Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Parim võimalikest maailmadest (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

Marit Puusepp
12.klass Ü1
Parim võimalikest maailmadest
Iga inimene näeb maailma erinevalt, suhtub sellesse erinevalt ja kujutab seda endale ette erinevalt. Voltaire’i kangelane Candide ’i arvates, et kui maailma peakski juhtima mingi kõrgem seaduspära, siis vaatamata sellele peab iga inimene niiöelda harima oma aeda .
Leides täiusliku maailma, ei tunne me seda tihti peale ära. Nõnda juhtus ka Candide’ga, kes sattus Eldoraadomaale, rikkusemaale. Olles pimestatud rikkusest, kullast , rahast tüdines Candide elust seal ja asus otsima paremat paika, olles veendunud, et see on olemas.
Muidugi on ka võimalus, et kui otida parimat, täiuslikumat paika, siis selle leides tuntakse äratundmisrõõmu ja pole kahtlustki, et leitud on jus see ja sealt lahkumisele ei mõeldagi, kuna otsitud on just seda.
Ma arvan, et päris elus on nii, et leides selle täiuslku maailma me ei tunne seda ära, kuna ta on täiuslik, parim. Ja see selle asja just parimaks muudabki.
Alati kui läheb halvasti, leidub keegi teine, kellel läheb veel
Parim võimalikest maailmadest #1 Parim võimalikest maailmadest #2
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2009-10-19 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 19 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor gustav gustav Õppematerjali autor
Essee

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
9
doc

Voltaire referaat

,,Candides" ,,Candides" on kõik hilise antiikromaani tunnused: armastus ja tegelaste lahusolek, nende rännakud mööda maailma, seiklused, uskumatud hädaohud, mis iga kord ohustavad nende elu ja au ning lõpuks tegelaste õnnelik teineteiseleidmine. Novell algab looga noorest mehest, kes elab kaitstud ja turvalist elu Eedeni paradiisis. Teda koolitanud eraõpetaja Panglossi arusaamade järgi on meie maailm parim kõigist maailmadest ning kui selles praegu kõik ei olegi veel hea, siis läheb vastuvaidlematult kõik aina paremuse poole. Loogika ja reaalne elu on Voltaire´il teineteisega vastuolus. Viies Candide´i eluga silmitsi, sunnib Voltaire oma tegelase optimismifilosoofias pettuma. Candide ei suuda uskuda, et Eldorados pole munki, kes õpetavad, vaidlevad, juhivad, korraldavad hukkamisi ja põletavad teisitimõtlejaid.

Kirjandus
thumbnail
4
doc

Tšehhovi ja Tolstoi loomingu kokkuvõtted

ja halvana. Lisaks tundis ta süümepiinu oma poja Serjosa mahajätmise pärast Kuidas eraldada kirge armastusest ja miks see tähtis on? Anna ja Vronski vahelise suhte lahterdamine kumbagi kategooriasse on võimatu, küll aga saab öelda, et see polnud puhas, ennastunustav ja altruistlik armastus. Pigem kaldub see suhe siiski hukutava kire staatusesse, see tõi mõlemale viimaks rohkem häda ja kannatusi kui rõõmu. ­eristamine ongi tähtis, et õigel ajal osata otsustada, mis on suhtele parim, kas jätkamine või lõpp. Serjosa mahajätmist jäi Anna ju igavesti kahetsema. Midagi oleks tulnud ette võtta, et suhet lappida. Kitty ja Levini tegevusliin: Millistel juhtudel taastub armastus ka pärast ränka pettumust? Kitty algne äraütlemine Levinile oli tingitud tema noorusest ja kogenematusest; vanemaks saades sai K aru, et Levin oli tema jaoks õige. Õnneks suutis ka Levin kogetud pettumusest üle saada.

Kirjandus
thumbnail
42
doc

KIRJANDUSE EKSAMI PILETID

Ütleb nii, et kunst elab iseseisvalt nagu mõltemine. Temal on üldse selliseid häid ültemisi. ,,Ainsad reaalsed inimesed on need, kes ei ole kunagi elanud." ,,Esteetika on kõrgem kui eetika." Kunstniku tõeline ülesanne on see, et võluda valmistada ja vaimustada. Kunsti tõeline eesmärk see, et peab väljendama tõeline eesmärk see, et väljendada kaunist. Pole olemas kõlbelist ega ebakõlbelist raamatut, on olemas vaid see, et kas on hästi või halvasti kirjutatud. Parim kaitse on rünnak. Tema näiteks ründab kõiki üldtunnustatud kõlbluse norme. ,,Ligimesearmastus sünnitab pahet." ,,Südametunnistuse olemasolu näitab meie arengu ebatäiuslikkust." ,,Kuritegu pole kunagi vulgaarne (labane), kuid vulgaarsus on alati kuritegu." Sõnades väljendab oma ülimalt põlgust, arrogantsust (ülbus), samal ajal kui ta kirjutab, siis lööb tema geniaalsus ikkagi välja, sealt tuleb eetika välja, mitte ainult esteetika. Pärast Ameetikast

Kirjandus
thumbnail
60
docx

Mõtteterad

Klaas puruneb, nagu purunevad nii paljud mälestused. Aga need päevad on teemandid ja säravad igavesti. Aeg tekitab mälestusi, nii häid, kui ka halbu,. Vahel ongi hea, et on halvad mälestused, siis teame teinekord kuidas teisiti käituda, et oleks rohkem häid mälestusi! Mäleta mind alati sellisena nagu ma olin, mitte sellisena nagu sa tahtsid, et ma oleks. Mälestused teevad haiget, aga sina teed rohkem. Meie aeg on möödas. Isegi kui see oli parim, mida soovida võis, kaotatud ja kadunud, kõik minevik vaikib ja tulevik kaob pimedusse. Mäletsus on see, mis ei kao kunagi ning toob endas esile parimad ja halvimad ajad. Ära kunagi ürita unustada minevikku, sest just see on muutnud sind selliseks inimeseks nagu sa praegu oled. SÕPRUS: Sõprus on kui pärl, kerge purustada, raske parandada. Sõprus on nagu püksi pissimine, kõik näevad seda, aga sina tunned selle soojust.

Kirjandus
thumbnail
84
odt

Mõtteterad.

Tark armastab õppida, aga loll õpetada. Meie vaenlase arvamus meie kohta on tihti tõele lähemal kui meie endi omad . Igal asjal on lõpp ja algus. Parim kaitse on rünnak. Te ei saavuta elus oma kohta, kui seisate valvel, vaid kui ründate ja saate ka ise kõvasti kolki. Molekulide teke on nagu abiellumine - mõlemad loovutavad midagi ja lõppkokkuvõttes saavad siiski mõlemad midagi juurde. Ei ole õigeid ja valesid valikuid. On lihtsalt erinevad tagajärjed Pea meeles, et parim suhe on see, kui armastus kahe inimese vahel on suurem kui ühe vajadus teise järele. Armasta sügavalt ja kirglikult. Sa võid haiget saada, aga see on siiski üks viis, et elada täiuslikult. Headest asjadest tuleb mõelda sellepärast, et mitte mõelda halbadest asjadest. Kui te jumalaga räägite, olete te usklik, kui jumal teiega, siis olete hull. Pole mõtet ühe mehe pärast surra - võib juhtuda, et tahad mõne teise pärast veel elada.

Kirjandus
thumbnail
53
doc

Kirjanduse eksam 10 klass

kellest sai Artemise preester. Parise vennast Hectorist sai Trooja sõjapealik. Priamos oli Trooja kunn. Sõda kestis vahelduva eduga 10 aastat. Jumalatest oli osa kreeklaste osa troojalaste poolt. Sõda venis. "Achilleuse viha" sellest algas eepos. Ach röövis endale imeilusa tütarlapse (preestri tütar), keda Agamemnon endale tahtis. Seepeale Ach vihastas. Ta ei väljunud oma telgist ning kreeklastel hakkas halvasti minema. Ache ema oli Thetis. Telki tuli Ache parim sõber Patroklos, kes palus endale Ach varustust. Ta sai selle. Troojalased arvasid, et tegu Achilleusega ning Hector tappis ta, võttis ka varustuse endale. Ach süüdistab sõbra surmas ennast, otsustab kätte maksta. Thetis tuli pojale appi, tõi uued relvad (Hephaistose valmistet). Achilleus leppis Agamemnoniga ää ja tormas Hectori vasta. Ache obene kukkus aga rääkima, et A sureb varsti. A ei pööranud sellele tähelepanu. Hector langeb lahingus

Kirjandus
thumbnail
117
docx

Magistritöö Hea ja kurja küsimus Carl Gustav Jungi käsitluses

olulisemaid mõisteid, mida ta kasutab. Osa kontseptsioone on ta ise välja töötanud, luues seejuures isegi neologisme (mis on küll väheütlevad kõrvalseisjaile), teised on võrreldavad või lähedased psühholoogia ning psühhoanalüütiliste koolkondade poolt kasutatavatega. Leian, et tervikuna Jungi maailmapildi mõistmine võib anda meile teatud abi, olles meie jaoks võrdlusmaterjaliks ning üheks võimalikest allikatest, kui tegeleme hea ja kurja lahtimõtestamise küsimustega meie kaasajas. 9 I Jungi elulooline taust ning vaadete kujunemine Carl Gustav Jung sündis 26. Juulil 1875 aastal Sveitsis Kesswilis. Tema isa oli protestantlik pastor Johann Paul Achilles Jung (1842-1896) ning ema Emilie Jung (1848-1923). Oma ema, Emilie Jungi mäletab Carl kui kummalist naist, kes oli mõneti vastuoluline isiksus. Ta oli teatud

Maailma religioonide võrdlev analüüs
thumbnail
16
doc

Kirjanduse eksam 10. klass

Odysseus tegi plaani kuidas koopast pääseda. Ta teritas ühe palgi väga teravaks ja jootis kükloobile veini sisse. Kui kükloop magama jäi siis surus ta palgi Polyphemosele silma. Kui Polyphemos siis ei näinud ta midagi, kuid lasi lambad ikkagi karjamaale sööma. Lammaste kõhtude alla klammerdunult suut Odysseus koopast ära põgeneda. Daidalos ja Ikaros. Daidalos oli kreeka mütoloogias parim ehitusmeister, kujur ja leiutaja. Tema leiutatad olevat sirkel, puur ja veel üht-teist. Eriti hea oli ta arhitektina. Kuid mitte kõik ei läinud tal libedalt. Teda süüdistati õepoeg Talose tapmises. Seepeale Daidalos põgenes koos oma väikese poja Ikarosega Kreeta saarele. Seal ta ehitas kuningas Minose soovil labürindi, kus viimane hoidis koletis Minotaurost. Daidalos aga ei olnud rahul kuninga julmustega ja tahtis saarelt lahkuda

Kirjandus




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun