Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Haarem - Alev Lytle Croutier (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist



Haarem
Alev Lytle Croutier
Katriin Mangus
11C

2012






Huvitavad faktid.
Eessõna/Sissejuhatus.
  • Sõna haarem tuleneb araabia sõnast haram, mis tähendab „seadusevastane“, „kaitstud“ või „keelatud“. Haaremi mõiste hõlmab ka naisi.
  • Haaremisse vangistatud naiste nimesid ja päritolu ei teadnud mitte keegi
  • Naine sümboliseerib kirge,aga mees arukust.
  • Plügaamia(„mitmenaisepidamine“) tähendab seda,et inimesel on rohkem kui üks abikaasa, enamasti mehel mitu naist. Internetist võetud lõik: Polügaamia on kolme või enama indiviidi omavaheline seksuaalsuhe. Enamasti mõeldakse polügaamia all ühe indiviidi seksuaalsuhet mitme vastassoost indiviidiga.
  • Islam hindab naisi väga madalalt,sest peab naid arult tõntsiks ja hingeliselt piiratuks. Nad kõlbavad vaid oma isanda himude rahuldamiseks ja talle pärijate ilmaletootmiseks.
  • Orjaturud,kus sai osta sõjakäikudel röövitud või vanemate poolt kohalikule valitsejale võlgade kustutuseks antud tüdrukuid ja poisse . Tähtsaimad kaubalinnad olid Aleksandria ja Kairo.
  • Hobune maksis viis korda rohkem,kui tütarlaps !!!!
  • Enne,kui tütarlapsi haaremisse võeti vaadati neid põhjalikult läbi: äkki on neil mingeid füüsilisi puudusi või vigu.
  • Kui orjatar sultanile meele järele oli,pidas ta selle endale või kinkis kellelegi tänutäheks.
  • Sultan oli peaaegu jumalik olend ,kelle ees ei tohtinud silmi tõsta enga küsimata suud lahti teha.
  • Tavaliselt tähendas rasestumine ohtliku tee algust.
  • Eunuhhid olid sõjavangid või orjad ,kes enne suguküpseks saamist kastreeriti.
  • Oma naise valimiseks pidasid sultanid tohutu kallist eunuhhide korpust,kuhu ajuti kuulus kuni 800 meest.
  • Kuldpuuri elanikud ei teadnud vähimatki sündmust väljaspool selle müüre.
  • Paljud haaremi naistest surid noorelt. Mõrvad ja mürgitamised olid seal tavalised asjad.Paljud naistest uputati.
  • Armukadeduse ja rivaalitsemise kõrval tekkisid ka väikesed sõprusringid,mille liikmed armastasid ja hoidsid üksteist väga.

Igapäevaelu sultani haaremis.
  • Intiimsed üksikasjad ei leidnud peaaegu kunagi teed haaremi müüride vahelt välja. Sellepärast pole meile tänapäeval kõik detailid teada.
  • Teada on,et nõidumist haaremis armastati.
  • Teada on ka see,et kõik naised,kes kord juba astunud läbi Õnduse Väravate haaremisse,sealt enam kunagi ei naase.Nende jaoks ei olnud enam ülejäänud maailm olemas.
  • Topkapi palee aiad olid imekaunid ja neid ümbritsesid plaatani- ning küpressisalud. Neis õitsesid roosid ,jasmiinid ja ürdid.
  • Suurem osa mängudest,mida mängisid osaliskid, tunduvad meile äärmiselt lihtsad ja lapsikud. Arvestagem seda,et keskmine naistevanus haaremis on seitseteist.
  • Palavate ja niiskete suvekuude ajal lahutasid naised meelt tohutu marmosbasseini ääres. Teistes basseinides nad suplesid ja sulistasid eunuhhide järelvalve all.
  • Pärast päikeseloojangut ja enne päikesetõusu oli naistel keelatud viibida väljaspool oma ruume .
  • Naiste kõige levinum tegevus haaremis oli luuletuste sepitsemine. Nad olid maailmast ära lõigatud ning avasid oma hinge luule kaudu. Aineks oli muidugi isiklik tragöödia,kannatused,vastamata armastus.
  • Paljud naised andsid oma luuleande edasi poegadele .
  • Enne palvusi tuli naistel end pesta- loputada üle nägu,käed,jalad,käsivarred kni õlgadeni.
  • Serailis oli ka üks suur loomaaed.
  • Lilled ja linnud andsid ainet paljudele muinasjuttudele. Kõikidest lindudest hinnatuimad olid ööbikud.
  • Oopiumi kasutati meditsiinis.
  • Uusaastapäeval- pärsia kalendri järgi algas uus aasta kevadisel pööripäeval.

Riided
Vasakule Paremale
Haarem - Alev Lytle Croutier #1 Haarem - Alev Lytle Croutier #2 Haarem - Alev Lytle Croutier #3 Haarem - Alev Lytle Croutier #4 Haarem - Alev Lytle Croutier #5 Haarem - Alev Lytle Croutier #6 Haarem - Alev Lytle Croutier #7 Haarem - Alev Lytle Croutier #8
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 8 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2012-01-31 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 5 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Katriin M Õppematerjali autor
Kokkuvõtte raamatust ja analüüs

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
10
doc

Haarem

lamba sisikonna järgi ja kaitsma ennast kurja silma eest *Topkapi Palee haaremitiib Suur Serail on rohkem tuntud Kõrge Porta nimega *XX sajandi alguses mõisteti hukka, kui naisterahvas end koos meesterahvaga pildistada laskis *haaremisse vangistatud naiste nimesid ja päritolu ei teadnud mitte keegi *haaremid on olnud ajaloovältel terves Aasia maailmas ( Indias-purdah, Pärsias- enderun või zenane) *sõna haarem tuleb araabia keelsest sõnast haram, mis tähendab "seadusevastane," "kaitstud" või "keelatud." *naine sümboliseerib kirge, mees arukust *Kristus ise oli kõlbeliselt nii puhas,et taganes naistest ja eitas sugutungi *XIII sajandil kuulutasid A.Magnus ja T.Aquinos oma veendumust,et naone on võimeline astuma läbikäimisesse Saatanaga. Sellel põhjusel mõisteti tuleriidale palju naisi. *naisest polevat mehele mingit tuge, vastupidi ­ ta võivat mehe oma võludega hukutada.

Kunstiajalugu
thumbnail
7
docx

Haarem (Looritagune maailm) Alev Lytle Croutier

Tallinna 21. Kool Haarem Looritagune maailm Alev Lytle Croutier Tallinn 2011 Suur haarem Sõna haarem tuleneb araabia sõnast haram, mis tähendab ''seadusevastane'', ''kaitstud'' või ''keelatud''. Ilmalikus tähenduses viitab haarem ülejäänud ruumidest eraldatud majaosale, mille puutumatust hoolega kaitstakse. Haarem tähendab veel ''õndsuse koda'', kus lausa jumalakartlikult tunnistatakse ainult peremehe seksuaalseid huvisid, kuhu naine on suletud nagu kloostri müüride vahele, jäädes pühaks ja puutumatuks kõigile ­ peale ühe mehe, kes valitseb kogu tema elu üle. Haarem, see rangelt eraldatud naiste maailm, on paljude traditsioonide põimumise tulemus. Naine sümboliseerib kirge, mees arukust. Sumeri, Egiptuse ja Kreeka tsivilisatsioonides oli naistel vaimuelus vägagi suur osa ning kõik

Kunstiajalugu
thumbnail
52
odt

Perevägivallast

Avinurme Keskkool 8.klass Perevägivallast Mariliis Oja Avinurme 2008 Sisukord 1 Sissejuhatus....................................................................................................................................3 Füüsiline ja vaimne vägivald..........................................................................................................5 Perevägivalla levimus.....................................................................................................................7 Diagnoosimine, sümptomid ja tagajärjed.......................................................................................8 Taustategurid..................................................................................................................................19 Ravi ja ennetamine.........................................................................................................................20 Seksuaalne vää

Kirjandus
thumbnail
28
doc

Eesti naise roll 19. ja 21. sajandil ning selle võrdlev kujutamine Lydia Koidula näidendites

Põlva Ühisgümnaasium Aviva Vigel 10 B klass EESTI NAISE ROLL ÜHISKONNAS XIX JA XXI SAJANDIL NING SELLE VÕRDLEV KUJUTAMINE LYDIA KOIDULA NÄIDENDITES Uurimistöö Juhendaja: õp. M. Punak Põlva 2008 SISUKORD SISSEJUHATUS.........................................................................................................................5 1. NAISED 19. SAJANDIL........................................................................................................6 1.1. Eesti naine 19. sajandil.....................................................................................................6 1.1.1. Naise roll ühiskonnas................................................................................................ 6 .........................................................

Kirjandus
thumbnail
45
docx

Türgi rahvaste kultuur - materjal

Türgi rahvaste kultuur: eksamiküsimused Aserbaidzaani kirjandus Mehdi Hüsseini romaan ,,Apseron" (ilmumise aasta, peategelane, tema tegutsemise eesmärk, süzee lühikokkuvõte peategelase seisukohast). Iljas Äfandijevi romaan ,,Pajuarõkk" (ilmumise aasta, peategelane, tema tegutsemise eesmärk, süzee lühikokkuvõte peategelase seisukohast). Anar Rzajevi romaan ,,Viiekorruselise maja kuues korrus" (ilmumise aasta, peategelane, tema tegutsemise eesmärk, süzee lühikokkuvõte peategelase seisukohast), lühiromaan ,,Dante juubel" (ilmumise aasta, peategelane, tema tegutsemise eesmärk, süzee lühikokkuvõte peategelase seisukohast). Maksud Ibrahimbekovi lühiromaan ,,Õnneliku lõpuga lugu" (ilmumise aasta, peategelane, tema tegutsemise eesmärk, süzee lühikokkuvõte peategelase seisukohast). Räsul Rza luuletuste eestikeelne tõlkevalimik. Sellest ,,Värvide tsükkel" (Valida üks värv, kirjeldada, mis kirjaniku

Ajalugu
thumbnail
19
odt

Jumalaema kirik pariisis

Antsla Gümnaasium Jumalaema kirik pariisis referaat ..... 12.b klass Õpetaja, juhendaja: I Antsla 2010 Sisukord Sissejuhatus Victor Hugo Raamatu tegelased Teose probleem Raamatu sisu: · 1. raamat · 2. raamat · 3. raamat · 4. raamat · 5. raamat · 6. raamat Filmid selle teose põhjal kokkuvõte Sissejuhatus See referaat räägib teosest nimega ,,Jumalaema kirik Pariisis". Selle raamatu valisin ma ise, kuna õpetaja välja pakkutud raamatutest ei leidnud ma ühtegi mis mind ennast huvitaks ja motiveeriks mind seda tööd tegema. Kuna umbes aasta aega tagasi alustasin ma selle raamatu lugemist ja pärast paari kümmend lehekülge jäi see mul pooleli otsustasingi selle raamatu kasuks. Kuna nüüd ma sain selle raamatu ikkagi lõpuni loetud. Sellel raamatus oli palju mõistmatut meile, kuna me elame teises kultuuris aga ka samas sarnast. Victor Hugo Victor hu

Kirjandus
thumbnail
21
doc

Naispeategelased ja armastuse käsitlus Paulo Coelho teostes

Miina Härma Gümnaasium Naispeategelased ja armastuse käsitlus Paulo Coelho teostes Uurimustöö Tartu 2006 Sisukord: 1. Sissejuhatus............................................................................................................3 1.1 Paulo Coelho elulugu.............................................................................................4 2. ,,Üksteist minutit" ja ,,Veronika otsustab surra" saamislood.................................6 2.1 ,,Üksteist minutit" saamislugu................................................................................6 2.2 ,,Veronika otsustab surra" saamislugu....................................................................7 3. Romaanide ,,Üksteist minutit" ja ,,Veronika otsustab surra" naispeategelased.......8 3.1 ,,Üksteist minutit" sisututvustus................................................................

Kirjandus
thumbnail
7
doc

August Gailiti "Nipernaadi" - kokkuvõte

August Gailiti ,,Nipernaadi" Nipernaadit ei saa nimetada vabaduse kehastuseks. Ta ei olnud vaba. Ta oli kui vang, kes oli vabadusse pääsenud ja kes nüüd on üritas igat hetke sellest ära kasutada. Nipernaadi kasutas suve justkui energia kogumiseks, sest talv oli tema jaoks vananemine. Ta ütles: "Kui tuleb talv, viskab Issand mind pehkimiseks luukambrisse ning enne uut kevadet pole minust vähimatki asja." Ta oli justkui karu, kes tavel magab oma soojas pesaurkas, et kevadel ärgates hakata elu nautima ja järgmiseks uinakuks energiat koguma. Nipernaadi ei olnud vaba isegi selles suhtes, et ta nö "naistega vabalt ümber käis". Tema suhetel naistega olid alati kindlad piirid ­ eesmärgiks ei olnud ju seksuaalne rahuldus, vaid inimese kui sellise, tundmaõppimine läbi armastuse. Sealjuures võis ka tajuda, et ta toda sama inimest juba väga hästi tundis, et ta oli teda juba varem tundma õppinud. Seega võis ta alati aimata millist valet vastava inimese juures kasutada. Naisi

Kirjandus




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun