Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

"Sügisball" (14)

3 KEHV
Punktid

Esitatud küsimused

  • Millele on keskendunud romaanis MUndi tähelepanu?
  • Kuidas mõista allegooriat?
  • Miks on MUnt nimetanud oma romaani hoiatusromaaniks?

Lõik failist

Mati Unt. “Sügisball”
 
  • Iseloomusta romaani ülesehitust. Millele on keskendunud romaanis M. Undi tähelepanu? Miks?
    Unt on alati kandnud statisti rolli, see tuleb eriti välja Sügisballis, kus kirjanik kehastub justkui kinokülastajaks, vaadates üksteise otsa lükitud kaadreid, millede tegevus kulgeb erinevates keskkondades . Need kaadrid on juba eelnevalt valmis, Unt ei taotle eepilisust, arendust, ulatust aeg-ruumis, igavikulisust. Ent tavatasandi katte all tahab ta siiski universaalset taastekitada, üldkehtivat struktuuri tabada ning sõnastada. Sügisballi ehk stseene linnaelust võib pidada üheks tema modernistlikumaks teoseks, see kujutab endast pildikeste jada ühe linnaosa elanike elust, mille taotluseks on kirjeldada kaasaegset urbanistlikku kultuuri ning lasta lugejal koostada etteantud fragmentidest oma arusaam. Ta kutsub lugejat justkui teose struktuuri loomisel osalema. Kuue peategelase näol teeb autor läbilõike ühiskonnast, kasutades vastandlike elualade ning hoiakutega inimesi - poeet ja tehnik , moodne Maurer ning konservatiivne Theo jne. Romaan on tegelaskeskne, kuid nende ilmumine on näiliselt juhuslik, isegi maagiline ning seletamatu. Sellises süzheearenduses on Unt nähtavasti saanud inspiratsiooni Bulgakovi teostest. Sügisball lahkab eelkõige alateadvust, August Kase komplekse, tema kurjust , mis on tingitud keskkonna rõhuvusest.
  • Selgita pealkirja, kuidas mõista allegooriat? Sõnasta teose peamõte.
    Mina mõistan pealkirja iroonilisena. Ball peaks olema see koht, kus inimesed, kas lähedased või kauged, moodustavad seltskonna, suhtlevad palju, tantsivad, veedavad oma aega hästi. Sügis lisab pealkirjale veidi nukrat ja halli tooni. Seetõttu irooniline , et kuigi sügisball kõlab mingi uhke ja suurejoonelise inimesiühendava sündmusena, jutustab teos just inimeste eraldatusest. Teose peamõte ongi inimeste võõrandumine ja kaugenemine teineteisest.
  • Romaani märksõnaks on „võõrandumine“. Arutle , mida see tähendab.
    „Sügisball” räägib inimeste eraldatusest ja võimetusest teisteni jõuda. Samas leidub seal muigeid ja absurdi ning mõni vastavalt häälestunud vaataja võib isegi laginal naerda saada. Kui katsuda kuidagi zanri määratleda, siis võib öelda, et „Sügisball” on süsimust komöödia üksindusest, ahastusest ja lootusetusest.” Unt vaatab oma romaanis „Sügisball” tänapäeva uuslinnaosa Mustamäed kui kodukohta, kus kodukoha mõiste on kaduma läinud. Muidugi on seal mugav, isegi üksjagu turvaline ja elu korraldub funktsionaalses mõttes õlitatult, ometi ei saa aga ju kuidagi öelda, et sellised mõisted nagu kodukoht ja üksindus väga hästi kokku sobiksid. Kuid just üksindus on see, mis ühendab Undi romaanis kõiki tegelasi. Undi romaanis Mustamäe mitte niivõrd ei peegeldu erinevate karakterite avanedes erinevalt, kuivõrd muutub aistitavaks ühtse ruumina. Tegelased lisavad linnale kirjelduslikult teda tajudes oma isiksuslikud tahud, kuid sealjuures on Mustamäe oma võõrandatuses, kontinuaalse ruumina harmoonias tegelaste isikliku üksildase eksistentsiga. Ning on selge, et sellisena on Mustamäe Undi romaanis tähenduslikus mõttes nagu maastik . Maastik kui pilt, suhtumist ja emotsioone genereeriv laotus inimese ümber, ehk tegelikult seesama emotsioonide, suhtumiste ja tähenduste laotus. Pigem taju ise kui tajumise objekt väljaspool inimest.
  • Tuleta meelde postmodernismi mõiste ja olemus. Selgita, miks peetakse „Sügisballi“ postmodernistlikuks romaaniks .
    Unti on “ eriliseks ” peetud tema taotlusliku naiivse stiili pärast. Kuuekümnendatel oli see kahtlemata üks protesti väljendusi institutsionaliseeritud kirjanduse vastu, Suurte (riiklike) Kirjanike vastu. See oli märk autori iseolemisetaotlusest ning teadlik “põhihoovuse” võistlusest kõrvalejäämine. Unt jätkab sama stiili kuni tänase päevani. Nüüd võib seda tõlgendada kui diletantismitaotlust, kaotatud noorusesse tagasipürgimist, mis on vastandatud professionalismile, akadeemilisusele. Samas on see kooskõlas postmodernistliku ideaaliga, võib öelda isegi moodne, aga põhjendatav ka mugavusega. Unt jätab lati võimalikult madalale, et selle ületamiseks ei tuleks liialt pingutada. Seda sorti mugavus on aga sugestiivne, teeb ka lugemise mugavaks ja mõnusaks. Undi kirjanikuanne seisnebki keeruslite asjade ääretult lihtsas esituses, tema kirjutamises pole kübetki pingutatust, keerukaid analüütilisi keerdkäike. “Ei meenu elavas Eestis teist sellist meest, kes nii lõdvalt kirjutades nii head proosat suudaks toota kui Mati Unt, ei meenu teist säärast virtuoosi, kes tubli jutu sünnitamiseks nii kadestavalt vähe oma kujutlusrägastikes, oma lämmatav-fluviaalses meelelis-metafüüsilises algkeele maailmas peaks vaevlema kui tema, Unt.” ( Undusk , 1985) Ta on niisiis sündinud kunstnik par excellence.
  • Miks on M.Unt nimetanud oma romaani hoiatusromaaniks?
    Ehk loodab Mati Unt hoiatada oma teosega inimesi isoleerumast. Kuigi inimesed elavad mitmetes kohtades praktiliselt külg külje kõrval, on nad siiski eraldatud. Seda juhtub isegi ühes korteris või majas elavate inimestega. Seda ei peeta just kuigi tõsiseks probleemiks, mida see tegelikult on. Inimesed muutuvad aina vaiksemaks ja üksikumaks, vajavad tuge, kuid ei vaevu seda kuskilt otsima .
  • Sügisball #1 Sügisball #2
    Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
    Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2011-02-26 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 761 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 14 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor gretep Õppematerjali autor
    Korralik iseloomustus sellest raamatust.

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    16
    odt

    Mati Unt - analüüs

    Ta kutsub lugejat justkui teose struktuuri loomisel osalema. Kuue peategelase näol teeb autor läbilõike ühiskonnast, kasutades vastandlike elualade ning hoiakutega inimesi - poeet ja tehnik, moodne Maurer ning konservatiivne Theo jne. Romaan on tegelaskeskne, kuid nende ilmumine on näiliselt juhuslik, isegi maagiline ning seletamatu. Sellises süzheearenduses on Unt nähtavasti saanud inspiratsiooni Bulgakovi teostest. Sügisball lahkab eelkõige alateadvust, August Kase komplekse, tema kurjust, mis on tingitud keskkonna rõhuvusest. Mihkel Mutt viitab võimalusele "näha kuues tegelases autori eri tahke, nagu sümbolistlikus draamas." (Mutt, 1986, lk. 288). Elades ise Mustamäel, jagab ta Eero sümpaatiat oma kodurajooni vastu, Laura poeetilisi assotsiatsioone, mis tekivad majakonglomeraatide vahel uidates ning Maureri tehnokraatlikku optimismi tuleviku linnade suhtes

    Kirjandus



    Kommentaarid (14)

    KoldK profiilipilt
    Kaspar Kold: Raamatust otseselt kokkuvõte jms puudub.

    Tekst on maha kopeeritud teistelt lehtedelt (osaliselt) ja

    targemaks sellest küll ei saanud.
    08:48 17-04-2011
    inksu0904 profiilipilt
    inksu0904: mitte väga palju materjali. kui otsid kokkuvõtet siis ei soovitaks
    20:43 24-01-2012
    berta6 profiilipilt
    Anu Rjabinin: veidi aitas, mingi ettekujutuse asjast sain, aitäh
    22:08 25-02-2013



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun