Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Tutanhamon (4)

5 VÄGA HEA
Punktid
Elu - Luuletused, mis räägivad elus olemisest, kuid ka elust pärast surma ja enne sündi.

Lõik failist

Tutanhamon #1 Tutanhamon #2 Tutanhamon #3 Tutanhamon #4 Tutanhamon #5 Tutanhamon #6
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 6 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2009-11-08 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 15 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 4 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Kaisa-Kristi Kruuspak Õppematerjali autor
Tutanhamoni elust vaaraona.

Kasutatud allikad

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
8
wps

Vaarao tutanhamon

leidmine, see kujutas endast kõigi saavutuste kõrgpunkti. Samaaegselt on ta aga, kui püüda leida teaduse arengus dramaatilist tõusujoont, selles üks kõige dramaatilisemaid lehekülgi. Oma töös käsitlen lähemalt vaarao Tutanhamoni hauakambri avastamist ja mehi, kes sellega seotud olid. Samuti selgub, miks vaarao suri ja milline nägi välja tema matmispaik. 1. KES OLI TUTANHAMON? Tutanhamon oli Egiptuse 18. dünastia vaarao, kes valitses umbes 1333-1325 eKr. (mõningatel andmetel 1358-1349 e. Kr.). Tema naiseks oli Anches-en-paton, kes sündis Ehnatoni (oma isa) valitsemise kaheksandal aastal ja oli abielludes vaid üheksa-aastane. Lapseohtu vaaraonaine pidi oma liigvarase abiellumise eest kallilt maksma. Ta elas üle kaks nurisünnitust ja pakiliselt nõutud meessoost järeltulija jäigi sündimata.

Prantsuse keel
thumbnail
9
doc

Egiptuse Vaaraod

Sissejuhatus: Vana Egiptuse kultuur jagunes järgnevalt: Vanem kiviaeg - kuni 10 000a. e.Kr. Siis jahtisid egiptlased lõvisid, kitsi ja metsikuid karju maal ning krokodille ja jõehobusid jõe soos. Noorem kiviaeg - algas umbes 5000 a. e.Kr. Sel perioodil avastasid inimesed tule. Õppisid loomi karjatama ja vilja kasvatama. Kahe kuningriigi maa - mis sai alguse umbes a. 3000 e.Kr., kui Menes ühendas Ülem- ja Alam-Egiptuse. Kaevati kraave, et kuivendada pinnast. Tekkisid kindlad külad. Vaaraode valitsemine - 2920e.Kr.-332 e.Kr. Egiptuses oli oma oma võimsuse tipul. Arendati kaubandust võõraste maadega. Vana-Egiptuse tsivilisatsioon sai alguse 5000 a. tagasi, kui algas vaaraode valitsemi-ne. Vaaraod maeti "lihtsurelikest" erinevalt püramiididesse, mida olid ehitatud terve vaarao eluaja, nende järglased ja (ehk pojad) pärisid isadel sama ameti. 1 Egiptuse vaaraodeks läbi aega olid: Ahmos I Tutanhamon Ramses

Ajalugu
thumbnail
25
docx

Referaat - Vaaraod

nõrku valitsejaid. Nomarhid võitlesid suurema võimu eest. Üleujutused põhjustasid ulatusliku näljahäda. [Dr. Hart, George ,,Vana-Egiptus" Varrak, 1997] Keskmine riik ­ (2040 eKr ­ 1640 eKr) Keskmise riigi ajaks loetakse 11.­13. dünastia valitsemisaega. Vaaraode ainuvõim oli nüüd väiksem, tähtsad võimukandjad olid ka preesterkuningad, kes juhtisid riigi erinevaid piirkondi. Keskmise riigi ajal kuulutati riigi tähtsaimaks jumalaks Teeba linna jumal Amon. Teda hakati samastama päikesejumal Ra- ga ja nimetati Amon-Ra'ks. Keskmise riigi ajal vallutati juurde uusi alasid ja riik laienes kuni Niiluse teise kärestikuni. [(WWW) http://www.verska.ee/kool/Opetus/Ajalugu/Ajalugu%2010.%20kl./Muistne%20Egiptus. %20Ajalooetapid.%20Ühiskondlik%20korraldus.pdf Muistne Egiptus. Ajalooetapid. Ühiskondlik ja riiklik korraldus. (23.11.2010)] Tugevad vaaraod taasühendasid maa.

Ajalugu
thumbnail
20
docx

Vana-Egiptuse kuulsaimad vaaraod ja nende saavutused

müstiline Smenkhkare, kelle kohta on teiste versioonide kõrval olemas arvamus, et Tutanhamoni ema Kiya oligi Smenkhkare. Troonile tõusis ta tänu visiir Ay ja sõjapealik Horemhebi toele, kes soovisid lahti saada nii Ehnatoni usust kui ka tema naiste võimust. Nii Ay kui ka Horemhebi tõusid ise hiljem troonile. Pärast Ehnatoni valitsemisaega oli riik majanduslikult nõrk. Diplomaatilised suhted teiste maadega olid katkenud ja Tutanhamon taastas need, eriti Mitanni riigiga, mis asus tänapäeva Liibanoni, Süüria ja Põhja-Iraagi alal. Tema hauast leiti hulgaliselt paljudest riikidest pärit kingitusi, mis annab alust oletada, et selles osas oli ta edukas. Sellegipoolest on tema hauakambris mainitud lahinguid nuublaste ja asiaatidega. Hauas on sõjarüü ja muud sõjakäigul osalemiseks vajalikud tarbed, aga kuninga füüsiliste puuete tõttu võib uskuda, et ta isiklikult nendes lahingutes ei osalenud.

Ajalugu
thumbnail
16
txt

Tutanhamon

jreltulija jigi sndimata. Tutanhamoni thtsaim tegu oli oma ia poolt kehtestatud monoteistlikust pikesekummardamisest loobumine. Selle otsuse tulemusel pidi uus residents Tell el Amarnas loovutama oma koha vanale residentsilinnale Teebale. Mrkimaks oma truudust Teeba linnajumalale Amonile muutis vaarao oma nime Tutanhatonist Tutanhamoniks. Ning oma noort naist ei kutsunud ta enam Anches-en-patoniks, vaid Anches-en-Amoniks. Nii kummaline kui see ka ei ole, kuid Tutanhamon oli thtsusetu valitseja ja peavigastuse tagajrjel tekkinud ajuverevalum lpetas enneaegselt tema elu, ta oli kigest kaheksateistkmne aastane. Temast on teada, et ta oli ketserkuninga Ehnatoni vimees ja tenoliselt ka ta lihane poeg. Tema kuninglike tegude kohta puuduvad teated, tema valitsejafunktsioon on selgusetu, kuid vib kindlasti arvata, et vaevalt suutis saata midagi thelepandavat korda inimene, kes suri kaheksateistkmne aastasena.

Vabaaeg
thumbnail
20
docx

Vana-Egiptuse referaat

Horost on kujutatud poisina (Harpokratesena), lapsena Isise kätel ja raudkullipeaga sõjamehena.Kreeklased samastasid Horost Apolloniga. Amon, Amun, Ammon oli Vana-Egiptuse ürgne loomise ja õhu jumalus, kes tekitab liikumist ning kaost. Alates 11. dünstiast oli Amon Teeba kohalik kaitsejumalus, alates 18. dünastiast, kui Teebast sai (kuning)riigi pealinn, sai Amonist riigijumal. Koos varasemate riigijumalatega (Re ja Ptah) moodustasid nad riigi valitseva "kolmainsuse". Amon jäi edaspidi Egiptuse jumaluseks, vaid korra asendati ta Echnatoni reformis Atoniga.samastati hiljem päikesejumal Re-ga (Amon-Re) kujunes Uue riigi ajal peajumalaks.Amoni naine oli Mut ja poeg Sons. Vaarao nimi Amenhotep tähendab "Amon on rahul".Hiljem samastati Amonit kreeka Zeusiga ja roomlaste Jupiteriga. Month oli vanaegiptuse religioonis eelkõige sõja- ja võitlusjumal.Algselt kujutati teda kulli-, hiljem mehekujulisena.Enne Amoni esiletõusu oli ta Teeba peajumal.

Ajalugu
thumbnail
12
pdf

Vaarao

tekstis olevat viidet). Kirjandus Assmann, Jan 1975. Ägyptische Hymnen und Gebete. Zürich: Artemis & München: Müller. Assmann, Jan 1984. Ägypten: Theologie und Frommigkeit einer frühen Hochkultur. Stutt- gart: Kohlhammer. Clayton, Peter A. 2001. Vaaraode kroonika. Vana-Egiptuse valitsejad ja dünastiad va- litsemisaegade kaupa. Tallinn: Eesti Entsüklopeediakirjastus. David, Rosalie 2005. Religioon ja maagia Vana-Egiptuses. Tallinn: Tänapäev. Doherty, Paul 2004. Tutanhamon. Vaarao mõistatuslik surm. Tallinn: Kunst. Grimal, Nicolas A. 1992. History of Ancient Egypt. Oxford-Cambridge (Mass.): Oxford University Press. Hornung, Erik 1978. Grundzüge der ägyptischen Geschichte. Darmstadt: Wissenschaft- liche Buchgesellschaft. Hornung, Erik 1983. Conceptions of God in Ancient Egypt: The One and the Many. London: Melbourne and Henly. Jacq, Christian 2000. Nofretete ja Ehnaton. Tallinn: Kunst. Kulmar, Tarmo 2002. Die Totalität des Inkareiches und die Rolle der Religion

Ajalugu
thumbnail
11
docx

Sinuhe

Robiinia (Robinia) ehk valge akaatsia ei kuulu akaatsiate hulka.(lk.19) 2.raamat. Sinuhe räägib Elu Hoonest ja Surma Hoonest. Õppimisest. Esimene kohtumine Nefernedeneferiga. Nad suudlevad ja Sinuhe teeb sellega väikse patu. Sinuhe ette ilmub Ammon. Sinuhe ja Thotmes lähevad lõbumajja. Ööarmastus. Vaarao haigestumine. Kemm- kinnine kamber. (lk.49) Amon - Amun, Ammon oli Vana-Egiptuse ürgne loomise ja õhu jumalus, kes tekitab liikumist ning kaost. Alates 11. dünstiast oli Amon Teeba kohalik kaitsejumalus, alates 18. dünastiast, kui Teebast sai (kuning)riigi pealinn, sai Amonist riigijumal. Koos varasemate riigijumalatega (Re ja Ptah) moodustasid nad riigi valitseva "kolmainsuse". Amon jäi edaspidi Egiptuse jumaluseks, vaid korra asendati ta Ehnatoni reformis Atoniga. Samastati hiljem päikesejumal Re-ga (Amon-Re) kujunes Uue riigi ajal peajumalaks.Amoni naine oli Mut ja poeg Sons. Vaarao nimi Amenhotep tähendab "Amon on rahul"

Kategoriseerimata




Meedia

Kommentaarid (4)

kallaste4 profiilipilt
Merili Kallaste: Aaa, ok ma ei tea kui pikk ja mahukas see on kuna ma alles tegin kasutaja ja pole punkte nii palju . :)
17:32 13-01-2010
tiidotauri profiilipilt
tiidotauri: väga korralik ja mahukas;)
13:45 12-12-2009
kaisakene96 profiilipilt
Kaisa-Kristi Kruuspak: aitäääh ;)
15:18 21-02-2010



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun