Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Muusika võrdlus: barokk ja klassitsism (0)

1 Hindamata
Punktid
Elu - Luuletused, mis räägivad elus olemisest, kuid ka elust pärast surma ja enne sündi.

Lõik failist

Barokk a> : (1600-1750)
KLASSITSISM: (1750-1800)
Üldiseloomustus: Barokkstiil on pärit poliitiliselt killustatud Ülem- Itaaliast , valitsevaks said duur- ja moll -helilaad, tuli juurde veel monoodia . Muusika sidumine tekstiga oluline. Barokki nim. Veel generaalbassi ajastuks . Veel isel. Seda ajastust kotsert ja kontserdistiil.
Üldiseloomustus: Oli kunstisuund , mis võttis eeskuju antiikkultuurist, otsides väljenduses ja vormis lihtsust , tasakaalukust ja harmoonilisust.
1720-1760 võib pidada üleminekuajaks, tekkisid uued muusikavormid ja žanrid. Domineerib homofoobiline faktuur ja polüfoonia säilitas oma koha. Muusikaelus toimusid põhjalikud muutused.
Muusikažanrid: Barokkmuusika oli rikas muusikažanride poolest.
Vokaalmuusika žanrid - missa , passioon, oratoorium , kantaadid, motetid, lihtsad laulud
Instrumentaalmuusika žanriteks - tantsusüit, concerto grosso , süidid erinevatele pillidele, prelüüdid ja fuugad
Lavateosedooper
Lemmikžanriteks kujunesid concerto grosso ja tantsusüit.
Väga tähtsateks žanriteks kujunesid ka prelüüd ja fuuga.
Muusikažanrid: Klassitsimi ajal kujunesid välja mitms klassikalised muusikažanrid ja nende nimetused mis on kasutusel tänaseni.
Žanrid:
Sonaat
Trio
Sümfoonia
Intstrumentaalkontsert
Sümfoonia
Intstrumentaalmuusikas toimus kõige suurem areng. Kõige tähtsamaks sai sonaadivorm .
Klassikaliste muusikateoste aluseks on kindle korrapärane vorm.
Ooper: Ooperit said lubada rikkamad ja kõrgema klassiga inimesed.
2 barokkooperi koolkonda : Veneetsia ja Napoli
Barokkooperi iseloomustus:
  • Hiilgav õukodlik lavateos
  • Väljapaistvad kostüümid ja lavadeokaratsioon
  • Rohkelt tantsune
  • Tegelaskujudeks rikkama klassi esindajad või antiiksete müütide tegelased
    1637. aastal avati veneetsias esimene ooperiteater.
    Ooper: Sajandi algul valitses tõsine ooper, pärast tuli asemele laulumängud ja koomiline ooper-
    Barokkooperi iseloomustus:
  • Ooperit kärbitakse kõvasti
  • Erilised efektid muutuvad vähem tähtsaks
  • Aariates saab juhtivaks faktoriks meloodia
  • Ooper peab olema vaimuliselt ja moraalselt ühendav.
    INSTRUMENDID : Olulisimaks pilliks muutus viiul . Kõige kuulsamad viiulimeistrid olid Amati, Guarneri ja Stradivari, kes elasid Itaalias. Barokkorkestridki koosnesid viiulitest ja viooladest. Tänapäevast klaverit asendas klavessiin. Oli ka oreli võidukäik.
    INSTRUMENDID: Klassitsismi ajastul pillid täienesid ja heliloojad kirjutasid rohkem instrumentaalkontserte. Arenes välja ka klassikalise sümfooniaorkestri koosseis. Pillid täiustusid ja said tänapäevase välimuse.
    HELILOOJAD: A. Vivaldi, J.S. Bach , A.Corelli, G.F Händel, C. Monteverdi
    HELILOOJAD: Viini klassikud: J. Haydn , W.A. Mozart , L.van Beethoven
  • Muusika võrdlus-barokk ja klassitsism #1 Muusika võrdlus-barokk ja klassitsism #2
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2015-05-21 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 7 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor helinamaria Õppematerjali autor
    Barokk: (1600-1750) KLASSITSISM: (1750-1800)
    Üldiseloomustus: Barokkstiil on pärit poliitiliselt killustatud Ülem-Itaaliast, valitsevaks said duur- ja moll-helilaad, tuli juurde veel monoodia. Muusika sidumine tekstiga oluline. Barokki nim. Veel generaalbassi ajastuks. Veel isel. Seda ajastust kotsert ja kontserdistiil. Üldiseloomustus: Oli kunstisuund, mis võttis eeskuju antiikkultuurist, otsides väljenduses ja vormis lihtsust, tasakaalukust ja harmoonilisust.
    1720-1760 võib pidada üleminekuajaks, tekkisid uued muusikavormid ja žanrid. Domineerib homofoobiline faktuur ja polüfoonia säilitas oma koha. Muusikaelus toimusid põhjalikud muutused.

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    4
    doc

    Klassitsism

    KLASSITSISM Klassitsismi põhijooned: · Sai alguse Prantsusmaal. · Osaline eeskuju antiikkultuurist. · Kunst pidi olema õpetlik, ülistama voorusi ja võitlema pahede vastu. · Märksõnadeks ratsionaalsus ja lihtsus. · Klassitsism e. klassikaline stiil ja klassikalisus on erinevad mõisted! · Classicus ­ esmaklassiline, parim lad.k. · Nimetus ,,klassitsism" tuleneb kahest aspektist: Tollal peeti antiikkultuuri klassikaks. Klassitsism on oluliseks baasikas kogu järgnevale muusikakultuurile. Valgusideed: · Valgustus ajastu: Tõstis mässu senikehtinud vaimsete väärtuste vastu. Religiooni müstitsism asendus ratsionaalse moraaliõpetusega.

    Muusika
    thumbnail
    5
    docx

    Sissejuhatus barokk muusikasse

    ...........Ühisgümnaasium Referaat Barokk muusika Koostas: ............. Õpetaja:............... 2011 Sisukord Sissejuhatus barokkmuusikasse Renessansiga lõppes üks ajastu (keskaeg) ja ennustas järgmise ajastu sündi, mis sai nimetuseks uusaeg. Nii nagu varakristlik muusika juhatas sisse keskaja muusika, nii juhatas uusaja sisse barokkmuusika. Uusaja muusika oli mitmeti keskaja muusika vastand. Sõna "barocco" on pärit portugali keelest ja tähendab ebakorrapärast lopergust pärli. 18. sajandil sai sõnast "barokk" pilkesõna, mis väljendas mitmeid hinnanguid/omadusi: kummaline, liialdav, ebaloomulik, väärnähtus jms. Barokk jätkas paljus renessansis alustatut, kuid tõi ka palju uut. Kohati eksisteeris koos uus ja vana, nii ühiskonnas kui kunstis üldse

    Muusika
    thumbnail
    6
    doc

    Barokkmuusika

    Tallinna Vanalinna Täiskasvanute Gümnaasium referaat BAROKKMUUSIKA Signe Müürisepp 9kl 2012/2013 SISSEJUHATUS Renessansiga lõppes üks ajastu (keskaeg) ja ennustas järgmise ajastu sündi, mis sai nimetuseks uusaeg. Nii nagu varakristlik muusika juhatas sisse keskaja muusika, nii juhatas uusaaja sisse barokkmuusika. Uusaja muusika oli mitmeti keskaja muusika vastand. Sõna "barocco" on pärit portugali keelest ja tähendab ebakorrapärast lopergust pärli. 18. sajandil sai sõnast "barokk" pilkesõna, mis väljendas mitmeid hinnanguid/omadusi: kummaline, liialdav, ebaloomulik, väärnähtus jms. Barokk jätkas paljus renessansis alustatut, kuid tõi ka palju uut. Kohati eksisteeris koos uus ja vana nii ühiskonnas kui kunstis üldse. Nii jätkus

    Muusika
    thumbnail
    11
    docx

    Keskaja muusika - Muusikaajalugu

    Sissejuhatus keskaja muusikasse Rooma Riigi kokkuvarisemine (395.a.) on ajaloosündmus, millega tähistatakse keskaja algust. Ristiusu teke ja levik mõjutas ka muusikat. Nii juhatab varakristliku muusika teke ja areng muusikas sisse uue ajastu, mida hiljem nimetatakse keskaja muusikaks. Keskaja muusikakultuuris on kolm erinevat lõiku: · kirikumuusika · rahvamuusika ja kultuur · rüütlite muusika Keskaeg hõlmab 4. ­ 16. sajandit. Keskaja muusikat periodiseeritakse mitmeti, kuid selgemalt võib välja tuua kolm perioodi: 1) varakristlik muusika 2) gootiaegne muusika e. kirikumuusika ( sageli kasutatakse varakristliku ja gootiaegse muusika puhul lihtsalt ühtset mõistet - kirikumuusika 3) renessanssmuusika Pildil 16. sajandi Inglise muusikud. Kirikumuusika sünd ja areng Lääne kirikumuusika sündi seostatakse Milano piiskopi e. püha Ambrosiusega (333-397), kes sai Milano

    Muusika
    thumbnail
    9
    docx

    Referaat Barokkmuusikast

    ........................................................................ lk 10 Pildid.......................................................................................................... lk 11 Kokkuvõte...................................................................................................... lk 12 SISSEJUHATUS Renessansiga lõppes üks ajastu (keskaeg) ja ennustas järgmise ajastu sündi, mis sai nimetuseks uusaeg. Nii nagu varakristlik muusika juhatas sisse keskaja muusika, nii juhatas uusaaja sisse barokkmuusika. Sõna "barocco" on pärit portugali keelest ja tähendab ebakorrapärast lopergust pärli. 18. sajandil sai sõnast "barokk" pilkesõna, mis väljendas mitmeid hinnanguid/omadusi: kummaline, liialdav, ebaloomulik, väärnähtus jms. Barokk jätkas paljus renessansis alustatut, kuid tõi ka palju uut. Kohati eksisteeris koos uus ja vana nii ühiskonnas kui kunstis üldse. Nii jätkus vaimuliku

    Muusika
    thumbnail
    4
    docx

    Barokkmuusika ajalugu ja eripärad

    I - barokkmuusika muutused Tüüpiline renessanssmuusika ei olnud mõeldud lihtsalt kuulamiseks, vaid oli liturgilise eesmärgiga, tantsumuusika või kooslaulmiseks mõeldud seltskonnalaul. Barokiajastul hakati looma teoseid ka ainult kuulamiseks. Tekkisid esimesed elukutselised muusikud, professionaalsed kapellid, kujunesid välja esimesed instrumentaalmuusikažanrid. Algas solistilise vokaal- ja instrumentaalmuusika võidukäik, barokk oli virtuoosse soololaulu kuldajastu. Polüfooniline (mitmehäälne) muusika oli oma kõrgtasemel, selle asemele hakkas tulema monoodia (ühehäälne saateta laul). Muusikat hakati edukalt esitama väljaspool kirikut, muusika jõuab avalikesse kontsertsaalidesse II - barokkmuusika Sõna "barocco" on pärit portugali keelest ja tähendab ebakorrapärast lopergust pärli. 18. sajandil sai sõnast "barokk" pilkesõna, mis väljendas mitmeid hinnanguid/omadusi: kummaline,

    Muusika
    thumbnail
    2
    doc

    Barokkmuusika ülevaade

    Kristel Palts 10.a klass Barokkmuusika Barokk kunsti- ja muusikastiilina sündis 16. sajandil Itaalias, kus kujunes enamik ajastu muusikazanritest (kunstis arenes barokk enim Prantsusmaal) ning Itaalia oli kõigis muusikavaldkondades Euroopale eeskujuks. Muusikastiilina võeti barokk kasutusele alles 18. ja 19. sajandi vahetusel. Barokk jätkas paljus renessansis alustatut, kuid tõi ka palju uut. Kohati eksisteeris koos uus ja vana nii ühiskonnas kui kunstis üldse. Nii jätkus vaimuliku koorimuusika areng, mille kõrvale tuli vaimulik instrumentaalmuusika. Kasvas huvi ilmaliku muusika vastu, mis arenes edukalt. Püsis huvi vokaalmuusika vastu, kuid populaarsemaks sai instrumentaalmuusika. Barokkmuusikas eksisteerisid kõrvuti nii polüfooniline kui homofooniline

    Muusika
    thumbnail
    10
    doc

    Barokiajastu muusika

    BAROKK, BAROKIAJASTU MUUSIKA 17. saj – 18. saj I pool Barokiks nimetatakse stiili ja ajajärku Euroopa kultuuris 17. sajandil ja 18. sajandi I poolel (1600-1750). See oli õukondade ja aadlike kõrgaeg ja ajastule andis tooni nende priiskav, elunautiv ja väliselt toretsev elulaad. Kõik loomulik näis barokiaegsele inimesele tühine ja põlastusväärne. Kiriku lõhenemine ja poliitilised pinged lisasid ajastule rahutust. Kunst ja muusika (kunstmuusika – heliloojate looming), mis elas peamiselt kiriku, õukondade ja aadlike toel, väljendasid ajastu laadi. Renessansiajastu kunst ja muusika otsisid tasakaalu ja harmooniat, barokk tõi selle asemele pingestatud dünaamika, kontrastid, teatraalse väljenduslaadi, liialdused. Ülistati kangelaslikkust, suurte tegude paatost, liikumishoogu, esinduslikkust. Ajastu nimetus tuleb portugali keelest, kus barroco tähendab ebakorrapärast, lopergust pärlit. 18

    Muusika




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun