Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Säärane mulk ehk sada vakka tangusoola (5)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist

Säärane mulk ehk sada vakka tangusoola
Tegelased:
Mäeotsa Peeter Pint – vana talunik
Anne – tema naine
Maie – tema tütar
Jüts – tema poeg
Erastu Enn – Maie kosilane
Männiku Märt – noor mulk, Maie kosilane
Kure Aadu – vallavalitsuse kasak
Altoja Hans – Maie kosilane
Viiraku Viidu – Maie kosilane
ESIMENE VAATUS

  • Enn avaldab Maiele armastust, kuid neiu tõrjub ta eemale. Kuid Enn ei jäta Maiet rahule ja üritab teda ikka veenda oma armastuses ja headuses. Ennu miinuseks on aga see, et tal puudub pöial, mille Enn puid raiudes õnnetuse kombel otsast oli raiund. See puuduv pöial aga muudab Ennu Maie silmis täielikuks tühjuseks ja Maie keeldub Ennuga isegi sõpradeks jäämisest.
  • Enn jääb üksi mõtlema, kuidas Maie võis talle midagi sellist öelda. Enn on nii raevunud et mõtleb plaani, kuidas saada Maie endale. Siis näeb ta aga aknast Männiku Märti Maiega tulemas ja peidab ennast parsile.
  • Maie ja Märt arutavad Ennust ja nende armastusest. Maie ema Anne on küll nende armastuse poolt, aga ta isa Peeter seevastu vihkab mulke, kuna need olid kunagi petnud nende talu. Noored mõtlevad kuidas Peetrit veenda nende armastuses. Siis aga hüüab rehe alt ema Maiet ja Märt lahkub .
  • Maie mõtleb veel hetk Märdist ja oma teistest kosilastest ja suunub siis Ema juurde.
  • Enn oli kõike pealt kuulnud ja tuleb nüüd parsilt alla. Noormees on veel vihasem ja haub kättemaksu. Jälle tuleb keegi sisse ja Enn ronib tagasi parsile.
  • Jüts ja Aadu tulevad sisse. Aadu arutleb Peetri mulgivihast ja et mulk just tema tütrele tahab minna. Jüts mõtleb uutest pastlatest. Suunduvad rehe alla.
  • Jüts jääb uksel seisma ja mõtleb Kure Aadu tulekust. Valla asju arutada pole, seega on Maiel uus kosilane. Jüts loodab et see Enn pole ja mõtleb kellele tema kosja võiks minna
  • Maie tuleb sisse ja pärib Märdi kohta. Jüts saab aru et Märt ongi Maie kosilane ja lubab neid aidata.
  • Kõik on läinud ja Enn tuleb parsilt alla. Ta on väga vihane ja jälle arutab Maie ja Märdi plaanitavatest pulmadest jne. Jälle tuleb keegi ja Enn ronib uuesti parsile.
  • Aadu Peeter ja Anne arutavad Märdist. Aadu ja Anne üritavad Peetrit veenda selles et Märt on hea mees ja mulgid pole kõik sellised petised nagu Peeter arvab . Lõpuks lepitakse kokku et Märt tuleb hiljem tagasi Maiet kosima.
  • Anne ja Aadu on toast lahkunud ja Peeter mõtleb sellest kuidas ta ise on piisavalt tark ja teab mida teeb. Talle ei meeldi kui keegi ennast temast targemaks peab.
  • Jüts tuleb tuppa . Peeter käsib Jütsil parsilt talle ta vammus tuua, kuna plaanib Erastule minna. Jüts avastab parsilt Ennu ja nad ronivad maha.
  • Peeter ja Jüts on vihased Ennu peale et ta niiviisi luurab aga Enn on kaval ja vabandab ennast välja, öeldes et tal on Peetrile hea nõu pakkuda ja kutsub ta enda juurde. Peeter käsib Jütsil suu kinni hoida ja emale midagi rääkida sellest et Enn parsil oli. Vastutasuk lubab Peeter Jütsile uusi pastlaid. Peeter mõtleb Jüts koolist öra võtta, kuna ta on liiga targaks muutunud.
  • Kui jüts on üksi jäänud hakkab ta mõtlema sellele et ta lubas ju Maiet aidata Märdiga, aga tal oleks uusi pastlaid väga vaja ja otsustab ikka suu pidada.
  • Anne mõtleb üksi kuhu kõik on kadunud ja kujutab ette et Peeter on Erastul, kuna neil on ju „ Postimees “ ja nad on selle üle väga uhked . Mõtleb sellest kuidas Enn oli teda Hernehirmutiseks ja karuohakaks kutsunud. Hakkab siis maja korda tegema, kosilased on ju tulekul. Kutsub Maiet.
    TEINE VAATUS
  • Peeter tuleb koju ja näitab Jütsile „Postimeest“. Selles olevat seisnud et odra tangu hind on linnas väga kõrge ja Peeter plaanib nüüd rehe all olevad 50 vakka maha müüa ja Ennult veel juurdegi laenata.
  • Anne kuuleb plaanist ja peab seda jälle mingiks tembuks ja ei taha lubada Peetril otra tanguks teha ja seda müüma minna. Peeter aga usub et ta omaenese tarkusest teab mida teeb ja ei lase ennast ümber veenda.
  • Anne jääb üksi ja kurdab et see jälle mõni Ennu tempudest.
  • Maie tuleb tuppa ja hakkab küsima et kas tõsi et Peeter ta vägisi Ennule tahab saata ja odrad tanguks laseb teha.
  • Märt ja Aadu tulevad viinadega kosja. Loost kuuldes hakkavad arutama, mis nüüd edasi teha. Peeter ja Enn tulevad ka õuele ja kõik üritavad Peetrile selgeks teha et Enn on petis , kuid Enn suudab Peetri ikka ära meelitada.
  • Peeter ja Enn on ära läinud ja Märt hakkab „Postimeest“ vaatama ning avastab et kallis hind on hoopis tangusoolal, mitte tangul ja et Enn on jälle petnud. Märdil tuleb plaan, kuidas nad Maiega jälle kokku saaksid.
  • Aadu ja Jüts arutavad naistest ja Aadu on kindel et naised muudavad oma meelt nii kiiresti, et varsti on Maie Märdi unustanud ja soovib Ennu. Jüts veab pastelde peale kihla et Maie hüppab enne ojasse kui Ennule läheb.
  • Maie ja Märt lepivad kokku et kui isa linnast tagasi tuleb, siis Maie mängib et ta tahab Ennu. Märt kirjutav talle sõnasõnalt, mis ta ütlema peab.
  • Mäie harjutab oma kõnet isale , kus ta ütleb et võtab Ennu kahe käega
  • jüts kuuleb seda pealt ja mõtleb et Maie tahabki Ennu ja nüüd on ta oma pasteldest ilma.
    KOLMAS VAATUS
  • Peeter on linnast tühjade kätega koju jõudnud ja arutleb kuidas Enn võis teda petta.
  • Peeter märkab siis Ennu kes hakkab Peetriga pulmadest rääkima. Peeter vihastab ja küsib mis pulmadest ta räägib, sellisele mehele ta oma tütart küll anda ei taha. Siis aga tletab Enn Peetrile meelde lepingut, mis ta tegi, milles seisab et kui Peeter Ennult laenatud odra eest 125 rubla välja ei käi siis saab Enn Maie endale.
  • kui Enn on läinud hakkab Peeter jälle mõtlema kui loll ta oli olnud ja nüüd tema vigade pärast peab Maie Ennule minema ja tangud jäid kaa kõik alles ja sellega pole enam midagi teha.
  • Anne tuleb sisse. Mängib nagu usuks et Mehel läks külas hästi ja räägib kui tark ta mees on. Peeter mängib kaasa.
  • Maie tuleb tuppa ja ütleb isale et tahab Ennule minna. Mees ei saa midagi aru. Ta ei mõista miks naised nii käituvad et teda nii targaks kutsuvad ja tema peale nii loodavad.
  • Anne läheb ära ja Peeter ning Maie räägivad veel Märdist ja Ennust. Maie väidab et ta ei taha Märti enam, vaid Ennu.
  • Jüts on pealt kuulnud ja ei suuda seda uskuda. Kurvalt mõtleb nüüd et peab oma pastlad ära andma. Peeter lubab poisi veel kooli jätta.
  • Märt tuleb sisse ja küsib ega Peetril pole talle odra tangu müüa. Peeter on õnnelik aga kuna Anne on kõrval, siis ta ei saa välja näidata et tal kõik 100 vakka veel alles on. Anne lõpetab oma mängud ja Peeter saab aru et nad teavad et teda lolliks tehti.
  • Tuleb Enn ja näitab lepingut, mille järgi peab Peeter talle kohe 125 rubla andma või saab Enn Maie endale. Maie ei taha Ennule minna. Märt vaatab lepingut ja ütleb et Ennul on tõesti õigus Maie võtta.
  • Jüts hakkab Ennu sõimama et ta tema pärast peaaegu oma pastlad oleks kaotanud. Sisse tulevad Kirjutaja ja Kure Aadu kes süüdisatavad Ennu meelega parema pöidla maha raiumises, et kroonuteenistusest lahti petta ja viivad ta kohtusse oma nuhtlust saama. Märt annab veel Ennule ta raha et ta ei saaks Maiet endale nõuda ja Enn lahkub koos Aadu ja kirjutajaga.
  • Peeter tunnistab oma viga ja Märt teatab uudiseid et ta ostis talle ja Maiele Aluste talu. Peeter lubab Maie Märdile.
  • Säärane mulk ehk sada vakka tangusoola #1 Säärane mulk ehk sada vakka tangusoola #2 Säärane mulk ehk sada vakka tangusoola #3
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 3 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2011-02-01 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 212 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 5 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Grete.z Õppematerjali autor
    Sisukokkuvõte L. Koidula raamatust Säärane Mulk ehk sada vakka tangusoola. Igast peatükist kokkuvõte.

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    3
    docx

    L. Koidula Säärane mulk ehk sada vakka tangusoola

    L. Koidula Säärane mulk ehk sada vakka tangusoola Tegelased: Mäeotsa Peeter Pint, vana talunik Anne, tema naine Maie, tema tütar Jüts, poeg Erastu Enn ­ Maie kosilane Männiku Märt ­ noor mulk, Maie kosilane Kure Aadu, vallavalitsuse kasak Vallakirjutaja Esimene vaatus Enn tüütab Maiet ja ei lase tal tööd teha, Maie ütleb Ennule et ta ta rahule jätaks aga Enn ei jäta jonni. Lõpuks vihastab Maie nii väga et mainib Ennu puuduvat pöialt, sellega Ennu solvates, mispeale Enn ta rahule jätab. Pärast seda otsustabki Enn kätte maksta. kui ta kuuleb kedagi tulemas, siis ronib üles parsile peitu.

    Kirjandus
    thumbnail
    3
    doc

    "Säärane mulk ehk sada vakka tangusoola" - kokkuvõte

    Säärane mulk ehk sada vakka tangusoola Tegelased: Mäeotsa Peeter Pint, vana talunik Anne, tema naine Maie, tema tütar Jüts, poeg Erastu Enn ­ Maie kosilane Männiku Märt ­ noor mulk, Maie kosilane Kure Aadu, vallavalitsuse kasak Vallakirjutaja Esimene vaatus Enn tüütab Maiet ja ei lase tal tööd teha, Maie ütleb Ennule et ta ta rahule jätaks aga Enn ei jäta jonni. Lõpuks vihastab Maie nii väga et mainib Ennu puuduvat pöialt, sellega Ennu solvates, mispeale Enn ta rahule jätab. Pärast seda otsustabki Enn kätte maksta. kui ta kuuleb kedagi tulemas, siis ronib üles parsile peitu.

    Kirjandus
    thumbnail
    2
    odt

    Raamatu "Säärane mulk ehk sada vakka tangusoola" kokkuvõte

    Säärane mulk ehk Sada Vakka tangusoola Autor: Lydia Koidula Tegelased: Mäeotsa Peeter Pint, Anne, Maie, Jüts, Erastu Enn, Männiku Märt, Kure Aadu, Enn on alati Maiel taga käinud ja tahtnud Maiet endale, aga Maie ei tahtnud temaga isegi sõber olla. Enn olnud liisuvõtmise ajal puid raiunud ja langenud kaela, nüüd on ta pöidlast ilma. Maie tahab meest, kellel oleks kõik sõrmed alles. Maie läks õue, Enn jäi üksi tuppa. Ta oli Maie peale pisut solvunud, et nüüd kuulis, mida Maie temast arvab

    Kirjandus
    thumbnail
    2
    doc

    Säärane mulk ehk sada vakka tangusoola

    Säärane mulk ehk Sada vakka tangusoola Kokkuvõte Tegelased: Mäeotsa Peeter Pint - vana talunik Anne ­ Peetri naine Maie ­ Peetri ja Maie tütar Jüts ­ Peetri ja Maie poeg Erastu Enn ­ Maie kosilane Männiku Märt ­ noor mulk, Maie kosilane Kure Aadu ­ vallavalitsuse kasak Valla kirjutaja Maie ja Enn tulid õuest tuppa. Enn ainult rääkis Maiega ega jätnud teda kosimise jutuga rahule. Enn ainult rääkis ,, Tule mulle naiseks". Maie aga selle peale: ,, Enne hüppan ojja kui sinule naiseks tulen ,,. Enn ei saanud üldse Maie aru miks ta niimoodi temaga räägib ,varem oli ta poole normaalsem. Enn aga oli jõukas mees. Te sai mis tema tahtis. Et Enn jätaks Maie rahule, sõimas

    Kirjandus
    thumbnail
    1
    doc

    Säärane mulk ehk sada vakka tangusoola

    Tegelased: Mäeotsa Peeter Pint ­ vana talunik, Anne ­ tema naine, Maie ­ nende tütar, Jüts ­ nende poeg, Erastu Enn ja Männiku Märt (noor mulk) ­ Maie kosilased, Kure Aadu ­ vallavalitsuse kasak Enn tahab Maiega abielluda. Enn on kiuslik, kaval, punaste juustega, ta on endal pöidla maha raiunud, et sõjaväest pääseda. Maie ei taha Ennuga abielluda, ta tahab Märti. Märt on tark, pikka kasvu, heasüdamlik ja ka veidike jõukas mees, aga mulk. Maie isa Peeter mulke ei salli, sest mulgid ostsid nende talu ära ja ajasid nad välja. Enn ütleb Peetrile, et linnas makstakse püti tangu eest 8 rubla ja 20 kopikat, ta olevat seda Postimehes näinud. Tegelikult on seal pütt tangusoola 8 rubla ja 20 kopikat, aga tangu järel soola asemel on ainult 2 täppi ja Peeter ei tea, et need tähendavad soola. Peeter võtab oma 50 vakka tangu, mis on mõeldud Maiele pulmadeks ja laenab Ennult ka 50 vakka

    Kirjandus
    thumbnail
    74
    pdf

    Säärane mulk I Vaatus kommentaaridega

    LYDIA KOIDULA SÄÄRANE MULK EHK SADA VAKKA TANGUSOOLA -1872- „Säärast mulki” peetakse esimeseks eesti algupäraseks näidendiks (Koidula varasem näidend „Saaremaa onupoeg” oli mugandus saksakeelsest näidendist, millele oli lisatud Eesti oludele sobivaid

    Kirjandus
    thumbnail
    2
    sxw

    "SÄÄRANE MULK ehk sada vakka tangusoola“

    ,, SÄÄRANE MULK ehk sada vakka tangusoola" Oleks siiski hea , kui oled raamatu enne läbi lugenud , sest see on lühi kokkuvõtte ja tehtud lugemiskontrolli alusel. Tegelased: 1) Enn­ Pealetükkiv ja ebameeldiv mees. Ajas Maiele ligi , aga Maie mitte ei tahtnud teda. Enn meeldis algul väga Maie isale ,Peetrile. Enn ei meeldinud kellelegi peale Peetri.Teisi Enn koguaeg mõnitas ja solvas. Pealegi sundis Enn Maiet vägisi enda juurde tulema , Maiele see ei meeldinud

    Kirjandus
    thumbnail
    1
    doc

    Säärane Mulk ehk sada vakka tangusoola

    Säärane mulk ehk sada vakka tangusoola Lydia Koidula Selles raamatus olid tegelasteks: Mäeotsa Peeter Pint, Anne, Maie, Jüts, erastu Enn, kure Aadu ja männiku Märt See raamat rääkis noorest neiust kelle juures käis kaks kosilast. Ühte kosilast, kellel nimeks Enn, ta ei talunud kuid teist kosilast, Märti, ta armastas. Mõlemad noormehed olid jõukad, kuid Enn oli isekas ning tal puudus üks pöial, Märt aga viisakas ja lugupidav. Maie ema Annele meeldis Märt. Ennu ta aga

    Kirjandus




    Kommentaarid (5)

    blu123 profiilipilt
    blu123: materjal on korralik ja ei nurise millegi kallal

    11:59 14-10-2012
    natalja13 profiilipilt
    natalja13: jahh muidugi?

    16:01 14-04-2011
    Kerli84 profiilipilt
    Kerli84: asjalik kokkuvõte
    10:48 22-04-2013



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun