Toitumine
Peeter Leesi
Klass 8.b
05.11.2013
Sisukord
• MIKS ON TERVISLIK TOITUMINE NII TÄHTIS?
• TALDRIKUREEGEL
• ENERGIA
• 10 SOOVITUST MITMEKESISEKS TOITUMISEKS
• TOIDUVALIKU PÕHIMÕTTED
• TOIDUPÜRAMIID
• VITAMIINID
• TAIMETOITLUS
• TOITAINETE PAKENDID JA MÄRGISTUS
• VANASÕNAD TOITUMISEST
Miks on tervislik toitumine nii
tähtis?
• Viimasel ajal on inimestel väga kiire
elutempo .Koolis on õpilastel palju
tunde,peale kooli on kursused ja
huviringid ;vanemad on õhtuni tööl ja
koju tulles ei jää enam aega millegi
peale.Seepärast toitumine mängib
tähtsat rolli meie elus, sest sellest
sõltub inimese enesetunne, tervis ja
isegi tuju.
Taldrikureegel
• erinevad salatid või aurutatud -hautatud-
keedetud köögiviljad peaksid moodustama
koguseliselt pool taldrikust .
• põhitoit, nagu kala, kana või liha peab
moodustama veerandi.
• lisand , näiteks riis , kartul , tatar , makaronid jms
ülejäänud veerandi.
• Jälgi kindlasti ka seda, et taldrikul oleks alati
vähemalt 5 värvi toitu.
• Kui tegemist on segutoiduga, nt risoto, lasanje
või vormiroog, siis peaks segutoit moodustama
pool ja salatid-köögiviljad samuti pool
taldrikust.
Energia
Energia on meie organismile vajalik elutegevuse
tagamiseks
• Energiat tuleb toiduga saada täpselt nii
palju, kui kulutatakse.
• Toiduenergia põhilisteks allikateks on süsivesikud
ja rasvad .
Referaat Tervislik toitumine Päevast päeva ilmub uut infot toiduainete tervistavate omaduste või nende kahjulikkuse kohta. Homme võib juhtuda, et lükatakse see info ümber. Tootjad pakuvad üha uusi tooteid, mis väidetavalt on meile kasulikud. Samuti mõeldakse pidevalt välja uusi dieete. Tervisliku toitumise info tundub muutuvat väga kiiresti ja raske on selles orienteeruda. Trendidesse ja sensatsioonilistesse uudistesse toitumisest tasub suhtuda eluterve kahtlusega. Ei ole olemas
toidukogust ja toidu süsivesikute 90%), aga ka puuvilja- ja sisaldust! köögiviljaallergiaga. Dana Makejenko Võrdlustabel Kõik on nii lihtne Ükskõik kuidas valida toidu, peab alati olemas piisav kogus valku, raud, kaltsium, tsink ja vitamiin B-12. Liha valk sisaldab kõiki asendamatuid aminohappeid, mida organism vajab. Vaid taimetoitlane valguallikaks toitumine sageli puuduvad mõned asendamatud aminohapped. Keha vajab täielikku valke , mida saab täielikult rahuldada, kasutades koos erinevaid valgu taimetoitu. Et saada täielikku komplekti valgud, taimetoitlased on vaja teha õige valik valgu taimetoidule, sealhulgas seda erinevaid pähkleid, seemneid, kaunviljad ja teravilja. Seoses sellega, kui süüja mustad oad ja riis, saad tasakaalustatud valkud, mida vajab keha ja see on vaid üks võimalus korraldada tasakaalustatud
toitumiseni. Toidupüramiid näitab ette õiged proportsioonid, milliseid toite tuleb süüa rohkem, milliseid vähem. Söö mitmekesiselt: Mitmekesisus tähendab valikuid nii ühe toidugrupi piires kui toidugruppide vahel. Erinevad puu- ja köögiviljad sisaldavad erinevaid ja eri koguses vitamiine ja mineraalaineid. Aeg-ajalt tuleks toidusedel üle vaadata, et sarnastest toitudest ei jääks toitumine ühekülgseks. Organism peaks saama kõik oma vajalikud ained toidust. Mitmekesise toitumise puhul ei ole vajadust võtta lisaks toidulisandeid. Ühekülgse toitumise puhul võib organism saada ka liigselt toidus sisalduda võivaid raskmetalle, saasteaineid ja lisaaineid (nt säilitusained, toiduvärvid), kuigi igas toidus eraldi võttes on kogused normi piires. Toidupüramiid
See võib samuti viia ühekülgse ja tasakaalustamata toitumiseni. Toidupüramiid näitab ette õiged proportsioonid, milliseid toite tuleb süüa rohkem, milliseid vähem. Toiduvaliku põhimõtted 4. Söö mitmekesiselt: Mitmekesisus tähendab valikuid nii ühe toidugrupi piires kui toidugruppide vahel. Erinevad puu- ja köögiviljad sisaldavad erinevaid ja eri koguses vitamiine ja mineraalaineid. Aeg-ajalt tuleks toidusedel üle vaadata, et sarnastest toitudest ei jääks toitumine ühekülgseks. Organism peaks saama kõik oma vajalikud ained toidust. Mitmekesise toitumise puhul ei ole vajadust võtta lisaks toidulisandeid. Ühekülgse toitumise puhul võib organism saada ka liigselt toidus sisalduda võivaid raskmetalle, saasteaineid ja lisaaineid (nt säilitusained, toiduvärvid), kuigi igas toidus eraldi võttes on kogused normi piires. Toidupüramiidi põhimõtted · Toidupüramiid:
J. Liivi nim. Alatskivi Keskkool 10. Klass TERVISLIK TOITUMINE Koostas : Keity Eres Toiduvaliku põhimõtted Tervisliku toitumise aluseks on neli põhimõtet: Söö vastavalt vajadusele Organism peab toidust saama nii elutegevuseks vajaliku energia kui kõik vajalikud toitained. Energiat kasutame eelkõige põhiainevahetuse käigushoidmiseks ja füüsiliseks tegevuseks, kuid energiavajadus sõltub paljuski vanusest, soost, organismi ainevahetuse iseärasusest ja
Tervislik toitumine ja toitumishäired Kristina Rabi 9. A Toiduvaliku põhimõtted Pidevalt ilmub uut infot toiduainete kohta Tootjad pakuvad üha uusi tooteid, mis on väidetavalt meile kasulikud- kas on ka nii? Ei ole olemas imedieete ega imetoiduaineid Tervisliku toitumise lauseks on neli põhimõtet. Neli põhimõtet Söö vastavalt vajadusele Tarbi organismile vajalikke toitaineid õiges vahekorras Mõõdukalt võid süüa kõike, mis maitseb Söö mitmekesiselt! Toidupüramiid Toidupüramiid näitab, kui palju ja mida süüa Püramiidis on välja toodud erinevad toidugrupid,mida organism vajab Alumises osas on need,mida organism kõige rohkem vajab Mida üles poole,seda vähem neid toiduaineid tuleb süüa Püramiidi alus: liikumine! (iga päev vähemalt 30 minutit) Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth
.......................................13 KASUTATUD MATERJALID.................................................................................................14 LISAD.......................................................................................................................................15 2 SISSEJUHATUS Inimese organism vajab tervislikku toitumist, et püsida terve nii vaimselt kui füüsiliselt. Tervislik toitumine on tänapäeval väga aktuaalne teema. Teema valik tulenes soovist teada saada rohkem tervisliku toitumise põhitõdedest – mida ja kui palju süüa, et hoida keha tervena. Töö eesmärgiks oli erinevate teaduslike tekstide, tabelite ja jooniste abil kirja panna tervisliku toitumise põhialused. Uurimistöö keskmeks sai info, mida ja millal on kõige tervislikum süüa ning milliseid toiduained tuleks tarbida rohkem või vähem. Materjal on
KOOL NIMI MIS ON TERVISLIK TOITUMINE Referaat Juhendaja: NIMI Rakvere (2013) SISUKORD Sissejuhatus...............................................................................1 1. Toidupüramiidi põhimõtted..................................................1-3 2. Taldrikureegel.........................................................................3 3
Kõik kommentaarid