kaaluda paraja kaaluga tükid(kuklid) või rullida nelinurkseks(plaadipirukad, rullid, pirukad). Asetada kerkima uuesti. Küpsetada 200-220 kraadi juures. Eeltaigna pärmitaigen Kasutatakse suure suhkru- ja rasvasisalduseda taignate puhul. Eeltaignasse segatakse kogu vedelik, pärm, 60% jahust ja 4% suhkrust(hapukoore konsistentsiga). Lastakse käärida nii kaua kuni hakkab keskelt alla langema-20min. Eeltaignale lisatakse juurde kõik ülejäänud retseptis olevad toorained ja segatakse . Taigna puhkeaeg 20 min. Rullida, vormida ja küpsetada. Tooted 1.1Kartuli-pärmitaigna viineripirukas Valmistada pärmitaigna eeltaigen. Taignale lisada keedetud ja riivitud kartul. Rullida ristkülikuks. Lõigata paraja suurusega ruudud terava noaga. Taignale määrida ketšupit ning asetada viiner ja keerata kokku. Määrida munamäärdega ja küpsetada. 1.2Mesilasesuts Ristkülikuks rullitud pärmilihttaigen(2cm) kaetakse pähklilaastude ja mee-pulbriseguga. Asetada kerkima
Taignale võib lisada küpsetuskindlat essentsi. Liivataigent võib valmistada : * masinaga * käsitsi Masinaga valmistamisel kaalutakse taignasegamismasinasse margariin ja suhkur ning segatakse kuni on tekkinud plastiline mass. Liivataigna valmistamiseks võib kasutada peen - kui puudersuhkrut. Saadud massile lisatakse muna, vajadusel sool ja essents ning lõpuks sõelutud küpsetuspulbriga segatud jahu. Segatakse veel 2-3 min., kuni tekib ühtlane, tükkideta taigen. Jahuga taigna segamine ei tohi kesta kauem, muidu hakkab taigen venima. Väikeses koguses võib taigent segada käsitsi. Selleks sõelutakse jahu lauale, jahupeale puistatakse küpsetuspulber. Jahu sisse tehakse süvend, kus segatakse omavahel rasvaine ja suhkur, lisatakse muna, vajadusel sool ja essents ning seejärel hakatakse äärtest juurde võtma jahu. Hea liivataigen peab olema plastiline, ühtlase konsistentsiga. Soovitatav ruumi temperatuur, kus taigent töödeldakse on 20 - 22 º-di.
Taigna liigid Taignaid on nelja liiki:pärmitaigen, võitaigen, munataigen ja tuletatud taignad. Pärmitaignad jagunevad omakorda: eelkerkega, eelkerketa, pärmimure- ja pärmivõitaignateks. Võitaignad jagunevad: leht-, mure- ja liivataignateks. Munataignad jagunevad: biskviit- ja keedutaignateks. Tuletatud taignad on: besee-, küpsise- ja keeksitaignad, lisaks on veel taignad siirupiga. Taignast tehtud tooted
teada, missugune temperatuur ja suhkrukogus on kõige parem pärmseene elutegevuseks. Pärmseened Pärmseened on üherakulised organismid. Peamiselt toituvad nad vees lahustunud suhkruist. Pärmseent kasutatakse kõige rohkem erinevates toiduainetes nagu näiteks saiade ja õlle valmistamisel.Pärmseente elutegevus anaeroobses keskonnas tekib süsihappegaas ja alkohool. Seda protsessi nimetatakse käärimiseks. Eralduv süsihappegaas taigna puhul muudab taigna kobedaks. Pärmseened paljunevad soodsates tingimustes väga kiiresti. Pärmseened paljunevad enamasti pungudes, kuid ta paljuneb ka eostega. (Bioloogia õpik 8.klassile I osa ) Uurimustöö käik · Selle uuringu teostamiseks on mul vaja sooritada katse, mille käigus ma arvatavasti saan vastuse küsimusele, et missugune tremperatuur on pärmseenele kõige soodsam.
Kõik kommentaarid