Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Vene kirjanikud (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Mis on ühist nende 3 kirjaniku elusaatuses loomingus põhimõtetes?
  • Mis see tähendab?
  • Millistes Tsehhovi teostes kajastub?
  • Mis on ühist nende 3 kirjaniku elusaatuses loomingus põhimõtetes?

Lõik failist

A:
  • Dostojevski elu- Fjodor Dostojevski sündis 11. Nov 1821 a. Moskvas arsti perekonnas. Isa pärines põlidaadlikust ja ema oli pärit kaupmeeskonnast(isa poolt) ja haritlastest(ema poolt). Isa oli karm, sünge ja ihne .Kokkuhoiu pärast õpetas isa lapsi ise ja iga eksimuse korral karistas karmilt. Ema seevastu oli väga hoolitsev ja hell . Pärast kodukoolitust saadeti Fjodor koos venna Mihhailiga pansioni, sealt sai Fjodor lugemiskire. Kui ema suri saadeti vennad isa käsul sõjaväe inseneride kooli. Fjodor lõpetas selle kuid läks kohe erru, kuna tahtis tegeleda kirjutamisega. Fjodor käis Tln-as külas oma vennal , kes teenis Tlna inseneriväeosas. Linna keskaegne struktuur avaldas talle sügavat muljet. Dostojevski määrati alguses Peeter-Pauli kindlusse vangi ja talle määrati surmaotsus, kui ta pääses sellest ja oli Siberis Omski vanglas 4 aastat, seal tuli taluda rasket sunnitööd. Ahelatest ei vabastatud isegi mitte saunas ega haiglas , elas külmas ja haisvas puumajakeses. Asumisel abiellus ta kauni kuid raskelt haige naisega, kes suri hiljem tuberkuloosi. 46 aastaselt abiellus Fjodor 24 a. Noorema Anna Snitkinaga, seda suhet mõistsid paljud hukka just vanusevahe tõttu. Nende esimene laps Sonja suri 3kuusena kopsupõletikku, hiljem sündis perre tütar Ljubov ja hiljem 2 poega Fjodor ja Aleksei, kellest viimane suri langetõvehoo pärast. Tln-st räägib ta oma raamatus „ Jutustus abitust inimesest“, „ Kuritöö ja karistus “ kirjutas ta seetõttu, et oli ka ise suurtes võlgades.
  • 4 romaani, „ Idioottemaatika ja peat. – „ Kuritöö ja karistus“, „Idioot“, „Mängur“, „Nooruk“. Raamat „ Idioot“ on lugu uuest inimesest ja tegelikust Venemaa elust ning see räägib peategelase keerulisest saatusest. Romaani peat. On vürsti Lev Mõskin, kes saabub saabub Sveitsist kodumaale ,mida ta üldse ei tunne.
  • Tolstoi looming,3 romaani,tema tähtsus- Tolstoi looming on realistliku kirjanduse üks suurimaid saavutusi, kujutab kõike tõepäraselt ka kõige pisemaid detaile. Ta oli aus ja julge. „Anna Karenina “, „ Ülestõusmine“, „ Sõda ja rahu“.
  • Tolstoi „Sõda ja rahu“ teema, peat, ajalooline taust, elumõtte otsingud- teemaks on väide, et ajalooprotsess on stiihiline ja samal ajal ette määratud, inimene ei saa üksikult ajaloos midagi korda saata, kuid on selle protsessiga tihedalt seotud. Peategelasteks on Andrei Bolkonski , Pierre Bezuhhov, Natasa Rostova. Ajalooline taust on väga pikaajaline , 20 aastat, sündmused ulatuvad Moskvast kuni Kesk-Euroopasse.
  • Tolstoi õige elu otsingud, suhtumine talup, mis on tolstoilus - Ta luges palju ja keskendus küsimustele elu eesmärgist ja inimese omadustest, tahtis kaasa aidata inimkonna arenemisele. Töötas enda jaoks välja ranged elureeglid, mis aitasid tahte, töökuse ja kõlbeliste omaduste kasvatamist. Ta kavandas plaani asuda talup elujärge parandama, nii sai alguse „õige elu otsingud“. Ta suhtus talup lugupidavalt ja austavalt, kuna oli juba lapsepõlves näinud nende eluolusid. Tolstoiluseks nim. Tolstoi usulistest tõekspidamistest ning sellest välja koorunud usukuulutus võitis Venemaal arvukalt järgijaid.
  • Tsehhovi eluaastad,lapsepõlv,selle lõpp, haridustee, enesekasvatus, abielus, sõprus Tolstoiga?- Anton Tsehhov sündis 29 jaan. 1860 a Aasovi mere ääres Taganrogis, väikekaupmehe pojana .Tsehhovi isa oli kaupmees . Ta oli väga karm, sundis poegi pikalt poes istuma või laulukooris käima, sõnakuulmatuse eest said tsehhov ja tema vennad isalt peksa. Tsehhov ei andestanud isale , seda julma ülekohut. Antonile meeldis väiksena mere ääres mängida, kala püüda või läbi stepi vanaisale külla minna. Anton alustas oma kooliteed 7aastaselt kreeka algkoolis, seejärel läks klassikalisse gümnaasiumisse. Ta lapsepõlv lõppes sellega et ta pere jäi vaeseks ja 16 a pidi tsehhov üürima tuba enda lapsepõlvekodus, need aastad mis ta seal elas lõpetasid ta lapsepõlve. Ta läks ülikooli hariduteaduskonda. Ta abiellus Moskva näitlejaga Olga Knipperiga, lapsi neil ei olnud, kuna Olga rasedus katkes. Tolstoi käis Tsehhovil külas tema majas Jaltas, sealt sai alguse nende sõprus.
  • Tsehhovi näidendid, 3 pealkirja ja nende temaatika-Kajakas “ selles näidendis avaneb elu seesmise julma irooniaga, mida on raske omaks võtta. „Onu Vanja“ peateema on väikeste inimeste eneseohverdav elu võõra õnne heaks. „ Kolm õde“ peateema on usk ja lootus paremasse ja õnnelikumasse ellu.
  • Mis on ühist nende 3 kirjaniku elusaatuses, loomingus, põhimõtetes?- Neil kõigil on olnud küllaltki keeruline ja mingil määral ka raske lapsepõlv. Nad kaotasid varakult vanemad ja pidid kiirelt iseseisvuma. Nende looming põhineb enamjaolt selle aja sündmustel või siis nende isiklikul kogemusel . Nad kõik kirjutasid ausalt , põhjalikult ja väga detailselt. Nad on väga kuulsad ja armastatud kirjanikud . ( kõik on venelased )


    B:
    1. Tsehhovi elu - Anton Tsehhov sündis 29 jaan. 1860 a Aasovi mere ääres Taganrogis, väikekaupmehe pojana.Tsehhovi isa oli kaupmees. Ta oli väga karm, sundis poegi pikalt poes istuma või laulukooris käima, sõnakuulmatuse eest said tsehhov ja tema vennad isalt peksa. Tsehhov ei andestanud isale, seda julma ülekohut. Antonile meeldis väiksena mere ääres mängida, kala püüda või läbi stepi vanaisale külla
  • Vene kirjanikud #1 Vene kirjanikud #2
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2011-12-21 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 23 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Kristiine Pajussaar Õppematerjali autor

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    9
    doc

    Realism vene kirjanduses

    kirjanik kohata kõike: sotsiaalset ebavõrdsust, kuritegelikku allmaailma, raha- ja võimuahnitsemist, väärastunud inimesi jne. Ühiskonna pahede avalikustamist võis võrdsustada sotsiaalsete olude kriitikaga ja sellist suunda kirjanduses nimetati XIX sajandi ka kriitiliseks realismiks. Realismi põhizanr on eepika suurvorm ­ romaan. Realism arenes kõige jõulisemalt Prantsusmaal, Inglismaal ja Venemaal. Puskin ja Lermontovi järel kerkisid XIX sajandil vene avalikkuse ette suured sõnameistrid Ivan Gontsarov (1812-1891), Ivan Turgenev (1818-1883), Nikolai Gogol (1809-1852), Fjodor Dostojevski (1821-1881), Lev Tolstoi (1828-1910), Anton Tsehhov (1860-1904). Silmapaistva panuse maailmakirjandusse on andnud kolme viimati mainitud kirjaniku- F. Dostojevski, L. Tolstoi ja A. Tsehhovi looming. VENE KIRJANDUS XIX SAJANDI VIIMASEL KOLMANDIKUL Ajajärgu üldine iseloomustus

    Kirjandus
    thumbnail
    2
    docx

    Tšehhovi elulugu

    nende peres sagedased nähtused. Täiskasvanuna heitis pidevalt Tsehhov oma isale liigset karmust lapsepõlves ette ning ei andestanud taolist ülekohut. · Kuid noorusaega mahtus ka rõõmsamaid hetki: poisikesena armastas Tsehhov mere ääres mängida, kala püüda ja läbi stepi vanaisale külla sõita. · Tsehhovite peres oli kuus last:viis poega ja üks tütar. Kõigile lastele oli jagatud andeid vene heldusega: vanimast vennast Aleksandrist sai literaat, vanuselt järgmine vend Nikolai oli andekas kunstnik, kuid suri 30-aastasena tuberkuloosi.Ivanist sai tuntud pedagoog ja Mihhailgi hakkas literaadiks, kes kirjutas muu hulgas Anton Tsehhovist palju eluloolist.Pere pesamuna Maria oli pedagoog, juhatas Jaltas Tsehhovi majamuuseumi ja venna kogutud kirjade väljaandmist. · On öeldud, et oma anded said lapsed isalt, aga hinge emalt.

    Kirjandus
    thumbnail
    21
    doc

    Vene kirjandus

    Kõige kontrastiderohkem teos on ,,Vaesed inimesed". Dostojevski teosed on suhteliselt kindlate tunnusjoontega ­ nad on polüfoonilised, teostes esineb palju detaile. Sageli kasutatakse teisikuid ja palju on kontraste. Dostojevski teoste sõnum on kindlasti kõigile erinev, kuid ta rõhutab seda, et ühelgi inimesel pole lubatud teisi jalge alla tallata ja seadustest üle astuda. ,,Idioot" ­ Jutustus ,,uuest inimesest" ja tema kokkupõrkest vene eluga. Peategelane on vürst Mõskin, kes kujutab endast ideaalset inimest, ,,kaasaja kristust". Paljud romaani tegelased peavad teda idioodiks, sest ta erineb neist. Mõskin kannatab langetõve all (nagu ka Dostojevski) ja see aitab teda lugejale lähedaseks muuta ,,Vaesed inimesed" ­ Kujutab Peterburi väikeametniku armetut elu. Ta kirjeldab loomupäraslet head inimest, kelle headus on hävinud sotsiaalses ebaõigluses. Esineb ka

    Eesti keel
    thumbnail
    11
    doc

    Imeline kirjandus

    Tõeline, esemeline, materiaalne. Euroopas tekkis 1830ndatel, esialgu tähendas see vastuseisu romantismile. Realistid püüdsid kujutada oma kaasaegset elu nii, nagu see tegelikult on, ilma liialduste ja ilustusteta. Sellest tulenevalt ei saanud kirjanik enam üksnes fantaseerida, vaid ta pidi õppima tundma ümbritsevat tegelikkust, eeskätt sotsiaalset olustikku. Realismi põhizanr on eepika suurvorm- romaan. Realism jaguneb kriitiliseks ja psühholoogiliseks. 3. Realism Vene kirjanduses- teemad, esindajad, olemus Ivan Gontsarov, Ivan Turgenev, Nikolai Gogol, Fjodor Dostojevski, Lev Tolstoi, Anton Tsehhov(novellist ja näitekirjanik) 4. Lev Tolstoi eluoluline ülevaade 1828-1910 Sündis kõrgaadlike perekonda, ta kasvas ilma vanemateta, ema suri kui Lev oli 2 ja isa kui Lev oli 9. teda kasvatasid sugulastest hooldajad. Lapsena oli ta jonnakas, isepäine ja julge kuid samal ajal õigusepüüdlik ja aus, elas Jasnaja Poljana mõisas Tuula lähistel. Ta sai

    Kirjandus
    thumbnail
    5
    docx

    5 fakti elust ja loomingust realistide kohta

    igapäevaelust. Aastal 1836 telliti Charles Dickensilt ühe kunstniku joonistuste juurde tekstid. Sellest kujunes välja tema esimene romaan "Picwick-klubi järelejäänud paberid", mis tegi ta maailmakuulsaks. Dickensi 1860. aastate tuntumad romaanid on "Suured lootused" (1860­ 1861) ja "Meie ühine sõber" (inglise "Our Mutual Friend"; 1864­1865). E. Brönte ja õed: Õed Brontëd olid inglise kirjanikud, kelle loomeperiood oli 1840. ja 1850. aastatel. Nad olid õed: Charlotte (sündinud 21. aprill 1816), Emily (sündinud 30. juulil 1818) ja Anne (sündinud 17. jaanuaril 1820). Nende romaanid tekitasid ilmumise hetkel sensatsiooni. Nad sündisid vaimulik, auväärt Patrick Brontë perekonnas. Kokku oli peres kuus last: 5 õde ja vend. Nad kasvasid üles Haworthis Yorkshires. Kolm õde alustasid kirjutamist varakult. 1846

    Eesti keel
    thumbnail
    10
    docx

    5 fakti realistide eluloost ja 5 loomingust

    trükki 1874. aastal  "Bouvard ja Pécuchet", mis naeris välja kasutuid teadmisi ja keskpäraseid inimesi, kuid see jäi lõpetamata PROSPER MERIMEE  28.09.1803. aastal sündis keemiku ja kunstniku perekonnas  1830. aastal reisis Hispaaniasse, kus sai tuttavaks tuleviku imperaator’i Evgenijaga, Napoleon III naisega  1853. aastal sai senaatoriks  Sai Stendhal’iga sõpradeks Chtapfer’i juures  Oli esimene kes õppis ära vene keele ja hakkas lugema Puškinit  Kirjandusele pühendas ta end sõber Stendhali mõjul pärast juuraõpingute lõpetamist  1825. aastal andis ta Clara Gazuli nime all välja oma esimese raamatu "Clara Gazuli teater", jättes mulje, et on ise kõigest teose tõlkija  Paar aastat hiljem järgnes sama nime all antiikset Kreekat järele aimav luulekogu  1828 ilmus esimene Mérimée' ajalooline teos, talumeeste ülestõusust kõnelev "Žakerii"

    Ajalugu
    thumbnail
    5
    doc

    Anton Tšehhovi elulugu

    elegantsust, inimlikkust, võimet olla mitte vadi ema. Nad ei trimpa viina ega nuhi kappides, kuna teavad, et nad pole sead. Nad joovad ainult siis kui on vabad, sobival juhul, sest terves kehas terve vaim. · Tsehhovi 1880-1888 aastate novellid minetavad meelelahutusliku laadi. Need on küll lõbusad ja hiilgavalt teravmeelsed kuid tema elu- ja inimesekäsitlus kujuneb tõsimeelseks ja sügavalt novaatorlikuks (uuenduslikuks). · Tsehhov oli esimene vene kirjanik, kes mõistis, et ka väikekodanlane pole vaid ohver, et temagi kannab vastutust ebanormaalse elu eest. Nagu kõik teised inimesed kannab ka väike inimene kurjust enda hinges ja avaldab oma käitumises. Tsehhovi jaoks on väikekodanlane teatav kultuurilis-psühholoogiline tüüp ­ egoist, ahta eluvaatega, piiratud silmaringiga koguja, mats ja argpüks üheskoos. Väikekodanlase põhitunnus on inimväärikuse täielik puudumine,

    Kirjandus
    thumbnail
    2
    doc

    Essee - Tšehhov, Tolstoi, Dostojevski

    Kolm vene kirjandushiiglast 19. sajandil Venemaa on suur nii pindalalt kui ka loovinimeste hulga poolest. Venemaa kirjanikest sooviksin esile tõsta kolme meest - Dostojevski, Tolstoi ja Tšehhov. Fjodor Dostojevski sündis 1821. aastal Moskvas. Tema isa oli aadlisoost pärit vaesunud arst. Iseloomult oli ta tõsine ja karm, mõnikord isegi julm. Ema oli iseloomult isa vastand - õrn, leebe ja hell. Ema suguvõsa koosnes kaupmeestest ja haritlastest. Dostojevski kaks venda õppisid pansionis. Isa suri ning see oli Dostojevskile suur šokk, tal tekkis epilepsia. Dostojevski läks õppima Peterburi sõjaväeinseneride kooli. Ta hakkas tegelema tõlkimise ja kirjutamisega. Tema meetodiks oli realism, ta kirjutas vaeste elust. Tal oli ka üks suur pahe - ta mängis hasartmänge. Dostojevski astus Petraševski ringi, ring avastati ning selle liikmed arreteeriti. Liikmetele määrati surmanuhtlus. Hakati esimesi süüaluseid maha laskma, kui saabus kiri, milles t

    Kirjandus




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun