Klassikalised salatid Caesari salat koosneb rooma salati ja krutoonidega kaetud parmesani juustust, sidrunimahlast, oliiv õlist, munast, wordcesteri kastmest, küüslaugust ja mustast piprast. Maailma üks kuulsamaid salateid. 1930 aastal valiti Caesari salat parimaks retseptiks 15 aasta jooksul, mis pärineb Ameerikast. Caesari salat Autoriks peetakse Mehhikos Tijuanas restorani pidanud Caesar Cardinit. 4. juuli 1924 Cardini pani salati kokku toorainest, mis oli tal köögis alles jäänud kiirest nädalavahetusest. Valmistas salati klientide silme all. Caesar Cardini Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Caesari salat
Organismi poolt toidu seedimisele kuluv aeg. Kasutage järgnevaid andmeid, et määratleda: ajavahemikud, mis on vajalikud söödud toidu seedimiseks; parimad toiduainete liigitused ja soovitatav toidu hulk. Vesi. Kui te joote vett tühja kõhu peale, jõuab see soolestikku kohe. Mahlad. Puu- ja juurviljamahlad ning puljongid seeduvad 15-20 minutiga. Poolvedelad toiduained. Segasalatid (segage mikseris kuni vedela konsistentsini salati ja selleri lehed, kurk ja tomat, ning sööge nagu suppi). Ka juur- ja puuviljad seeduvad 20-30 minutiga. Puuviljad. Arbuus seedib 20 minutit. Kõige kasulikum on, kui ta oleks ühel toidukorral ainuke puuvili (mari) teie toidulaual. Teised melonid (nagu Kantalupa, Kresnoy, valge muskaatmelon) vajavad seedimiseks 30 minutit. Omavahel võib kokku segada kaht erinevat sorti melonit, kuid ärge sööge üle poole kilo korraga. Apelsin, viinamari ja greip vajavad seedimiseks samuti 30 minutit
Värvilt kollased, pruunid, rohelised, kirjud, jne. Koristamine on käsitsitöö ja saagikus väga väike. Sisaldavad 22-25% valku, need on hästi omastatavad, üldiselt tervislikud nagu kõik kaunviljad. Sisaldavad ka kaltsiumit, fosforit, rauasoolasid, PP vitam. 100 g kuivatatud läätsedes on 322 kcal. Kasutatakse suppides, hautistes, populaarne taimetoitlaste hulgas, sest sisaldab täisväärtuslikke valke. Valmistatakse ka konserve, läätsed soolvees, jt. 2.9 Lehtköögiviljad Salat Üksmeelseid seisukohti salatitaimena kultiveeritava aedsalati kultuurvormide päritolu kohta ei ole. Päritolumaadeks peetakse nii Aasiat, Egiptust kui Ida-Aafrika mägismaad. Euroopasse jõudis aedsalat roomlaste vahendusel. Alles 16. saj p.Kr. hakkas salat juba ka rahvaaedadesse levima. Pead moodustavaid salatitüüpe tänapäevasel kujul on esmakordselt kirjeldatud 16. sajandil. Tunduvalt noorem on aga jääsalat, mis tekkis USA-s alles 19. saj lõpul.
7. Toiduvalmistamise alused 108 2 Toiduainete külm- ja kuumtöötlus 108 Toitude maitsestamise põhimõtted 113 Puljongid ja supid 117 Kastmed 126 Salatid ja võileivad 132 Tangainetest toidud, riisi- ja pastaroad 139 Munatoidud 143 Kalatoidud 147 Lihatoidud 162 Köögiviljatoidud ja -lisandid 174 Magustoidud 185
Kliendi eritellimuste täitmine. Kokteilisegaja tipp, kuhu baarmenina pürgida. Laevabaar kruiisilaevadel olevad baarid (mitte kiirlaevad). Vajalik baarmeni keelteoskus. Külastaja on laeval pikka aega, elades koos kliendiga, teenindus peab olema super. Mälu oluline kes mida joob, tuleb meeles pidada, nimed on vaja meelde jätta, nimepidi tervitamine. See lihtsustab suhtlemist, tööd, müüki. Huvi kokteilide vastu, mis on maailmas hetkel trendikad + klassikalised. Lobbybaar eesruumibaar. Hotellides sissepääsu lähedal. Mõeldud rohkem hotelli elanikele, et külalisi vastu võtta jne. Baarmen jätab mulje võõrkülalistele, lobbybaari teeninduse järgi hindavad meie riigi baarmene teiste riikide külalised. Palju suhtlust toimub lobbybaaris, baarmen peab oskama suhelda (kus teater on, millal saun lahti tehakse, mis toite menüüs on jne ei puutu baari aga peab oskama vastata)
peavad olemas olema. Kliendi eritellimuste täitmine. Kokteilisegaja tipp, kuhu baarmenina pürgida. Laevabaar kruiisilaevadel olevad baarid (mitte kiirlaevad). Vajalik baarmeni keelteoskus. Külastaja on laeval pikka aega, elades koos kliendiga, teenindus peab olema super. Mälu oluline kes mida joob, tuleb meeles pidada, nimed on vaja meelde jätta, nimepidi tervitamine. See lihtsustab suhtlemist, tööd, müüki. Huvi kokteilide vastu, mis on maailmas hetkel trendikad + klassikalised. Lobbybaar eesruumibaar. Hotellides sissepääsu lähedal. Mõeldud rohkem hotelli elanikele, et külalisi vastu võtta jne. Baarmen jätab mulje võõrkülalistele, lobbybaari teeninduse järgi hindavad meie riigi baarmene teiste riikide külalised. Palju suhtlust toimub lobbybaaris, baarmen peab oskama suhelda (kus teater on, millal saun lahti tehakse, mis toite menüüs on jne ei puutu baari aga peab oskama vastata). Müügiks põhilised alkohoolsed joogid, piiratud valikus
IIDSED SUHTED Varajased tsivilisatsioonid, näiteks Sumerid Mesopotaamia Mesopotaamia tähendab kreeka keeles jõgedevaheline maa. Ta asus Eufrati ja Tigrise vahel. Loodusvaradelt on maa vaene. Leidus vaid savi ja pilliroogu. Mesopotaamia oli välismaailmale avatud. Sumerid Nende keeleline kuuluvus ja päritolu on teadmata. Nad rajasid suuri asulaid ja asutasid piltkirja. Nad võtsid kasutusele ratta. Tsivilisatsioonini jõuti 4 aastatuhande lõpus e.Kr. Nad võtsid kasutusele kiilkirja. Iga tähtsam linn moodustas omaette sõltumatu linnriigi. Igal riigil oli oma kaitsejumal, kellele pühendatud astmiktempel ehk tsikuraat asus linna keskel. Templitele ja preestritele kuulusid suured maavaldused, kus töötasid teenrid ja orjad. Osa maast renditi talupoegadele. Kuningas oli sõjapealik ja kõrgeim kohtumõistja. Vabad kodanikud moodustasid sõjaväe ja neil oli õigus rahva koosolekul riigivalitsemist puudutavates küsimustes kaasa rääkida. Semiidid ja Mesopotaamia pärast Sumer
KAUBAÕPE. TOIDUKAUBAD 1.ÜLDOSA 1.1. Toidukaupade omadused Toidukaubad on toit, mida ostetakse ja müüakse hulgi- või jaekaubanduses, toitlustusettevõtetes või eksporditakse või imporditakse. Toit toiduained ja toiduainete segud on mõeldud inimesele söögiks või joogiks töötlemata või töödeldud kujul. Toidukaupade kaubaõppe aineks on toidukaupade tarbimisomadused ning liigitamine ja sortiment. Toidukaupade tarbimisomadused jagunevad sensoorseteks, füüsilisteks, toitelisteks, funktsionaalseteks ja hügieenilisteks. Sensoorsed ehk organoleptilised omadused on määratletavad meeleorganite abil. Nendeks on maitse, lõhn, kuju, värvus, konsistents (kompimise teel määratletav omadus) jt.. Füüsilised omadused on elastsus, poorsus, lahustuvus, sulamis- ja tahkumistemperatuur jt.. Toitelised omadused tulenevad keemilisest koostisest, mis määravad ära toidu toiteväärtuse. Funktsionaalsed omadused on pakend, säilitamise- ja transpordi
Kõik kommentaarid