Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Valgud ja nende ainevahetus organismis (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist


Valgud
referaat
Hanna Anett Kari
Pärnu Koidula Gümnaasium 10c
Juhendaja : S. Miglai & M. Kanniste
Pärnu 2008
  • Sisukord


    Sisukord 2
    Sissejuhatus 3
    Valgud 4
    Valgud toidus 5
    Valgu molekulide struktuur 7
    Lihtvalgud ehk Proteiinid 8
    Liitvalgud ehk Proteiidid 9
    Valkude ülesanded organismis 10
    Aminohapped 11
    Kokkuvõte 12
    Kirjandus 13
    Mõisted 15
    Summary 17

    Sissejuhatus


    Referaadi eesmärk on anda ülevaade valkude ehk proteiinide ülesannetest ja tähtusest organismis.
    Inimkeha koosneb suures osas valkudest, valke esineb enamuses keha rakkudest ja
    on teada, et inimkehas on ligikaudu 250 000 valku. Sellega seoses on USA rakubioloog Bruce Lipton öelnud, et inimkeha on nagu üks suur valk.
    Kõige rohkem leidub valke orgaaniliste ainete rakkudes, seda põhjusel, et valkudel on rakkudes täita palju asendamatuid ülesandeid, nagu Ensümaatiline ülesanne, Ehituslik ülessanne, Kaitseülessanne, Regulatoorne ülessanne, Liikumisülessanne, Transpordi ülesanne jm.
    Valkude kõrval leidub orgaaniliste ainete rakkudes ka teisi biopolümeere. On teada, et ööpäevas lammutub inimorganismisumbes 400g kehavalke, samapalju ka sünteesitakse, et säiliks tasakaal. Tasakaalu hoidmiseks peaks tarbima valke 10-15% päevasest energiavajadusest ja need peaksid olema võrdses tasakaalus ehk 50% taimset päritolu valke ja 50% loomset päritolu valke.
    Olgugi, et valgud on kõige tähtsamad toitained, milleta ei saa hakkama ükski rakk , on
    valkude vaeg -
  • Vasakule Paremale
    Valgud ja nende ainevahetus organismis #1 Valgud ja nende ainevahetus organismis #2 Valgud ja nende ainevahetus organismis #3 Valgud ja nende ainevahetus organismis #4 Valgud ja nende ainevahetus organismis #5 Valgud ja nende ainevahetus organismis #6 Valgud ja nende ainevahetus organismis #7 Valgud ja nende ainevahetus organismis #8 Valgud ja nende ainevahetus organismis #9 Valgud ja nende ainevahetus organismis #10 Valgud ja nende ainevahetus organismis #11 Valgud ja nende ainevahetus organismis #12 Valgud ja nende ainevahetus organismis #13 Valgud ja nende ainevahetus organismis #14 Valgud ja nende ainevahetus organismis #15 Valgud ja nende ainevahetus organismis #16 Valgud ja nende ainevahetus organismis #17 Valgud ja nende ainevahetus organismis #18
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 18 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2014-10-15 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 5 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Hanna Anett Kari Õppematerjali autor

    Kasutatud allikad

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    18
    doc

    Valkudereferaat

    Pärnu Koidula Gümnaasium Karl Kütt 10.c klass VALGUD Referaat Juhendaja õpetaja Sirje Miglai ja Marge Kanniste Pärnu 2008 SISUKORD SISSEJUHATUS................................................................................................................. 3 1. VALGUD JA NENDE ÜLESEHITUS........................................................................... 4 1.1. Valgud.......................................................................................................................4 1.2. Aminohapped ja peptiidside..................................................................................... 4 2. VALKUDE STRUKTUURITASEMED.........................................................................5 2.1. Primaarstruktuur...........................

    Bioloogia
    thumbnail
    6
    doc

    Valgud

    Tallinna Ülikool Kasvatusteaduste Instituut VALGUD Referaat Tallinn 2011 Valkude üldiseloomustus Valgud ehk proteiinid on biopolümeerid, mille monomeerideks on aminohappejäägid. Valgu molekul koosneb paljudest üksteise järele seotud aminohapetest. Biopolümeerideks nimetatakse valke seetõttu, et valgud moodustuvad vaid elusorganismides. Valgud täidavad organismis nii ehituslikku, transport-, retseptor-, regulatoorseid ülesandeid kui ka kaitse-, liikumis- ja energeetilist funktsiooni. Valkainete klassifikatsioon Valkained jagatakse peamiselt lahustuvuse, sadestatavuse ja osalt ka keemiliste omaduste alusel kahte rühma: 1) proteiinideks ehk lihtvalkudeks 2) proteiidideks ehk liitvalkudeks. Lihtvalkude rühma kuuluvad valgud, mis hüdrolüüsimisel annavad ainult aminohappeid, teise

    Orgaaniline keemia
    thumbnail
    3
    pdf

    Biokoeemia mõisted

    Süsivesikud (suhkur, tärklis, tselluloos, glükogeen) Sahhariidid-organismi ehitusmaterjal ja kütus Monosahhariidid: Glükoos- põhiliseks rakkude toitaineks, monomeerideks di ja polüsahhariididele, paljudes puuviljades ja marjades (viinamarjad), sahharoosist vähem magus Fruktoos- mesi, puuviljad, magusam kui sahharoos Disahhariidid: koosnevad kahest monosahhariidist, mis on omavahel seotud glükosiidsidemega, lahustuvad hästi vees, liiguvad organismis kiiresti, omistatakse kergesti Maltoos e linnasesuhkur-tekib idanevates viljaterades, teistes taimedes esinev tärklise hüdrolüüsi produktina Sahharoos e peedi või roosuhkur- levinud kõigia klorofülli sisaldavates taimedes Laktoos e piimasuhkur- lehmapiimas kuni 5% MAGUSUS: Fruktoos, sahharoos, glükoos, maltoos, laktoos Polüsahhariidid: makromolekulid, koosnevad sadadest ja tuhandetest monosahhariididest, mis

    Biokeemia
    thumbnail
    15
    ppt

    Valgud

    Valgud Valkude koostis · Valgud on polüpeptiidid, mis koosnevad 9 ­ 100 000 AH jäägist. Inimese organismis on üle 60 000 individuaalse valgu ja valgud moodustavad meie organismist (kuivkaalust) 45%. Toiduvalkude koostis · Toiduvalgud jagatakse asendamatute AH-te sisalduse ja vahekorra põhjal täis- ja väheväärtuslikeke. · Täisväärtuslikud valgud sisaldavad AH-d inimorganismi vajadustele vastavates hulkades ja sobivates vahekordades. Täisväärtuslikud on loomse päristoluga valgud: muna, piima, juustu ja liha valgud. · Väheväärtuslikud on valgud, kus asendamatutest aminohapetest on puudu 1 või mitu. Sellised on enamus taimseid valke: terade, kaunviljade, pähklite ja seemnete valgud. Lü Metio Fenüül- Jrk. nr

    Toiduained
    thumbnail
    18
    doc

    Põhjalik referaat valkude kohta

    Pärnu Koidula Gümnaasium Frieda Kriisa 10.c klass Valgud Referaat Juhendajad Sirje Miglai ja Marge Kanniste Tõstamaa 2007 2 Sisukord Sissejuhatus.................................................................................................................................4 1. Valgud.....................................................................................................................................5 1.1. Üldiseloomustus...............................................................................................................5 1.2. Valgu molekulide struktuur............................................................................................. 5 1.3. Valkude elementaarne koostis...............................................................

    Bioloogia
    thumbnail
    20
    doc

    Referaat: Valgud

    Pärnu Koidula Gümnaasium Elvi Sobolev 10.c klass VALGUD Referaat Pärnu 2008 SISUKORD 1. VALKUDE KOOSTIS JA STRUKTUUR ...........................................................................4 1.1. Aminohapped ..................................................................................................................4 1.1.1. Valkude seotus aminohapetega ................................................................................5 1.2. Valgu molekulide struktuur ............................................

    Bioloogia
    thumbnail
    22
    docx

    Geenitehnoloogia vastused

    Tuntumad polüsahhariidid on tärklis, fotosünteesi käigus sünteesitud glükoos, mis on talletatud taime sälitusorganitesse, tselluloos, samuti sünteesitud glükoosist ning mis on taime rakukesta ja tugikoe rakkude peamine koostisosa, kitiin, lülijalgsete välisskeleti ja seente rakukesta peamine koostisosa, ja glükogeen, loomne tärklis, mida sälitatakse glükoosivarudena maksas ja lihastes. Sahhariide kasutatakse peamiselt energia saamiseks, varuainena ning organismis struktuuride koostisosadena. 2. Lipiidide iseloomustus Lipiidid on vees mittelahustuvad orgaanilised ühendid, mille alla kuuluvad rasvad ehk lihtlipiidid, õlid, vahad ja steroidid. Lipiide kasutavad organismid energiaallikana, nende oksüdeerumisel vabaneb 2 korda rohkem energiat ehk 38,9 kJ/g kui sama koguse sahhariidide või valkude lagunemisel. Samuti kaitseb lipiididest moodustunud rasvkude kõhuõõnes paiknevaid organeid kahjulike välismõjude eest ja

    Keemia
    thumbnail
    13
    ppt

    Valgud ja taimne toidusedel esitlus

    valgulisest ja mittevalgulisest osast nt kromosoomid (nukleoproteiinid) ja hemoglobiin. Milleks on vaja valke? Valgud täidavad organismi ehituses ja talituses keskset rolli, osaledes kõigis organismi elulistes protsessides alates uute ainete sünteesimisest ja lõpetades laguproduktide eraldamisega. Nad on valdavateks komponentideks ensüümide koostises, milleta ei toimu ühtegi ainevahetusprotsessi. Valgud on rakkude põhiliseks ehitusmaterjaliks ja osalevad elutähtsate ainete transportimisel organismis. Valgud on kaasatud antikehade tootmisse ning aitavad tagada toimivat immuunsüsteemi. Valgud annavad ka toiduenergiat. Mida toob kaasa valgupuudus? Valgupuudus on seotud lihasmassi vähenemisega ja vastupanuvõime langemisega haiguste suhtes, aeglustub vereloome ning häirub kesknärvisüsteemi töö. Valgudefitsiidi tunnusteks võivad olla ka apaatia ning töövõime langus

    Toiduainete mikrobioloogia




    Meedia

    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun