Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Nuga (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist

Nuga
Esimesed noasarnased esemed võeti kasutusele juba 2 ja pool miljonit aastat tagasi, esimesed neist olid kivist tehtud ja ilma käepidemeta. Erinevatel aegadel on noaterasid valmistatud erinevatest materjalidest nt. pronksist, rauast, titaanist. Mitmetel kultuuridel on oma unikaalne versioon noast. Osades kultuurides kasutati nuge religioossete või spirituaalsete rituaalide teostamiseks.
Tänapäeval on mitut tüüpi nuge, aga enamjaolt on nad jagatud 2 liiki : Fikseeritud teraga noad ja kokkupandavad noad.
Fikseeritud teraga nuga Taskunuga
Modernsed noad koosnevad käepidemest ja terast. Tera serv võib olla sile või sakiline või siis kombinatsioon mõlemast. Käepide on noa mugavama
Nuga #1 Nuga #2
Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2013-03-27 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 6 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Ghillie Õppematerjali autor
Referaat nugade kohta

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
10
doc

Profinoad

3.3 Kondistamisnuga 3.4 Fileerimisnuga 3.5 Austrinuga 3.6 Koorimisnuga 4. Profinugade tootjad 5. Kasutatud allikad 2 1. Sissejuhatus Esimesed noad valmistati kivimitest. Aja möödudes on nugade välimus, materjal ja kuju muutunud - heal päeval sai noast austrinuga, halval päeval mõõk. Kuid noa põhimõte ja kasutusviis on enam vähem samaks jäänud - asjade lõikamine, tükeldamine, viilutamine, koorimine ja palju muud. Hea nuga peab olema vastupidav, mitteroostetav, plekke salgav ja mis kõige tähtsam, hea nuga peab olema terav. Mida parem nuga, seda kallim ta enamasi on. Tavaliselt on kokkadel (vähemalt) üks selline korralik ja kallis kokanuga mida nad ei lase kellegil teisel kasutada. Ja õige ongi, ilma noata on väga raske kokk olla. 3 2. Kuidas nuge valmistatakse Traditsioonilises valmistamisprotsessis lihvitakse teratoorik kõigepealt soovitud vormi

Kokandus
thumbnail
32
doc

Konspekt väikevahendid

Hea kokanoa tera laius on vähemalt 4 cm ja pikkus 20 cm ning käepide on terga tasakaalus. Parimateks nugadeks loetakse kõrge süsinikusisldusega ( see tagab kaua vastupidava terava noa ) roostevabast terasest nuge. Neid on kerge teritada ja puhastada. Noad võivad olla sepistatud või stantsitud. Esimesed on veidi kallimad ja need tunneb ära sellest, et tera lõpus enne käepidet on neil "õlad", mistõttu püsivad need paremini käes. Nuga ei tohiks olla ka väga kerge, sest teatud raskusest on tükeldamisel kasu. 1 Koorimisnuga ehk väike nuga kasutatakse koorimiseks, puhastamiseks, kalade rappimiseks. Nuga on lühikese ( 8 cm) terava otsaga teraga Fileerimisnuga kasutatakse kalade fileerimiseks. Noa käepide peab olema puust või karedapinnalisest plastmassist, et see ka niiske käega lõigates turvaline oleks. Noatera peab olema

Kokk
thumbnail
8
doc

Köögiriistad

käepidemeta noaks, saadi suurema kivitüki lõhkumisel, kui sellise tegevuse tulemuseks oli kättesobiv plaatjas kivitükk, mille vähemalt üks serv oli terav. Sobivaks toormeks on moonde- ja sette- ning vulkaanilised kivimid nagu kvarts, ränikivi, obsidiaan või basalt. Valikukriteeriumid. Nugade puhul on kahtlemata esikohal käsitsemismugavus ehk teisisõnu noa käepideme sobivus kasutaja käega ning turvalise ja tugeva haarde saavutamine. Ärge ostke ühtki nuga enne, kui olete selle kätte võtnud ja kujutlenud end sellega töötamas. Kui olete väga väikest kasvu või eriti väikeste ja nõrkade kätega, arvestage seda kõikide köögiriistade, eriti aga nugade hankimisel. Nugade teravus. Väga terav nuga on hea ja kuulekas tööriist, kuid teravusel on piir. Nn laserteraga nuga võib viilutamisel väga käepärane olla, pisikese koorimisnoa puhul aga võiks üliteravat lasertera vältida. Pood või kataloog

Kokandus
thumbnail
8
odt

Nugade referaat

Seejärel töödeldakse toorikut nii, et see saavutaks vajaliku sitkuse; selleks kuumutatakse toorikut uuesti, kuid madalama temperatuurini kui enne, ja seejärel toorik jahutatakse. Lihvimis- ja teritusetapil annavad noameistrid terale lõpliku lihvi käsitsi. Seejärel tera poleeritakse, millega saavutatakse tera maksimaalne korrosioonikindlus ja mis võimaldab tera hõlpsasti puhastada. Järgmiseks kinnitatakse tera külge käepide, mis tähistab noa sündi. Lõpuks viimistletakse nuga hoonimise teel.Erinevust sepistatud ja vermitud noa vahel on üldiselt kerge märgata. Sepistatud nuga on tavaliselt veidi raskem ja tundub elastsem kui temmitud nuga. Sepistatud noa tera ja kahva vahel on kaelus, mis tekib sepistamise käigus. Nugade tüübid Sõltuvalt kasutuseesmärgist võib noa lõikeserv olla kas sirge, kaardus, sile, laineline, saehambuline (hõredate või tihedate hammastega) või kombineeritud. Noaots võib olla vormitud erineval viisil teravaks või ümaraks.

Kokandus
thumbnail
27
pptx

Köögiseadmed ja töövahendid

Tihti on maht märgitud kulbi varrele. Mõõtevahendid Termomeetrid Toiduainete ja toitude sisetemperatuuride mõõtmiseks. Vt ka eeltöötlusseadmete juurest. Eeltöötlusvahendid Juurviljaharjad Väiksemate juurviljakoguste pesemiseks. Varrega või ilma, harjased jäigad. Taluvad masinpesu. Koorimisnoad Köögiviljade ja puuviljade koorimiseks ning puhastamiseks. Noa käepide karedapinnalisest plastmassist või kasutatakse metalse peaga täisvalu nuga. Koorimistera võib olla jäiga kinnitusega või liigendiga. Tera peab olema piisavalt pikk, umbes 6 cm, teras olev pilu peab olema piisavalt lai, et koored sinna kinni ei jääks. Eeltöötlusvahendid Köögiviljanoad Koorimiseks ja puhastamiseks. Käepide peab olema piisavalt suur ja kätte sobiv. Noatera ei tohi olla liiga pikk, sobiv pikkus on ~8 cm, otsast laugja kujuga ja terav. Käepideme sobivaim pikkus

Tootmisseadmed ja süsteemid
thumbnail
1
doc

Metallid noamaterjalina

võimalik nii teravaks teha. Karbiidid titaaniumi sulamis lubavad seda kuumusega töödelda sobiva karguseni. Keraamilised noad on uskumatult kõvad ja kerged noad, tänu millele säilib nende tera teravana kuid või isegi aastaid ilma Kokku sulatatud mingi hoolduseta. Need on immuunsed korrosioonile, kuid noatera neid on võimalik teritada ainult ränikarbiid liivapaberi ja lihvkettaga. Roostevabast terasest nuga Kasutatud materjal: http://en.wikipedia.org/wiki/Knife

Tööõpetus
thumbnail
10
odt

Nimetu

................................................................................. lk 8 Kasutatud kirjandus ........................................................................................... lk 10 Merilin Jürine Noad Sissejuhatus Nuga on väga levinud tööriist. See on väiksem terariist, mida kasutatakse lõikamiseks, torkamiseks, koorimiseks, teritamiseks, puu vestimiseks ja voolimiseks jm otstarbel. Nuga koosneb kahest osast- noa pidemest ja vähemalt üheteralisest teramikust. Nugadega puututakse kõige enam kokku, kui valmistatakse toitu. Nuge on palju erinevaid. Õiget nuga kasutades hoian kokku aega ja seda on lihtsam kasutada. Merilin Jürine Noad Ajalugu Vanimad nugade leiud osutuvad, et esimesed terariistad, millest mõnda võib nimetada käepidemeta

Köögi õpetus
thumbnail
10
odt

Noad

................................................................................. lk 8 Kasutatud kirjandus ........................................................................................... lk 10 Merilin Jürine Noad Sissejuhatus Nuga on väga levinud tööriist. See on väiksem terariist, mida kasutatakse lõikamiseks, torkamiseks, koorimiseks, teritamiseks, puu vestimiseks ja voolimiseks jm otstarbel. Nuga koosneb kahest osast- noa pidemest ja vähemalt üheteralisest teramikust. Nugadega puututakse kõige enam kokku, kui valmistatakse toitu. Nuge on palju erinevaid. Õiget nuga kasutades hoian kokku aega ja seda on lihtsam kasutada. Merilin Jürine Noad Ajalugu Vanimad nugade leiud osutuvad, et esimesed terariistad, millest mõnda võib nimetada käepidemeta

Köögiseadmed




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun