Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"želatiini" - 14 õppematerjali

thumbnail
8
docx

Želatiin isoelektroskoopilise täpi optiline määramine

TTÜ Materjaliteaduse instituut füüsikalise keemia õppetool Töö nr Töö pealkiri 19K Želatiin isoelektroskoopilise täpi optiline määramine Üliõpilase nimi ja eesnimi Õpperühm Reimann Liina KATB41 Töö teostamise Kontrollitud: Arvestatud: kuupäev: 01.04.2015 Töö eesmärk: Želatiini lahuse isoelektrilise täpi määramine hägususe pH-st sõltuvuse järgi. Töö käik: Nummerdatud kolbidesse pipeteeritakse 10 ml ettevalmistatud želatiinilahust ning vastavalt tabelile 1 ülejäänud koostisosad järgides põhimõtet „hapet vette“. Tabel 1 Kolvi nr 1 2 3 4 5 6 7 8 9 HCl maht ml 10 4 1 0,5 - - - - - KOH maht ml ...

Keemia → Füüsikaline keemia
29 allalaadimist
thumbnail
8
docx

ERITOITUDE TUNDMINE

ERITOITUDE TUNDMINE Aasia taimetoit  Vürstikas taimetoiduroog  Piimatooteid kastutatakse vähe  Ei sisalda: liha, lihatooteid, kala, linnuliha, loomset rasva, želatiini ega muna.  Võib tekitada kõhulahtisust vürtsikuse tõttu.  Kõhulahtisuse korral aitaks söetablett või pipraviin. Gluteenita toit  Ei ole kasutatud gluteeni sisaldavaid toiduained  Gluteeni sisaldavad toiduained: nisu, nisujahu, rukis, kaer ja oder, pastatooted, leib, riivsai, tainas jne.  Nendel, kellel on gluteeniallergia on isegi gluteenita toit ohtlik, kuna selles võib ikkagi olla natukene gluteeni, aga see kehtib selliste

Toit → Toiduainete õpetus
12 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Valkude ja süsivesikute reaktsioonid

lämmastikhappes vähese NaNO2 lisandiga. Millioni reaktiividega reageerivad fenoolset tüüpi hüdroksüülrühma sisaldavad ühendid, valkude puhul türosiini radikaalid. Türosiini olemasolul valgu koostises värvus lahus või sade roosakas kuni tumepunaseks. Reaktsioonivõrrandist pilt biokeemia laboratoorsete tööde juhendist Töö käik Ühte katseklaasi valasin 1 ml munavalgu lahust ja teise sama kogus želatiini lahust. Lisasin mõlemasse katseklaasi 6 tilka Millioni reaktiivi ning soojendasin segusid vesivannil. Tulemus Munavalgu lahus muutus koheselt ähmaseks. Kuumutamise ajal hakkas värvus põhjast muutuma roosakaks. Sade oli roosakas tükkjas ja hele roosat tooni. Želatiini lahus värvus kuumutamisel hele pruuniks, siis värvus hele kollaseks. Roosat ega punast värvust ei tekkinud. Järeldus Munavalgu lahus denatureerib ja sisaldab fenoolset hüdroksüülrühma sisaldavat ühendit türosiin.

Keemia → Biokeemia
8 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Biokeemia praktikum 1.1-1.2: Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega

želatiini lahust. Mõlemasse katseklaasi lisame 5–6 tilka Milloni reaktiivi. Reaktsioonisegu soojendame 40–50°C-ni. 3 Tulemus: Lisades munavalgu lahusele Milloni reaktiivi esialgu tekib valge sade ning pärast soojendamist muutub valgu sade roosakaks. Tehes sama želatiiniga, ei muutu reaktiivi lisamisel ega soojendamisel midagi. Järeldus: Munavalgu lahuse koostises esineb türosiini, želatiini lahus ei sisalda aromaatset tuuma omavat aminohapet türosiini. 1.1.4 Sülfhüdrüüli- e tioolireaktsioon Positiivne sulfhüdrüülreaktsioon näitab tsüsteiini (Cys) esinemist valgus. Leelise hüdrolüüsiga annab tsüsteiini radikaalis sisalduv tioolrühm (-SH) sulfiidioone, mis Pb 2+ ioonidega moodustavad musta või tumepruuni PbS sademe. Na2S + Na2PbO2 + 2H2O = PbS + 4NaOH Töö käik: 2 ml Pb(CH3COO)2 0,5 %-lisele lahusele lisame ettevaatlikult tilgakaupa 10 %-list

Keemia → Bioorgaaniline keemia
33 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Nimetu

määrusest (EÜ) nr 852/2004 ning muudetakse määruseid (EÜ) nr 853/ 2004 ja (EÜ) nr 854/2004 Millist valdkonda antud seadus reguleerib? Kohaldatakse toiduahelat käsitlevale teabele esitatavaid nõudeid; kalandustoodetele esitatavaid nõudeid; lihamassi kaltsiumisisaldust. Tuuakse välja erandid traditsiooniliste omadustega toitude puhul. Kohaldatakse merebiotoksiinide tunnustatud kontrollimeetodeid. Esitatakse konnakoibade, tigude, želatiini ja kollageeni veterinaarsertifikaatide näidised. Miks on antud seadus lihainspektsiooni seisukohalt oluline? Kehtestatakse rakendusmeetmed liha, elusate kahepoolmeliste molluskite, kalandustoodete, piima, munade, konnakoibade ja tigude ning nendest valmistatud toodete suhtes. Tapamaja käitaja peaks kontrollima, et toiduahelat käsitlev teave sisaldaks kõiki määrusega (EÜ) nr 853/ 2004 nõutud üksikasju. Määrus 2076/2005- millega nähakse ette üleminekumeetmed Euroopa Parlamendi ja

Toit → Kokandus
7 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Mahlade ja karastusjookide tehnoloogia

Tavaliselt kuumutatakse 80-90℃- ni, jahutatakse aga 35-40 ℃- ni. Töötlemine kestab 10-20 s. Selitamine želatiiniga põhineb sellel, et tema molekulid on positiivse laenguga, pektiin ja tselluloos aga negatiivse laenguga. Želatiin neutraliseerib mitsellide elektrilaenguid, põhjustades sade tekkimist. Protsessi viiakse läbi temperatuuril 10-12 ℃ 6-10 tundi. Kolloidide koagulatsioon on võimalik ainult siis, kui lahuses on palju parkaineid. Sellepärast želatiini tavaliselt kasutatakse teiste reagentidega koos, nt tanniiniga. Tanniin on hästi lahustuv vees parkaine. Optimaalse koguse saab kindlaks määrata ainult katseliselt. Bentoniit on võimekas moodustada peenikesi suspensioone, millel on negatiivne laeng. Bentoniit eemaldab nii valgulisi aineid kui ka parkaineid. See on põhjendatud sellega, et bentoniit on kihiline mineraal. Tal on negatiivne laeng keskel ja positiivne otsas.

Tehnoloogia → Tehnoloogia
22 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Biokeemia protokoll 1.1 ja 1.2

Valkude reaktsioonid. Valgud on polüpeptiidid, mis koosnevad omavahel peptiidsidemega seotud aminohapetest. Valkudes sisalduvaid aminohappeid on 20 ning nad erinevad üksteisest radikaaldie struktuuri poolest. Valkude:  primaarne struktuur iseloomustab aminohapete valikulist järjekorda  sekundaarne struktuur polüpeptiidahela üksikute lõikude korda ja  tertsiaarne struktuur kogu valgumolekuli ruumilisust. Kui molekul koosneb enam kui ühest polupeptiidahelast moodustuvad oligomeersed valgud, mis omavad ka kvaternaarset struktuuri. Ruumilised struktuurid on fikseeritud nõrkade keemiliste sidemete ja vastasmõjudega. Kui valgu ruumilises struktuuris grupeeruvad ümber ruumilist struktuuri fikseerivad nõrgad sidemed, aga säilivad aminohappeid ühendavad peptiidsidemed, siis sellist lagunemist nimetatakse denaturatsiooniks. Taastumine on renaturatsioon. Valkude reaktsioonide tüübid:  kvantitatiivsed reaktsioonid -Kvalitat...

Keemia → Biokeemia
12 allalaadimist
thumbnail
68
docx

Köögileksikon

) Kui munasid üle 10 min keeta, muutuvad munad siniseks, sest kuumutamisel munavalgud denatureeruvad.Munavalge valkude kalgendumine algab temperatuuril 50-55oC. 80oC juures omandab munavalge geeli kuju.Pikaajalisel keetmisel liituvad divesiniksulfiid (H2S) ja munas sisalduv raud, tekib sinise värvusega ühend. 4.6 Vesivannil keetmine Keedetakse neid toite, mis kergesti põhja kõrbevad, näiteks munahüüvet, munamagustoite, piimakreeme. Vesivannil keedetakse ka pudingeid ja sulatatakse želatiini. Toidunõu koos keedetava toiduga asetatakse keevaveenõusse ja hoitakse selles (vajadusel segades või vahustades) nii kaua, kuni toit on valminud. 24 4.7 Üleküpsetatud jäätis – mis ülesanne on munavalgel? Valmistamise põhimõte on selles, et õhk juhib soojust suhteliselt halvasti (talviste topeltakende efekt). Rohkesti õhku on nii

Toit → Toiduvalmistamine
43 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Biokeemia, Laboratoorne töö: "Valkude ja süsivesikute reaktsioonid"

Milloni reaktiiviga reageerivad fenoolset hüdroksüülrühma sisaldavad ühendid, seega valkude puhul türosiini (Tyr) radikaalid. Kuna türosiin esineb enamiku valkude koostises, siis suurem osa valkudest annab positiivse Milloni reaktsiooni, mille puhul valgu lahus või denatureerunud valgu sade värvuvad soojendamisel roosakaks kuni tume(telliskivi)- punaseks. Töö käik: Võetakse kaks katseklaasi, ühte neist valatakse 1 ml munavalgu lahust, teise 1 ml želatiini lahust. Katseklaasidesse lisatakse 5–6 tilka Milloni reaktiivi. Reaktsioonisegud soojendatakse. Järeldus: Želatiinilahus (pildil paremal) ei sisalda türosiini radikaale, mis reageeriksid Milloni reaktiiviga, sest lahus jäi läbipaistvaks. Munavalgu lahus (pildil vasakul) aga näitas positiivse Milloni reaktsiooni: valgu lahus värvus pärast soojendamist roosakaks, mis tõendab asjaolu, et lahuses on türosiini radikaale. 1.1

Keemia → Keemia
10 allalaadimist
thumbnail
86
pdf

Bakterid

antibiootikumid pääsevad halvasti rakku. Adhesiinid – kinnitumine uroepiteelile. Tsütolüsiin – teiste G+ ja eukarüootsete rakkude lüüs. Toodavad teisi baktereid inhibeerivat bakteriotsiini. Agregatsioonisubstants – seostumine rakuretseptoritele endokardil, neeruepiteelil; konjugatsiooni võimaldamine. Enterokokiline pinnavalk – kollageensiduv adhesiin E. faecalisel Lipoteihhoiinhape – tsütokiinide tekke stimulatsioon. Proteaas, hüaluronidaas. Želatinaas – hüdrolüüsib želatiini, kollageeni, Hb-d, väikseid peptiide. Feromoonid – soodustavad plasmiidide ülekannet konjugatsioonil, neutrofiilide kemoatraktant põletik. Haigused. • Kõhuõõneinfektsioonid (peritoniit) eriti pärast traumat, millega kaasneb õõnesorgani rebend või perforatsioon. Sümptomitena turse, hellus, palavik, positiivne verekülv. • Uroinfektsioonid. Düsuuria, püuuria kusepõiekateetritega tsefalosporiinravil patsientidel. • Prostatiidid. • Bakterieemia.

Bioloogia → Bioloogia
76 allalaadimist
thumbnail
110
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp

mille tulemusena kujunevad välja maitse ja lõhn ning konsistents muutub tihedamaks. Eestis müüdavad hapukoored erinevad põhiliselt toote rasvasisalduselt, mis jääb 10–30% piiridesse. Mida kõrgema rasvasusega on hapukoor, seda tihkem on tema konsistents. Lahjemat hapukoort (10% rasva) saab paksendada, praktikas kasutatakse hapukoore paksendamiseks modifitseeritud tärklist või želatiini. Naturaalses hapukoores ei ole probleemseid transrasvhappeid. (Ibid) Kohupiim Kohupiima valmistatakse pastöriseeritud piimast või lõssist (rasvata piim), mida hapendatakse piimhappebakterite puhaskultuuride juuretisega. Hapendatud piima kuumutatakse 40–50 °C juures, selle käigus kogunevad piimavalgud valgeteks tombukesteks, mis sadestuvad anumapõhja. Selline sade (kalgend) ongi kohupiim. Kõrvalsaadusena tekkiv rohekas vedelik on vadak, mis eraldatakse kalgendist separeerimise teel.

Toit → Toidukaubaõpetus
81 allalaadimist
thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

Maitseaineid saab küll toidule juurde panna, aga ülemaitsestamise korral neid ära võtta ei saa. Lisatavate maitseainete kogus sõltub maitseaine värskusest ja sööja maitsest.  Kõige vähem lisatakse maitseaineid keetmisel.  Keetmisest rohkem lisatakse maitseaineid hautistele.  Tugevat maitsestamist vajavad praetud toidud, kartulitoidud, kissellid (st tärkliserikkad toiduained ja toidud), tarrendid, tarretised ja kreemid, milles kasutatakse želatiini.  Külmadele toitudele lisatakse maitseaineid rohkem kui soojadele toitudele. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- KORDAMISEKS 1. Miks toite maitsestatakse? 2. Mis on maitseained? 3. Mida nimetatakse klassikalisteks vürtsideks? 4. Nimeta kodumaiseid klassikalisi vürtse. 5. Mis on maitsetaimed? 6. Nimetage maitsetaimi ehk ürte. 7. Mis on maitseainete segud? 8

Majandus → Analüüsimeetodid...
50 allalaadimist
thumbnail
170
pdf

Meditsiinilise mikrobioloogia praktikum

võimalikult rohkem nakatatud rakke. • Rooja umbes herneterasuurune tükike transpordiks mõeldud plastiktopsi. Kui transport ei ole võimalik samal päeval, säilitada uuritav materjal +4oC juures külmkapis ja saata järgmisel päeval laborisse. Transportlahused: • isotoonilised soolalahused (Hanks’i lahus, fosfaatpuhvrit sisaldav Dulbecco A soolalahus, trüptoosfosfaatpuljong); • valku sisaldavad materjalid (albumiini, želatiini 2–5% lahused); • lahuses on üks või mitu antibiootikumi (penitsilliin, streptomütsiin, nüstatiin, gentamütsiin), et hävitada bakterid uuritavas materjalis • sisaldavad indikaatorit (fenoolpunane – pH hindamiseks). 75 Materjal Võtmise meetod Transport Ninalima kaabe Tampooniga ninasõõrmest 0°, VTL*

Bioloogia → Bioloogia
61 allalaadimist
thumbnail
937
pdf

Erakorralise meditsiini tehniku käsiraamat

vererõhu langus. Lapse veenide läbimõõt on sageli liiga väike piisavalt suure kanüüli paigaldamiseks küllaldase infusioonikoguse jaoks. Enamasti saab kahe suureläbimõõdulise intraossaalse juurepääsu rajamisel asendada piisavalt veremahtu. Vasokonstriktsioon – veresoonte ahenemine SMM – südame minutimaht Veremahu asendus – verekaotusega kaduma läinud vedeliku asendamine Ravimid → peatükk „Farmakoloogia“. Gelofusine – 500 ml infusioonilahus on modifitseeritud vedela želatiini (suktsinüleeritud želatiini) 4-protsendiline vesilahus. See toimib veremahu asendajana.Hüperonkootne lahus. Kõrvaltoimed: allergilised reaktsioonid 5,8% NaCl – hüperosmolaarne soolalahus Morfiin (Morphine) – 10 mg/20 mg/ml, valuvaigisti, opiaat. Kõrvaltoimed: hingamisdepressioon, bradükardia, vererõhu langus. Dormicum (midasolaam) 5 mg / 1 ml ampullid, bensodiasepiini derivaat, rahusti, 2–3 ml aeglaselt i-v üldanesteesia alustamiseks täiskasvanul.

Meditsiin → Esmaabi
313 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun