Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Kultuur (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Mis keskendub rahvusele Kuidas säilitada?

Lõik failist

Kultuur
  • Rahvuskultuur – ühele rahvusele omane kultuur, mis tavaliselt on seotud ühe keele ja ajaloolise paiknemisalaga.
  • Sõna „kultuur“ kasutati esimesena Marcus Portio Cato (234-149 eKr) poolt. Ta kasutas sõna maaharimisviiside kohta.
  • Kultuurile ei ole võimalik anda ühest definatsiooni. Neid on praeguseks u 400.
  • Kultuur – kõik see, mis on inimesega seotud, rajaneb inimese loovusel.
  • Kultuur tuleb ladinakeelsest sõnast „kultura“ (käitumine, ausatmine, kasvatama, hooldama). Inimühiskonda iseloomustav inimtegevus, mis hõlmab selliseid valdkondi nagu keel, teadmised, oskused, traditsioonid, uskumused, väärtushoiakud, moraal , kombed, õigus ja institutsioonid.
  • Kultuur on inimkonna poolt ajaloo käigus loodud ja loodavate aineliste ja vaimsete väärtuste koguhulk, mis iseloomustab ühiskonna arengutaset .
  • Inimkultuuri tervikuna võib käsitleda kui informatsioonisüsteemi. Mittegeneetiliste vahenditega salvestatakse, säilitatakse, edastatakse põlvkonnalt põlvkonnale oma kogemust.
  • Kultuuriline informatsioon antakse inimesele edasi selle ühiskonna kaudu, kus ta kasvab ja areneb. Kogemus: kasvatus, õppimine, harjutamine , jäljendus, kordamine.
  • Kultuuri seostatakse mõistega tsivilisatsioon – kas geograafilises ruumis või ajaloo arengu astmel loodud kultuuripiirkond. Antiiktsivilisatsioon, hiina tsivilisatsioon , kristlik tsivilisatsioon. Tsivilisatsioon tähistab materiaalset kultuuri.
  • Kultuuriuuringud algasid 60ndatel . Vastas tol ajal sotsiaalsele tellimusele (noored tahtsid kritiseerida ülikoolis viljelevat kõrgkultuuri). Tekkis huvi subkultuuride (kultuur kultuuris) vastu. Mõistmiseks pidi uurima.
  • Kultuur jaguneb: 1) materiaalne kultuur – eselemis-asjastatud kultuur (autod, masinad , ehitised)
        - sümboli-märgi kultuur (raamatud, pildid rahvalooming)
            2) vaimne kultuur – loodud ideaali, tõe, headuse või õigluse idee järgi (tavad)
  • Kultuur on kitsamas mõistes inimtegevus, mis on iseloomulik teatud rahvale, piirkonnale või ajastule . N: euroopa kultuur, antiikkultuur.
  • Kultuurid tekivad, arenevad, muutuvad, asenduvad, kaovad.
  • Kultuuri mõjud:
    a) kultuurilaenteiselt kultuurilt õppimine, teise kultuuri üksikute elementide kasutamine.
    b) kultuuriline assimilatsioon – sulandumine teise kultuuri ( liivlased lätlaste sekka).
    c) kultuuriline akulturatsioon – oma kultuuri kaotamine, kultuuride hävitamine.
    d) kultuuriline ...? - kultuuri vägivaldne pealesurumine.
  • Kultuuri kasutatakse kaunite kunstide ja vaimse loomingu juures (kujutav kunst , teater, muusika ).
  • Kultuursus – teritab meie vaimu, maitset , kombeid.
  • Kultuuri saab jagada:
    a) kõrgkultuur – eeldab teadmisi, vaimset pingutust, vaimseid eeldusi , rahvusvahelise prestiiži kandja, ( ballett , sümfoonia, ooper ).
    b) massikultuur – mõeldud ja tehtud kättesaadavaks laiadele massidele, ei eelda spetsiifilisi eeltadmisi, igale maitsele midagi, kommertslik, suunatud kasumi teenimisele.
    c) rahvakultuur – kunstilooming, eneseteostus, mille eesmärgiks ei ole kasumi teenimine vaid pakutakse võimalust osaleda pärimuskultuuris.
  • Pärimuskultuur – rahva eelnevate põlvkondade poolt loodud ja minevikku tänapäevaga ühendavate aineliste ja vaimsete väärtust kogu ( folkloor , keel, traditsioonid, rahvatants jne)
  • Subkultuur – erilaadse käitumise ja tõekspidamistega inimeste grupp, mis eksisteerib suuremas kultuuris nn dominantkultuuris (klubikultuur, ärikultuur).
  • Arheoloogiline kultuur – kultuur, mille kohta on ainult arheoloogilised leiud. Eestis vanim on kunda kultuur 9000-5000 a eKr. Sõnad näiteks: konn, liha, meri, nüri.
  • Kultuuri järjepidevus – kultuurides säilimise tulemus, kultuuri alguseks peetakse keelt ja religiooni.
  • Rahvuslus e natsionalism – ideoloogia, mis keskendub rahvusele. Kuidas säilitada? Tuleb luua oma sotsiaalsed institutsioonid, säilitada/arendada oma ainulaadsust. Seda saab kõige paremini teha endasse suletuses, eraldatuses.
  • Äärmuslikud vormid – eelmist sajandit iseloomustasid fašistlikud liikumised, seostati geneetika ja rassiga. Internatsionism, kosmopolitism – rahvusluse vastandid, riikide ülene maailmakodaniku idee.
  • Kogukond – enamasti traditsiooniliselt määratud inimeste kooslus . Ühendab ajalugu, sugulussidemed, ühesugused väärtused, eluviis.
  • Hõim – rahvast väiksem etniline üksus, mille liikmeid ühendavad keel, kultuur, päritolu.
Kultuur #1
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 1 leht Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2013-12-03 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 3 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor miisu111 Õppematerjali autor
Kultuuri erinevad mõisted, kultuuri jagunemine, kultuuri mõjud

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
78
docx

Eesti rahvus ja vähemusrahvustekultuurid

Eesti rahvus- ja vähemusrahvuste kultuurid Raamat: „Vana eesti rahva elu“ • Rahvuskultuur on ühele rahvusele omane kultuur, mis tavaliselt on seotud ühe keele ja ajaloolise paiknemise alaga. • Kultuuri kasutati esimest korda Marcus Portio Cato(234-149 eKr) • Kultuurile ei ole võimalik anda ühesugust definitsiooni, kuna neid on tänapäeval 400 kanti. (250 oli kunagi). • Laias laastus „ mis on kultuur“- kõik mis on inimesega seotud, rajatud inimese loovusel ja mis ei sünni vahetult looduses ise.

Kultuur
thumbnail
78
docx

Kultuuriteooria kõik materjalid

1. loeng Sissejuhatus: kultuuri mõistest ja määratlustest 1 1. loeng Sissejuhatus: kultuuri mõistest ja määratlustest Mis on kultuur? Erinevad kultuuri määratlemise viisid. ÜLESANNE: Igaüks kirjutab max 3 min jooksul mida tähendab minu jaoks kultuur e. kultuuri definitsiooni. · kultuuri uurimine erinevate teoreetiliste meetoditega · mida on võimalik nende meetoditega teada saada? · mis on kultuur? Mis on ,,kultuur"? Mida mõeldakse kui öeldakse ,,kultuur"? Kui me räägime kultuuri igapäevasest mõistisest e sellest milline on laiemalt (mitte ainult teaduse vaatepunktist) siis võib siin eristada 2 üldlevinud arusaama. Esiteks, enamasti inimesed ei mõtle sellele, mis see kultuur on milles nad elavad, või õigemini, mida nad igapäevaselt elavad. Kultuur on igapäevaselt justkui nähtamatu v vaikiv dimensioon meie elus.

Kultuur
thumbnail
198
doc

SOTSIOLOOGIA LOENGUKONSPEKTID

........................35 4.1.1. Pierre Bourdieu..............................................................................................35 4.1.2. Michel Foucault (1926 ­ 1984) .................................................................... 36 4.1.3. Anthony Giddens (sünd Jaanuar 18, 1938) .................................................. 36 4.1.4. Niklas Luhmann (1927-1998)....................................................................... 37 5. Kultuur ja väärtused.....................................................................................................38 5.1. Kultuur..................................................................................................................38 5.1.1. Kultuuri 3 komponenti:................................................................................. 39 5.1.2. Kultuuriuniversaalid...................................................................................... 39

Sotsioloogia



Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun