Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Sinuhe (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Mida ma sellest raamatust õppisin?

Lõik failist

Tallinna 21. Kool
Sinuhe
Mika Waltari
Liza Jermakova
10C
2015
Esimene raamat – „Kõrkjalootsik“

  • On ka neid, kes ütlevad, et seda, mis on toimunud, ei ole kunagi enne toimunud, aga see on tühi jutt.“ – Minu jaoks on see positiivne lause, sest see on mõtlemapanev. Minu arvates üritab Sinuhe sellega öelda seda, et tegelikult inimese loomus ning elu ei muutu. Kõik jääb läbiaegade samaks. Peale seda lauset toob Sinuhe näiteid selle kohta, et inimene ei muutu, et kõik, mis toimub tänapäeval on toimunud ka 100 aastat, mitu sajandit tagasi. Pärast neid näiteid on laused „ Niisiis ei ole toimunud midagi silmanähtavalt uut, vaid see, mis on toimunud varem, toimub ka edaspidi. Need, kes tulevad pärast mind, on needsamad, kes elasid enne mind.“

  • Vanaduse saabudes põgeneb hing nagu lind tagasi lapsepõlve. Vanaduspäevil särab lapsepõlv mälestustes kirkana ja helgena, otsekui oleks siis kõik olnud parem ja kaunim kui nüüdses maailmas“ – Ma ei saa seda lauset hinnata ja kirjeldada enda suhtes, sest ma pole ise veel vana ning sinna on veel aega. Aga ma tean, et vanadel inimestel on lapsepõlv alati väga hästi meeles ning nad jutustavad sellest alati rõõmuga, naeratus suul (vähemalt minu vanaema puhul on nii). Sellepärast ongi vanadel inimestel oma lapsepõlv alati paremini meeles, kui see, kus nende prillid jäid.

  • Ma vaatasin ringi ja õu oli mulle armas, sükomoor oli mulle armas ja müüritud veesilm oli mulle armas.“ – See on lihtsalt armas lause, sest ma kujutasin väga hästi seda olukorda ette ning see läks mulle südamesse.

  • Sest inimene oma kurjuse on julmem ja panetunum kui krokodill jões.“ – See lause tähendab seda, et inimene on kõigeks võimeline. Inimese kurjus võib minna nii kaugele, et see muutub karmiks ja võib olla isegi valusaks. Nagu Sinuhe ütles „panetunum kui krokodill“. Minu jaoks on see negatiivne lause.

Teine raamat – „Elu hoone“
  • Ta vaatas mulle jälle otsa, nii et mu süda rinnus sulas ja sisemus õõnsaks tõmbus.“ – See on nii armas ja siiras lause. Ma ei tea, kas ma olen ainuke, aga kui loen seda tekib ka minul selline tunne, eriti siis, kui oled päriselt seda kunagi tundnud . Väga väga hea ning emotsionaalne lause.

  • Nõnda peitsin saladuse oma südamesse, sest vale on tõest meeldivam ja unistus kirkam kui maine puudutus.“ – Saladusi tuleb osata hoida ning minu arvates see on hea, kui inimesel on enda saladusi, millest ta ei räägi kellegile ning hoiab neid endale, unistab. „Vale on tõest meeldivam“, arvan, et sellega püüab ta öelda seda, et see vale, mida sa näiteks iseenda kohta ettekujutad on alati meeldivam, kui see, mis toimub reaalses elus.

  • Mu öö oli pikk, ja sel ajal kui teised magasid, valdas mind sügav hardus ja igatsus.“ – Tavaliselt, kui jääd magama, hilja õhtul või isegi öösel, mõtled elule, igatsed kedagi (kui on kedagi igatseda). See on alati keegi lähedane inimene, kas keegi vanematest, poiss/tüdruksõber, sõbranna või sõber või inimene, kes on surnud, aga kes oli sulle kallis. Ma arvan, et see „põhiline“ igatsemine toimub alati magamise jäämise ajal. Kui oled üksi, pimeduses ning vaikuses ja mõtled, et just see inimene võiks praegu sinuga olla.

  • Mu hing mässas ja ma muutusin kurvameelseks.“ - See on kurb lause ning lugemise ajal läks hinge.
Vasakule Paremale
Sinuhe #1 Sinuhe #2 Sinuhe #3 Sinuhe #4 Sinuhe #5 Sinuhe #6 Sinuhe #7 Sinuhe #8 Sinuhe #9 Sinuhe #10 Sinuhe #11
Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
Leheküljed ~ 11 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2015-09-20 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 1 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Lizajermakova Õppematerjali autor

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
30
pdf

SINUHE

RAAMATU ANALÜÜS K……. 10C 2015 KEVAD       1.raamat   "Inimesed parvlevad nimelt vale ümber nagu kärbsed meekoogi kallal ja  muinasjutuvestja sõnad lõhnavad nagu viiruk, kui ta tänavanurgal loomasõnniku  sees istub, aga tõe eest inimesed põgenevad" lk 8 ­­­ Läbi aegade see nii on ja  ilmselt nii ka jääb. Loodetakse alati paremat ning pigem pigistatakse karmi tõe korral  silm lihtsalt kinni.  “Kes on kord joonud Niiluse vett, see igatseb Niiluse äärde tagasi.” lk 10 ­­­ Kui olla  eemal oma lähedastest, siis kord tuleb ikkagi koduigatsus näpistama.    "Ole ettevaatlik naisega, kes ütleb "kena poiss" ja meelitab sind enda juurde, sest  tema süda on võrk ja püünis ja tema rüpp kõrvetab hullemini kui tuli." lk 17 ­­­ Kui ei  suuda lõppude lõpuks “EI” öelda, võib olukord oodatust halvemini lõppeda.

Kunstiajalugu
thumbnail
16
docx

SINUHE

Tallinna 21. Kool SINUHE Kaspar Erik Lind 10C 2013 I Raamat: Kõrkjalootsik `'Üksnes vilets neeger või kasimata süürlane käib tänaval asjal. Egiptlane teeb seda seinte vahel.'' - Hea võrdlus vaeste ja rikaste vahel, näitab hästi jõukusetaseme vahet. ''Ole ettevaatlik naisega, kes ütleb ''kena poiss'' ja meelitab sind enda juurde, sest tema süda on

Kirjandus
thumbnail
14
doc

Sinuhe referaat

Sündmustik leiab aset umbes 1390- 1335 eKr. Sinuhe sattus Senmuti ja Kipa hoole alla läbi juhuse. Senmut ja Kipa olid ammu endale last igatsenud, aga jumalad polnud neid õnnistanud. Ühel päeval leidis Kipa jõelt korvi seest pisikese imiku ning võttis lapse endaga kaasa. Senmut, kes oli Teebas vaestearst sai kerge vaevaga nimetada leitud imiku enda lapseks ja lasta kanda tema nime sündinute raamatusse. Sinuhe sündis suure kuninga, vaarao Amenhotep III valitsemisajal. Sinuhe lapsepõlvesoov oli saada sõduriks, kuid Senmut, näitaks Sinuhele, milline oli elu sõdurina ning poiss loobus sellest mõttest. Sinuhe oli tark laps, ta õppis kiirelt kirjutama ja lugema. Koolis sai tema suureks sõbraks Thotmes, kes oli sõjavankrite rühma pealiku poeg. Senmut viis ühel päeval oma poja ja tema sõbra Thotmesi kokku kuningliku koljuavaja Ptahoriga, kes oli ammusel ajal olnud Senmuti õpingukaaslane. Tänu Phatorile said Sinuhe ja Thotmes õppima Elu majja,

Kirjandus
thumbnail
15
doc

Sinuhe

Mika Waltari Sinuhe raamatu analüüs Tuule Kivihall 10c Tallinn 2009 I Raamat KÕRKJALOOTSIK I ptk Inimene ei muutu. Mis on enne juhtunud, juhtub ka tulevikus. Sinuhe elas kuldmajas. Ta nimi oli vaarao kuldraamatus. Tõde on lõikav nuga, parandamaks haavu. Kes Niiluse vett joob, tuleb sinna tagasi, kes Teebais sündinud, tuleb sinna ka tagasi. 2 ptk Sinuhe sai nime muinasjutu järgi. Nimi tegi tast väljaaetu ja pagulase. Amenhotep II valitsusajal sündinud. Kõrkjalootsik voodi kohal. Haav südames. 3 ptk Puust krokodill. Lummavad naised. Tint ravimina. Sandaalid. Kirjaoskus. Inteb, kes oli suur sangar. 4 ptk Hauatagune maailm/elu. Koolielu ja õppimine

Kunstiajalugu
thumbnail
23
doc

Sinuhe ,, Mika Waltar''

Mika Waltari Sinuhe Raamatu analüüs Aigar orav 10c 2011 I Raamat: Kõrkjalootsik Sinuhe vanemad olid Semnut ja Kipa. Sinuhe elas vaeses peres, aga siiski oli neil avaram maja kui teistel. Senmut töötas vaeste arstina ja tihti õppis tema kõrvalt ka Sinuhe. Sinuhe ema jutustas talle, kuidas ta sai oma nime muinasjutu ''Sinuhe ja merehädalised'' järgi. Sinuhe erines teistest oma kitsa näo ja peente ihuliikmete poolest. Sinuhe hakkas erinema teistest õpihimu poolest, kuigi algult tahtis ta sõduriks saada, aga isa tegi talle selgeks, et need kes oskavad kirjutada ja lugeda saavad elus hästi hakkama. Onegi koolist sai Sinuhe endale põneva kaaslase Thotmese, kellele meeldis joonistada. Senmut, Sinuhe isa, tahtis, et poeg saaks Amoni templi suurde elu majja õpilaseks ning kasutaks selleks ära vanat tuttavat Ptahorit, kes töötas kungliku koljuavajana. Geograafiline mõiste:

Kunstiajalugu
thumbnail
13
docx

Mika Waltari "Sinuhe, egiptlane"

Rapla Vesiroosi Gümnaasium Mika Waltari ,,Sinuhe, egiptlane" Viisteist raamatut arst Sinuhe elust u. 1390 ­ 1335 e. Kr. Referaat Rapla 2010 Sisukord Sissejuhatus Mika Waltari (1908-1979) oli kuulus Soome novelist, kes huvitus väga Egiptuse ajaloost ning kasutades oma laialdasi teadmisi kirjutas ta teose, mis on pälvinud palju rahvusvahelist tähelepanu. Raamatu põhjal on ka tehtus samanimeline film (1954). Kuid filmis on jäätud ära paar, minu arvates olulist kohta.

Ajalugu
thumbnail
11
docx

Sinuhe

Katriin Mangus 10C klass. Tallinna 21.Kool. 1.raamat. Sinuhe jutustab oma lapsepõlvest,oma perest ja oma elust. Inimene ei muutu. Mis on enne juhtunud, juhtub ka tulevikus.Sinuhe tahab hakata sõduriks, kuid ta pidi selle mõtte maha matma. Sinuhe läheb kooli. Kohtumine Ptahoriga ja Thotmesega. Puust krokodill. Lummavad naised. Kolbapuurija Ptahor. Õhtusöök. Kära ja segadus. Baldahiin ­ ehisvari voodi, trooni või muu kohal. Vanadel idamaadel oli see ülikute kohal kantav päikesevari. Karmiinpunasest damastist (tulipunase värvaine toonis helepunane ühevärviline lillmustriline riie ­puuvillane või linane) või brokaadist baldahhiin (kuld, hõbe-, või metallniidiga läbikootud mustriline raske siidist riie). (lk.9)

Kategoriseerimata
thumbnail
15
docx

Sinuhe Mika Waltari

Tallinna 21. Kool Mika Waltari ,,Sinuhe'' Raamatu analüüs Tallinn 2011 Esimene raamat: KÕRKJALOOTSIK Teistest erinev Sinuhe elas ruumikas ja avaras majas koos vaeste Senmuti ja tema naise Kipa ''pojana''. Senmut tahtis, et ta poeg saaks Amoni templi suurde Elu majja õpilaseks ning kasututas selleks ära vana tuttavat Ptahorit, kes töötas kuningliku koljuavajana. Senmut jagas Sinuhele palju õpetusi. Sinuhe sai endale põneva kaaslase Onegi koolist, poisi nimega Thotmes, kellele meeldis joonistada. · Vaarao (lk 7) ­ sõna ''vaarao'' oli algselt kasutusel kui kuninglik palee. Alates 18.

Kunstiajalugu




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun