Rakvere
Reaalgümnaasium
Pillemai Pihlak
TOITUMISHARJUMUSED HALJALA GÜMNAASIUMI JA RAKVERE REAALGÜMNAASIUMI ÜHE 10. KLASSI
NÄITEL
Juhendaja : Helen Medar
Rakvere
2013
SISUKORD
1. VARASEMAD UURIMISED 5
2.TOIT JA TERVIS 7
3.2 Praktilised soovitused tasakaalustatud toitumise saavutamiseks 12
4. DIEET 13
4.1. Söömishäired 14
4.2 Söömishäirete põhjused 15
4.3 Anoreksia 16
4.4 Buliimia 16
4.5 Binge 16
4.6 Ortoreksia 17
6. UURIMISTÖÖ ANALÜÜS 20
6.1 Üldküsimused 20
6.3 Vastanute teadlikus tervislikust toitumisest 25
KASUTATUD ALLIKAD 31
LISAD 33
Lisa 1. Uurimistöö küsimustik 33
SISSEJUHATUS
Süües
mitmekesiselt, tasakaalustatult ja vastavalt vajadusele, saab keha
kõik vajaminevad toitained. Millega põhjendada seda, et üha enam
ilmub ajalehtedes ja ajakirjades artikleid toitumisest tingitud
probleemide kohta? Käesoleva uurimistöö teema on aktuaalne igas
vanuses õpilaste seas, kuid autorile, olles ise gümnaasiumiõpilane,
jäävad kõige enam silma eakaaslaste toitumisharjumused.
Läbi
aastate on sellele teemale pööratud tähelepanu erinevates
uurimistöödes, näiteks on Mai Maser 2004. aastal viinud Eestis
läbi ligi kümme aastat väldanud uuringu kooliõpilaste
terviskäitumisest. See omakorda ajendas autorit uurima gümnasistide
toitumisharjumusi aastal 2013. Uuriti kahte kooli, millest üks asus
linnas ning teine linna lähedal maapiirkonnas.
Toitumisharjumuste
kujunemine on oluline nii noorte tervise, kasvu, kui ka
intellektuaalse arengu seisukohalt. Autori arvab , et erilist
tähelepanu tuleks pöörata just tasakaalustatud toiduvalikule, kuna
ükskõik, kui tervislikuks pidada mingit toiduainet, ei saa inimene
elada ainult ühte kindlat toiduainet süües. Et söögiga saada
kõik vajalik, tuleb osata õigeid toite omavahel kombineerida.
Toitumine
on füsioloogiline vajadus, mille rahuldamine võimaldab ellu jääda,
täpselt nagu hingamine ja magamine. Õige toitumine avaldab suurt
Pärnu Koidula Gümnaasium Hommikusöögi tähtsuse ja tervisliku toitumise teadlikus Pärnu Koidula Gümnaasiumi G1A õpilaste seas Uurimistöö alused. Kursuse lõputöö Pärnu 2015 2 Sissejuhatus Hommikusöögi tähtsus ja tervislik toitumine on hetkel aktuaalne teema, sest tehnoloogia uuenemise, mugava eluviisi ja ebatervisliku toitumise leviku tõttu kasvab rasvunud inimeste protsent iga aastaga. Näiteks Tervise Arengu Instituudi täiskasvanute tervisekäitumise uuringu järgi oli 2006. aastal 15 protsenti Eesti täiskasvanutest tugevalt ülekaalulised ehk rasvunud ning 2008. aastal oli see protsent juba 18. Valiti see teema, sest tihti klassikaaslastega suheldes arutati sagedasti hommikusöögi söömisest. Kuna koostajatest tegelesid 4 spordi või liikumist vajava huviringiga, mis omakorda nõuab head tervist ja tervislikku toitumist, siis oli teema koostajatele tähtis.
Tartu Forseliuse Kool Angelika Talantseva 9b Oska ja julge otsida abi Uurimistöö Juhendaja: Kätlin Juurik Tartu 2018 Sisukord SISSEJUHATUS....................................................................................................... 1. HÜPERAKTIIVSUS............................................................................................. 2. DEPRESSIOON................................................................................................. 3. ÄREVUSHÄIRED............................................................................................... 3.1. Ärevushäirete liigitamine...........................................................
Töö teoreetilise tausta kava 1. KMP esinemise põhjused ja soodustavad tegurid Esimeses peatükis on juttu sellest, miks tekib inimestel emotsionaalse ülesöömise häire. Kirjutatakse, millised on need tegurid, mis kirjeldatud toitumishäire esinemist soodustavad. Tänapäeval ei teata veel, mis põhjustab kompulsiivset söömishäiret. Pole teada, kas depressioon põhjustab kompulsiivset toitumishäiret või vastupidi. Umbes pool inimestest, kellel on see söömishäire, on depressioonis või on olnud seda minevikus. Kompulsiivse toitumishäire esinemise põhjusi saab jaotada kolmeks 1. Bioloogilised põhjused Hüpotalamus (osa ajust, mis kontrollib isu) ei pruugi saata õigeid sõnumeid nälja ja täiskõhu tunde kohta. Uuringutes on leitud geneetiline mutatsioon, mis põhjustab toitumishäireid. On leitud tõestust, et madal seratoniini tase ajus mängib rolli kompulsiivse söömishäire kujunemisel. 2. Sotsiaalsed ja kultuurilised põhjused Liigsöömist seostatakse
Kadrioru Saksa Gümnaasium GÜMNAASIUMIÕPILASTE TEADMISED VALKUDEST Uurimistöö Kelli Lepa 11a Juhendaja: Sirje Kaljula Tallinn 2012 SISUKORD SISSEJUHATUS........................................................................................................ 3 1.KIRJANDUSE ÜLEVAADE....................................................................................... 5 1.1 Valgud ja nende ülesehitus............................................................................5 1.1.1.Valgud..................................................................................................... 5 1.1.2.Aminohapped ja peptiidside....................................................................5 1.1.3.Valkude struktuuritasemed................................
Võhma Gümnaasium Õpikeskkond ja õpimotivatsioon Loovtöö Õpilane: Kaile Eiert 8.klass Juhendaja: Tiina Tart Võhma 2014 1 Sisukord Sissejuhatus................................................................................................... 3 Õpikeskkond ja õpimotivatsioon.....................................................................4 2. Õpilaste hinnangud õpikeskkonnale ja õpimotivatsioonile.........................7 2.1 Hea õpetaja tunnused...........................................................................7 2.2 Hinnang õpetajatele..............................................................................8 2.3 Hinnang direktorile.............................................................................. 10 2.4 Hinnang psühholoogile ja sotsiaalpedagoogile................
Üks põhilisi probleeme, millele tuleks tähelepanu pöörata on kasuliku rasva hulk igapäevases menüüs. Eestlane tarbib rohkelt loomset valku, mis sisaldab endas küllastunud rasvu. Samuti avaldus, et ei sööda piisavalt palju kala, et saada kätte vajalik kogus omega-3 rasvhappeid. Selle alternatiivina on mõeldav kasutada salatite maitsestamisel rohkem õli või aineid, mis sisaldavad lisatud omega-3 ja -6 rasvhappeid. vi Hiljutine EMOR 'i uuring näitab, et inimese toitumisharjumused sõltuvad ka sissetulekust. Samuti mõjutavad toitumisharjumusi uued toidud, mis hiljuti Eesti toiduturule on tekkinud. Tartu Ülikooli meditsiinilise biokeemia professor Mihkel Zimler kinnitas, et eestlased on üks parema toitumisharjumustega rahvas kogu maailmas. Tema sõnul ei anna eestlasi näiteks ameeriklastega võrreldagi, ning nentis samas, et kurb asjaolu on see, et globaliseerumise käigus tuuakse välismaised pseudoprobleemid meie maale. Ainsa probleemina märkis Zimler
KEILA GÜMNAASIUM 10A klass Nimi 15 16 AASTASTE ÕPILASTE TOITUMISHARJUMUSED JA TERVISLIK ELUVIIS Uurimustöö Juhendaja: Nimi Keila 2009 SISUKORD Sissejuhatus......................................................................3 1. Tervislikud eluviisid.............................................4 2. Toitumisharjumused.............................................5 3. Rämpstoit ja selle kahjulikkus...
Toitumishäired Referaat Pärnu 2010 TOITUMISHÄIRED Toitumishäirete keskmes on kehakaalu ja -kuju ülemäärane tähtsustamine, millega seoses püütakse äärmuslike meetoditega vältida kehakaalu tõusu. Toitumishäired on tänapäeval laialdaselt levinud noorte seas, sest meedia loob ettekujutuse ideaalsest figuurist ja toitumishäired saavadki alguse selle saavutamise soovist. Kui inimese jaoks on toiduga seotud teemad muutunud kinnisideeks, kaalule ja figuurile mõtlemine muutub pidevaks ning ka väiksesse kaalutõusu suhtutakse paanikaga, võib see viidata võimalikule toitumishäirele. Toitumishäire on tõsine haigus, mis võib lõppeda isegi surmaga ning tavaliselt on selle haiguse ravimine raske ja aeganõudev ning haigusest tulenevad kahjustused võivad olla eluaegsed. Inimesed, kellel on toitumishäired, varjavad neid, kuid haigusega võitlemiseks on eelkõige vaja seda just endale ja teistele tunnistada. ANOREKSIA Haiguse olemus ja esinemine Anoreksia
Kõik kommentaarid