Toit (0)

5 Hindamata
 
Säutsu twitteris
Toit
Toit on igasugune rasvadest, süsivesikutest, veest ja/või valkudest ning vitamiinidest koosnev
aine, millest inimene või muud loomad saavad eluks vajalikke aineid
(sealhulgas mineraalaineid ja vitamiine) ning energiat. Põllumajandusloomade toitu
nimetatakse tavaliselt söödaks.
Euroopa Parlament ja Euroopa Nõukogu esitavad mõistele "toit" alljärgneva määratluse:
Mõiste "toit" tähendab töödeldud, osaliselt töödeldud või töötlemata ainet või toodet, mis on
mõeldud inimestele tarvitamiseks või mille puhul põhjendatult eeldatakse, et seda tarvitavad
inimesed.
Mõistega "toit" hõlmatakse joogid, närimiskumm ja muud ained, kaasa arvatud vesi, mis on
tahtlikult lülitatud toidu koostisesse tootmise, valmistamise või töötlemise ajal. Mõiste
hõlmab ka vett.
Mõiste "toit" alla ei kuulu:
Sööt;
Elusloomad, välja arvatud juhul, kui need on ette valmistatud turuleviimiseks
inimtoiduna;
Taimed enne saagikoristust;
Ravimid;
Kosmeetikatooted;
Tubakas ja tubakatooted;
Narkootilised ja psühhotroopsed ained;
Jääkproduktid ja saasteained.
Inimese toit võib olla taimset (teravili, kaunvili, köögivili, puuvili, marjad, suhkur jne)
või loomset (liha, kala, piim, munad) päritolu. Eri toidud sisaldavad inimese organismile
vajalikketoitaineid ja energiat erisugusel hulgal.
Toiduained on taimse või loomse, mõnel üksikjuhul ka mineraalse päritoluga saadused või
tooted, mida inimene tarvitab toiduks ja suudab seedida. Toitained on toiduainete
koostisosad, mis seeduvad seedekulglas ja imenduvad ning mida organism kasutab nii
kehaomasete ainete sünteesiks kui ka energeetilistel eesmärkidel. Seega: mõiste toitained ei
samastu mõistega toiduained.
Inimtoidu toitained on järgmised: valgud, süsivesikud, lipiidid, vesi, mineraalained,
vitamiinid ja mikroelemendid. Toitainete põhiülesannetest (energeetiline, ehituslik ehk
plastiline, bioregulatoorne jne.) tuleneb, et inimorganismi häireteta talitluse tagamine on
seotud ratsionaalse toitumisega. Inimtoidu koostiskomponente võib liigendada mitmeti -
keemilise loomuse järgi orgaanilised ja anorgaanilised, bioloogilise sisu järgi asendatavad ja
asendamatud, tehnoloogia alusel töötlemata ehk looduslikud ja töödeldud, olemuse alusel
naturaalsed ja sünteetilised. Kõige levinum on siiski alljärgnev toitainete jaotus.
Makrotoitained, mida vajatakse päevas kas kümnetes või sadades grammides ja siia
kuuluvad valgud, süsivesikud, lipiidid, vesi. Makrotoitained, mida vahel nimetatakse
ka põhitoitaineteks, on meile vajalikud peamiselt järgmistel põhjustel. Esiteks, energia
tootmiseks. Põhiliselt saame energiat süsivesikute ja rasvhapete lõhustumisel. Teiseks,
toitaineid on vaja kasvuks, see tähendab biostruktuuride moodustamiseks ja nende mõõtmete
ning arvu suurenemiseks. Kolmandaks, makrotoitained on meile vajalikud kui asendamatute
aminohapete ja rasvhapete allikas. Lisagem siia, et makrotoitainete kestev liigtarbimine on
samuti seotud ebasoovitavate tagajärgedega (näiteks rasvumine) või krooniliste haiguste
arenemisega. Samuti eksisteerib eluks hädavajalik makrotoitainete miinimumtase. Kestva
alatoitluse esmased tagajärjed on kurnatus, düstroofia, nälgus jne.
Mikrotoitained, mida vajatakse päevas milli- või mikrogrammides ning siia kuuluvad
97% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Toit #1 Toit #2 Toit #3 Toit #4 Toit #5 Toit #6 Toit #7 Toit #8 Toit #9 Toit #10 Toit #11 Toit #12 Toit #13 Toit #14 Toit #15 Toit #16 Toit #17 Toit #18 Toit #19 Toit #20 Toit #21 Toit #22 Toit #23 Toit #24 Toit #25 Toit #26 Toit #27 Toit #28 Toit #29 Toit #30 Toit #31 Toit #32 Toit #33 Toit #34 Toit #35 Toit #36 Toit #37 Toit #38 Toit #39 Toit #40 Toit #41 Toit #42 Toit #43 Toit #44
50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
~ 44 lehte Lehekülgede arv dokumendis
2009-05-18 Kuupäev, millal dokument üles laeti
73 laadimist Kokku alla laetud
0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Rassipassi Õppematerjali autor

Lisainfo

Sobib keemia kui ka bioloogia jaoks,pigem raamatu paksusega tuleb juba.
toit , toitained , süsivesikud , valgud , rasvad , toiduained

Dokumendis esitatud küsimused

  • MILLINE ON MEIE VALGUVAJADUS ?
  • Kes on sojavalgu suhtes allergilised. Miks siis üldse sojavalku kasutatakse ?
  • MILLINE ON TÄPNE TOIDU SÜSIVESIKUTE HULK PÄEVAS ?
  • MIDA ÜLDSE ARVATA KIUDAINETEST ?
  • MIDA NEIST ARVATA ?
  • Kuivõrd õigustatud selline tekst on ?
  • Mida arvata kunstlike magusainete kasutamisest ?
  • KUIDAS SÄILITADA VEE TASAKAALU ?
  • Mida tasuks tähele panna ?
  • Mida leidub mitmetes ?
  • Kuidas liigne sool meid mõjutab ?

Mõisted

toitained, mikrotoitained, mikrotoitainetel, mikrotoitainete puhul, töötlemata, toiduvalkude roll, aminohapped, bioregulatoorne funktsioon, retseptoorne funktsioon, ehituslik funktsioon, energeetiline funktsioon, transpordifunktsioon, kaitsefunktsioon, passiivsed kaitsevalgud, metioniin, trüptofaan, fenüülalaniin, raviefekti, lüsiin, vabadest aminohapetest, valgud, tegelik valguvajadus, standardvalguks, asendamatu aminohappe, marasmus, lapse lihased, marasmust, valgu allergia, põhjustaja, valgurikastest toiduainetest, aasia köögil, osa uurijaid, sooladel, tunduvalt rohkem, tarbija seisukohalt, osa tarbijaid, toidu süsivesikud, fruktoos, disahhariididest, laktoosisisaldus lehmapiimas, rinnapiimas, taimeorganites, inimpopulatsioonid, põhjendus, revolutsioonilise avastuse, süsivesikud, viimastele, absoluutarvudes, reaalne toitumine, mono, teisalt, kolmas võimalus, vaieldamatult kasulikud, soole mikrofloorale, toidu lisaainena, puudusi, lisaainena, protsessi tehnoloogia, magusad polüalkoholid, lisaainena, monelliin, muutusest, keemiliselt loomuselt, aspartaami metabolismis, aspartaami kaubamärgid, fenüülketonuuria, pikaajalised loomkatsed, sahharoosile ümberarvestatult, võimalusi selleks, lisaainena, magustajat, toidu lisaainena, liidu maades, inimorganismile, lauasuhkur, inimorganismi elutalitlus, inimene ise, veerikkusega, janutunde aluseks, tavalisem põhjus, otsene põhjus, lisaks eeltoodule, urineerimine, ohtra vee, regulaatorvalkude hulk, veeainevahetus, viimasest omakorda, kaalium, lahustina, tavanäide, füüsikast, higistamisel, higistamise biofunktsiooniks, küllastatud rasvhapped, räägitakse oomega, lipiidide alkoholkomponendiks, lihtlipiidid, lipiidides, lipiidide rasvhapped, lipiididepoode puhul, lipiidid, lipiididel, viimastest, prostatsükliinid, toitudes, kakaorasv, vahustatud produktides, liha lipiidid, lõhnaline atraktiivsus, nüüdisaegne inimtoit, transrasvhapetest, inimorganismi põhibioelementideks, biomolekulides, mineraalsooladena, taimedest, väävli ülesannetest, kaltsium, hilisemad neeru, fütaate, kaltsiumirikas toiduaine, osteoporoos, tuleb ca, kõrvaltoimete kujunemine, kaaliumi, manustamist, maitsetaimed, kuuluvad põhja, viimased, osadel inimestel, märkimisväärselt, antagonistid, fütinaati, joogiveele, mikrobioelemendina, vase depood, mangaan, mangaani, koobalt, söödavatest toidutaimedest, joodipuuduse korvamiseks, molübdeen, nikkel, niklit, fluor, klassikaline näide, oletatavalt, seleeni, seedekulglast, mõlemaid mikrobioelemente, lihtne reegel, eksogeensus, vitamiinid, grupi üksikliiget, avitaminoos, organismi varud, alimentaarsed

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

9
doc
25
docx
24
doc
24
doc
26
docx
98
doc
9
docx
16
docx





30 päevane VIP +50% ROHKEM

Telli VIP ja ole 30+14 päeva mureta

5.85€

3.9€

Oled juba kasutaja? Logi sisse

Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

Pole kasutajat?

Tee tasuta konto