Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Juhtide jada- ja rööpühendus. (2)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Kui suur on voolutugevus traatspiraalides ja pinge kummagi spiraali otstel?
  • Kui suur on voolutugevus valgusti ühendusjuhtmes?

Lõik failist

Lustivere Põhikool
JUHTIDE JADA- JA RÖÖPÜHENDUS
Referaat

Egle Kadastik
9.klass
Juhendaja õp. Eigo Jürgenson

Lustivere 2010
Sisukord
  • Sisukord.
    3 Juhtide jadaühendus – joonis 1, joonis 2, tabel 3.
    4 Jadaühenduse seaduspärasused.
    5 Juhtide rööpühendus – jadaühenduse näidisülesanne, joonis 3.
    7 Rööpühenduse seaduspärasused, rööpühenduse näidisülesanne.


    JUHTIDE JADAÜHENDUS
    Ühes ja samas vooluringis võib korraga olla mitu elektri tarvitit. Näiteks laevalgustis võib samaaegselt põleda mitu lampi; reguleerimaks voolutugevust mingis elektriseadmes, on koos seadmega vooluringi ühendatud ka reostaat jne.

    Joonis 1. Kaks
    ühesugust jadamisis
    ühendatud lampi
    põlevad ühesuguse
    heledusega

    Juhte võib ühendada mitmeti, kuid kõikide ühendusviiside korral on mingi osa juhtidest alati ühendatud kas jadamisi või rööbiti. Jadaühendus ja rööpühendus on juhtide kaks ühendusviisi.
    Jada- ehk järjestikühenduse korral on juhid ühendatud omavahel järgemööda nagu kaks taskulambipatareiga ühendatud taskulambipirni joonisel 1 . Mõlemad lambid põlevad ühesuguse heledusega. Vooluringi avamisel katkeb vool korraga mõlemas lambis .
    Kõigis jadamisi ühendatud juhtides on voolutugevus sama väärtusega, sest üheski juhis ei saa ju laetud osaksed kaduda, tekkida ega kuhjuda. Tähistades voolutugevuse juhtides vastavalt I1 ja I2, võib panna kirja seose:
    I = I1 = I2
    Joonis 2.
    Elektriskeem pingete
    mõõtmiseks juhtide
    jadaühenduse korral.
    Jrk.
    Nr.
    U1 / V
    U2 / V
    U / V
    1.
    1
    2
    3
    2.
    2
    4
    6
    3.
    4
    8
    12
    Tabel 1.
    Pinge väärtused
    juhride jada ja
    kummagi juhi otstel.
    Kuidas on pinge juhtide jada otstel seotud pingega iga juhu otstel, saab kindlaks teha katse abil. Katse skeem on kujutatud joonisel 2 .Kaks erineva takistusega juhti, mille takistused on vastavalt R1 ja R2, on ühendatud vooluallikaga, mille pinget klemmidel saab muuta. Pinget juhtide jada otstel mõõdetakse voltimeetriga V, pinget kummagi juhi otstel aga voltimeetritega V1 ja V2.
    Kolmes mõõtmises rakendati juhtide jada otstele pinge vastavalt 3V, 6V ja 12V. Mõõtmiste tulemusd on esitatud tabelis 1 . Pinge juhi R1 otstel on tähistatud U1, pinge teise juhi otstel U2 ja pinge juhtide jada otstel U.
    Mõõtmiste tulemustest järeldub, et pinge juhtide jada otstel on võrdne pingete summaga juhtide otstel.
    U = U1 + U2
    Pinge juhtide otstel on erinev sellepärast, et juhid on erineva takistusega. Ohmi seaduse kohaselt võrdub pinge juhi otstel ju voolutugevuse ja juhi takistuse korrutisega: U = IR . Kuna voolutugevus jadamisi ühendatud juhtides on sama väärtusega, siis on pinge suurem selle juhi otstel, mille takistus on suurem.
    Kui jadamisi on ühendatud mitu ühesuuruse takistusega juhti, on pingekõikide juhtide otstel sama väärtusega. Tähistades juhtide arvu vooluringis tähega n ja pinge suvalise juhi otstel Ui, võib eelneva seose kirjutada kujul
    U = nUi
    Jadamisi ühendatud juhtide kogutakistuse arvutamiseks tuletama meelde , et juhi takistus sõltub juhi pikkusest. Mida pikem on juht , seda suurem on selle takistus. Ühendades mitu juhti jadamisi, saaksime nagu uue juhi, mis on pikem igast üksikust juhist. Loomulikult on sellise juhi takistus suurem ka iga jadasse ühendatud juhi takistusest. Mõõtmistest selgub, et jadamisi ühendatud juhtide kogutakistus võrdub juhtide takistuste summaga.
    R = R1 + R2.
    Tähega R on valemis tähistatud jadamisis ühendatud juhtide kogutakistus. Kui judamisi on ühendatud mitu ühesuuruse takistusega juhti, saab juhtide kogutakistuse arvutada valemiga
    R = nRi
    kus n on juhtide arv jadas ja Ri üksikjuhi takistus.
    1. Kõikides jadamisis ühendatud juhtides on voolutugevus sama väärtusega.

    I = I1 =I2.
    2. Pinge juhtide jada otstel on võrdne juhtie otstele rakendatud pingete summaga.
    U = U1 + U2.
    3. Jadamisi ühendatud juhtide kogutakistus on võrdne juhtide takistustuste summaga.
    R = R1 + R2.
    4. Kui jadamisi on ühendatud n ühesuuruse takistusega juhti, on juhtide kogutakistus n korda suurem üksikjuhi takistusest.
    R = nRi.
    NÄIDISÜLESANNE
    Kaks traatspiraali takistusega 2Ω ja 6Ω on ühendatud jadamisi akuga, mille pinge klemmidel on 12V. Kui suur on voolutugevus traatspiraalides ja pinge kummagi spiraali otstel?
    Antud: Lahendus.
    R1 = 2Ω Kõigis jadamisi ühendatud juhtides on voolutugevus sama väärtusega. Teades
    R2 = 6Ω voolutugevust saab arvutada pinge kummagi taatspiraali otstel.
    U = 12V Arvutame esmalt juhtide kogutakistuse R = R1 + R2;
    R = 2Ω + 6Ω = 8Ω.
    ____________ Voolutugevuse arvutamiseks kasutame Ohmi seadust.
    I = ? I = U / R; I = 12V / 8Ω = 1,5A
    U1 = ? Pinge kahe-oomise takistusega traatspiraali otstel on
    U = I R1; U1 = 1,5A * 2Ω = 3V.
    U2 = ? Pinge kuue-oomise takistusega traatspiraali otstel
    U2 = I R2; U2 = 1,5A * 6Ω = 9V.
    Vastus: Voolutugevus traatspiraalides on 1,5A, pinge kahe-oomise takistusega traatspiraali otstel on 3V, pinge kuue-oomise takistusega traatspiraali otstel on 9V.

    JUHTIDE RÖÖPÜHENDUS
    Juhtide teiseks ühendusviisiks on nende rööp- ehk paralleelühendus. Kaks lampi on ühendatud rööbiti vooluringis joonisel 3. Lambid põlevad normaalse heledusega. Kuna mõlemad lambid on ühendatud vooluallika klemmidega, on pinge nende hõõgniitide otstel sama väärtusega kui vooluallika klemmidel. Pinge rööbiti ühendatud juhtide otstel on sama väärtusega.
    Joonise 3.
    Kaks rööbiti
    ühendatud lampi
    põlevad mõlemad
    normaalse heledusega.

    Tähistades pinge vooluallika klemmidel tähega U ja lampide hõõgniitide otstel vastavalt U1 ning U2, võib panna kirja seose:
    U = U1 +U2.
    Rööbiti ühendatud elektritarvitid töötavad üksteisest sõltumatult. Elektrivoolu katkestamisel ühes seadmes ei katke vool teistes seadmetes . Kui näiteks üks lamp põleb läbi, töötab teine edasi. Et pinge kõigi rööbiti ühendatud juhtide otstel on sama väärtusega, saab vooluringi ühendada erinevaid elektriseadmeid, mis kõik on arvestatud samale pingele. Just sellepärast ühendataksegi olmes ja tööstuses elektritarvitid põhiliselt rööbiti.
    Joonisel 4 on vooluringi elektriskeem, milles on ühendatud rööbiti kaks lampi. Punktist A hargneb vooluring kaheks haruks, mis ühinevad uuesti punktis B. Vooluringi harudes on voolutugevus tähistatud vastavalt I1 ja I2. Juhtmetes , mis ühendavad vooluallika positiivse pooluset poolust punktiga A ja punkti B vooluallika negatiivse poolusega, on voolutugevuse tähiseks I. Elektrivoolu suund on skeemil märgitud noolekesega.
    Sellist vooluringi võib kujutleda jõena, mille keskel on saareke. Enne saart voolab vesi ühtlases jõesängis. Saare juures jaguned jõgi kahte harru, mis ühinevad pärast uuesti. On selge, et saarekesest möödub kogu jões voolav vesi. Nii enne kui ka pärast saarekest läbib jõesängi ristlõiget ajaühikus sama kogus vett. Nii on ka juhtmetes, mis ühendavad vooluallika pooluseid punktidega A ja B,voolutugevus võrdne voolutugevuste summaga vooluringi harudes. Kui see nii ei oleks, peaksid vooluringi hargnemispunktidesse kuhjuma laetud osakesed. Seega, voolutugevus vooluringi hargnemata osas on võrdne voolutugevuste summaga rööbiti ühendatud juhtides:
    I = I1 + I2.
    Joonis 4. Vooluringi
    elektriskeem, kus kaks
    lampi on ühendatud rööbiti.
    Elektrivool kulgeb samaaegselt mõlemas rööbiti ühendatud juhis. Kahte kõrvuti olevat juhti võib kujutleda ühe juhina , mille ristlõike pindala on suurem kummagi juhi ristlõike pindalast. Kui kõrvuti olevad juhid on ühesugused, on kahe juhi ristlõike pindala kaks korda suurem ühe juhi ristlõike pindalast. Mida suurem on juhi ristlõike pindala, seda väiksem on juhi takistus. Seda arvestades on kahe rööbiti ühendatud ühesuguse juhi kogutakistus kaks korda väiksem ühe juhi takistusest. Tähistades juhi takistuse Ri ja juhtide kogutakistuse r, saame
    R = Ri / 2.
    Kui rööbiti on ühendatud aga n ühesuuruse takistusega juhtis saab nende kogutakistuse arvutada valemiga
    R = Ri / n
    Valemist on lihtne näha, et rööbiti ühendatud juhtide kogutakistus on väiksem üksikjuhi takistusest. Kui kahe rööbiti ühendatud juhi takistused on erineva väärtusega, siis nende kogutakistus arvutatakse valemiga
    1 / R = 1 / R1 + 1 / R2
    kus R1 ja R2 on tähistaud juhtide takistused. Rööbiti ühendatud juhtide kogutakistuse pöördväärtus on võrdne juhtide takistuste pöördväärtuste summaga.
    Korteri elektrivõrgus on kõik elektritarvitid ühendatud rööbiti. Kui korraga töötab palju elektritarviteid, võib voolutugevus elektrivõrgu hargnemata osas ületada projekteeritud ekh maksimaalse lubatud väärtuse. Sellega võib kaasneda juhtmete märgatav soojenemine ning isegi tulekahju. Ettenähtust suurema voolutugevuse korral hakkab tavaliselt tööe kaitse, mis katkestab elektrivoolu. Seetõttu võibki kodus elektrivool mõnikord katkeda, kui üheaegselt töötavad näiteks pesumasin, tolmuimeja , elektriradiaator, triikraud või mõned muud suure võimsusega elektriseadmed.
    1. Pinge rööbiti ühendatud juhtide otstel on sama väärtusega.

    U = U1 = U2.
    2. Voolutugevus vooluringi hargnemata osas on võrdne voolutugevuse summaga rööbiti ühendatud juhtides.
    I = I1 + I2.
    3. Rööbiti ühendatud n ühesuuruse takistusega juhi kogutakistus on n korda väiksem üksikjuhi takistusest.
    R = Ri / n.
    4. Rööbiti ühendatud juhtide kogutakistuse pöördväärtus on võrdne juhtide takistuste pöördväärtuste summaga.
    1 / R = 1 / R1 + 1/ R2.
    NÄIDISÜLESANNE
    Laevalgustis põleb neli elekrtilampi. Iga lambi takistus on tööolukorras 800Ω. Pinge elektrivõrgus on 220V . Kui suur on voolutugevus valgusti ühendusjuhtmes?
    Antud: Lahendus:
    Ri = 800Ω Ohmi seaduse kohaselt on voolutugevus vooluringi hargnemata osas ehk
    U = 220V valgusti ühendusjuhtmes võrdne pinge ja lampide kogutakistuse jagatisega:
    n = 4
    _________ I = U / R.
    I = ? Lampide kogutakistuse arvutame valemist
    R = Ri / n; R = 800Ω / 4 = 200Ω
    Voolutugevus valgusti ühendusjuhtmes on seega
    I = 200V / 200Ω = 1,1A
    Vastus: Voolutugevus valgusti ühendusjuhtmes on 1,1A.
    - 7 -
  • Vasakule Paremale
    Juhtide jada- ja rööpühendus #1 Juhtide jada- ja rööpühendus #2 Juhtide jada- ja rööpühendus #3 Juhtide jada- ja rööpühendus #4 Juhtide jada- ja rööpühendus #5 Juhtide jada- ja rööpühendus #6 Juhtide jada- ja rööpühendus #7 Juhtide jada- ja rööpühendus #8
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 8 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2010-04-15 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 118 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 2 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Eaglee Õppematerjali autor
    Referaat.

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    1
    doc

    Vooluringi mõisted spikker

    Et saada ülevaade vooluringi osade omavahelistest ühendustest, esitatakse vooluringid joonistena, mida nimetatakse elektriskeemideks. Vooluringi osasid tähistatakse elektriskeemidel tingmärkidega. Jadaühenduse korral on elektritarvitid ühendatud jadamisi e. järjestikku. Kui üks tarvititest läbi põleb või kui üks tarviti välja lülitada, katkeb elektrivool kogu vooluringis. Kõigis jadamisi ühendatud juhtides on voolutugevus sama väärtusega (I=I1=I2). Pinge juhtide jada otstel on võrdne pingete summaga juhtide otstel (pinge on suurem selle jada otstel, mille takistus on suurem). Kui jadamisi on ühendatud mitu ühesuuruse takistusega juhti, on pinge kõikide juhtide otstel sama väärtusega (U=nUj). Jadamisi ühendatud juhtide kogutakistus võrdub juhtide takistuste summaga (R=R1+R2). Kui jadamisi on ühendatud n ühesuuruse takistusega juhti, on juhtide kogutakistus n korda suurem üksikjuhi takistusest (R=nRj). Rööp- e

    Bioloogiline füüsika
    thumbnail
    4
    docx

    Füüsika: elektrivool, ohmiseadus

    ristlõikepindalaga juhi takistus. ρ=R*S/l OHMIseadus: 1) Voolutugevus juhi on võrdeline juhiotstele rakendatud pingega ja pöördvõrdeline juhi takistusega. I=U/R 2) Voolutugevus juhis on võrdeline juhi otstele rakendatud pingega. I=αU 3) Voolutugevus ahelas on võrdeline elektromotoorjõuga ja pöördvõrdeline kogutakistusega. I=ε/R+r JADAÜHENDUS:  Kõikides jadamisi ühendatud juhtides on VOOLUTUGEVUS sama. I=I1=I2  PINGE juhtide jada otstel on võrdne juhtide otstele rakendatud pingete summaga. U=U1+U2  KOGUTAKISTUS on võrdne juhtide takistuste summaga. R=R1+R2  Kui jadamisi on ühendatud n ühesuurusega takistusega juhti, on juhtide kogutakistus n-korda suurem üksikjuhi takistusest. R=nR RÖÖPÜHENDUS:  PINGE rööbiti ühendatud juhtide otstsel on sama vaartusega. U=U1=U2  VOOLUTUGEVUS vooluringi hargnemata osas on võrdne voolutugevuste summaga rööbiti ühendatud juhtides

    Elektriõpetus
    thumbnail
    10
    docx

    Vooluring

    Lüliti ülesanne vooluringis on võimaldada vooluringi sulgemist ja avamist. Takistiteks nimetatakse kindlat takistust omavaid juhte. Reeglina on takisti takistus palju suurem ühendusjuhtmete takistusest. Takisti abiga on võimalik vooluringi omadusi soovitavas suunas mõjutada ning saavutada just sellist voolutugevust nagu vaja. Vooluallikaid ja takisteid saab ühendada paljudel viisidel, kuid nende kõigi aluseks on kaks lihtsaimat ühendusviisi – jadaühendus ja rööpühendus. Pinge. Pingeühik Elektriline pinge U näitab, kui suure töö teeb elektriväli positiivset ühiklaengut omava keha viimisel ühest punktist teise: A U= q Potentsiaali ja pinge põhiühikuks on üks volt. Üks volt (1 V) on pinge elektrivälja kahe punkti vahel siis, kui laengu üks kulon viimisel ühest punktist teise teeb elektriväli töö üks džaul. Voltmeeter. Pinge mõõtmine Pinge on füüsikaline suurus, mis iseloomustab elektrivälja võimet teha

    Füüsika
    thumbnail
    4
    docx

    Juhtide jada- ja rööpühendus

    Juhtide jada- ja rööpühendus Jadaühendus ja rööpühendus on juhtide kaks ühendusviisi. Kõigis jadamisi ühendatud juhtides on voolutugevus sama väärtusega. Pinge juhtide jada otstel on võrdne pingete summaga juhtide otstel. Mida suurem on takistus, seda suurem on pinge juhi otstel. Kui jadamisi on ühendatud mitu ühesuuruse takistusega juhti, on pinge kõikide juhtide otstel sama väärtusega. Jadamisi ühendatud juhtide kogutakistus võrdub juhtide takistuse summaga. Ppinge rööbiti ühendatud juhtide otstel on sama väärtusega. Rööbiti ühendatud elektritarvitid töötavad üksteisest sõltumatult. Voolutugevus vooluringi hargnemata osas on võrdne voolutugevuste summaga rööbiti ühendatud juhtides. Rööbiti ühendatud juhtide kogutakistus on väiksem üksikjuhi takistusest. Rööbiti ühendatud juhtide kogutakistuse pöördväärtus on võrdne juhtide takistuste pöördväärtuste summaga.

    Füüsika
    thumbnail
    24
    docx

    Elektrivool

    tekitada elektrivoolu . Dielektikud on ained , milles vabade laengukandjate arv on aatomite arvust palju (üle miljandri korra ) väiksem . Dielektrikutes saab tekitada vaid tühiselt närka elektrivoolu . Seetõttu nimetatakse dielektrikud mõnikord ka elektriliselt isoleerivateks aineteksehk isolaadsedeks . Pooljuhid on ained , milles laengukandjate arv on reguleeritav ( sõltub temperatuurist , pealelangenudest valgusest jne ) . Pooljuhid paiknevad oma juhtivuse poolest juhtide ja dielektikute vahel . Vabade laengukandkate suunatud (korrastatud ) liikumise tekitab elektriväli . Elektrivälja iseärasusest olenevalt on tekkiv elektrivool kas alalisvool või vahelduvvool . Kui elektriväli on ketvalt sama tugev ja sama mõjusuunaga , tekib alalisvool . Alalisvooluks nimetatakse elektrivoolu , mille tugevus ja suund ajas ei muutu . Alalisvoolu (kokkuleppeliseks ) suunaks positiivsete laengukandjate liikumise suund . Kui elektriväli on tugevuselt ja mõjusuunalt

    Füüsika
    thumbnail
    3
    doc

    ELEKTRIVOOL, MÕISTED, NENDE SELETUSED JA VALEMID

    Juhi takistus on võrdeline juhi pikkusega, pöördvõrdeline selle ristlõike pindalaga ning sõltub juhi ainest. Juhi pikkus Juhi takstus= eritakistus x juhi ristlõike pindala l R = p ( roo) x S _______________________________________ RS p (roo) = l ________________________ Takistiks loetakse kindla takistusega juhti, mille takistus on tunduvalt suurem vooluringis kasutatavate juhtmete takistusest. Reostaat on juht, mille takistuse väärtus on muudetav. Juhtide jadaühendus Kõigis jadamisi ühendatud juhtides on voolutugevus sama väärtusega. I = I 1 = I2 Pinge juhtide jada otstel on võrdne juhtide otstele rakendatud pingete summaga. U = U1 + U 2 Jadamisi ühendatud juhtide kogutakistus on võrdne juhtide takistuste summaga. R = R 1+ R 2 Kui jadamisi on ühendatud n ühesuuruse takistusega juhti, on juhtide kogutakistus n korda suurem üksikjuhi takistusest. R = nR i

    Füüsika
    thumbnail
    3
    doc

    Füüsika kordamisküsimused 18-24 ptk

    1. Saab muuta pinget vooluallika klemmidel 2. Vooluringi takistust muutes, kasutades takisteid, reostaate. Millist juhti nimetatakse takistiks? · Takistiks loetakse kindla takistusega juhti, mille takistus on tunduvalt suurem vooluringis kasutavate juhtmete takistusest. Millist juhti nimetatakse reostaadiks, milleks kasutatakse? · Takistite abil ei saa voolutugevust sujuvalt reguleerida, küll saab seda teha reostaadiga! · Reostaat on juht, mille takistuse väärtus on muudetav! Millel põhineb reostaadi töö? · Joonis 22.4 lk 86. Reostaadis on üks kuradi pikk juhe, mis on kokku keritud. SINUL on võimalik üht nuppu keerates muuta juhtme pikkust, mis on ühenduses vooluringiga. Keerates nuppu (vms) ühele poole liigub liugur (mille otsas on klemm) kaugemale. Mida kaugemal ta on, seda pikem osa juhtmest on ühendatud vooluringi. Ja kuna

    Füüsika
    thumbnail
    2
    doc

    Tähtsaim elektriõpetusest

    Eritakistuse ühik on 1O mm2/m Takistite ja reostaadiga reguleeritakse voolutugevust vooluringis. Elektrivoolu võimsus on füüsikaline suurus, mis on võrdne elektrivoolu tööga ajaühikus. Voolu võimsust saab arvutada valemite N=Ui, N=I 2R ja N=U2/R. Lühiseks nimetatakse vooluringi otste ühendust juhiga, mille takistus on selle osa tavalise takistusega võrreldes väga väike. Kaitsme ülesandeks on katkestada elektrivool, kui vooluringis tekib lühis. Jadaühendus Pinge juhtide jada otstel on võrdne pingete summaga juhtide otstel U=U1+U2 Jadamis ühendatud juhtide kogutakistus on võrdne üksiktakistuste summaga R+R1+R2 Rööpühendus Voolutugevus vooluringi hargnemata osas on võrdne voolutugevuste summaga rööbiti ühendatud juhtides I=I 1+I2. Rööbiti ühendatud juhtide kogutakistuse pöördväärtus on võrdne juhtide takistuste pöördväärtuste summaga 1/R=1/R1+1/R2

    Füüsika




    Kommentaarid (2)

    kaisukaru14 profiilipilt
    kaisukaru14: päris hea, ainult et veits liiga valemite põhine
    19:46 06-11-2012
    matb2010 profiilipilt
    matb2010: korralik konspekt
    16:04 25-05-2013



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun