelised". Mersiteem on taimne algkude. Kasvukuhikust võetakse mõned rakud, pannakse söötmesse. Ühest meristeemist võib saada sadu võrseid.

Bioloogia
thumbnail
4
doc

Rakendusbioloogia

Kasutatakse samuti, kui mehel esineb viljakushäire. 11. Selgita, mida tähendab ,,katseklaasibeebi". Katseklaasibeebi tähendab seda, et lapse viljastamiseks on munarakk ja seemnerakk viidud kokku väljaspool naise organismi. Emakasse siirdatakse juba viljastatud munarakk. 12. Selgita, kuidas viiakse läbi embrüonaalkloonimine ja tuumkloonimine imetajatel. · Embrüonaalkloonimine: varase embrüo lõigustusrakud ehk blastomeerid on kõik võimelised arenema normaalseks tervikorganismiks - nad on totipotentsed. Selle käigus võetakse loomalt munarakk, see viljastatakse in vitro, embrüo jagatakse moorulastaadiumis osadeks ning saadud osad siirdatakse erinevatele retsipientloomade emakasse. Saadud indiviidid on algse embrüo kloonid ja omavahel geneetiliselt identsed. · Tuumkloonimine: somaatilise ehk diferentseerunud keharaku tuuma siirdamine munarakku

Bioloogia




Kommentaarid (1)

zizzle profiilipilt
zizzle: Hea materjal
21:28 07-04-2013



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun