Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

A-vitamiin (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Palju tuleks midagi süüa?

Lõik failist


A- Vitamiin  
Siivo-Sandre Tänavots 
Mida see tähendab 
A-Vitamiin  on  retinoolitaoliselt mõjuvate ainete geneeriline 
nimetus, ka bioaktiivsete biomikromolekulide  rühm ja 
asendamatu rasvlahustuv vitamiin
Kust kohast me seda saame?
Saame rasvastest kaladest, kalamaksast, 
loomamaksast, võist, rasvasematest piimatoodetest

Parimad allikad 
Parimateks allikateks on maks,  piimatooted  (juust, või), muna. 
Karotenoide leidub enim kollastes ja oranžides, aga ka 
mõnedes rohelistes puu- ja köögiviljades ning marjades 
(kibuvitsamarjad  porgand , lehtkapsas,  spinat , kõrvits,  brokoli
lehtsalat,  paprika , apelsin,  papaia , hurmaa) ning 
maguskartulis.
Vitamiini tähtsus
 A-vitamiin on tähtis paljude organismide sigimiseks,luu 
kasvuks ja nägemisteravuse hoidmiseks, immuunsuseks, aga 
ka antioksüdantse regulaatorina
Milleks on vaja A-vitamiine?
 Nägemisprotsessiks 
 Paljude organismi rakkude kasvuks ja arenguks 
 Antioksüdantseks regulatsiooniks 
 Organismi viljastusvõime tagamiseks
Kui palju tuleks tarbida A-vitamiine 
A-vitamiine tuleks tarbida mõõdukalt,kui seda tarbid palju 
võivad kahjustada maksa tööd,tekib kaltsiumi ladestumine ja 
luud  muunduvad.
Kui palju tuleks midagi süüa?
Selleks et  saada erinevaid vitamiine, tuleb süüa toite 
kõikidest toidugruppidest – täisteratooted, puu- ja  köögiviljad
piimatooted, toidugrupp kala-muna- kana -liha, lisatavad 
toidurasvad (nt pähklid, seemned, mandlid)
Vitamiinid  jaotatakse kaheks 
Rasvlahustuvad , Vesilahustuvad
Rasvlahustuvate vitamiinide puhul tähistab üks täht tervet 
ühendite gruppi, millel on väga sarnane ehitus ja sama toime. 
Rasvlahustuvate vitamiinide ületarbimise oht võib tekkida 
rikastatud toidu või toidulisandite tarbimisel ja on nende 
akumuleerumise tõttu organismis kergemini kujunev kui 
vesilahustuvate puhul. 
Vesilahustuvate vitamiinide üledoseerimine toiduga ei ole 
võimalik, sest üleliigne transporditakse lihtsalt loomulikul teel 
(uriiniga) organismist välja.
Vitamiinide vajadus sõltub 
peamiselt:
soost
vanusest
organismi tervislikust seisundist
kehalisest aktiivsusest
Näiteks rasestumise ja loote kasvuperioodil on väga oluline 
folaate sisaldavate  toitude  piisav tarbimine, et vähendada 
ohtu väärarenguga lapse sünniks. Raseduse ja rinnaga 
toitmise ajal suureneb vajadus enamiku vitamiinide järele
                             
        Aitäh

Document Outline

  • Slide 1
  • Mida see tähendab
Vasakule Paremale
A-vitamiin #1 A-vitamiin #2 A-vitamiin #3 A-vitamiin #4 A-vitamiin #5 A-vitamiin #6 A-vitamiin #7 A-vitamiin #8 A-vitamiin #9 A-vitamiin #10 A-vitamiin #11
Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
Leheküljed ~ 11 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2016-02-21 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 2 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Siivo2015 Õppematerjali autor

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
8
pdf

Vitamiinid

Rasvlahustuvad: Vitamiinid Mõju Tulenevad probleemid Vitamiin A Biofunktsioon: A-vitamiini täielik A-vitamiinil ja selle vormidel on puudumine (ka bioaktiivsuse Retinoolitaoliselt mõjuvate ainete geneeriline steroidhormoonilaadne biotoime. minetanuna) toidus või nimetus, ka bioaktiivsete,biomikromolekulide A-vitamiinist (geneeriline nimetus) kestev defitsiit võib rühm ja asendamatu rasvlahustuv vitamiin

Bioloogia
thumbnail
48
doc

VITAMIINID

Kooli nimi nimi VITAMIINID Referaat Juhendaja: Koht ja aasta SISUKORD SISUKORD...................................................................................................................2 SISSEJUHATUS...........................................................................................................3 1 RASVLAHUSTUVAD VITAMIINID........................................................................4 1.1 Vitamiin A............................................................................................................4 1.2 Vitamiin D............................................................................................................5 1.3 Vitamiin E.............................................................................................................6 1.4 Vitamiin K............................................................................................................8

Keemia
thumbnail
5
docx

Vitamiinid - konspekt

Vitamiinid Vitamiinid ei anna energiat, kuid on eluliselt tähtsad organismi normaalseks tööks ja tervise alalhoidmiseks. Vitamiinid on vajalikud: · sest need vastutavad oksüdatsiooniprotsesside eest organismis, olles kasvamise, ainevahetuse, rakkude taastootmise ja seedimise olulisteks teguriteks; · sest reguleerivad närvide, lihaste ja luude tööd, omavad rolli luu- ning lihaskoe moodustumisel; · nakkus- ja viirushaiguste eest kaitsmisel; · sest nad kaitsevad organismi vabade radikaalide kahjuliku toime eest, seetõttu nimetatakse A-, D- ja E-vitamiine antioksüdantideks. Vitamiine on vaja küll väga väikestes kogustes, mikrogrammidest kuni milligrammideni, kuid see eest tuleb neid tarbida pidevalt, sest neist ei teki organismi pikaajalist varu. Inimene suudab sünteesida ainult üksikuid vitamiine (B3-, B5-, K-vitamiini, retinooli ß- karoteenist, päikesekiirguse toimel ka D-vitamiini), aga neidki vaid sobivate lähteühendite ja välistingimuste koosmõjul. Selline puu

Keemia
thumbnail
5
docx

VITAMIIN A

Retinooli oksüdeerimisel tekib retinaal ning retinaali oksüdeerimisel retineenhape jne. A-VITAMIINI FARMAKOKINEETIKA Loomsetest allikatest saab inimorganism A-vitamiini retinooli näol. Samas on organism võimeline ka looduslikest saadustest sünteesima A-vitamiini. Näiteks porgand sisaldab palju A-vitamiini eelühendit beeta-karoteeni, tänu millele saab inimorganism muuta selle A- vitamiiniks. Kõik karotenoidid (alfa, beeta ning gammakaroteenid) on vitamiin A eelühendid, millest inimorganismis saab ühel hetkel A-vitamiin. Beeta-karoteen on umbes kuus korda vähem efektiivsem kui A-vitamiin. Karotenoidide konvensioon vitamiin A-ks ja selle imendumine võtab aega kuskil 6-7 tundi. Karotenoidide konverteerimine vitamiin A-ks on häirunud diabeedi ja hüpotüreodismi puhul. Karotenoidid 30-60% imenduvad sapphapete konjugaatidena peensoole ülaosas ja neid lõhustab limaskesta rakkudes karoteeni

Farmakoloogia
thumbnail
20
docx

Vitamiinid-mikrobioelemen did-enesekontrolli testid Biokeemia

Seminariks ettevalmistus 1. Vitamiinid. Täida tabel. Tähis Nimetus(ed Vajadus Biofunktsioonid, sh roll Millistes ) ööpäeva biokeemias toiduainetes s esineb. A maks, A-vitamiin 700– ✔ nägemisprotsessiks piimatooted 900 µg ✔ paljude organismi rakkude (juust, või), kasvuks ja arenguks muna. ✔ limaskestade normaalseks Karotenoide arenguks (siit tuleneb tema leidub enim oluline kaitse kollastes ja

Kategoriseerimata
thumbnail
34
docx

Vitamiinid

Termini "vitamiinid" võtsid esimest korda kasutusele 1912 a. F. Hopkins ja C. Funk, kui sõnastasid põhiprintsiibi, mille kohaselt osad rasked haigused on tingitud mingi aine puudumisest toidus. Avastatud vitamiine hakati tähistama suurte ladina tähtedega [7]. Rasvlahustuvate vitamiinide puhul tähistab üks ja sama täht tervet ühendite gruppi, millel on väga sarnane ehitus ja sama toime. Grupi üksikliiget nimetatakse vitameeriks [4, lk 10]. Esimestena said tähistuse retinool ehk A-vitamiin ja beribeeri ehk B-vitamiin. Järgnes antiskrobuutne vitamiin C ja antirahhiitne vitamiin D. Hiljem selgus, et B-vitamiinist oli saanud terve kogum. Teaduslikus kirjanduses eelistatakse kasutada vitamiinide keemilist struktuuri iseloomustavaid nimetusi. 3 2. MIS ON VITAMIINID Vitamiinid on toitainete rühm, millesse kuuluvad madalmolekulaarsed orgaanilised

Üldkeemia
thumbnail
13
docx

KORDAMISKUSIMUSED BIOKEEMIAST

ensüümid valkude hulka. Ensüüm on väga spetsiifiline, iga ensüüm tahab oma kompleksi, mõni teeb ühte reaktsiooni aint ühes kohas. Koosnevad aminohappejääkidest. Koensüümid/kofaktorid ­ madalmolekulaarsed orgaanilised ühendid, mis koos ensüümide valguosaga osalevad ensüümi katalüüsis moodustades toimivaid ensüüme. Need on liitensüümi osas, enamasti on aktiivtsentri koostises, vitamiinist pärit või ise vitamiin, nt. B5, B3. Ensüümkatalüüsi olemus - Biokatalüüs ehk ensüümkatalüüs on spetsiaalsete proteiinide ­ ensüümide kasutamine keemilises reaktsioonis. Substraatlik aine läheb ensüümi juurde, sobib aktiivtsentrisse, ensüüm muudab ta teiseb aineks ehk muundatatakse ära, kui ei sobi tuleb välja. Reaktsiooni kiirus tõuseb proportsionaalselt ensüümi sisalduse suurenemisega. Ensüümkatalüüs on vajalik vitamiinide koeensüümiks saamiseks 6

Biokeemia
thumbnail
29
doc

Rasedate ja imetavate emade toitumissoovitused

ja nende ehituse oluline heterogeensus on peamised põhjused, miks vitamiinide klassifikatsiooni aluseks on nende lahustuvus. Vitamiinid jaotuvad seejuures kaheks - rasvlahustuvad ja vesilahustuvad. Vitamiinide kohta peaks teadma: · vitamiinid on eluks hädavajalikud; · -vitamiinide kestev defitsiit on organismile kahjulik ja koguni ohtlik · -vitamiinid ei oma energeetilist väärtust, st nad pole energiapillid; · -vitamiinid ei asenda teisi toitained; · -üks vitamiin ei asenda teist; · -vitamiinid pole rakkude ehituskomponendid; · -vitamiinide kestvad megadoosid on lõppkokkuvõttes kindlasti kahjulikud; · -vitamiinide kasutamine vajab korrektset ja meditsiinilist lähenemist, mistõttu vitamiinide meelevaldne tarbimine pole kindlasti põhjendatud ega edukas. Põhireegel: terve ning tasakaalustatud ja kvaliteetset segatoitu tarbiv tervisliku eluviisiga inimene ei vaja reeglina täiendavaid

Bioloogia




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun