*toidu ja toidunõude *kahjurite kontroll ,,ringlusteed" *serveerimine *toidujäätmete õige majandamine MIKS RIKUTAKSE TOIDUHÜGIEENI? Teadmatus koolitamatus HÜGIEENINÕUETE RIKKUMISE TAGAJÄRJED Nakkushaigused Toidumürgistused Helmintoosid (usstõved) Toidu riknemine Kahjuritega saastumine TOIDUHÜGIEENI REEGLITE RIKKUMISE TAGAJÄRJED enda töölised haigestuvad kliendid haigestuvad trahvid (vet amet) ettevõtte tegevuse lõpetamine valmistoodangu kadu TULU HEAST TOIDUHÜGIEENIST klientide rahulolu vet amet ( seadusega kooskõlas) pikenevad säilimisajad head töötingimused
tekitab hallutsinatsioone ja krampe. Aga siiski, enamus toidust põhjustatud haigusi on tekitatud bakterite poolt. Järgmises osas kirjeldatakse neid toiduliike mis on kõige tõenäolisemad haiguste kandjad, viise kuidas toit võib saada saastatud ja samme mida tuleks astuda, et hoida toiduaineid saastumise eest. Bioloogiliselt riknenud toidul ei pruugi olla paha maitset. Täiesti normaalse maitsega toit võib olla bioloogilise toidumürgistuse allikaks. 2. FÜÜSIKALINE (mehaanilised lisandid) - avastamine visuaalselt aga ka metallidetektoritega; Füüsilise saastatuse hulka kuuluvad väga mitmed materjalid, mis võivad kogemata sattuda toidu sisse. Eriti juhtub seda saagi koristamise ja lihunikutöö juures. Samaväärselt võib füüsilist saastatust juhtuda ka köögis. Sellise saastatuse näideteks on plastjäätmete tükid, juuksed, sidemed, küüned, klaasi või puidutükid ja isegi putukad toidus
Toidumürgitus, mille puhul paljunevad mikroorganismid toidus ja produtseerivad seal toksiini, mis eraldub toitu juba mikroorganismi eluajal. Omakorda jagunevad mikrobioloogilisteks (bakteriaalsed, seenelised) ja mittemikrobioloogilisteks. Helmintoosid ehk usstõved on haigused, mille tekitavad kehas, enamasti soolestikus elavad ussid Haiguse põhjustavad eksotoksiinid, elusate mikroobide olemasolu söömise ajal ei ole vajalik. Tuntumad bakteriaalsed toidumürgistused on botulism, stafülokokkoos, Clostridium perfringensi ja Bacillus cereuse toksiinidega tekkivad haigused. Botulism Lihashalvatusega kulgev väga raske haigus, mida põhjustab Bakter Clostridium botulinum poolt eritatav mürkaine ehk toksiin. Tekib mürgist ainet botulotoksiini tootva bakteriga saastatud toidu sissesöömisel. Bakterid võivad paljuneda ja toksiine toota õhukindlas, suletud keskkonnas. Neid võib esineda näiteks saastunud purgis, lihakonservis, suitsutatud
4. Toit peab vastama seda iseloomustavatele koostis- ja kvaliteedinõuetele. Kairi Ütsik Mikrobioloogilisi toidumürgitusi tekitavad bakterid ja hallitused Toidumürgistuse põhjustajaks on tavaliselt hooletus või teadmatus. Praeguse aja statistika paranemist võib saavutada ainult toidukäitlejate harimise kaudu. 1.Toiduhaiguste sagenemise põhjused Toidust tulenev haigus e. toiduhaigus on iga nakkus või mürgistus, mille on põhjustanud toidu tarbimine. See avaldub üsna varsti. Peamisteks sümptomiteks on tavaliselt valud kõhus, iiveldus, oksendamine ja kõhulahtisus. Vaatamata rakendatud abinõudele on toidunakkused ja mürgistused viimastel aastatel sagenenud nii arenenud kui arengumaades. Põhjusi on mitmeid: 1) Diagnostilised- mikroobide täpsem määramine ja haiguste parem registreerimine. 2) Muutused toitumisharjumistes - poolfabrikaatide ja loomsete toiduainete suurem
Õpetatav aine: HÜGIEENIÕPETUS Õppeaine maht tundides : 32A, 8 IsT Õpetatavad erialad : kokk, pagar-kondiiter, toidukaupade müüja, kelner-ettekandja, hotelliteenindaja, müügiassistent. Mooduli eesmärk: Moodul võimaldab õpilasel: · Omandada teadmisi hügieeninõuetest, mis tagaksid toiduohutuse · Mõista hügieenireeglitest kinnipidamise vajalikkust · Omandada teadmisi toidu säilitamisest · Omandada teadmisi toidu saastumise võimalustest, saastumise vältimisest · Omandada teadmisi toiduga levivatest haigustest, mõista nende ohtlikkust · Õppida tundma mikroorganismide, toidukahjurite kasvu ja paljunemist mõjutavaid tegureid · Omandada teadmisi käitlemisettevõtete ja ruumide kohta esitatavatest nõuetest. Õppematerjali teemad: 1. Sissejuhatus ainesse - toiduhügieeni õppimise vajalikkus, mõisted ja määratlused. 2. Mikroorganismid ja toiduained: temperatuuri mõju mikroorganismidele, mikroorganismide levik. Bakterid, viirused,seened 3. Toidu sä
pinnasega võib B. cereus sattuda ebahügieenilisel lüpsmisel toorpiima. Spoorid pastöriseerimisel ei kahjustu ning konkurentsmikrofloora hävimisel saavad piimas vabalt kasvada ja paljuneda. B. cereus ei kasva temperatuuril alla 10 kraadi ja piimatoodetes, mida säilitatakse 4-8 kraadi juures. Psührotolerantsed tüved (B. weihenstephanensis) võivad kasvada ka 4-6 kraadi juures (Doyle et al., 2007). Bacillus cereus põhjustab 2 tüüpi toidumürgistusi. Kõhulahtisusega kulgev mürgistus on tekitatud soolestikus produtseeritud enterotoksiinide poolt. Kõhulahtisus tekib 10-16h pärast söömist. Oksendamist põhjustavad toiduga sisse söödud emeetilised toksiinid, kliiniline pilt ilmneb 1-5h pärast saastunud toidu söömist. Esimest tüüpi põhjustavate toitude hulka kuuluvad liha ja lihatooted, supid, juurviljad ja pudingid. Teist tüüpi haigestumised on tingitud põhiliselt riisiroogade söömisest
Bakterid Salmonella- Bakteriaalne toidumürgitus on mürgiseid baktereid sisaldava toidu söömise tagajärjel tekkiv tervisehäire. Salmonelloosi põhjustavad looduses laialt levinud mikroorganismid salmonellad. Haigestutakse tihti tooreste munade või munatoitude söömisest. Mürgistus ilmneb juba paar tundi pärast saastunud toidu söömist, vahel ka hiljem, pea- ja kõhuvalu, kõhulahtisuse ja kõrge palavikuga. Salmonelloosiga võib kaasneda liigesevalu. Salmonella kuulub proteobakterite hulka. See on suurim, mirmekesisem ja üks tähtsamaid rühmi baktereid. Clostridium perfringens- On varraste kujuline, anaeroobne ja Gram-positiivne bakter. Ta on laialt levinud keskkonda. Enamikul juhtudel, tegelik põhjus mürgistuse C. perfringens on temperatuuri
Aeroobid kasutavad rakuhingamise käigus hapnikku, oksüdeerimaks toitaineid (näiteks suhkruid ja rasvu) energiasaamise eesmärgil 19. Bakterite hävitamine toidus · Kõrge temperatuuri kasutamine (temperatuurid) · Keemiliste ühendite kasutamine (konservaadid) · Kiiritusenergia kasutamine (vürtsid) 20. Toidu kaudu levivad haigused jagunevad: · toiduinfektsioonid (toidunakkused); · toidumürgistused, mis omakorda jagunevad mikrobioloogilisteks (bakteriaalsed, seenelised) ja mittemikrobioloogilisteks; · helmintoosid. 21. Toiduinfektsiooni erinevus toidumürgistusest: · kandub edasi vahetu kontakti teel; · haigestumist põhjustab suhteliselt väike kogus mikroorganisme; · pikem peiteperiood; Nakkuskolleteks on haiged inimesed ja loomad. Soolenakkuse tekitajad levivad väljaheidetega, piisknakkused väljahingatava õhuga, süljega, tolmuga jms
Kõik kommentaarid