Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Pekaanipähkel (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist


Pekaanipähkel
Merit Martin
KK11-PE
 Kasvab Indias, Hi nas, Ameerikas, Portugalis, 
Prantsusmaal, Itaalias, Kreekas ja Sotšis
 Väliselt sarnaneb kreeka pähkliga, kuid on 
pisut piklikum ja käärud on vähem sopistunud
 On ka veidi pehmem ja magusam
 Kõrge tsingi ja B1 vitami ni sisaldus. 
 Rasvasisaldus 70%
 Toitainete sisaldused  100g  toidu söödava osa 
kohta: 
Pekaanipähkel
Vesi 4,8
Kalorid  684
Rasvad  67,6
Valgud 7,8
Süsivesikud kokku (imenduvad) 18,2 (9,2)
Tüüpiline tk kaal (g) dl(tervetena)=40g 
Pekaanipähkel #1 Pekaanipähkel #2 Pekaanipähkel #3 Pekaanipähkel #4 Pekaanipähkel #5 Pekaanipähkel #6
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 6 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2012-12-12 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 9 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor KoolonDee Õppematerjali autor

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
15
docx

Referaat pähklitest

ja kasulikke rasvu, muutuvad nad täiuslikuks südameravimiks, sest vähendavad kahjuliku LDL-kolesterooli hulka kehas. Mõned pähklid on ka väga valgurikkad, ületades selles isegi traditsioonilisi valgupomme linnuliha, kala ja loomaliha. Vitamiinide ja mineraalide osas on neile ka raske vastu saada ehk veel üks argument, miks pähklite osa oma toidus suurendada. Pähklid on tõenäoliselt ühed esimesed ja vanemad loodusannid, mida inimene hakkas toiduks tarvitama. India pähkel Vitamiinidest sisaldab kõige enam A- ja B-grupi vitamiine ja mineraalainetest tsinki, mis parandavad lihastoonust. See on neerukujuline vili ja oma ehituse tõttu raskesti transporditav, sest puhastatuna murdub väga kergesti. India pähkli kodumaa, nagu nimigi ütleb, on India. Vitamiinidest sisaldab ta kõige enam A- ja B-grupi vitamiine ja mineraalainetest tsinki, mis parandavad lihastoonust. Seetõttu sobivad india pähklid vahepalaks raske füüsilise

Kokandus
thumbnail
28
pptx

Eksootilised puuviljad

EKSOOTILISED PUUVILJAD MANGOSTAN  Mangostani tumepunase ja kõva kesta all on valge viljaliha. Selle maitse meenutab virsikut, kuid on veidi hapuka nüansiga. Ostmisel peaks katsuma mangostani koort ja see peaks olema veidi pehme. Süüa võib mangostani viljaliha värskelt ja puuviljasalatitesse lisatuna.  Kilohind 25,05 eurot (392 krooni).  Tema lehti ja juuri kasutatakse kõhuvalu, kõhulahtisuse ja põletike raviks.  http://www.youtube.com/watch?v=pGPD64DiwxQ&feature=Play List&p=E9695FD7213586F7&index=4 TAMARILLO EHK PUUTOMAT  Tamarillo on pärit Peruust ning kuulub kartuli ja tomatiga ühte sugukonda. Toored tamarillo’d on kollakaspunased, kuid muutuvad küpsedes tumepunaseks. Tumepunane on ka viljaliha ja maitselt on see magus. Oranži osa maik võib olla ka mõrkjas. Tamarillo passib magustoiduks ning kooritult puuvilja- ja aedviljasalatitesse. Tamarillo’t on lihtsam koorida, kui kasta see hetkeks

Bioloogia
thumbnail
22
docx

Pähklid

terve ja ilusa naha. Pähklites leiduvad rasvad tagavad ja rasvlahustuvate vitamiinide imendumise organismis. Pähkleid on hea süüa pärast väsitavat treeningut või enne suuremat ajutööd või eksamit. PÄHKLEID KANDVAD TAIMEPEREKONNAD · Sugukond pöögilised (Fagaceae) o Perekond pöök (Fagus) o Perekond kastanipuu (Castanea) o Perekond tamm (Quercus) ­ viljaks on üheseemneline pähkel ehk nn tõru[1] o Perekond kiviviljak (Lithocarpus) · Sugukond sarapuulised (Betulaceae) o Perekond sarapuu (Corylus) ­ sarapuupähkel o Perekond valgepöök (Carpinus) o MAAPÄHKEL ehk HIINA PÄHKEL Maapähkel ei olegi tegelikult pähkel, vaid hoopis kaunvili, mis valmib mullas. Pärit on see Aasiast. Sisaldab 60% õli, 25%-35% valku, süsivesikuid, B rühma vitamiine (tiamiin, riboflaviin, niatsiin)

Ainetöö
thumbnail
28
docx

Pähklid

 Sisaldab palju magneesiumi, valke ja rauda, võrreldes teiste pähklitega sisaldavad pisut enam rasva. Toitev, kiudainerikas.  Sarapuupähkli puru lisatakse putrudele, kastmetele, jäätistele, salatitesse, ka maitsestamiseks kala- ja vähitoitude juurde.  Müügil ka sarapuupähkliõli.  Müüakse neutraalselt, soolatult, röstitult.  Säilib kestata jahedas ja kuivas kuni kuu aega, kestaga 3-4 kuud. Maapähkel e. hiina pähkel e. arahhis  On tegelikult kaunvili – kuulub oa ja hernega ühte sugukonda.  Arahhisetaim.  Üheaastane rohttaim, mis kasvab kuni 70cm kõrguseks, õied meenutavad herneõisi. Viljuvad õied asuvad puhmiku alumises osas maapinna lähedal. Pärast viljumist pöördub tugev õieraag otse alla ning surub selle otsas asuva teravatipulise kauna algme 5-8cm sügavuselt mulda, kus see kasvades võtab rõhtasendi. Pinnas peab olema

Toiduained
thumbnail
32
docx

Dendroloogia kordamisküsimuste lühikonspekt

Samuti kasutatakse haljastuses. Eristamise tunnused: Kõrgus, lehed, puit 32. Perekond sarapuu ja harilik sarapuu Perekond sarapuu: Perekonda kuuluvad ühekojalised tuultolmlevad heitlehised kõrged põõsad ja keskmise kõrgusega puud. Lehed südaja aluse ja kahelisaagja servaga laiovaalsed või äraspidised ning näärmekarvase leherootsuga. Isasõied asuvad rippuvates urbades, emasõied lehepunga kujulises õisikus, õitsemise ajal punakas. Vili on puitunud kõva kestaga üheseemneline pähkel. Puit punakasvalge, painduv ja vastupidav. Perekonnas 15 liiki (harilik). Levinud Euroopas, Aasias ja Põhja-Ameerikas. Puitu kasutatakse kütteks ja pliiatsisüside valmistamiseks. Pähkleid kasutatakse toiduainetööstuses. Kasutatakse ka haljastuses. Harilik sarapuu: Corylus avellana Areaal Euroopast Väike-Aasiani. Eestis levinud. 3-5 meetrine 10-15 tüveline põõsas. Kasvab parasniiskel pinnasel, varjutaluv. Lehed ümarmunajad või äraspidised, terava tipu ja südaja alusega,

Dendroloogia
thumbnail
34
doc

AEDVILJAD

on ebaühtlaselt õli. Tugevdab lehti ja pleegitatud hambuline. Maitselt kilpnäärmetalitlust võrseid nii toorelt kibedam kui valge ja kiirendab üldist kui ka keedetult. peakapsas. ainevahetust. 1.4 Pähklid Nimi Kuju, maitse Kulinaarne kasutus Toiteväärtus Iseloomulik tunnus Sarapuupähkel ehk Pähkel on 1–2½ cm Neid süüakse Rasva-, valgu- ja Sarapuupähklid on metspähkel pikk ja 1–2 cm lai, maiustusena ning kiudainerikas, ainsad Eestis ümar, kuid mitte kasutatakse sisaldades A-, E-, ja looduslikult kerakujuline, vaid kompvekkide, B-vitamiine, kasvavad pähklid. lopergune. halvaa, pralinee ja magneesiumi,

Köögi õpetus
thumbnail
25
odp

Pähklid

pärineb sellest, et puu vilju, puitu kui ka majesteetlikku ilu hinnati juba antiikses Kreekas. Heal lapsel on palju nimesid seepärast tuntakse kreeka pähkleid ka pärsia, inglise, karpaatia ja väärispähklitena Kreeka pähkli tuumi süüakse toorelt ja ka töödeldult. Eriliseks teeb selle pähkli suur E vitamiini sisaldus. E vitamiin võitleb aktiivselt vananemise vastu noorendab immuunsüsteemi! Kreeka pähkel on kõrge toiteväärtusega, mis tuleneb suurest mineraalainete (kaalium, kaltsium) ja küllastumata rasvhapete sisaldusest. Seega on kreeka pähklitel ka kolesteroolitaset alandav ja südant säästev toime. Sarnaselt teiste analoogiliste viljadega on ka Kreeka pähklites ohtralt õli, üle 50%. Pähkliõli on parim söögiõli, mida kasutatakse kulinaarias ja kondiitritööstuses, aga ka polügraafias ja maalikunstis

Toiduainete õpetus
thumbnail
50
doc

Toitumise põhialused spordis

TOITUMISE PÕHIALUSED SPORDIS Rein Jalaku ,,Sportlase toitumine" põhjal tehtud kokkuvõte. Toitumine spordis väga oluline · Toitumine spordis - ühendav lüli treeningkoormuse ja taastumise vahel · Sportlase toitumises võib eristada alatoitumist kui ületoitumist o Energeetika seisukohast o Üksikute toitainete seisukohast · Vale toitumine spordis o Energeetika suurus ei vasta spordiala vajadustele o Koormusaegne ainevahetus on häiritud o Häiritud oluliste fermentide süntees Toitumise tähtsus spordiga tegelejale · Organismi varustamine vajaliku energiaga. · Toiduga saadav energiahulk peab katma organismi põhiainevahetuseks, kehaliseks ja vaimseks tegevuseks vajaliku energiahulga. · Kudede ja rakkude ehitusmaterjali tagamine, ensüümide, hormoonide aktiivsuse säilitamine. · Töövõime langust põhjustavate vaegusnähtude (vitamiinid, süsivesi

Kehaline kasvatus




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun