Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Ameerika ajalugu (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Mille poolest erines Põhja- ja Lõuna kolooniate saatus?
  • Milliseid samme astuti murekohtade ahendamiseks?

Lõik failist

Ameerika ajalugu


  • Mille poolest erines Põhja- ja Lõuna kolooniate saatus? Too esile erinevused kolooniate rajamisel, majandusarengus, saatus sõdade käigus.
    Nii Lõuna-kui ka Põhja-Ameerikas olid esimesteks eurooplasteks hispaanlastest vallutajad. 17. sajandi alguseks oli Põhja-Ameerikas kolooniaid paljudel riikidel. Domineerima jäid esialgu inglased ja prantslased . Jätkus võimuvõitlus kolooniate üle. Prantslased tõrjuti välja ja nad kaotasid asumaad Põhja-Ameerikas Seitsmeaastase sõja tagajärjel. 4.juuli 1776 võeti vastu iseseisvus deklaratsioon , millega kuulutati 13 kolooniat iseseisvaks. Tekkis iseseisvussõda, millega võideti kätte alles iseseisvus.
    Lõunas põllumajanduse aluseks suurmajapidamised, kus kasutati sisseveetut orjade tööd. Istandustes kasvatati peamiselt puuvilla , sest nõudlus Euroopas selle järele oli suur. Kõrged puuvillahinnad tõid plantaatoritele suurt tulu. Põhjas olid farmid , kus kasutati farmeri enda ja tema perekonna tööjõudu, orje ei peetud. Tööstus oli lõunas vähearenenud. Põhjaosariigid olid tööstuslikult rohkem arenenud. Seal levis ettevõtlik vaim ja hinnati töökust.
  • Milline seadusmuudatus maksude valdkonnas, mis Inglismaal tehti oma kolooniate majandamiseks, oli Sinu hinnangul kõige enam koloonia arengut piiravam?
    Tempelmaksuseadus, sest see puudutas kõiki ja tekitas palju kära. 1766 . parlament tühistas tempelmaksuseaduse, leevendas suhkruseadust, kuid lisas tolliseadusesse lõigu, millega kinnitati parlamendi õigust otsustada „mistahes“ kolooniasse puutuv küsimus. See piiras kolooniatel teha ükskõik, mis otsuseid. Seega neil polnud mingit iseseisvust.
  • Kas kodusõda oleks saanud mõnede poliitiliste otsustega ära hoida?
    Kui Lõuna oleks olnud nõus orjandusest loobuma .
  • Ameerika Iseseisvusdeklaratsioonis 1776.a on öeldud: „Me peame iseenesestmõistetavaks tõde, et kõik inimesed on loodud võrdsena, et Looja on neile andnud teatud võõrandamatud õigused, mille seas on õigus elule, vabadusele ning õnne poole püüdlemisele. Selleks, et neid õigusi tagada, on rahvad seadnud endile valitsused, mille õiguspärane võim põhineb valitsetavate nõusolekul, nii et kui mingi valitsemisvorm neid eesmärke kahjustab, siis on rahval õigus seda muuta või kukutada ja seada ametisse uus, mis lähtub niisugustest põhimõtetest ja mis on korraldatud sellises vormis, et tagab inimestele kõige tõenäolisemalt julgeoleku ja õnne.“ Miks samad õigused ei kehtinud orjadele ? Lõunas kohalikud farmerid ja vaesed valged kartsid vabastatud orjadest endale majanduslikke konkurente. Seega ei tahtnud nad orjadest loobuda . Neid võeti ikka nagu alamklassi, mitte kui tavalist inimest.
  • Millised raskused tekkisid USA arengus pärast Suurbritanniast lahku löömist ja pärast kodusõda? Milliseid samme astuti murekohtade ahendamiseks?
    Inglased vallutasid Washingtoni linna, sest tekkis tüli. Pärast sõja lõppu mutus Ameerika suuremaks , sest saadi rohkem valdusi. Koostööd tehes oldi tugevamad ja seisti oma iseseisvuse eest. Sõdade helge pool on see, et tehnoloogia arenes, võeti kasutusele uusi relvi ja muud sõjatehnikat.

  • Kuidas on USA ajalugu mõjutanud selle riigi ja rahva poliitilist korraldust, väärtusi ja elustiili tänapäevani välja?
    Tänapäeval on kõik võrdsed ja saadakse aru, et orjade pidamine on ebanormaalne ja kõikidesse suhtutakse võrdselt, nii palju kui see võimalik on. On alles ka osariigid . Ameerikas on jätkuvalt kõrgeimal positsioonil president . Majandus on samuti jõudsalt edasi arenenud. Elustiil on nüüdseks sama nagu igas arenenud riigis, kuid usun, et tänu minevikule hindavadki ameeriklased oma iseseisvust nii väga, et tähistavad seda nii suurte pidustustega.

  • Ameerika ajalugu #1 Ameerika ajalugu #2
    Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
    Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2014-03-24 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 4 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Kaie97 Õppematerjali autor

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    14
    pptx

    Ameerika Ühendriigid 17. - 19.saj

    Põhjapoolsed kolooniad Lõunapoolsed kolooniad · farmerlik põllumajandus, kus farmer · majanduse aluseks hiigelsuured hairs ise põldu, käis jahil, tegi puuvilla- ja tubakaistandused sepatööd, kudus riiet, ehitas, tegi kõik · kuna tööjõudu ei jätkunud, hakati majapidamises vajaliku Aafrikast sisse vedama neegerorje · Ameerika elulaad ­ aktiivsus ja · Ümberasunud pidasid end kuninga ettevõtlikkus alamateks · Metsade rohkus võimaldas tegelda laevaehituse ja käsitööga · Kujunesid iseseisvad vabariigid Kolooniad / kuningavõim 18.saj teisel poolel hakkasid asumaade ja Inglismaa suhted teravnema London hakkas sihiteadlikult takistama kolooniate majanduslikku arengut

    Ajalugu
    thumbnail
    47
    docx

    Nimetu

    · ,,Külma sõja" bipolaarne maailm: võidab demokraatlik ja kapitalistlik USA · USA võimas sõjaline potentsiaal: NATO · USA välispoliitikat on 20.saj. mõjutanud ameeriklaste kindel veendumus, et USA pol.-maj. süsteem on parim maailmas: missioon levitada vabadust, demokraatiat ja turumajandust. Kultuuriline mõju · Loomulik, et arenes demokraatlikule vabariigile kohane rahvalik ameerika kultuur · Oluline algusest saadik rahvapärane, ,,tavaliste" inimeste kultuur (elitismi ja kõrgkultuuri pärand) · Oluline kultuuri aineline ja praktiline aspekt · USA on massikultuuri/popkultuuri (,,popular culture") hälliks · ,,0 saj. oluliseks kujuneb kultuuri meelelahutuslik külg ja tarbimiskultuur · Kultuuriline mõju: maailma amerikaniseerumine · Tänapäeval USA on ka oluline kõrgkultuuri keskus ja maailma juhtiv teadusriik

    Kategoriseerimata
    thumbnail
    9
    docx

    Arvestuslik töö - Uusaeg

    UUSAEG ARVESTUSLIK TÖÖ 1. Loetle Euroopa riigid, mis olid pärast Vestfaali rahu: Absolutistliku valitsemisviisiga: Venemaa, Inglismaa, Pransusmaa Paljurahvuselised: Venemaa Rahvusriigid: Prantsusmaa, Hispaania, Portugal Poliitiliselt killustatud: Saksamaa, Itaalia Riigid, kus puudus tugev keskvõim: Poola, Saksamaa 2. Loetle absolutismi tunnused! · riigivõim on jagamatu · valitseja on riigivõimu ainuõiguslik teostaja · kogu võimu koondumine ühe isiku kätte · merkantilistlik majanduspoliitika · alalise armee loomine (sõjaväekohustus) 3. Vasta: 1. Milliste põhimõtete järgi hakati valitsema Inglismaal pärast ,,Õiguste deklaratsiooni" vastuvõtmist? Õiguste Deklaratsioon määras kindlaks parlamendi ja kuninga võimupiird. Parlament andis välja seaduseid ja kehtestas makse. Kuningale andis parlament täitevvõimu. Kuningas oli küll riigipea kuid ta allus õigustele ja seadustele. Kuningas valis ministrid , kohtunikud, juhatas armeed ja korr

    Ajalugu
    thumbnail
    13
    doc

    Ameerika ajalugu

    Kolumbust. Pinta sõitis aga Bayona sadamasse Hispaanias, tegi seal väikese peatuse laeva parandamiseks ja siis sõideti edasi. Palos´esse jõuti ubmbes tund aega Ninast hiljem. Pinzon arvas, et nüüd nimetatakse teda kangelaseks, kuid see nimetus oli juba Kolumbusele antud. Pinzon suri paari päeva pärast. Hiljem avastas aga Amerigo Vespucci, et India ei olnud India vaid hoopis täiesti uus manner ja seda nimetati Ameerikaks. Iseseisvussõda Põhja-Ameerikas ja Ameerika Ühendriikide tekkimine. Umbes 60% Ameerika valgeist asukatest oli pärit Inglismaalt ja seega olid nad inglased. Teistest maadest saabunud läksid ka varsti üle inglise keelele. 18. sajandil algas aga uute ameerika rahvuste kujunemine. Aluseks oli inglise keel ja kultuur, muusikat mõjutas neegrimuusika, indiaanlastelt võeti üle palju laen sõnu ning mõjutused nende mütoloogiast. Kujunes ameerikalik vaimulaad, mille iseloomulikuks jooneks oli aktiivsus ja ettevõtlikus.

    Geograafia
    thumbnail
    12
    doc

    Ameerika Ühendriikide sünd

    vastu iseseisvusdeklaratsioon:4. juuli 1776 ­ Võeti vastu iseseisvusdeklaratsioon, millega kuulutati välja USA. Iseseisvusdeklaratsiooni autor oli Thomas Jefferson, kes oli Benjamin Franklini õpilane. Ameerika Ühendriikide iseseisvusdeklaratsioon : On dokument, mis pani aluse USA-le. Dokumendi allkirjastasid asutavad osariigid ja niinimetatud asutavad isad 2. juulil 1776. Deklaratsiooni ratifitseeris Kongressis 4. juulil, mida peetakse Ameerika Ühendriikide iseseisvuspäevaks. Praegugi tähistavad ameeriklased 4.juulit kui iseseisvuspäeva. Teksti põhiautor oli Thomas Jefferson. Thomas Jefferson (1743­1826) Thomas Jefferson (13. aprill 1743 ­ 4. juuli 1826) oli USA riigimees, Ühendriikide kolmas president (1801­1809), saadik Prantsusmaal, maaomanik ja kirjamees.Jefferson oli üks olulisemaid Ameerika Ühendriikide Iseseisvusdeklaratsiooni koostajaid.Selle dokumendi põhjal moodustati Ameerika

    Ajalugu
    thumbnail
    41
    doc

    Ajalugu TH

    -) Kõrbede arvelt ei tehtud põlde juurde, et vältida põldude sooldumist. -) Egiptuses säilitati looduslik tasakaal, ei üritatud viljakat ala niisutusega laiendada. Vesi juhiti kanalite ja tammidega, vaid neile aladele, kuhu üleujutus looduslikult tõusis. * Üleujutus: juuli ­ oktoober; põlluharimisperiood: oktoober ­ märts; põaperiood: märts ­ juuli. (põaperioodil kasvatati siiski asju, aga lihtsalt neid, mis vajasid veidi vähem niiskust) * Ajalugu jagatakse ­ vana-riik, keskmine-riik, uus-riik ja sinna vahele jäävad vaheperioodid. * Koptid ­ muistsete egiptlaste järeltulijad. * Egiptlased on see rahvas, kellel päritolu legende ei olnud, nad samastasid end universumiga ja ühiskonna korraldus hästi rangelt hierarhiline. * Selle ühiskonna tipus oli absoluutse võimuga jumal ­ kuningas/vaarao. * Ühtne Egiptuse riik saadi alam­ ja ülem­Egiptuse ühendamisel, aga siiski säilis kohati kaksikmonarhia.

    Ajalugu
    thumbnail
    27
    doc

    UUSAEG

    tarastamine ­ talupoegade põllumaad muudeti karjamaadeks, kus hakati kasvatama lambaid. Nüüd puudus paljudel võimalus maa rentimiseks ­ neil oli 2 võimalust: minna tööle manufaktuuridesse või rännata välja ja alustada Ameerikas uut elu. Riigivõimud saatsid välja Ameerikasse kurjategijaid (hiljem Austraaliasse) Inimestel oli seiklushimu ja varanduse taotlemise soov 1775. aastaks oli Inglismaal Ameerika idarannikul 13 kolooniat, seal elas kokku 2,5 miljonit valget inimest. Nendelt aladelt, kus olid kolooniad, olid indiaanlased tõrjutud lääne poole (Apalatsidest(mingi mäestik) lääne poole). Lõunapoolsetes kolooniates oli Aafrikast sisse toodud tööjõuks neegerorjasid. Kolooniate valitsemine 2 juhtimist: Inglise kuningas oli andnud mõnele kaubakompaniile või üksikisikule volikirja, mille alusel see kompanii või üksikisik moodustas teatud territooriumil koloonia. Elu

    Ajalugu
    thumbnail
    64
    doc

    Uusaeg II

    vanglad ja rahatrahvid, kirikus käimine on vabatahtlik, õigus oma arvamusele ja hoiakutele, elukorraldust määrava riigiseadused, hariduse tähtsustamine, teadusele on kõrged ootused. Prantsuse revolutsioon kui teetähis. murranguline eurotsentrilise ajaloo käsitluse järgi Marksistlik käsitus Prantsuse revolutsioonist. Marx’i jaoks tähtsaim ning suurm revolutsioon maailma ajaloos Revisjonistlik/kriitiline suhtumine Prantsuse revolutsiooni tähtsusse. Euroopa keskne lähenemine, Ameerika revolutsiooni tähtsus. „Vana kord“ (Ancien Régime) tähendus. eelmine režiim, tähistas Pr.poliitilist režiimi, absoutlistlikku monarhiat- despootia kaotamine ja konstitutsiooni/seaduste vajalikkus Prantsuse revolutsiooni põhjused: 1)poliitilised: Louis XVI isik- õukond korrupeerunud, finantsiline kriis, kuningas polnud huvitatud riigi asjadest, nõrk ning saamatu kun. Marie Antoinette- peeti lõdvaks ning tühiseks naiseks, Prantsusmaa osalemine 18. sajandi

    Uusaeg




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun