Otsingule "magneesiumi kasulikkus organismis" leiti 20 faili

Kaalium
5
doc

Kaalium

Kaalium soodustab vee eemaldumist organismist ja on seega oluline kõrgvererõhktõve ja südamehaiguste korral ning organismis soolade tasakaalu säilitamiseks. Kaaliumirikkad on ploomid ja kirsid, eriti aga marjad. Kaltsium aktiveerib biokeemilisi protsesse. Rohkem on kaltsiumi tsitrusviljades, vaarikas ja maasikas ning viljalihaga mahlades ja smuutides. Fosforit ja magneesiumi on rohkem sõstardes, vaarikates ja kirssides. Rauda on rohkem ploomides, apelsinides, aed- ja metsmaasikates, vaarikates, karusmarjades, mustikates ja kibuvitsamarjades. Koobaltit leidub pirnides, õuntes, kirssides ja maasikates. Joodisisalduselt on rikkamad arooniamarjad, õunad, eriti õunaseemned, punased sõstrad, maasikad ja vaarikad. http:woman.delfi.eetervismahlakasarticle.php?id=17251609 pilt: http:www.sandwichking.com.aui...

Keemia - Põhikool
29 allalaadimist
Magneesium
7
ppt

Magneesium

klass  Tähis- Mg  Ladinakeelne nimetud- Magnesia  Sulab temperatuuril 648,8 °C  Keemistemperatuur on 1107 °C või 1095 °C  Hõbevalget värvi ja läikiv  Keemiliselt küllaltki aktiivne  Reageerib kergesti halogeenidega  Peaaegu pool magneesiumist esineb rakusiseselt katioonina, peamiselt lihastes, ja ülejäänu on luustikus fosfaatsete komplekssoolade koosseisus  Lihased sisaldavad magneesiumi umbes 20– 25 mg 100 g kohta, veri 2–3 mg 100 g kohta  Magneesium osaleb soolade koostises luukoe ja hammaste tekkes  Arvatakse, et magneesiumipuudulikkus võib suurendada ateroskleroosi ja rütmihäirete riski  Päevas vajavad mehed umbes 350 mg ja naised...

Bioloogia - Keskkool
18 allalaadimist
Piimatooted
18
doc

Piimatooted

Klaasitäie joomisel saab petisõber kõigest 60 – 70 kilokalorit toiduenergiat. Kaltsiumi – ja fosforiühendite sisalduselt on pett enam-vähem võrdne lehmapiimaga. Pett on väga hea kaaliumiallikas ja klaas petti annab kena koguse magneesiumi . Pett sisaldab rohkesti inimorganismis vajalikku letsitiini. Inimkeha vajab letsitiini näiteks rakumembraanide ehituseks, aju talitluseks, koliini ehk B4 vitamiini varude täiendamiseks, sapi koostises, rasvade ainevahetuse reguleerimises ja mujal. 11. Kasulikus inimorganismile Võipiima hapendamisest on muudki tulu. Esiteks võivad need vähesed inimesed, kellele rõõsas piimas olev lakstoosikogus põhjustab probleeme, petti joogiks edukamalt...

Bioloogia - Keskkool
99 allalaadimist
Lapse tervislik toitumine
16
doc

Lapse tervislik toitumine

Erinevad puu- ja köögiviljad sisaldavad neid erinevates kogustes. Näiteks on südamele kasulikku kaaliumi palju rosinates ja banaanides. Kuigi kaltsiumi peamisteks allikateks on piimatooted, leidub kaltsiumi päris palju ka hiina kapsas, lehtkapsas ja brokkolis. Magneesiumirikkad on rohelised lehtköögiviljad ja maitsetaimed (nt lehtsalat, petersell) ning kuivatatud puuviljad (ploomid, aprikoosid). Vaserikkad on kukeseened ja kaunviljad. Miks on kiudained vajalikud ja millistes toiduainetes neid leidub? Kiudained aitavad tekitada täiskõhutunnet ning parandada ainevahetust. Kiudained vähendavad vere kolesteroolitaset, mõjudes seeläbi südamehaigusi ennet...

Toitumise alused - Tallinna Ülikool
121 allalaadimist
Rukkileib
13
doc

Rukkileib

Siin ilmneb rukkileiva olulisus just kahes aspektis. Esiteks, enamike eelnimetatud vitamiinide puhul katab 100 g rukkileiba vähemalt 10...15% päevasest vajadusest. Teiseks, loetletud vitamiinide sisaldus rukkileivas ületab selle lävepaku, millest alates vitamiinide soodne koostoime avaldub inimorganismis süsteemselt, tekiks hädavajalik sünergia. Mineraalainetest on rukkileivas arvestatavalt magneesiumi , kaaliumi, fosforit, tsinki, kaltsiumi, rauda ja seleeni. 8 Eriti tõuseb esile oluline magneesiumi ja kaaliumi sisaldus, mis koostöös tsingi ning seleeniga on edukad südame- ja veresoonkonna haiguste, eesnäärme healoomulise suurenemise ja suhkurtõve vastaseks profülaktikaks. Juba eelpool toodu näitas rukkileiva igati kiiduväärt asendit...

Inimese toitumisõpetus - Eesti Maaülikool
30 allalaadimist
Mille poolest on kasulikud puuviljad
12
doc

Mille poolest on kasulikud puuviljad?

Musta sõstra marjades on vitamiinid püsivad, C-vitamiini säilib sordist olenevalt keedistes 52 – 60 %, kompotis 50 – 94 % ja mahlas 44 – 81 %. Väga palju on P-vitamiini, umbes 1,1 – 1,2 %. Inimese organismile kättesaadava P-vitamiini poolest on aroonia ja must sõstar peaaegu võrdsed. Musta sõstra marjad sisaldavad rohkesti kaaliumi, fosfori, magneesiumi , seleeni ning teisi mineraalaineid. Veel sisaldavad musta sõstra marjad 7,5 – 9,1 % suhkruid, 2,5 % orgaanilisi happeid ja 1,5 % pektiini. Mustas sõstras on palju suhkruid, kõige rohkem fruktoosi ja glükoosi. Orgaanilistest hapetest domineerib sidrunhape, mis annabki marjadele meeldiva värskendava hapu maitse. Musta sõstart on hea tarvitada : - organismi vastupanuvõime tõstmiseks külmetus- ja nakkushaiguste ennetami...

Keemia - Tallinna Tehnikaülikool
18 allalaadimist
Miks on kasulikud puuviljad
15
ppt

Miks on kasulikud puuviljad?

said ja  kiireid meetodeid, et võimalikult palju  toitainetest säiliks MUSTAD SÕSTRAD :  C­vitamiini sisaldab must sõstar meie aiamarjade  seas kõige rohkem – 66 kuni 258 mg 100 grammi  marjade kohta  Väga palju on P­vitamiini, umbes 1,1 – 1,2 %  Musta sõstra marjad sisaldavad rohkesti kaaliumi,  fosfori, magneesiumi, seleeni ning teisi  mineraalaineid  Veel sisaldavad musta sõstra marjad 7,5 – 9,1 %  suhkruid, 2,5 % orgaanilisi happeid ja 1,5 % pektiini  Mustas sõstras on palju suhkruid, kõige rohkem  fruktoosi ja glükoosi  Orgaanilistest hapetest domineerib sidrunhape MUSTA SÕSTART ON HEA  TARVITADA :   organismi vastupanuvõime tõstmiseks külmetus­  ja nakkushaiguste ennetamisel  palaviku k...

Keemia - Tallinna Tehnikaülikool
24 allalaadimist
Õlu
12
ppt

Õlu

Põlised sumerid, babüloonlased ja assüürlased tundsid õlle valmistamist juba 6000 aastat tagasi. • Eestis on õlut pruulitud ammustest aegadest peale. Arheoloogiliste leidude põhjal on kindlaks tehtud, et umbes 1000 aastat eKr kasvatati Eestis otra, tõenäoliselt on koos viljakasvatamiseg...

Bioloogia - Keskkool
25 allalaadimist
Sojauba
16
doc

Sojauba

Sojas sisalduvad bioloogiliselt aktiivsed ained võivad blokeerida kolesterooli imendumist, soodustades viimase eraldumist organismist . 5 Peale proteiini, õli ja kiudainete sisaldavad sojaoad veel süsivesikuid, rikkalikult mineraalaineid ja vitamiine. Mineraalühenditest paistavad sojaoad silma suure kaaliumi-, kaltsiumi-, magneesiumi - ja fosforiühendite sisaldusega. Mikroelementidest on sojas kahevalentset rauda, tsinki, mangaani, vaske ja seleeni. Viimast juhul kui seda leidub kasvumullas. Et sojaubades on nii vesi- kui ka õlikeskkond, siis on loogiline eeldada ka mõlemas lahustuvate vitamiinide olemasolu. Rasvlahustuvatest vitamiinidest on sojas E- ja K-vitamiini ning A-vitamiini eelühendeid karotinoide. Vesilahustuvatest vitamiini...

Taimekasvatus - Eesti Maaülikool
16 allalaadimist
Taastumisvahendid
20
docx

Taastumisvahendid

puudus: • Lihaste krampitõmbumine ja käte ning jalgade “ärasuremine”; • Luustiku väärareng; • Liigesevalud, aeglane pulss, hambakaaries; • Luude hõrenemine, osteoporoos; • Tsitrulised ja kohvi viivad kaltsiumi kehast välja; Magneesium (Mg) • Töötab D-vitamiiniga; • Südamelihaste ja teiste lihaste töö; • Süsivesikute ainevahetuse mõjutamine; • Ajutegevus; Magneesiumi leidub: • Täisteratooted; • Pähklid; • Idud; • Lehtköögiviljad; • Mandlid; Magneesiumi puudujääk: • Liigselt töödeldud toiduained; • Alkoholism; • Oksendamine ja kõhulahtisus; • Angiin ja südameinfarkt; • Vereliblede kleepuvus; • Krambid; • Kõrge vererõhk; Magneesiumi üleküllus: • Säärelihaste krambid; • Mineraalvee üleküllus; • Pidurdab kaltsiumi talletamist;...

Terviseõpetus - Tallinna Pedagoogiline Seminar
17 allalaadimist
Kala meie toidulaual
18
ppt

Kala meie toidulaual

• Kalasaaduste tarbimine on vähenenud alates 1990ndatest. • Eestlased söövad vähem kala kui põhjamaad ja muu Euroopa. • Teadlased soovitavad süüa 35-40kg kala elaniku kohta aastas, mis teeb ligikaudu 100g päevas. • Kõrgeim keskmine eluiga juhtub olema inimestel saareriikidest...

Tööõpetus - Põhikool
76 allalaadimist
Tervislik toitumine
7
doc

Tervislik toitumine

Oad säilitavad oma tervislikkuse ka konserveerituna, olles niimoodi mugavad toiduks kasutada. Valge jahu, valge saia ja valge riisi asemel tuleks eelistada täisteraleiba, muid täisterajahust tooteid ja pruuni või täisterariisi. Need on kasulikumad, kuna sisaldavad rohkem toitaineid – eeskätt liitsüsivesikuid, kiudaineid, magneesiumi ja teisi mineraale ning B-vitamiine. Täisteraviljarikas toit aitab nii ravida kui ka ära hoida diabeeti, südamehaigusi ja vähki. TOIDURASVAD Paljusid haigusi seostatakse toidu liiga kõrge rasvasisaldusega, eriti küllastatud rasvade ja kolesterooliga (vähk, südamehaigused ja insult). Toidurasvast saadavad kalorid peavad päevasest kalorite hulgast moodustama 25-30%. Tervislik on niisugune toitumine, kus enamus kaloritest ja rasvades...

Iluteenindus - Kutsekool
22 allalaadimist
Magneesium meie elus
2
doc

Magneesium meie elus.

s, unisus, närvilisus - unehäired (aju ülepinge, üle mõtlemine) - migreen - südame rütmihäired, südame haigused - kõrgenenud vererõhk - lihaspinge, lihaskrambid, silmalau tõmblemine - käte- ja jalgade ”suremine”, sipelgate tunne - neerukivid - pahaloomulised kasvajad - rasedatel alakõhu pinge, emaka enneaegsed kokkutõmbed (Saksamaal antakse rutiinselt kõigile rasedatele 13-16 rasedusnädalast magneesiumi ) - naistel menstruatsiooni tsükli häired, valulik menstruatsioon, PMS Täiskasvanu ööpäevane Mg vajadus on 300-400 mg Euroopa standardite järgi ja USA-s 450 mg. Ravidoosina kasutatakse 600mg ööpäevas. Peamiselt saame Mg toiduga.Viimastel aastakümnetel on meie toitumises toimunud suuri muudatusi: sööme rohkem kiirtoitu, juurvilja ja puuvilja osakaal on väike, toiduainetes on hulgaliselt säilituaineid ja lisaaineid, kasutatakse p...

Keemia - Põhikool
5 allalaadimist
Õpimapp - eritoit
45
doc

Õpimapp - eritoit

Ühe kookospähkli toitekiht sisaldab 25 grammi küllastamata rasvhappeid, A- ja B-grupi vitamiine ja seedimist soodustavaid fermente. Supilusikatäis kookoshelbeid päevas on võrreldav lusikatäie mee toiteväärtusega. Pähklite kasulikkus Pähklid on suurepärane vahepala vaimse töö tegijaile, sest sisaldavad ajule vajalikke mineraalaineid: magneesiumi , kaaliumi, samuti kaltsiumi ja E-vitamiini. Pähklid ja seemned on üks paremaid magneesiumi - stressivähendajaks nimetatud mineraali allikaid. Ka kustutavad pähklid oma suure valgusisalduse tõttu väga hästi nälga. Kõrge proteiinisisaldusega näksidena tõstavad nad veresuhkru taset aeglaselt ja täiskõhutunne püsib kauem. Kaltsiumiallikana on pähklid väga kasulikud rangetele, piimatooteid mittesöövatele taimetoitlasetele....

Toidukaubandus - Lääne-Viru Rakenduskõrgkool
53 allalaadimist
Toidu- ja toitained
10
docx

Toidu- ja toitained

"Kaltsiumivarastena" toimivad meie kehas alkohol, coca-cola, kohv ja sigaretid. Samuti rabarber, spinat, kakao ja shokolaad, mida tuleb tarbida mõõdukalt. Kui sööte tervislikult ja tasakaalustatult ning järgite meie nõuandeid, siis saate toiduga piisavalt vitamiine, mineraalaineid ja kiudaineid, teie tervis püsib hea ja te tunnete ennast hästi! o Magneesiumi näol on tegemist mineraaliga, mida saab nii toidust kui ka apteekidest ja toidupoodidest toidulisandina. Magneesiumi vajab inimene tervise säilitamiseks rohkelt, sest see aine kuulub enam kui 300 ensüümi e biokatalüsaatori koostisse. Kõige kõrgemad magneesiumi kontsentratsioonid esinevad kõige aktiivsema ainevahetusega elundeis nagu peaaju, süda, maks ja neerud. Magneesiumi peetakse ka stressivastaseks...

Kodundus - Keskkool
12 allalaadimist
Koka eksamiküsimused vastustega
26
docx

Koka eksamiküsimused vastustega.

Piima bioloogiline väärtus on suurem, kui ükskõik millisel teisel looduslikul toiduainel, sest sisaldab peaaegu kõiki inimese eluks vajalikke aineid. Piimas sisaldab täisväärtuslikku valku, mille koostises on kõik organismi jaoks vajalikud aminohapped, mida organism kasutab kehavalkude valmistamiseks. Piim on suurepärane kaltsiumi, fosfori magneesiumi ja mitmete muude tähtsate elementide allikas. Piimast ja piimatoodetest saab inimene umbes 75% organismis vajaminevast kaltsiumist. Piimast saab organism vitamiine Kuna piimas leidub nii kaltsiumi, kui D vitamiini, on piim tähtis luuhõrenemise ehk osteoporoosi ennetaja. Kaltsiumi. Piimasuhkur laktoos soodustab kaltsiumi omastamist organismis. Piimas leiduv rasv on suhteliselt kergesti omastatav ja organismi jaoks vajalik.Vett on lehmapiimas umbes...

Kokandus - Kutsekool
200 allalaadimist
Mango
13
ppt

Mango

Värvus hele- kuni tumeroheline, kollane, kollakasoranž, punakasroosa või punane • Viljaliha mahlane, kiudjas, kreemjas. Värvus helekollasest oranžini • 76–80% vett, 11–20% suhkruid, 0,2–0,5% happeid, A-, B-, C-, E-rühma vitamiine. Kaltsiumi, rauda, magneesiumi ja mangaani. Puu • Lehed jagunematud, rohkearvulised väikesed õied • Puud 10–30 m • iga 100 aastat ja rohkem Levik • 4000 aastat tagasi Indias • Ida-Aasias 5. ja 4. sajandi vahetusel eKr. • 10. sajandil Ida-Aafrikas • Ameerikas 17. sajandil • Tänapäeval troopilises ja lähistroopilises kliimavöötmes üle kogu maailma (India ja Hiina) • Euroopas Andaluusias, Hispaanias, Kanaari saartel • Maailmas are...

Bioloogia - Põhikool
9 allalaadimist
Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD
48
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD

Süsivesikutest on piimas kuni 5% laktoosi ehk piimasuhkrut. Laktoos soodustab kaltsiumi ja fosfori imendumist organismis ning reguleerib seedetraktis elunevate mikroobide kasvu. Piimhappebakterite toimel käärib laktoos piimhappeks. Sellel omadusel põhineb hapupiimatoodete valmistamine. Mineraalainetest sisaldab piim kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi ja fosforit. Kaltsiumil on tähtis osa luude tugevdamisel, kõige suurem on kaltsiumivajadus lapseeas ja nooruses. Oluliselt mõjutab kaltsiumi omastamist vitamiin D, seega on meile abiks just rasvarikkamad piimatooted. Fosfor on vajalik ajutegevuse normaalseks toimimiseks ning närviimpulsside ülekandeks, magneesiumil on oluline osa kaltsiumi ainevahetuses. Vitamiinidest on piimas A, D ja E vitamiini ning karotinoide (annavad võile...

Toiduaineõpetus -
47 allalaadimist
Koka kutseeksami küsimused ja vastused
33
docx

Koka kutseeksami küsimused ja vastused

Piima bioloogiline väärtus on suurem, kui ükskõik millisel teisel looduslikul toiduainel, sest sisaldab peaaegu kõiki inimese eluks vajalikke aineid. Piimas sisaldab täisväärtuslikku valku, mille koostises on kõik organismi jaoks vajalikud aminohapped, mida organism kasutab kehavalkude valmistamiseks. Piim on suurepärane kaltsiumi, fosfori magneesiumi ja mitmete muude tähtsate elementide allikas. Piimast ja piimatoodetest saab inimene umbes 75% organismis vajaminevast kaltsiumist. Piimast saab organism vitamiine Kuna piimas leidub nii kaltsiumi, kui D vitamiini, on piim tähtis luuhõrenemise ehk osteoporoosi ennetaja. Kaltsiumi. Piimasuhkur laktoos soodustab kaltsiumi omastamist organismis . Piimas leiduv rasv on suhteliselt kergesti omastatav ja organismi jaoks vajalik.Vett on leh...

Kokandus - Kutsekool
31 allalaadimist
Toitumishäired
22
docx

Toitumishäired

Tekivad südamehäired, madal vererõhk ja nõrkushood. Musklid muutuvad nõrgaks, liigesed on paistes, luumurrud on kergemad tulema. Hambad kukuvad suust välja, igemed veritsevad, kurk on valus ja ka neelatada on raske. Häiritud on neerude töö. Kuna keha ei saa piisavalt toitaineid, siis on madal magneesiumi , naatriumi ja kaaliumi sisaldus organismis . Kõhus esinevad puhitustunded ning valu. Naistel lõppeb menstruatsioon ning rasedatel võib rasedus katkeda (Shepphird, 2010). 1.4 Ravi Ideaalis peaks anoreksia ravi olema kombinatsioon ravimitest, psühhoteraapiast, pereteraapiast ja nõustamisest. Ravi on sageli pikajaline ja eesmärgiks on taastada patsiendi normaalne kehakaal, ravida vaimseid probleeme ja aidata mõista õigesti...

Inimese toitumisõpetus - Eesti Maaülikool
3 allalaadimist
T e a t a   v e a s t