Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Suur Liivakõrb (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist

Suur Liivakõrb

  • Kõrbe asend
    Suur Liivakõrb asub Austraalia madril ja paikneb selle loodeosas. Lõunas piirneb Gibsoni kõrbega, kirdes Kimberley lavamaaga ja loodes India ookeaniga. Kõrb paikneb ligikaudu 20-30 S ja 110-140 E. Kõrb asub troopilises kliimavöötmes. Joonis 1. Suure Liivakõrbe asend
  • Kõrbe suurus ja ulatus
    Suure Liivakõrbe suurus on 284993 km2 ning sellise pindalaga hõlmab ta umbes kahekümnendiku Austraalia pindalast(7,7 mln km2 ).
  • Kliimatingimused ja tekkepõhjused
    Suure Liivakõrbe keskmine sademetehulk on 250 mm aastas, Kimberely lavamaa läheduses 300 mm aastas. Suviti (septembrist maini ) on temperatuurid kõrged, keskmiselt 37 ja 38 kraadi ümbruses. Talv on lühike, mai algusest augusti lõpuni. Talvel jääb temperatuur 25 ja 30 kraadi vahele. Gibsoni kõrbe lähedastel aladel võib esineda paar korda aastas härmatis.
    Suur Liivakõrb asub pöörijoonte piirkonnas. Seal on asetsevad laskuvad õhuvoolud. Kuna nendel laiuskraadidel puhub kagupassaat , asub Suur Liivakõrb tuulealusel nõlval. Seega on tekkinud pidev kõrgrõhkkond ja väga kuiv kliima. Lisaks möödub rannikust Lääne-Austraalia külm hoovus , mis mõjutab samuti kuiva kliima teket. Joonis 2. Suur Liivakõrb
  • Kõrbe tüübid
    Suure Liivakõrbe peamine tüüp on liivakõrb ehk erg, millel kulgevad mööda maastikku piklikud luited . Lõunaosas esineb ka kivikõrbesid.
  • Taimestik ja loomastik
    Suur Liivakõrbe taimed on peamiselt roht - ja põõsastaimed, kuid seal esineb ka üksikuid õistaimi.
    1) Üks tavaline rohttaim kannab inglise keeles nime feather-top spinifex (lad. k. Triodia schinzii). See taim on kitsaste sulgjate lehtedega, et need auraks vähem.
    2) Põõsastest leidub Suures Liivakõrbes mitmeid akaatsia liike, üks neist on inglisekeelse nimega umbrella bush (Acacia ligulata). Selle põõsa lehed on kitsad ja neid katab vahakiht, et toimuks vähem auramist.
    3) Õistaimedest kasvab Suures Liivakõrbes näiteks inglisekeelse nimega tinsel flower (Cyanostegia cyanocalyx), millel on okkasarnased lehed, mida katab vahakiht, et vähendada jällegi auramist.
    Suur Liivakõrb pole eriti liigirohke loomade poolest, kuid ühe liigi isendite arvukus on selle asemel suur.
    1) Väiksematest loomadest elab seal inglisekeelse nimetusega bilby, kellel on oma kasvu kohta väga suured kõrvad, et ta kuuleks oma saagi (nt. ämblike) liikumist. Ta kaevab kuni kümne jala sügavusi urge , kus on temperatuur pea kaks korda madalam maapinna temperatuurist. Nagu enamik kõrbeloomi tegutseb ta öösel. Joonis 4. Umbrella bush
    Joonis 3. feather-top spinifex
    Joonis 5. Tinsel flower
    2) Kõige tuntuim Suure Liivakõrbe loomadest on punane känguru, kes kasutab edasi liikumise tehnikana hüppamist, sest selline liikumisviis on väga kiire ja energiasäästlik, kuna kängurul tuleb toidu leidmiseks läbida suuri vahemaid.
    3) Üks Suure Liivakõrbe roomajatest on inglisekeelse nimega Thorny Devil , kuigi tegelikult pole ta üldse agressiivne, nagu nime poolest arvata võiks. Ta suudab vatt ammutada isegi vihmatilkadest või kastepiiskadest. Ta keha on kaetud teravate okkasarnaste moodustitega, et jääda röövloomadele märkamatuks.
    Joonis 8. Thorny devil
    Joonis 7. Punane känguru
    Joonis 6. Bilby
  • Inimtegevus, põlisrahvad, rahvastik
    Peamine inimtegevus on seal seotud kaevandustega, kõige suurema tähtsusega on kulla- ja vasekaevandused. Suure Liivakõrbe lääneosas tegeletakse ka loomakasvatusega.
    Aborigeenid olid esimesed inimasukad Austraalias. Nüüdseks elavad nad Austraalia põhja- loode- ja keskosas, sest mujalt on nad välja aetud . 1971. aastal said aborigeenid endale oma lipu.
    Austraalias elab selle aasta seisuga 22969000 inimest, rahvastiku keskmine tihedus on 0,38 in/km2 . Enamus rahvastikust elab idarannikul, kus on niiskem kliima. Joonis 11. Rahvastiku paiknemine
    Joonis 10. Aborigeenide paiknemine
    Joonis 9. Aborigeenid festivali pidamas
  • Suur Liivakõrb #1 Suur Liivakõrb #2
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2012-01-09 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 22 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor kristiina0858 Õppematerjali autor
    Referaat sisaldab ka pilte.

    Kasutatud allikad

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    7
    doc

    SUUR LIIVAKÕRB

    ...................................................5 6. Rahvastik............................................................................................6 7. Majandus............................................................................................6 8. Kasutatud kirjandus...........................................................................7 2 ASUKOHT Suur Liivakõrb asub Austraalia madril ja paikneb selle loodeosas. Lõunas piirneb Gibsoni kõrbega, kirdes Kimberley lavamaaga ja loodes India ookeaniga. Kõrb paikneb ligikaudu 20-30 S ja 110-140 E. Kõrb asub troopilises kliimavöötmes. Suure Liivakõrbe pindala on umbes 338 tuhat km2. KLIIMA Suure Liivakõrbe keskmine sademetehulk on 250 mm aastas. Kimberely lavamaa läheduses, aga 300 mm aastas. Suviti on temperatuurid kõrged, keskmiselt 37 ja 38 kraadi ümbruses

    Geograafia



    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun